17. října 2019

Novobydžovské odborné dílny a učebny prošly modernizací

Královéhradecký kraj ukončil dva projekty, kterými zajistil modernizaci odborných učeben a zateplení dílenského areálu Na Švarcavě Střední školy technické a řemeslné v Novém Bydžově. Projekty hrazené z prostředků Integrovaného regionálního operačního programu a programu Životní prostředí a rozpočtu kraje vyšly na 26 milionů korun s DPH.

Obory technického zaměření získají moderní prostory a nové vybavení digitálními technologiemi. Vedle úzké spolupráce s budoucími zaměstnavateli, kteří žákům zprostředkovávají praxi ve svých firmách, potřebujeme žákům na našich školách zajistit výuku ve školním prostředí, které musí reflektovat současný technologický vývoj. Pro kraj jako zřizovatele je to náročné.

Jsme moc rádi, že díky podpoře z evropských fondů můžeme modernizaci výuky odborného vzdělávání realizovat. A to se nám v Novém Bydžově podařilo.

„Obě akce vyšli na 26 milionů korun. V prvním projektu zhruba za 8,6 milionu korun jsme rekonstruovali vnitřky dílen, pořídili jsme nové CNC stroje, technické vybavení, nábytek a zajistili rychlé připojení k internetu. Druhým projektem za 17,3 milionu korun jsme snížili energetickou náročnost čtyř přízemních budov a střešních konstrukcí dílenského areálu,“ popisuje oba projekty radní Václav Řehoř odpovědný za krajské investice. Díky realizaci projektu se zvýší komfort pro výuku a odborný výcvik žáků i požadovaná kvalita vzduchu v učebnách.

Stavební práce na modernizaci dílenského areálu SŠTŘ Nový Bydžov a snížení energetické náročnosti obvodového pláště a střešních konstrukcí dílen odborného výcviku začaly v roce 2018 s termínem dokončení v září roku 2019.

Střední škola technická a řemeslná v Novém Bydžově nabízí čtyřletý obor dopravní prostředky zakončený maturitní zkouškou, tříleté obory zakončené výučním listem: opravář zemědělských strojů, mechanik opravář motorových vozidel, autoelektrikář, elektrikář-silnoproud a dále i tříleté potravinářské obory: řezník-uzenář, kuchař-číšník, cukrář. Absolventi školy mohou pokračovat v nástavbovém maturitním studiu v oborech provozní technika a technologie potravin.

Zdroj: Krajský úřad KHK

Mgr. Václav Řehoř

předseda ODS Hradec Králové
1. místopředseda ODS Královéhradeckého regionu
radní Královéhradeckého kraje pro investice a majetek