17. října 2017

Žádnou konkurenci napravo nevidím

(Lidové noviny) Poslední dny chce lídr ODS Petr Fiala využít k apelu na voliče, aby nepromarnili svůj hlas a zabránili nebezpečí vlády populistů a komunistů.


Co chcete ve zbývajících několika dnech před volbami udělat, aby v Česku nevznikla koalice populistů a komunistů?

Skutečně o této hrozbě už měsíce mluvíme. Nyní jsme posílili kampaň a varujeme před nástupem populistů a komunistů. Některá média tuto hrozbu ignorovala. Využívám příležitosti a prostřednictví vašich novin vyzývám čtenáře, aby šli volit a podpořili ODS. Opravdu tu hrozí poprvé po roce 1989 návrat komunistů k moci v nějaké formě. A hrozí tu také jednobarevná vláda ANO s podporou komunistů a populistů. Přesvědčujeme voliče, že nejlepší obranou proti tomu je silná pravicová ODS.

Proč by měli lidé hodit hlas vám, když pravicových subjektů je na politickém trhu vícero?

Žádnou konkurenci na pravici nevidím. Vidím jednu stranu s pravicovým programem a 190 konkrétními kroky, které jsou pravicové. Byli jsme první, kdo otevřel některá témata, jako například že si lidé zaslouží vyšší mzdy a že toho dosáhneme nižšími daněmi. Byli jsme to my, kdo otevřel téma boje s byrokracií. Dnes to papouškuje každý. Jiný pravicový program prostě nevidím. Varuji ale před tím, že hlasy pro menší pravicové strany mohou propadnout. Proto lidem říkám, aby vážili svůj hlas. Když ho dají straně, která se zcela jistě do sněmovny nedostane, po přerozdělení vlastně volí Babiše a další, které nechtějí.

Rozhodují se dnes voliči podle programů?

Jestli chceme vrátit politice smysl a mít politiku, s níž budeme spokojeni, musí to být politika založená na tom, že lidem nabídneme program. Pokud se jim bude líbit, dají mi mandát a já program prosadím. Jinou demokratickou politiku neznám. Snažíme se bojovat proti marketingovým trikům, mlácení prázdné slámy, vulgaritě v politice a hlouposti. Otázka proto nestojí, jestli to ODS vyjde, ale jestli to vyjde demokracii a svobodě v této zemi. Navíc když mluvím s lidmi, ptají se mě, jak to uděláme s daněmi, co uděláme pro obnovení hospody v jejich vsi a jak to zařídíme s dálnicí, po které nemohou jezdit. Ani nevím, jak by tomu mělo být jinak.

Zajímalo mě, jestli náhodou nejsou podstatnější než programy důvěryhodné osobnosti na kandidátkách.

To nepochybně. ODS nabízí řadu osobností, kterým lidé mohou věřit, že program uskuteční. Máme osobnosti s různými důrazy od liberálů po konzervativce, ale podstatné je, že mluvíme jedním hlasem. ODS je proto silná politická strana.

Byl byste ochoten kvůli hrozbě vlády populistů a komunistů sestavit koalici s hnutím ANO?

Bohužel to je tak, že pokud komunisté s populisty budou mít dostatek hlasů, tak se nás nebudou ptát. To je podstata. Tomu může zabránit jedině to, když bude ODS nejsilnější. Věřím, že si lidé hrozbu uvědomují. Na vaši otázku jsem už tisíckrát odpovídal. Odpovím na ni i znovu. Andrej Babiš nemůže být členem vlády. Hnutí ANO rovná se Andrej Babiš. A tím je to pro mě vyřízeno.

Chystáte se tedy na opoziční roli?

Čekám, jak dopadnou volby. Vy se tváříte, že už to víte, ale já to opravdu nevím.

Plánujete po volbách obstrukce, aby nemohl být jmenován případným premiérem Andrej Babiš? Zaznamenal jsem takovou spekulaci.

O žádném takovém scénáři s nikým nejednám. Nevím, kdo kam na takové spekulace chodí. Doufám, že premiérskému snu Andreje Babiše zabrání voliči.

Proč podle vás tradiční politické strany nemají větší sílu?

Protože jim voliče odloudili političtí podvodníci. Týden před volbami ale nebudu vést politologické úvahy. Jsem rád, že ODS je jednou ze dvou parlamentních stran, které rostou.

Věříte, že se pravice v Česku v budoucnu pospojuje?

Mnoho lidí si myslelo, že vyrostou na hrobě ODS. To se nestalo. Byl to špatný odhad. Když jsem vstupoval do politiky, záměrně jsem si vybral ODS, protože to je jediná platforma, na které lze silnou pravici vybudovat. Budu pokračovat ve své vizi nové éry české pravice, v níž spojíme osobnosti. Je lepší být spojeni v jedné politické straně a v ní si vyměňovat názory než si konkurovat ve volbách.

Co má být ona nová éra pravice?

Do ODS se integrují různé pravicové proudy, abychom byli jedna silná pravicová strana. Jsem si jist, že taková éra nastane. Až získáme silný mandát, podívám se bez ohledu na stranickou příslušnost na to, kde jsou silné a schopné osobnosti, jež pozvu ke spolupráci. To je moje vize.

Proč jako sebevědomá strana už neřeknete, kdo by měl být prezidentem podle ODS?

Vaše otázka by byla úplně logická, kdyby prezidenta volil parlament. Ale parlament ho nevolí. Prakticky všechny parlamentní strany se rozhodly nemíchat parlamentní a prezidentské volby. Po sněmovních volbách bude dost času na to, abychom se k volbě prezidenta nějak postavili. Hrajeme s voliči férovou hru. Už dávno jsme řekli, že nechceme, aby pokračoval na Hradě Miloš Zeman, který rozděluje společnost a vnáší kontroverzní témata a znejišťuje naši zahraničněpolitickou orientaci. Nebudeme stavět kandidáta, abychom si udělali čárku. Postavíme či podpoříme osobnost, která bude mít reálnou šanci v prezidentské volbě uspět.

Nebojíte se, že po prohře ODS v těchto volbách, a tím myslím, pokud klesnete pod 10 procent, vás v čele strany vystřídá Václav Klaus mladší?

Nikde ta otázka nezaznívá, jen od novinářů. Mně ale nevadí. Vůbec se ničeho nebojím. My uspějeme. Jsme strana, která jde nahoru, a budeme mít výrazně více než v minulých volbách. Politika, již děláme, má ve straně podporu. Za poslední týdny jsem absolvoval tisíce rozhovorů s voliči, nikdo z nich mi nepoložil otázku, co bude dělat ODS po volbách, až neuspěje. Ptají se mě, co uděláme s našimi daněmi, co uděláme se silnicemi a důchody. Toto jsou otázky, na které semě všichni ptají. Každý lídr, jenž jde do voleb, jde do toho s tím, že musí udělat dobrý výsledek. Za ten odpovídá. To tak je.

(Autor: Martin Shabu)

Petr Fiala

předseda strany