7. května 2017

Otázky Václava Moravce: debata lídrů stran

(ČT 24) Vládní krize. Kdo lže, kdo i krade – a kdo se bude smát naposled? K mimořádné diskusi Otázek Václava Moravce byl pozván předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT24.

Bohuslav SOBOTKA, premiér /ČSSD/:
Demisi podávat nebudu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Mise pokračuje. Demise se nekoná. Na závěr horkého politického týdne přišel Bohuslav Sobotka s tím, že místo překvapivého odvolání celé vlády bude nakonec navrhovat původně očekávaný konec ministra financí Andreje Babiše. Stalo se poté, co premiér narazil čelem na opevnění Pražského hradu. Jenže Miloš Zeman odmítl demisi celé vlády právě proto, že v ní chtěl Babiše zachovat. Jaké další originální výklady ústavy budou následovat?

Prvním hostem Otázek premiér Bohuslav Sobotka, který ještě hostem Otázek zůstává, protože už za pár okamžiků vám tady na jedničce a čtyřiadvacítce nabídneme diskusi předsedů nejsilnějších politických stran a hnutí. Píše se 18. únor roku 2014 a kabinet premiéra Bohuslava Sobotky žádá Poslaneckou sněmovnu o vyslovení důvěry. Nová koalice chce napravit chyby Topolánkovy a Nečasovy vlády. Za hlavní priority považuje ekonomický růst, nová pracovní místa a také dobré fungování státu. Řádné a transparentní hospodaření s penězi daňových poplatníků.

Bohuslav SOBOTKA, premiér; 18. 2. 2014 /ČSSD/:
Rádi bychom obnovili důvěru lidí ve stát. Obnovili důvěru občanů ale i podnikatelů v šance naší země na prosperitu. Rádi bychom vrátili našim občanům důvěru v politiku a demokratický systém.

Andrej BABIŠ, ministr financí; 18. 2. 2014 /ANO/:
Podstatné je, abychom dali občanům pocit, že jsme jiní.

Václav MORAVEC, moderátor:
Chtěli být jiní. Nehádat se a pracovat. Ani jim se ale spory nevyhnuly. Koaliční hádky se postupem času staly součástí každodenní reality. Napětí v koalici nakonec vyvrcholilo tento týden. Bohuslav Sobotka se v úterý rozhodl, že podá demisi celé vlády. Jeho kabinet za 39 měsíců projednal přes 400 právních předpisů. Do Poslanecké sněmovny ke konci března poslal 375 vládních návrhů, 253 poslanci chválili.

Bohuslav SOBOTKA, premiér; 2. 5. 2017 /ČSSD/:
Změnili jsme stav České republiky k lepšímu. O tom jsem přesvědčen. Nezaměstnanost klesl, mzdy konečně po letech rostou, ekonomika šlape.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vyšší tempo valorizace důchodů, daňové slevy, třetí sazba daně z přidané hodnoty. To je výběr z bilance prvního roku vládnutí. Koalice se také dohodla a parlamentem protlačila nový služební zákon.

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér; 10. 9. 2014 /KDU-ČSL/:
Jsem přesvědčen, že energie, kterou jsme věnovali vlastně tomu vyjednávání, se promítne do toho, že Česká republika skutečně pocítí, že profesionalizace a stabilizace státní správy nastane.

Václav MORAVEC, moderátor:
Rok 2015. Sobotkův Kabinet zrušil druhý důchodový pilíř, prosadil registr smluv či vyšší zdanění hazardu. V říjnu pak kabinet prolomil těžební limity na lomu Bílina. Podle ministra pro životní prostředí Richarda Brabce šlo o kompromis kompromisů.

Richard BRABEC, ministr životního prostředí; 19. 10. 2015 /ANO/:
Pro ministra životního prostředí samozřejmě, a já se tím netajím, je nejlepší varianta limitů pokračování limitů všude, protože každá těžba má vždycky negativní dopad na životní prostředí.

Václav MORAVEC, moderátor:
Loni vláda nadělovala zaměstnancům a důchodcům. Vyšší platy, vyšší minimální mzdu i vyšší důchody. Po tříletém úsilí prošel také pravicí kritizovaný protikuřácký zákon. A opět navzdory pravici koalice protlačila elektronickou evidenci tržeb, zákon, jehož duchovním otcem je ministr financí Andrej Babiš.

Andrej BABIŠ, vicepremiér; ministr financí; 10. 2. 2016 /ANO/:
Je to narovnání podnikatelského prostředí. Je to evidence tržeb, která se týká všech, který vlastně prodávají za hotové.

Václav MORAVEC, moderátor:
Právě evidenci tržeb ale i kontrolní hlášení vnímá pravicová opozice jako normy, které komplikují život malým a středním podnikatelům. Oba zákony se také ocitly na seznamu zákonů, které omezují lidskou svobodu.

Petr FIALA, předseda strany; poslanec; 4. 12. 2016 /ODS/:
My jsme pro zrušení zákona o elektronické evidenci tržeb. My tento složitý, drahý, neefektivní systém, který navíc postihuje podnikatele úplně zbytečně, my ho zrušíme.

Václav MORAVEC, moderátor:
S podnikáním a potažmo i s Andrejem Babišem souvisí i sporná novela zákona o střetu zájmů. Tu kromě hnutí ANO a hnutí Svoboda a přímá demokracie podpořili poslanci většiny sněmovních stran. Normu, která mimo jiné omezuje podnikání členů vlády, má na stole Ústavní soud.

Jan CHVOJKA, poslanec; 23. 6. 2016 /ČSSD/:
Chceme omezit koncentraci ekonomické, politické a mediální moci.

Václav MORAVEC, moderátor:
Letos poslanci schválili například dlouho probíraný stavební zákon nebo kritizovanou normu o národních parcích. A co ještě zbývá? Víc než 200 právních předloh. Z vládních priorit například sociální zákony, norma o elektronických komunikacích či univerzitních nemocnicích. Ve sněmovně je také už dlouho zaparkovaná další z priorit: zákon o státním zastupitelství nebo dva poslanecké návrhy na zdanění náhrad církevních restitucí. A hosty dnešních mimořádných Otázek jsou krom premiéra a předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky i další předsedové politických stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky. Krom Bohuslava Sobotky tedy vítám předsedu Komunistické stran Čech a Moravy, místopředsedu Poslanecké sněmovny Vojtěcha Filipa. Hezké poledne. Vítejte.

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Dobré odpoledne vám i divákům.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pozvání přijal i předseda TOP 09, poslanec Miroslav Kalousek. Hezký dobrý den.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Dobrý den. Děkuji za pozvání.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vítáme i předsedu Občanské demokratické strany Petra Fialu. Hezký dobrý den.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor:
A pozvání přijal i vicepremiér, předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Hezký dobrý den, pane vicepremiére.

Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda strany /KDU-ČSL/:
Pěkný den.

Václav MORAVEC, moderátor:
Stejně jako přítomné pány předsedy jsme pochopitelně zvali k diskusi i lídra hnutí ANO, vicepremiéra, ministra financí Andreje Babiše. On sám na naše pozvání nijak nereagoval. Jeho mluvčí pak nebyl schopen ani v pátek účast svého předsedy potvrdit či odmítnout. Místo Andreje Babiše tedy v dnešní diskusi zůstává, jak vidíte sami, neobsazené. Pokud by pan předseda přece jen dorazil, má ještě zhruba hodinu a půl, kdy budeme tady na Žižkovské televizní věži diskutovat o současné politické krizi. Já začnu u Pavla Bělobrádka jako předsedy nejmenší strany vládní koalice. Pane předsedo Bělobrádku, má hnutí ANO právo na to si obsadit post ministra financí, pokud prezident republiky přijme onen návrh na odvolání?

Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda strany /KDU-ČSL/:
Asi je to logické, i když koaliční smlouva je teď otázkou, zda ještě je skutečně účinná nebo zda je v kómatu. Nicméně...

Václav MORAVEC, moderátor:
Je účinná podle vás nebo je v kómatu?

Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda strany /KDU-ČSL/:
Je v kómatu a je otázka, jestli už je definitivně mrtvá nebo ji lze ještě oživit. Každopádně pro stabilitu České republiky a pro to, abychom dotáhli především státní rozpočet a další normy, které máme jak na vládě, tak ve sněmovně rozjednány, tak by bylo určitě nejsprávnějším řešením, abychom co nejméně hýbali s vládou a dotáhli celou záležitost až do řádných voleb a tím, že demise předsedy vlády nepřijde, tak je otázka, jestli můžeme mluvit úplně o krizi.

Václav MORAVEC, moderátor:
A dobře, takže vy už byste nepoužíval slovo krize, ale tvrdíte, že koaliční smlouva je v kómatu. Není to protiřečení si?

Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda strany /KDU-ČSL/:
Ani ne, protože koaliční smlouva už byla porušována dlouhodobě i z hnutí ANO poměrně významně. Takže myslím si, že je to otázka spíše toho přestat občany otravovat koaliční smlouvou a spíš jim nabídnout to, o čem jsem hovořil: určitou stabilitu a dotáhnout vše do října a ať voliči znova rozhodnou, jaké bude složení a jaké budou možné kombinace po volbách.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ten problém na začátku jsou možné problémy či daňové úniky ministra financí a jeho střet zájmů, protože ministr financí nese svoji spoluzodpovědnost za finanční správu. Já už jsem tady zmiňoval Alenu Schillerovou, která se na začátku týdne jako úřednická náměstkyně ministra financí podléhající služebnímu zákonu zúčastnila jednání s vedením hnutí ANO o té politické krizi. Byla by ona pro vás přijatelnou ministryní financí?

Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda strany /KDU-ČSL/:
To je skutečná spekulace. Nevíme, jestli ji bude hnutí ANO nominovat, nevíme, jestli prezident republiky a kdy odvolá pana ministra.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, ale vyřešil by to ten problém finanční správy a nezávislého prošetření nejen korunových dluhopisů?

Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda strany /KDU-ČSL/:
Já myslím, že to je spekulace a musíme počkat na to, kdo skutečně eventuálně nominován bude. Do té doby se pohybujeme skutečně v nějaké úrovni toho, že spekulujeme, a to se mi opravdu nechce.

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte, ta otázka je, promiňte, ta otázka, ve vší úctě k vám, je logická. Jestliže někdo byl v nejužším vedení ministerstva financí, může on garantovat, protože premiér má podmínku, aby nepůsobil předtím v Agrofertu, může on garantovat nezávislé fungování finanční správy?

Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda strany /KDU-ČSL/:
To jsou dvě věci. Já myslím, že ta podmínka, jestli fungovala v Agrofertu, je, pokud mi je známo, tak nefungovala.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže by pro vás byla přijatelným kandidátem?

Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda strany /KDU-ČSL/:
Takhle jsem to neřekl a rozhodně to říkat nebudu do té doby, než bude jasno, že bude skutečně odvolán ministr financí a do té doby, než hnutí ANO skutečně někoho konkrétního navrhne.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vojtěchu Filipe, doba, která není úplným odkladem, do kdy by prezident republiky měl přijmout návrh na odvolání Andreje Babiše podle vás jako právníka?

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Já jsem přesvědčen, pokud jde o český ústavní systém, že to ‚bez zbytečného odkladu‘ je věcí dnů respektive maximálně týdnu. To znamená, že prezident republiky má jistě právo dotazu předsedovi vlády, proč tak činí. Já se zlobím na nejvyšší ústavní činitele delší dobu kvůli tomu, že si věci jaksi vzkazují přes média. Řeknu takovou připomínku, kdyby Karel Kramář nejdřív něco nechal napsat do novin a pak šel k Tomáši Garrigue Masarykovi, tak by mu zaprvé Tomáš Garrigue Masaryk ani nepodal ruku a vyhodil by ho z toho Hradu, ale to se nikdy nestalo, protože ti lidé jednali jako skuteční státníci. To znamená, že když něco chtěli projednat, tak se spolu sešli a vyjednali si záležitosti. Pokud jde tedy o návrh předsedy vlády na odvolání vicepremiéra Babiše, tak to je legitimní krok předsedy vlády, který prezident republiky může posoudit, vyslechnout si toho odvolávaného ministra a pak to podepíše, protože nic jiného není možné. V našem ústavním systému, v parlamentní demokracii, je jediný předseda vlády, který může navrhnout nominaci na ministra a také je jediný, který může navrhnout jeho odvolání. Prezident republiky v tomto ohledu tedy vykonává, řekl bych, ten druhý podpis, kdy je vázán tím návrhem předsedy vlády.

Václav MORAVEC, moderátor:
Smířil jste se už s tím, protože byl jste to vy, který tlačil v rámci opozice nejdřívější termín konání voleb, ještě na začátku tohoto týdne jste mluvil o tom, že by to mohl být poslední červnový týden. Smířil jste se s tím, že to nebude?

