12. října 2017

EET neskousnu

(MF DNES) Odmítá vládu s hnutím ANO a zároveň varuje před jednobarevnou vládou v čele s Andrejem Babišem. Do koalice by ODS šla jen s tím, kdo sníží daně a zruší EET. Petr Fiala v rozhovoru pro MF DNES vysvětluje také postoj ODS k Evropské unii.


Slibujete lidem nižší daně, vyšší platy. Máte spočítáno, na kolik státní rozpočet přijde váš návrh snížení daně z příjmu?

Ano. Dopad máme spočítaný asi na 40 miliard korun ročně, což je částka, která je v rozpočtu snadno nahraditelná. Roční přínos v důsledku ekonomického růstu je v posledních letech v průměru 50 miliard.

O kolik by si tedy lidé polepšili?

Navrhujeme patnáctiprocentní daň z hrubé mzdy. To znamená sedm procent pro každého.

Hodně lidí má u nás ale stále ještě hodně nízké mzdy, třeba ve výši jedenáct tisíc korun. Vy jim sedmi procenty přidáte 141 korun, zatímco ti lépe vydělávající dostanou i tisíce. Zvýhodní se tak jen ti s vyššími příjmy.

Patnáctiprocentní rovná daň přidává každému sedm procent čisté mzdy, což je seriózní a dobrá nabídka. K tomu by samozřejmě bylo férové snížit byrokracii, lidem vytvořit lepší životní podmínky, postavit silnice nebo jim nabídnout dobré vzdělání pro jejich děti. O tom všem já teď s lidmi mluvím a oni to chápou, a proto nás budou volit.

Byla by ODS spokojená se ziskem méně než deset procent, jak jí předpovídají poslední průzkumy?

V jednom průzkumu máme osm, v jiném máme devět, v dalším máme volební potenciál patnáct. Nevím, který je relevantní. Podstatné je, že ve všech jsme nejsilnější pravicová strana. Jsme jedna ze dvou parlamentních stran, které rostou. Lidé rozhodují a my je přesvědčujeme, aby se rozhodovali nehledě na průzkumy. A hlas ODS se neztratí, je to hlas, který má smysl.

Nemůže zisk pod deset procent ohrozit vaši pozici předsedy strany?

Tím se vůbec nezabývám. Jezdím celé dny po České republice a mluvím se spoustou lidí. Nikdo mi takovou otázku nepoložil. Lidi zajímá, co jim nabízíme. Jak jim snížíme daně, byrokracii, co uděláme se silnicemi nebo jak zabráníme tomu, aby na tuhle zemi neklekl Andrej Babiš.

Co když výsledek bude pod 7,7 procenta, kterého ODS dosáhla v minulých sněmovních volbách?

V tuto chvíli si nic takového nepřipouštím. Přijďte za mnou 21. října večer, až bude všechno spočítané, a můžeme se bavit o tom, co bude dál. Mě se teď opravdu nikdo neptá „a co uděláte, když nebudete mít…“. Taková otázka prostě nepadne. Normální lidé se ptají, jak jim snížíme daně nebo zjednodušíme neskutečnou byrokracii.

Tak to je určitě také zajímé, proč jste už třeba byrokracii nesnížili dávno? ODS je tady přes dvacet let!

Ne, lidi zajímá… já vám řeknu, co lidi zajímá. Lidi zajímá, proč tahle vláda za čtyři roky v období ekonomického růstu nic neudělala s věcmi, které mohla. Proč se nezjednodušily daně, když to slibovali? Proč se neinvestuje? My jsme přišli s tím, že je potřeba udělat antibyrokratickou revoluci. Dneska jen kdekdo mluví o snižování byrokracie, což je dobré, aspoň bude mít ODS spojence.

Už víte, koho oslovíte? S kým byste v případě úspěchu chtěli jít do koalice?

Pokorně čekám, jak voliči rozdají hlasy. Na druhou stranu my už jsme vydali vyšehradskou deklaraci, kde jasně říkáme, co jsou pro nás podmínky pro vstup do vlády. Já nepodepíši žádné programové prohlášení vlády, která se nezaváže, že sníží daně a byrokracii, zruší EET, nebude prosazovat rozumnou zahraniční politiku, dávat dost peněz na vzdělání a na armádu. To jsou věci, na nichž my budeme trvat.

Když se podívám na volební kalkulačku, na níž si voliči mohou porovnávat své názory s programy stran, tak z ní vychází, že nejblíž ODS je program ANO a SPD. Šli byste s nimi do toho?

Ne. To vylučuji. Andrej Babiš rovná se hnutí ANO. Nemůže být ve vládě.

A kdyby tam nebyl? Kdyby tam byl třeba Richard Brabec?

Pořád by byl z hnutí ANO, které řídí Andrej Babiš. A podívejte se na vývoj posledních týdnů a měsíců. Hnutí ANO mělo možnost se od problémů Andreje Babiše odstřihnout. Nikdo to neudělal. Spíš varuji, abychom po volbách tuto debatu mohli vést. Aby tu nebyla jednobarevná vláda Andreje Babiše.

