23. srpna 2019

Odpověď na otevřený dopis hradeckých Pirátů ohledně rekonstrukce třídy Ed. Beneše

Nevím, zda za jeho vznikem a formulací jednotlivých vět stojí zásadní nepochopení či neznalost problému, nebo naopak záměr vyvolat u veřejnosti a v médiích negativní vnímání aktivit radnice v přípravě projektu.

Dovoluji si Vám zaslat odpověď na zaslaný otevřený dopis k problematice přípravy projektu revitalizace Benešovy třídy v Hradci Králové. Nevím, zda za jeho vznikem a formulací jednotlivých vět stojí zásadní nepochopení či neznalost problému, nebo naopak záměr vyvolat u veřejnosti a v médiích negativní vnímání aktivit radnice v přípravě projektu.

V tuto chvíli jsme v situaci, kdy doháníme minulým vedením města zbytečně promarněný čas, kdy se mohlo okamžitě reagovat na změnu stavebního zákona. Pro vydání územního rozhodnutí nyní již nestačí souhlasy společenství vlastníků jednotek a bytových družstev (dále jen SVJ a BD), ale je třeba získat souhlasy všech majitelů bytových jednotek. Podotýkám, že novela zákona vešla v platnost v lednu 2018. Současná komunikace města s majiteli bytů, zmiňovaná ve Vašem otevřeném dopise a v médiích, se týká návrhu smlouvy o spolupráci mezi městem a jednotlivými SVJ a BD ve věci zajišťování souhlasů majitelů bytových jednotek a odměny za tuto činnost. Tento způsob spolupráce při zajišťování souhlasů byl projednán se zástupci SVJ a BD již v červnu, následně byl v červenci všem SVJ a BD zaslán návrh smlouvy o spolupráci. Nyní probíhá připomínkování návrhu smlouvy ze strany SVJ a BD a zapracování připomínek s tím, že by město rádo schválilo finální podobu smlouvy o spolupráci v říjnových orgánech města. Původní doba na připomínkování návrhu smlouvy byla na základě přijatých připomínek prodloužena až do 11.9. Jde o vzor smlouvy, který bude následně individuálně upraven podle jednotlivých SVJ a BD. Ze smlouvy zároveň neplynou žádné sankce v případě, že se dané pověřené osobě nepodaří získat potřebný počet souhlasů.

Bohužel dopis (i výstupy v médiích), kde problematika v podstatě není vůbec vysvětlena, čtenářům-laikům podsouvá pohled na situaci tak, že město dalo majitelům bytů deset dní na odsouhlasení projektové dokumentace k ÚR prostřednictvím smlouvy o spolupráci, příp. SVJ a BD mají deset dní na získání potřebných souhlasů od všech majitelů bytů. Zároveň není pravda, že by všechny SVJ a BD odmítly smlouvu o spolupráci podepsat. Tento postoj zaujalo pouze jedno SVJ, které se předchozího projednávání návrhu smlouvy nezúčastnilo.

Otevřený dopis Pirátské strany zde: https://piratihk.cz

Prof.PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc.

primátor statutárního města Hradec Králové