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Já jsem se s tím nesmířil a my máme před sebou schůzi Poslanecké sněmovny, i když ta mimořádná, co bude ve středu, se toho týkat nemůže, protože je svolána k jinému účelu, ale...

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy tedy ještě budete chtít prosadit mimořádnou schůzi?

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
16. května začíná řádná schůze, kde můžeme navrhnout ústavní usnesení a já nebudu zase nikomu přes média tady vzkazovat, co si o tom myslím. Jednali jsme o tom. Já jsem přesvědčen, že v tom je možné ještě do toho 19. května takové usnesení přijmout a do konce června ty mimořádné volby konat. To český ústavní systém umožňuje. A já nesouhlasím s panem předsedou Bělobrádkem, že to dovládnutí do října má nějaký smysl. Podívejte se, od ledna jsme svědky toho, že členové vládní koalice spolu nekomunikují, pan předseda Bělobrádek říká, že to je v kómatu, ta koaliční smlouvy, to znamená, že není platforma pro dohodu a nechápu, proč tedy chtějí dovládnout. Jestli jejich přilnavost k funkcím je tak velká, že nemohou bez toho být, a přitom by bylo mnohem slušnější, kdyby dali možnost občanům znovu rozhodnout. Já nevím, čeho se ty vládní strany bojí.

Václav MORAVEC, moderátor:
Čeho se bojíte, pane premiére?

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:
Především co se děje od ledna, co se děje od jara letošního roku, tak jsou to problémy místopředsedy vlády a ministra financí, protože ho dohnaly kauzy, které se týkaly jeho podnikatelské minulosti a na to bylo potřeba reagovat. A samozřejmě, že se zdvihla vlna veřejné kritiky a v konečném důsledku ty jeho kauzy začaly poškozovat koalici, fungování koalice, ale také fungování vlády jako takové.

Václav MORAVEC, moderátor:
Proč tedy nepodpořit na té řádné schůzi Poslanecké sněmovny, jak Vojtěch Filip naznačuje, že se nevzdává návrhu na rozpuštění Poslanecké sněmovny a konání předčasných voleb na konci června? Vy tedy lpíte na těch funkcích?

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:
Především já si myslím, že jsem tento týden jasně ukázal, že na funkci nelpím, protože jsem ji dal k dispozici ve prospěch nějakého rozumného řešení, takže z mé strany to takto není. Ale my máme v tuto chvíli v Poslanecké sněmovně ještě celou řadu zákonů, na které podle mého názoru v té sněmovně je většina. Je tam přirozená shoda a je velká šance je dotáhnout do konce. V okamžiku, kdybychom vypsali předčasné volby, tak to zase spadne pod stůl. A druhá věc, ty řádné volby už jsou vypsány. Já jsem podepsal rozhodnutí, které učinil prezident republiky. Tuším, že už to vyšlo ve sbírce, to znamená, jsou vypsány řádné volby, jsou vypsány na říjen a vláda v tuto chvíli může dokončit svůj mandát, může se postarat o čerpání evropských fondů, připravit návrh státního rozpočtu, ale především v parlamentu máme některé zákony, které bych byl velice rád, kdyby se podařilo dotáhnout do konce, protože jsme na ně čekali roky a roky. Já jenom připomenu zákon o kontrole tajných služeb, na které jsme se všichni shodli v rámci celého parlamentu a teď by to před konečným projednáváním spadlo pod stůl.

Václav MORAVEC, moderátor:
To jsou podle vás, rozumíme tomu, pane premiére.

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:
Totéž se týká třeba náhradního výživného nebo dalších zákonů, o kterých se diskutovalo roky a v tuhle chvíli je šance to přijmout.

