8. února 2023

CNN Prima News: Naše vláda snížila daně a snížila schodek. To ale nestačí. Musíme si poradit s dopady války na Ukrajině a neexistuje jednoduché řešení

(CNN Prima News) Důchodová reforma se musí provést a je ostudou, že se k tomu žádná vláda neodhodlala. Řítíme se do zdi a musíme s tím něco udělat. Tak komentoval možné budoucí penzijní změny předseda vlády Petr Fiala (ODS) v pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS. Současná vláda totiž o změně důchodového systému začíná jednat a jednou z variant je i posunutí hranice odchodu do důchodu z 65 na 68 let.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Prodloužení pracovního života a pozdější odchod do penze je součástí kritiky, která se na vládu Petra Fialy snáší v posledních dnech. Premiér pro CNN Prima NEWS uvedl, že se případné změny věkové hranice rozhodně nedotknou lidí, kteří mají aktuálně před důchodem. „Nehrozí to ani u střední generace. Bavíme se o lidech, kteří půjdou do penze za 30 let. Budou se moci připravit. Navíc je pro mě nepředstavitelné, že by odchod platil pro všechny stejně. Fyzicky náročná povolání musí mít odchod do důchodu dříve,“ vysvětloval Petr Fiala a zdůraznil, že zatím vláda žádný finální návrh důchodové reformy nepředložila.

Podle premiéra se budou muset odchody do penzí případně odstupňovat právě vzhledem k náročnosti povolání. „Pokud reformu neuděláme, tak se budeme dál řítit do zdi. My máme odvahu něco udělat,“ hájil kabinet ministerský předseda Fiala.

Premiér také dodal, že politika současné vlády není populistická, ale realistická. Potlesk za nepříjemné kroky tak neočekává. „Viděli jsme vládu populistů, která neudělala nic. Žádnou reformu. Naše vláda to udělá,“ dodal Fiala.

Podle Fialy nastává chvíle, kdy bude vláda nejprve vysvětlovat, proč je potřeba změny provést. Finální parametry případné reformy penzí ještě na stole nejsou, a tak Fiala odsoudil strašení dílčími úniky z pracovní verze ministerstva sociálních věcí. „Před pár měsíci jsem poslouchal, že bude benzin za 60 korun a že nebudeme mít energie. Zvládli jsme to a občané pochopili, že musíme pokračovat dál,“ řekl dále Fiala.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS