8. října 2018

Mít na někoho telefon nestačí. Babiš zklamání z voleb skrýval jen těžko

(FORUM 24) Předseda ODS Petr Fiala nyní vede stranu, která uspěla v senátních volbách a vyhrála ty pražské. V rozhovoru pro deník FORUM 24 zdůrazňuje, jak důležité je, že extremisté naprosto propadli. Zároveň je přesvědčen o tom, že premiér Andrej Babiš je volebním výsledkem zklamán a uvědomuje si, že jeho hnutí dosáhlo hranice svých možností.

 
Objevilo se množství interpretací voleb, výsledky v komunálních i senátních volbách se dají posuzovat podle různých statistických i politických kritérií. Dají se vůbec tyto výsledky nějak zobecnit?
 
Ve výsledcích vidím nejméně čtyři poselství: za prvé občané promluvili a zastavili dominanci koalice ANO, ČSSD a komunistů. Můžeme to počítat, jak chceme, ale toto je fakt. Za druhé: Miloš Zeman a Andrej Babiš po parlamentních volbách vnutili České republice a veřejnosti současnou vládní koalici. Byla to vůle a zájem jich dvou, ale v těchto volbách se ukázalo, že Česko odmítá opakovat dominanci takové vládní koalice, jakou máme na celostátní úrovni. Za třetí. Politické extrémy utržily fiasko. Levý i pravý extrém má spoustu řečí, často provokuje a hlavně dokáže zaujmout média. Ale nemá osobnosti, kterým by lidé věřili, že jsou kompetentní a že mají reálná a rozumná řešení. No a nakonec čtvrtá zpráva, volby potvrdily trend, který začal v parlamentních volbách před rokem: že do role hlavní alternativy vůči ANO v celostátním měřítku se postavila ODS. Zformovalo se silné nové levicové hnutí ANO na jedné straně a ODS se na druhé straně vrací do pozice hlavní politické alternativy. To považuji za další reálný a významný politický úspěch ODS. Před rokem se zdálo, jakoby se Česko vymklo z kloubů téměř až na samou hranici ohrožení, a že to může být nadlouho. Voliči vyslali zprávu, že nemusí.
 
Předseda ANO vám věnoval na své tiskové konferenci k předběžným výsledkům voleb v sobotu večer velkou pozornost. A rozhodně nevypadal, že je spokojen s výsledkem. Narazilo hnutí ANO na svůj strop?
 
Mně se zdá, že mnoho lidí rozumí, že mít telefon na někoho nestačí. Že se doba změnila. Že Česká republika je už mnohem dál a ve vedení měst a obcí musí být lidé, kteří mají vlastní hlavu a problémy umí řešit sami. Hnutí ANO vedlo jednotnou celostátní kampaň, kterou si předseda ANO pochvaloval, ale byla to trochu arogantní kampaň. A vlastně tam, kde ANO nemělo schopného kandidáta s nějakými výsledky, tak to ani nezabralo. Jako například v Praze. Tam hnutí ANO vzhledem ke svým možnostem a postavení utrpělo fiasko. Sliby už nestačí. V této kampani se ukázalo, že si předseda ANO a premiér málo uvědomuje, že je u moci 5 let, že již není nováček ani žádný představitel protestu. A já mu to budu připomínat stále častěji.
 
Co bude podle vás následovat?
 
Sám jsem zvědavý, jak Andrej Babiš s odstupem času vyhodnotí výsledek voleb s chladnější hlavou. Neboť v sobotu večer jsem na něm viděl jen těžko skrývané zklamání. V zásadě má dvě možnosti. Povede pořád dokola tytéž monology a bude stále agresivnější. To je jeho trend posledních týdnů, který předvedl i v poslední předvolební debatě. Nebo se zastaví, uvědomí si, že jeho „dárky“, „balíčky“ a marketingové a investiční plány nebudou přinášet takové výsledky, jaké si představuje. A začne přemýšlet o tom, co užitečného udělá pro Českou republiku. Neboť zatím jen marní čas, řeční, vede monology, ale nevím o jedné jediné vážné reformě nebo nějaké programové prioritě, kterou by nastartoval.
 
Tentokrát se komentátoři shodují, že ODS zaznamenala úspěch. Dokonce se objevují opět úvahy, že to bude právě ODS a vy osobně, kdo bude sestavovat budoucí vládu. Co je váš příští cíl?
 
Ve volbách se lidé rozhodují jinak než v průzkumu veřejného mínění. Faktem je, že jsme snížili rozdíl mezi ANO a ODS výraznějším způsobem, než se čekalo, a děje se tak i dříve, než se čekalo. V několika velkých městech se ukázalo, že už dnes umíme s hnutím ANO reálně držet krok, a do budoucna můžeme mít i vyšší ambice. ODS se vrací do velkých měst. ODS vyhrála v Praze, Teplicích, Trutnově, Jablonci, Litoměřicích a v mnoha dalších městech. ODS dokonce ještě lepší výsledek než v Praze získala v Brně, takřka zvítězila v Plzni. V některých menších městech a obcích, kde jsme kandidovali, jsme dosáhli také pozoruhodných výsledků. Ukázali jsme, že rozumná řešení a poctivá práce mohou i dnes být politickým programem a reálnou alternativou populistům a politickým šílencům. Toto všechno směřuje krok po kroku k mému hlavnímu politickému cíli. Abychom v budoucích „velkých“ volbách postavili před občany 2 hlavní možnosti, o kterých budou rozhodovat. Buď bude směrování republiky řídit ANO, nebo to bude ODS. To nejtěžší nás samozřejmě čeká. Nejenže máme proti sobě silné levicové hnutí ANO, ale někteří lidé se prostě nedokáží smířit s tím, že je ODS zpět. Raději si pěstují své předsudky, raději kladou na stůl stará zavádějící témata a občas i nové lži. Jako například nyní v kampani v Praze, kde o nás prohlašovali, že jsme již domluveni na koalici s ANO. Nebyla to pravda. Naopak probíhají pokusy vyšachovat ze hry vítěze voleb, ale i takové věci se dějí.
 
Co očekáváte od druhého kola voleb do Senátu?
 
ODS dosáhla pozoruhodný úspěch: obhajujeme čtyři křesla, ale osm našich kandidátů vyhrálo první kolo. Další tři postoupili z druhého místa. A uspělo také několik kandidátů, které jsme podpořili společně s dalšími středopravými stranami. To vše s jedním hlavním cílem: aby se nám tato koalice sjednocené levice, tato koalice polokomunistické vlády nepřelila i do senátu. Protože to už by mohla být povodeň. Kdo bude bránit ústavu a demokratické principy, kdyby jimi chtěl někdo manipulovat, byť i proto, že se mu nedaří až tak dobře, jak by si představoval? Proto očekávám jistý typ mobilizace. Očekávám, že ani média neuspí lidi analýzami výsledků prvního kola voleb. Očekávám, že lidé přijdou volit v dostatečném počtu a zabrání ovládnutí senátu většinovou koalicí z poslanecké sněmovny. Myslím, že jsme za poslední období dokázali, že na nás se mohou lidé spolehnout.
 
(Autor: Johana Hovorková)
 
Petr Fiala

předseda ODS