Václav MORAVEC, moderátor:
To jsou tedy ty hlavní důvody, proč premiér Bohuslav Sobotka a pravděpodobně i vy, pane předsedo Bělobrádku, trváte na tom, proč by ta vláda měla dovládnout. Pokud by Sobotkův kabinet předčasně skončil, byl by sedmou českou vládou, která předčasně ukončila svůj mandát. Nejkratší dobu od vzniku České republiky vládla první vláda Mirka Topolánka a to jen 4 měsíce. Ani druhá Topolánková vláda nevydržela celé funkční období. Vládla jen 28 měsíců. Předčasně skončil i kabinet Stanislava Grosse. Po devíti měsících mu zlomila vaz aféra kolem majetkových poměrů Grossovy rodiny. Trojku vlád, které vydržely nejkratší dobu, uzavírá 18 měsíců trvající druhá Klausova vláda. Ta se rozpadla kvůli financování občanských demokratů. Opoziční strany vedly v tomto týdnu právě jednání, pane předsedo Kalousku, o tom, zda předčasné volby budou či nebudou. Jsou ty důvody, které vyjmenoval premiér, proč by ta vláda měla dovládnout do konce, i když koaliční smlouva je v kómatu?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
To jsou důvody předsedy vlády a koalice. My jsme bezprostředně po demisi vlády říkali, a takhle jsme to vznesli na tom jednání klubů, že chceme nebo že navrhujeme jako řešení předčasné volby do konce června. Podle nás je to možné jenom tehdy, kdyby se ta sněmovna rozpustila příští týden, pak se to opravdu stihnout dá. Ale bylo to reakce na situaci, kdy za A vláda byla v demisi a za B, kdy podle našeho názoru se premiér dopustil té strašné chyby, že odevzdal rozhodování prezidentu republiky a nechal ho rozehrát jeho mocenské hry. Takže agonii vlády v demisi a mocenské hry prezidenta Zemana jsme chtěli časově omezit na co nejkratší dobu a říkali jsme konec června, čím dřív, tím líp. Dnes je to, za několik dní je ta situace jiná. Vláda není v demisi, pan prezident Zeman, byť se mu to nelíbí, tak není na tahu jako hlavní mocenský hráč. To znamená, pro nás...

Václav MORAVEC, moderátor:
A tiskový mluvčí prezidenta republiky říká, že vy teď máte pakt se Sobotkou.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Ale my nemáme přece vůbec žádný pakt. My jsme zcela konsistentní, my rok a půl říkáme to samé. Pokud se ocitne vláda v menšině, my nepřidáme jeden jediný hlas pro vyslovení její nedůvěry, to jsme říkali už u Čapího hnízda, právě proto, aby pan prezident Zeman nemohl začít rozehrávat to, co nám tento týden předvedl. Žádný jiný motiv nemáme. A jestli mi dovolíte jednu reakci na to, o čem se tu bavili pánové, co se týče ministra financí, a myslím si, že by to mělo zaznít zcela jasně. Já jsem velmi rád tedy, že pan prezident vzal tu demisi zpátky, že je to on...

Václav MORAVEC, moderátor:
Pan premiér.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Pan premiér. Že vzal tu demisi zpátky, že to bude on, kdo rozhoduje. Ale výrok, který jsem zaznamenal, že nový ministr financí by měl být nominován za ANO, ovšem za podmínky, že je bez vazeb na Agrofert, přece všichni víme, že tato podmínky je nerealizovatelný protimluv, že ANO je politická divize Agrofertu a že bude-li ho nominovat Andrej Babiš, tak nemůže ten nový ministr financí nemít vazby na Agrofert. To snad všichni víme.

Václav MORAVEC, moderátor:
Může. Alena Schillerová nemá vazby na Agrofert.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
To je prostě, to víte, to je přesně ten případ, dojde jenom k té kosmetické změně. Je to samozřejmě věcí koalice, ona má většinu, jmenuje si to pan premiér, ale potom neříkejme, že to je nový ministr financí bez vazeb na Agrofert...

Václav MORAVEC, moderátor:
Myslíte, že premiér dělá politickou chybu, že nechal hnutí ANO nominovat...

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Ne. To je rozhodnutí předsedy vlády. A já jenom chci říct, že pan předseda vlády, pokud bude nominovat kohokoliv, pokud navrhne kohokoliv, koho navrhne hnutí ANO, udělá možná nezbytnou ale pouze kosmetickou změnu. Neudělá věcnou změnu. Pokud by chtěl udělat věcnou změnu a opravdu by chtěl, aby objektivně ty věci byly na ministerstvu financí vyšetřeny, pak by mu pravděpodobně nezbylo nic jiného, než aby nechal pověřit sám sebe. Ale to je pochopitelně jeho rozhodnutí. Já nechci radit, jenom říkám, že bude-li to nominant za ANO, dojde pouze ke kosmetické změně, nemůže dojít ke změně věcné.

Václav MORAVEC, moderátor:
Občanští demokraté, pane předsedo Fialo, se smířili s tím, že předčasné volby pravděpodobně nebudou a že se budou konat v řádném termínu? Nebo se přidáte ke komunistům na té řádné schůzi 16. května, abychom k volbám šli, pokud by se našla třípětinová většina k rozpuštění, abychom k volbám šli na konci června?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Především mi dovolte říct, že celá ta kauza je kauza vlády. Nás to nijak netěší, protože pokud to nechcete nazývat krizí, jak jsem pochopil, tak já to nazvu cirkusem a trapným divadlem. Politika nemá být ani cirkus ani trapné divadlo, takže pro ODS a myslím, že i pro občany je toto naprosto smutný případ. A teď vám řeknu, co já pokládám za jediné odpovědné řešení a jediný odpovědný postoj ze strany opozice, protože to je to, co mám lidem nabízet. A já za jediný odpovědný postoj ze strany opozice pokládám ukončit toto trapné divadlo, tento cirkus co nejdříve. A proto jsme my přišli s návrhem předčasných voleb, a to v realistickém termínu, protože jediný možný termín podle nás je začátek září a já si myslím...

Václav MORAVEC, moderátor:
Ten termín komunistů je nerealistický?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Je nerealistický, protože tam je v kolizi, ne v kolizi ale k ústavě musíte ještě připočítat to, co říká volební zákon a jaké stanoví lhůty. Ale pro nás je důležité, aby to celé skončilo i třeba o měsíc dříve, o pár týdnů, to je prostě v pořádku a je to naprosto nutné. A ještě k tomu dodám jednu věc. Copak si někdo opravdu myslí, že tento slepenec, to, co tady teď vytváří vládní koalice, že to jako skončí? Že teď si pánové sednou ke stolu a budou tady dělat slušnou vládu, která bude něco přinášet občanům? No já si to tedy nemyslím. A pokud jde o ty naše předčasné volby, no my to nikomu vnutit nemůžeme. My jsme je seriózně nabídli, když to ostatní strany odmítnou, no tak prosím, tak pokračujte v tomto cirkuse a namlouvejte lidem, že sedíte u stolu a teď děláte jako řádnou vládu. Tak co to bude znamenat? No bude to znamenat jediné, že celý tady ten týden, který jsme tu všichni prožili k hanbě České republiky, že to byla nějaká hra před kamerami a teď si sednou stranické sekretariáty a zase budeme spokojeně dělat vládní koalici. My občanští demokraté budeme dělat něco jiného. My se toho cirkusu nebudeme účastnit, my budeme nabízet voličům náš program, silný program pro silné Česko. 190 konkrétních kroků a vy si hrajte tuto trapnou hru.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo Filipe, termín KSČM předčasných voleb na konci června jako nerealistický, to znamená, že nebudete mít šanci v polovině května uspět na té schůzi.

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Samozřejmě pokud na to nebude 120 hlasů, tak je to nerealistický termín. Ale realistický podle ústavy, podle volebního zákona je a samozřejmě ukončuje mnohem dříve to trapné divadlo, jak tady řekl pan předseda Fiala. A to, že se to nebude odehrávat ve slušném tónu, to už dneska všichni vidíme, to je realita. A pokud tady jde o argument toho státního rozpočtu, no samozřejmě, že ten státní rozpočet by při těch červnových volbách už sestavovala jiná vláda, nikoliv tato vláda. A ta by nemusela být vázána zrovna kroky této vlády. Proto jsme to říkali u v lednu, když na lednové schůzi přeci se poprvé ukázalo, nakolik je to šílené v těch vztazích mezi ústavními činiteli, kteří jsou ve vládě. A to, že to zatím doplynulo do dubna respektive května, no to je záležitost jejich, že dále zdržují a dále jsou jaksi rádi v těch funkcích. Já jen podotýkám, že není pravda, že se něco strašlivého stane, když se ty zákony nepřijmou. Tam je 344 bodů na té schůzi Poslanecké sněmovny, která začíná 16., ty se stejně neprojednají a protože si nebyli ochotni členové vládní koalice stanovit priority ani na tu dubnovou schůzi, která probíhala tři týdny. Prosím vás, to je směšné, ta jejich argumentace.

Václav MORAVEC, moderátor:
A přípodotek Petra Fialy a pak pan premiér.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Nejsme v žádném právním ani politologickém semináři, ale pánové Filip a Kalousek už mně tvrdili v televizi, že není realistický zářijový termín, ukázalo se, že jsem měl pravdu já a teď já musím oponovat. Ano, dal by se stihnout termín úplně na konci června, na začátku července, kdyby se sněmovna rozpustila 9., kdyby pan prezident Zeman okamžitě jednal, což nemůžeme předpokládat, ale ten termín je vlastně nerealistický. Zatímco termín na začátku září jen naprosto reálný. Můžeme se na něm domluvit a bylo by to seriózní, abychom tento cirkus ukončili.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo Bělobrádku a pane premiére, souhlasíte s tou kritikou Miroslava Kalouska, že pokud hnutí ANO bude mít právo nominovat svého kandidáta na post ministra financí, že půjde jen o kosmetickou změnu? To jste naznačil, ano, pane předsedo.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Ne, vy jste říkal kritikou. Já to nekritizuji, já to konstatuji. A to všichni víme. Je to prostě věcí rozhodnutí koaličních stran, pokud tam někdo přijde za hnutí ANO, tak samozřejmě tu odpovědnost za propojení s Agrofertem ponesou dál. Té se nemohou zbavit. Té se nezbaví jenom tím, že odejde Andrej Babiš a přijde tam někdo jiný za ANO. Já to nekritizuji, já to jenom konstatuji. To snad víme všichni, kdo ví, jak funguje hnutí ANO.

Václav MORAVEC, moderátor:
To je zajímavé, jak vy můžete jako předseda TOP 09 vědět, jak funguje hnutí ANO. Takže reakce Pavla Bělobrádka, pak premiéra.

Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda strany /KDU-ČSL/:
Tak pak je otázkou, jestli tam tato podmínka není nesplnitelná, ale to je asi skutečně v rovině spekulací a uvidíme, jak to skutečně bude. Takže z tohoto hlediska já se domnívám, že musíme vyčkat. A to, co tady říkali pánové přede mnou, já se domnívám, že skutečně zodpovědné je to, aby se ty zákony, které jsou, dotáhly, abychom dokončili tento mandát.

Václav MORAVEC, moderátor:
A to, že námitka, co říkal Vojtěch Filip, že jste nebyli schopni jako strany vládní koalice si dát ani priority, co se má doprojednat a ukázalo se to na té dubnové schůzi sněmovny?

Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda strany /KDU-ČSL/:
To je naprostý nesmysl. My jsme se na tom dohodli a otázka je potom, jak to budeme dodržovat. Každopádně pro nás je zásadní, že ve finále tady i občané asi by těžko rozuměli, proč se má vést kampaň v průběhu prázdnin například a volby by byly hned, kdy ještě lidé jsou na dovolených. Já myslím, že to není moc rozumné, že spíš bychom měli diskutovat o tom, jestli by další volební období nemělo končit v květnu už právě kvůli státnímu rozpočtu, aby nová vláda v podstatě už zahajovala to jednání o několik měsíců dříve.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy přijdete tedy s návrhem, aby si zkrátila a je to vůbec možné ústavně vyřešit tak, že by ta nová vláda měla o půl roku kratší funkční období, to znamená, že by vládla 3,5 roku a opět jsme se vrátili k předletnímu termínu voleb?

Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda strany /KDU-ČSL/:
Já bych to uvítal. A také bych uvítal, dneska vidíme jak to je v jiných zemích, zaprvé, že se hlasuje jeden den a že přesně, jak to je v jiných zemích, že se určí, který den to je. A to třeba je to, já nevím, první neděle v listopadu a podobně a tím pádem je to i dopředu vyřešeno a nemusí se hýbat potom s těmi termíny, protože se nám pořád posunují dopředu. Ale to je věc skutečně hypotetická. Ta asi nepatří sem. A to, co je podstatné, domnívám se, že teď, pokud nebudou předčasné volby, a ty nepovažuju za to nejlepší řešení, považuju za nejlepší řešení, aby vláda dovládla, aby byly řádné volby v řádném termínu. Jsou to na připraveny v podstatě všechny složky. Teď, kdybychom všechno zkrachovali, tak je to velmi obtížné, protože máte tady obce, aby se připravily, aby se na to připravily i naše ambasády pro naše voliče v zahraničí, aby se na to připravily všechny technikálie. A já si myslím, že i ústřední volební komise by uvítala, kdyby ty volby nebyly skutečně někde na konci prázdnin nebo na začátku září. Já se domnívám, že nejlépe je celou tu věc dotáhnout. Myslím si, že bude nejlepší, abychom si skutečně řekli, že pro nás pro všechny je teď důležité, aby celá ta situace se co nejvíce zklidnila, abychom ji dotáhli do řádných voleb.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane premiére, to konstatování Miroslava Kalouska, že děláte jen kosmetickou úpravu vlády, když ponecháváte post ministra financí hnutí ANO a že stejně bude Andrej Babiš řídit ministerstvo financí?