Tomu opravdu věříte?

Bohužel ano. Jeho spojencem je pan prezident Zeman, který říká, že ho klidně i jako obviněného jmenuje premiérem, když ANO vyhraje volby. Pamatuji si situaci na Slovensku v roce 2012, kdy se všichni dívali na průzkumy a pak se probudili a premiér Fico měl jednobarevnou vládu.

ODS trvá na zrušení EET. Spokojila by se s tím, kdyby se zrušilo jen částečně?

Ne. Nám vadí ten princip například toho on-line připojení, soubor byrokratických opatření, který na živnostníky a podnikatele dopadá. Nezapomeňme, že za této vlády ukončilo činnost více než 30 tisíc OSVČ. Jezdím po Česku a mluvím s lidmi a vidím, jak v těch malých obcích dochází k rušení obchodů, rušení hospod, a to je něco, s čím se nemůžeme smířit. My pro ty úplně nejmenší navrhujeme tzv. paušální daň.

Ta by měla fungovat jak?

Stát se domluví s živnostníkem na určité částce, kterou na dani bude platit, a pak už nebude žádná kontrola, žádné dokazování. Je to nebyrokratické. Samozřejmě přiznávám, že to v českých poměrech může fungovat jen pro ty nejmenší, kteří neplatí DPH.

Mnozí živnostníci si však vybavení pro EET nakoupili, naučili se s ním pracovat, pořídili si internet. Nebudou si v případě rušení připadat trochu jako na kolovrátku, když jim teď stát zase řekne, že už nic z toho není třeba?

Kdybych s těmi lidmi nemluvil, tak bych možná taky takto uvažoval. Ale já s nimi mluvím. A opravdu jsem se nesetkal s tím, že by říkali, že to chtějí nechat. Říkají naopak, ať se tato byrokracie zruší. Vadí jim, že je stát považuje za a priori podezřelé.

Měl by stát podnikatelům pořizovací náklady kompenzovat?

Tak to by snad měli kompenzovat ti, kteří to tady zavedli, ne? O parametrech změny se budeme bavit, až ji budeme moct provést. Teď je jasné, že EET chceme zrušit.

Můžete vysvětlit postoj ODS k Evropské unii? Občas to vypadá, jako byste chtěli být členy, ale ne se řídit jejími pravidly?

Určitě chceme být členem Evropské unie. Je to součást našich národních zájmů a nevidíme k němu žádnou alternativu. Ale chceme, abychom byli silným členským státem, hájili národní zájmy, aby pro nás to členství bylo výhodné a aby také fungovala EU. Proto jsme také jediná strana, která předložila svůj plán reforem EU a co má Česko prosazovat. A taky jsme řekli, že chceme výjimku z automatického přijetí eura a z azylové a migrační politiky.

Vy říkáte, že chcete, abychom měli silnou pozici, ale už dopředu si také diktujete výjimky. Jak toho chcete dosáhnout?

Silní navenek můžeme být tehdy, pokud budeme jednotní doma a budeme vědět, čeho chceme dosáhnout. Proto také vyzývám, abychom se dohodli na nějakém domácím konsenzu, který budeme prosazovat. Pokud nebudeme mít vlastní zájmy, budeme uskutečňovat zájmy Bruselu, Berlína nebo Paříže.

Za vlád ODS platilo Česko za méně aktivního člena Evropské unie. To chcete tedy změnit?

ODS přece přiváděla tuto zemi do EU. Jsem smutný z toho, že Česká republika nedokáže prosadit své zájmy v Unii. Proto vyzývám kolegy z ostatních stran, abychom se do té debaty o změnách v EU naplno zapojili.

A to si představujete tak, že se sejdete se zástupci KSČM nebo třeba SPD a dalších stran a budete se bavit o tom, jaké jsou zájmy Česka v EU?

Když to ani nezkusíme, tak nevíme, jak to dopadne. Já jsem třeba inicioval setkání stran k brexitu. Pan premiér po nějakém váhání souhlasil, sešli jsme se a nějak jsme se domluvili. Tak nevím, proč bych si dopředu řekl, že se nám nepodaří domluvit na tomhle.

Pokud by se EU vyvíjela tím směrem, který by se ODS nelíbil, což se může stát, podpořili byste referendum o vystoupení?

Ta otázka stojí jinak – pokud se EU nereformuje, tak nemůže v této podobě dál fungovat. A já říkám, pojďme se bavit o reformě tak, aby odrážela naše zájmy. Ta debata je před námi. A já ji velmi pozorně pozoruji v ostatních zemích, a jak se mění. Třeba v Rakousku se moc neliší od toho, co bychom říkali v řadě věcí my.

Ale vždyť to ODS opravdu nemůže vyjít. Máte plán, co potom?

Když to nevyjde, tak to nevyjde celé Evropě. Pak se budeme bavit o modelu nového uspořádání mezi evropskými státy. Ale bude v tom celá Evropa.


(Autor: Eva Pospíšilová, Vojtěch Srnka)

Petr Fiala

předseda strany