16. října 2017

Vláda komunistů, SPD a ANO by bylo naprosté dno

(Týden) I přes rozdílné výsledky průzkumů je ODS jednou z mála parlamentních stran, kterým od minulých voleb prokazatelně roste podpora. Předseda Petr Fiala je přesvědčen, že lidé občanským demokratům opět začali věřit.


Kolik očekáváte, že ODS dostane hlasů?

Budu se až do posledních hodin snažit, aby jich bylo co nejvíce. Prosím voliče o mandát na to, abychom mohli prosadit hlavní věci z našeho programu – nižší daně, vyšší mzdy, méně byrokracie, více svobody, kvalitní vzdělání, investice do dopravy… Nemá význam říkat konkrétní číslo, jeho hodnota závisí i na výsledku ostatních stran.

Co je ještě úspěch a co už neúspěch? Při jakém výsledku byste nabídl rezignaci?

O tom vůbec nepřemýšlím a lidé se mě na to ani neptají. Chci vrátit politice pravý smysl, chci prosazovat program ODS a potvrdit naši pozici nejsilnější strany na pravici. Na nic jiného nemyslím.

V kampani se ostře vymezujete vůči Andreji Babišovi. Jenže část ODS povolební vládnutí s hnutím ANO nevylučuje. Jak to tedy je?

Andrej Babiš má problém, osobní, politický a podnikatelský problém. A podle mě si i sám uvědomuje, že s tím nemůže být součástí vlády. A nevím, o jaké části ODS mluvíte, náš názor je v tomto ohledu jasný.

Teoretickou variantou je i koalice ANO, KSČM a SPD. Této kombinaci půjde možná zabránit jedině vaší podporou Babišovy vlády. Šli byste do toho?

Koalice ANO, KSČM a SPD opravdu hrozí, byl by to pád na úplné politické dno, nic takového jsme tu od roku 1989 neměli. Ale dejme lidem šanci, aby to nedovolili. Nejlepší obranou proti tomu je co nejsilnější ODS, která tomu jako hlavní pravicová strana zabránit dokáže.

Mluví se také o koalici „všech“ proti ANO. Čeho z programu by se ODS byla ochotna vzdát?

Koalice proti někomu či něčemu je slabý základ pro spojenectví. Pro nás je důležitější vytvářet koalice pro něco, za nějakým účelem. V naší Vyšehradské deklaraci jsme stanovili dvanáct podmínek – nebo priorit, pokud chcete – pro vstup do vlády. Jsem přesvědčen, že na všech se dá dohodnout, protože všechny vyjadřují nejlepší zájmy občanů České republiky.

Umíte si představit vládu, kde by byla ODS a Piráti?

O možných koalicích se bavme až po volbách, jinak urážíme voliče. To oni mají rozhodnout. Každopádně půjdeme do vlády jen s takovými stranami, které nezpochybňují naši západní orientaci a náš demokratický systém.

Do sněmovny se možná dostane osm nebo více stran, jak dlouho bude trvat sestavení vlády?

Zeptám se já vás: Opravdu si myslíte, že to někdo dokáže seriózně předpovědět? Mě momentálně trápí hrozba, že na republiku klekne Andrej Babiš s komunisty či s okamurovci. Pak by to šlo rychle.

Čím to je, že ODS se zatím nedaří získat zpět své voliče a podle průzkumů je kolem deseti procent? Kde jsou? U Babiše? U Pirátů? Nevěří vám?

Průzkumy jsou velmi rozdílné, s velkým rozpětím a – mírně řečeno – podivné. Pokud ale jde o nějaký trend, pak je ODS jednou z pouhých dvou parlamentních stran, kterým od minulých voleb prokazatelně roste podpora. Od lidí, s nimiž se při svých cestách po republice setkávám, naopak slýchávám, že nám opět mohou věřit.

Co je hlavním tématem těchto voleb?

Jednak je to hrozba vzniku jednobarevné vlády ANO či koalice s komunisty anebo okamurovci. Ale také jsou to témata zmíněná na začátku: nižší daně, a tedy vyšší mzdy, méně byrokracie, investice do lepších silnic, do kvalitnějšího vzdělání a tak dále. Musíme využít ekonomický úspěch. V těchto volbách jde o hodně a já doufám, že si to voliči uvědomují.

(Autor: David Jareš)

Petr Fiala

předseda strany