24. srpna 2023

Využijeme všechny dostupné nástroje, aby ceny potravin klesly

(www.vlada.cz) Předseda vlády ČR Petr Fiala se ve čtvrtek 24. srpna zúčastnil na Výstavišti České Budějovice mezinárodního agrosalonu Země živitelka 2023, kde vystoupil s úvodním projevem. Na okraj veletrhu svolal premiér jednání u kulatého stolu se zástupci potravinářských společností k tématu vysokých cen potravin. Po jednání uvedl, že vláda využije všechny dostupné nástroje, aby ceny potravin dále klesaly. Setkání se zúčastnil i ministr zemědělství Marek Výborný.

Předseda vlády na slavnostním zahájení veletrhu ocenil, že současná Země živitelka není jenom nostalgickou vzpomínkou na minulost, ale že se naopak stále více soustředí na aktuální trendy, na moderní technologie v zemědělství a potravinářství. „I v těchto oblastech je totiž nutné investovat do inovací. Jinak do budoucna nemůžeme být konkurenceschopní a nikdy se nám nepodaří významně zvýšit přidanou hodnotu produkce, která v naší zemi vzniká,“ uvedl premiér Petr Fiala v zahajovacím projevu.

Premiér se poté, spolu s ministrem zemědělství, sešel se zástupci potravinářských společností k tématu vysokých cen potravin v kontrastu s rekordními zisky některých potravinářských firem. Zdůraznil, že tlak vlády na dodavatele a obchodníky se vyplácí, inflace v Česku v posledních měsících zpomaluje (v červenci byla 8,8 % meziročně). Klesají například ceny cukru, mléka nebo másla. „V obchodech ale všichni vidíme, že musí být nižší i ceny dalších základních potravin a o tom jsem dnes s potravináři mluvil,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala.

„Upozornil jsem na to, že některé potravinářské a zemědělské firmy, které loni se začátkem energetické krize mluvily o krizi, krachu a vysokých nákladech a žádaly vládní pomoc, nyní vykazují za loňský rok rekordní zisky. Firmám jsme pomohli a já teď očekávám, že se to projeví i na tom, že ceny potravin budou nižší,“ dodal po jednání premiér Fiala.

ČR díky vládním krokům úspěšně zvládla energetickou krizi, došlo k postupnému poklesu cen energií, pohonných hmot, ale i dalších vstupů, které se negativně mohou propisovat do cen potravin. Celkem bylo v roce 2022 mimořádně z EU i národních zdrojů poskytnuto pro české zemědělství 831 mil. Kč, nejvíce pro chovatele prasat, drůbeže a dojnic a pěstitele brambor a jablek. Aktuálně se ČR podařilo vyjednat na úrovni EU poskytnutí další mimořádnou podporu ve výši cca 163 mil. Kč pro nejvíce postižené sektory. Na národní zemědělské dotace bylo pro rok 2022 vyčleněno 5 mld. Kč. Pro letošní rok je alokována částka 2,9 mld. Kč.

„Od ledna snižujeme, v rámci konsolidačního balíčku, DPH u potravin z 15 na 12 procent, a to musí vést, spolu s těmi dalšími opatřeními, ke zlevnění potravin. Pan ministr Výborný bude na začátku září také osobně jednat se zástupci všech obchodních řetězců. V září se také znovu sejde meziresortní pracovní skupina k cenám potravin. Výsledkem toho musí být, že ceny potravin budou klesat,“ dodal premiér Petr Fiala.

Premiér zdůraznil, že vláda bude pokračovat úsilí, aby se u nás prodávaly kvalitní potraviny za dostupné ceny, a aby marže v celém řetězci od zemědělců, přes potravináře až po obchodníky byly přiměřené. „Naše vláda je připravena k tomu využít všechny nástroje, které máme. Podobně jako u pohonných hmot, Specializovaný finanční úřad pod ministerstvem financí bude provádět kontroly tam, kde bude důvodné podezření na nepřiměřené nebo příliš vysoké marže,“ dodal premiér Petr Fiala.

Premiér poté navštívil farmu u Mátlů v Kozlově v Kraji Vysočina, kde se setkal s majiteli, prohlédl si chov a seznámil se s jejím provozem.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS