27. února 2020

Město se chystá na start tendru na fotbalový stadion

Schválením zadávacích podmínek na správce stavby odstartovalo vedení radnice de facto další krok tendru na fotbalový stadion. Oproti původnímu výběrovému řízení nastalo několik zásadních změn, kterými jsou například chystané vypsání zakázky metodou Design and Build. Výběrové řízení by mělo probíhat „vícekolovou“ formou a termín vyhlášení se v této chvíli předpokládá začátkem června. Neměnná zůstala maximální stanovená cena zakázky, která nesmí přesáhnout výši 605 milionů bez DPH.

Jak je vidět, děláme vše pro to, aby byl fotbalový stadion co nejdříve dokončen, a aby hradecká veřejnost, a samozřejmě především fanoušci, získali důstojné prostředí pro provozování jejich oblíbené hry, ale zároveň aby v Hradci vznikl stánek, ve kterém bude provozován nejen fotbal, ale také celá řada dalších sportovních a kulturních akcí.

Na přípravách nového výběrového řízení intenzivně pracujeme již od podzimu loňského roku. Právě během podzimu jsme vedli předběžné tržní konzultace s dvanácti firmami, které o zakázku projevily velký zájem. Z příspěvků zúčastněných potenciálních dodavatelů vyplynul závěr, že v případě vyhlášení metodou Design and Build, tedy zjednodušeně „navrhni a postav“, by většina uvažovala o přihlášení se do takové soutěže. Na úterní radě města jsme projednali a schválili zadávací podmínky pro výběr správce stavby. Pokud nedojde k žádným komplikacím, je možné předpokládat schválení výběru správce během dubna. Správce stavby bude provádět kontrolu zadávací dokumentace včetně požadavků města. Zároveň bude vykonávat činnosti technického dozoru stavebníka (TDS) a koordinátora bezpečnosti ochrany a zdraví při práci (BOZP). Pravidelně informuji zastupitele na zasedáních o průběhu příprav, a stejně tak každý týden vedu jednání pracovní skupiny, která je tvořena z odborníků, úředníků, zástupců politických stran a zástupci fotbalového klubu. Předpokládáme, že termín vyhlášení nového výběrového řízení na zhotovitele stavby by mohl být v případě příznivých podmínek začátkem června.

Město má již povolení k odstranění stavby, územní rozhodnutí a také potřebná stavební povolení. Nyní nelze předjímat, jestli bude tato povolení třeba měnit: „Potřeba změn v potřebných úředních povoleních se bude odvíjet od návrhu řešení stavby, který bude předmětem plnění veřejné zakázky, neboť stavba bude realizována metodou Design & Build. V tuto chvíli ale nelze předjímat, zda výsledný návrh vybraného zhotovitele bude vyžadovat takové změny.

Město nyní předpokládá použití „vícekolového“ zadávacího řízení, ve kterém dodavatelé podávají nejdříve žádosti o účast, kterými prokazují splnění kvalifikace. Kvalifikovaní dodavatelé následně podávají předběžné nabídky, o kterých se může v rámci jednacího řízení s uveřejněním jednat. V závěru zadávacího řízení budou podávány konečné nabídky, na základě kterých bude vybrán dodavatel k uzavření smlouvy. Nyní pracujeme na zadávacích podmínkách, včetně požadavků na kvalifikaci dodavatelů a kritériích hodnocení. Hodnocení nabídek proběhne podle ekonomické výhodnosti tím způsobem, že bude hodnocen nejvýhodnější poměr nabídkové ceny a kvality. V rámci přípravy kritérií hodnocení nabídek jsou zvažovány mimo jiné kritéria zkušenosti členů realizačního týmu dodavatele, energetická náročnost stavby, záruky a další.

Zdroj: Magistrát města Hradec Králové

Ing. Bc. Jiří Bláha

náměstek primátora statutárního města Hradec Králové
člen oblastní rady ODS Hradec Králové
předseda KMS
člen rozhodčí komise ODS