13. března 2020

V Hradci Králové zatím není nakažený pacient

Dnes ráno zasedal krizový štáb města Hradce Králové. Jeho členové a přizvaní hosté informovali přítomné o aktuálním stavu připravenosti jednotlivých složek a institucí na realizaci opatření, které vyplývají ze včerejšího vyhlášení nouzového stavu. Dle posledních informací krajské hygienické stanice není na území města Hradce Králové žádný nakažený pacient.

Chtěl bych občany města požádat, aby skutečně zodpovědně dodržovali všechna nařízení a opatření. V tuto chvíli je stále nejúčinnější a nejdůležitější zvýšená hygiena a samozřejmě omezení přítomnosti v prostorách, kde je více lidí. Lidé by měli co nejvíce využívat telefonické komunikace s ordinacemi, které mají možnost v určitých případech vše odbavit e-neschopenkami či e-receptem. Snižuje se tím riziko případného šíření a uleví se tak i praktickým lékařům a dalším zdravotnickým zařízením..

Nejčastějším zmiňovaným problémem z pohledu městských organizací je nedostatek ochranných pomůcek a desinfekčních prostředků. Městské organizace i magistrát dělají maximum pro to, aby byly požadavky uspokojené. Jednáme s hradeckou sítí lékáren na operativní výrobě desinfekčních gelů a prostředků. Potřebujeme, abychom jich měli dostatek pro sociální pracovníky, učitelky v mateřských školkách, řidiče městské hromadné dopravy. Tam, kde je k dispozici tekoucí voda, často stačí klasické mýdlo. Desinfekční prostředky potřebujeme dostat především tam, kde tato možnost není, tedy řidičům MHD, strážníkům či terénním sociálním pracovníkům.

Magistrát města zatím žádné omezení provozu nenastavil. „Pokud je to však možné, doporučujeme všem občanům vyřízení úředních záležitostí odložit, případně vyřídit telefonicky či e-mailem, pro platby lze využívat bezhotovostního platebního styku,“ dodává primátor.

Pokud si to mimořádný vývoj situace nevyžádá, další plánované zasedání krizového štábu města se uskuteční v pondělí 16. března v 7:30 hodin.

O situaci, jak vyhlášení nouzového stavu v republice ovlivnilo fungování městských organizací, jsme Vás informovali zde: http://bit.ly/NouzovyStav_HK

Prof.PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc.

primátor statutárního města Hradec Králové