27. února 2024

Premiér Fiala: Česká iniciativa na zajištění munice pro Ukrajinu má podporu mnoha zemí

(www.vlada.cz) Předseda vlády Petr Fiala se v pondělí 26. února zúčastnil v Elysejském paláci v Paříži summitu k podpoře Ukrajiny, který svolal francouzský prezident Emmanuel Macron. Lídři se shodli na potřebě posílení dodávek munice na Ukrajinu, navýšení výrobních kapacit zbrojovek či na posílení kybernetické bezpečnosti.

Summit lídrů 21 zemí podle premiéra Fialy potvrdil, že odhodlání podporovat Ukrajinu je velmi silné. Zadržování a zastavení Ruska co nejdál od našich hranic je mnohem lepší variantou, než kdyby Rusko přišlo na slovenské hranice a mělo chuť postupovat dál. „V Paříži jsme se shodli, že posílíme dodávky munice na Ukrajinu a co nejrychleji zvýšíme zbrojní kapacity evropských zemí. Odhodlání čelit ruské agresi a podporovat Ukrajinu v jejím spravedlivém boji se ukázalo jako velmi silné,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Předseda vlády také zdůraznil, že česká iniciativa pro zajištění munice pro Ukrajinu ze třetích zemí rezonovala celým summitem a bude mít podporu mnoha zemí. V průběhu jednání se řada států k naší iniciativě přihlásila a jsou připraveny o ní jednat. Myslím, že nakonec tato akce bude mít velkou podporu, odhaduji to na 15 států," uvedl český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS