22. února 2024

Premiér Fiala: Musíme více omezit byrokracii a regulaci, která trápí české zemědělce

(www.vlada.cz) ​​​​​​​Předseda vlády Petr Fiala navštívil ve čtvrtek 22. února 2024 rodinou farmu Hole ve Velkých Přílepech u Prahy. S majiteli farmy diskutoval o vysoké byrokratické zátěži, plánech na digitalizaci odvětví, množství kontrol ze strany státu a dalších problémech, které farmáře nejvíce trápí.

Premiér zdůraznil, že vláda problémy zemědělců bere vážně a pracuje na jejich řešení. „Silná regulace a byrokracie netěší nikoho. Pravidelně jednáme se zástupci zemědělců i s jednotlivými farmáři. Dnes jsem navštívil rodinnou farmu Hole, která patří rodině Poláčkových. Řešili jsme hlavně to, co můžeme (nejen) v Bruselu udělat pro snížení byrokracie a regulaci, které vytvářejí velký tlak na zemědělce. Musíme pokročit v digitalizaci a snížit množství kontrol, aby se farmáři mohli věnovat své práci. A přesně na tom už ministerstvo zemědělství pracuje,“ uvedl po setkání s farmáři předseda vlády Petr Fiala.

Česko podniká konkrétní kroky ke snížení zbytečné byrokracie pro farmáře i na evropské úrovni. Ministr zemědělství Marek Výborný dnes o požadavcích protestujících zemědělců jednal s eurokomisařem pro životní prostředí Virginijusem Sinkevičiusem a v pondělí se zúčastní mimořádného jednání Rady ministrů zemědělství v Bruselu. Již na posledním jednání ministrů ČR předložila návrh, ve kterém po Evropské komisi požaduje co nejrychlejší úpravu metodiky ke kontrolám, aby jich výrazně ubylo.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS