14. dubna 2022

Blesk.cz: Ptám se, pane premiére

(www.blesk.cz) Premiér Petr Fiala (ODS) nadále odmítá, že je ve hře zřízení americké základny na území Česka. Jako důležitější nyní vidí posilování východního křídla severoatlantické aliance. Fiala to řekl v pořadu Ptám se, pane premiér na Blesk.cz. Popíračům války na Ukrajině vzkázal, že záběry zvěrst jsou reálné, sám zažil „smutný pohled“ v Kyjevě. Cesty do okupované země jsou podle něj nadále důležité a je dobře, předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) tam dnes vyrazil.

Celý rozhovor s premiérem můžete zhlédnout na Blesk.cz.

„To, co je důležité, je bavit se o posilování východního křídla severoatlantické aliance,“ řekl Petr Fiala na otázku, zda by měla smysl americká základna v Česku. Podle něj je tato debata aktuálně nereálná. „Bylo nám svěřeno velení (…), to je věc, na kterou může být Česká republika hrdá,“ navázal s přítomností českých vojáků ve východním křídle NATO.

Osobně americké vojáky vnímá jako „jednu z variant, jak posílit bezpečnost České republiky“, nicméně to je jeho pocit, jako premiér Česka tvrdí, že země musí hlavně navýšit prostředky na obranu. A hlavně je navýšit chytře. „Peníze, které jdou na obranu, to není jen o tom, že někam dáte nějakou částku. Ta částka se musí pořádně využít,“ popsal Fiala.

O americké vojenské základně na českém území se začalo diskutovat poté, co ministryně obrany Jana Černochová (ODS) uvedla, že po Velikonocích chce se svým americkým protějškem Ljoydem Austinem otevřít mimo jiné téma americké přítomnosti v Česku. Vláda poté uvedla, že žádnou nabídku na stole nemá, bude však jednat o obranné smlouvě mezi Českem a USA.

Je to tragédie, říká Fiala

Následně Fiala promluvil k popíračům války na Ukrajině. „To, co se tady děje, je, že někteří naši občané jsou bohužel součástí dezinformační kampaně Ruska,“ popsal a přidal jasný vzkaz. „Ty zprávy jsou reálné. Bohužel. Ty záběry, které vidíme, jsou záběry opravdové. Je to tragédie,“ uvedl.

Rusko se podle něj dopouští válečných zločinů. „To je tak strašné… každý člověk, který má trochu citu, musí cítit soucit,“ konstatovat premiér. Podle něj ruská agrese není v žádném případě ospravedlnitelná. „My se musíme snažit pomoci Ukrajině bránit se Rusku,“ zdůraznil.

Popsal v této souvislosti svou cestu do ostřelovaného Kyjeva. Fiala ji podnikl před měsícem se svým slovinským protějškem Mateuszem Morawieckým a Janezem Janšou a s polským vicepremiérem Jaroslawem Kaczyńským. V ostřelované metropoli se setkali s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Jejím cílem bylo podle Fialy vyjádřit podporu Ukrajině. Že to ocenilo mezinárodní společenství, bylo druhotné, uvedl. Kritiku expremiéra Andreje Babiše (ANO), který pro Blesk řekl „vzal ho s sebou Morawiecki do vlaku. To nebyla česká iniciativa“, pak okomentoval slovy: „Nezajímá mě, co si o tom myslí Andrej Babiš“. Naopak ho zajímá, jak návštěvu vnímala ukrajinská strana. V Kyjevě byl podle svých slov svědkem smutného pohledu.

Zdůraznil také aspekt, že cesta byla vykonána společně s Polskem. „Polsko je dneska zemí, která hraje velkou roli ve střední Evropě,“ řekl předseda vlády. „Dneska se bude nově rozhodovat o světovém řádu. O roli NATO, o roli EU. Nově se koncipuje energetická bezpečnost. V tom musí Česká republika hrát klíčovou roli,“ navázal, proč je třeba podobná témata řešit.

Ocenil i současnou cestu šéfa Senátu Miloše Vystrčila na Ukrajinu. „Má smysl. Je třeba mluvit s ukrajinskými kolegy,“ řekl o ní.

Odmítl pak nastínit, zda se Česko chystá vyhostit ruského velvyslance v Praze Alexandra Zmejevského. Podle něj už Česko udělalo hodně, hlavně po kauze Vrbětice. Tehdy vyhostilo několik desítek ruských diplomatů. „Ono už se moc jít níž nedá,“ uvedl premiér.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS