25. července 2022

CNN Prima News: Plyn od Putina? Rusko je nepředvídatelné a s Evropou si hraje. To musí skončit

(CNN Prima News) Češi se sice v brzké době nemusí obávat nedostatku plynu, ale přesto je do budoucna potřeba se co nejdříve zbavit závislosti na Rusku, jež se chová nevyzpytatelně. Ve speciálu 360° Soukromí politiků to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Občané by podle něj měli šetřit ve své spotřebě energií.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Nemusejí se bát, ale netajím se, že ta situace je těžká. Dělali jsme velmi intenzivně řadu i velmi nezvyklých kroků, abychom ten plyn zajistili. Energetická bezpečnost ČR je velmi špatná a předchozí vlády opravdu neudělaly nic. My jsme koupili zásoby plynu, začali naplňovat zásobníky a máme je naplněné z 80 procent, což nikdy historicky v tomto čase nebylo,“ řekl Petr Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS. „I kdyby ten plyn přestal proudit z Ruska, jsme schopni tu zimu díky těmto krokům překonat,“ doplnil.

Občané podle něj musí trochu více přemýšlet o energetické šetrnosti. „Plyn by nám měl stačit přes zimní sezonu. Opakovaně jsem říkal, že všichni musíme trochu šetřit. Neznamená to, že nebudeme topit, ale budeme přemýšlet nad tím, zda může být teplota ne 22 stupňů Celsia, ale 21. Ta situace je opravdu extrémně těžká a napjatá. Rusko využívá této situace, jak může. Musíme hledat evropská řešení. Díky tomu jsme schopni si se situací poradit,“ nastínil premiér.

Rusko je však podle něj nevyzpytatelné a dodávky plynu může v budoucnu zastavit. „Režim Vladimíra Putina se chová dost nepředvídatelně a z mnoha hledisek i neracionálně. Rusko to může kdykoliv zastavit a navíc, jak víme z posledních měsíců, Rusko si s tou závislostí Evropy na ruském plynu hraje a pracuje s množstvím dodávek, které do Evropy posílá. To musíme změnit tak, že zajistíme alternativní zdroje. Evropa nemůže být závislá na jednom dodavateli,“ uvedl Petr Fiala.

„Ukázalo se, že sázka na levný ruský plyn je neskutečně drahá a nelze odhlédnout od toho bezpečnostního aspektu. Celá Evropa je odhodlána se zbavit závislosti na ruských energetických zdrojích. Poučení z té situace je, že bychom už nikdy neměli být takhle závislí na jedné zemi,“ doplnil.

Petr Fiala

předseda vlády ČR