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:
Víte, cílem té změny přece není ingerovat do ministerstva financí, cílem té změny je zabránit tomu, aby tady existoval vážný konflikt zájmů mezi současným ministrem financí a tím, co ho doběhlo z hlediska jeho minulosti. To znamená, dnes je tady situace taková, že finanční správa je součástí ministerstva financí. Tato finanční správa podle informací, které jsou v médiích, já žádné jiné informace nemám, tak tato finanční správa vyšetřuje údajně ty kauzy, které se týkají ministra financí. To znamená, z hlediska nezávislého výkonu finanční správy by bylo ideální, kdyby ministr financí odstoupil z vlády, jakmile tato situace nastala. Vzhledem k tomu, že on nebyl tohle ochoten udělat, tak tu věc musím řešit jako předseda vlády. Pokud tam bude kdokoliv jiný než Andrej Babiš, kdo nebude mít stejný problém, to znamená, že přímo se angažoval v těch obchodech Agrofertu, tak je to vyhovění standardům jakési elementární politické kultury, kterou bychom měli držet. Já jenom jestli mohu velmi rychle okomentovat. Zdá se, že na předčasných volbách se neshodne ani sama opozice. Pokud se na nich neshodne ani sama opozice...

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Ale shodla, to zase jo.

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:
Neshodne. Nevím.

Václav MORAVEC, moderátor:
Neshodnou se na termínu.

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:
Zdá se mi, že každý tady říkal něco jiného.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Na předčasných volbách se shodneme, pane premiére. Bez problému.

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:
Takže se mi zdá, že to v té Poslanecké sněmovně na stodvacítku při počtu hlasů, které má opozice, nemá příliš velkou šanci. Pokud jde o fungování vládní koalice, ačkoliv už se na jaře objevil ten problém ministra financí, tak navzdory tomu my jsme byli schopni se před každou schůzí sejít, dohodnout se na prioritách, na každé schůzi jsme prosadili vládní návrhy zákonů. A myslím si, že může ty věci dotáhnout do konce, protože jsou tam záležitosti, na kterých mi skutečně velmi záleží. Je tam třeba novelizace zákoníku práce, je tam otázka dlouhodobého ošetřovného. Prostě řada vstřícných kroků i vůči občanům pozitivních kroků, které bychom měli ještě do konce volebního období dotáhnout do konce. Jeden silný argument jsou evropské fondy. V okamžiku, kdy teď dojde k tomu, že bude přetržka, bude kampaň, tak si myslím, že klesne tlak na čerpání evropských fondů a ten letošní rok bude z hlediska čerpání evropských fondů klíčový. Takže tohle je taky jedna z věcí, kterou ta vláda může dodělat a může ji dotáhnout do konce. A nesouhlasím s tím, že příčinou jsou nějaké vztahy ve vládní koalici. Podívejte se, já jsem tu vládu držel víc než tři roky pohromadě. Ty vztahy tam nikdy nebyly ideální, ale nebyl tam ten vážný problém, který dneska stíhá ministra financí a pronásleduje ho na každém kroku a já na to jako předseda vlády musím reagovat. A koneckonců pánové, když vy jste seděli ve sněmovně...

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, pane premiére, tady vám skončím do řeči. Ne, promiňte.

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:
Všichni jste seděli ve sněmovně, která přijala usnesení, kde říkáte, že když to ministr financí nevysvětlí, tak já jako předseda vlády se k tomu mám postavit.

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte, ale ten problém Andreje Babiše tady byl ještě předtím, než Andrej Babiš vstupoval do politiky. Respektive na ten problém upozornil sám Miloš Zeman, když ještě nebyl prezidentem republiky. V současnosti pevné spojenectví Andreje Babiše a Miloše Zemana dostalo jasné kontury. Přitom to není tak dávno, bylo to právě v roce 2011, co byl Andrej Babiš pro Miloše Zemana lhář a podrazák a připomeňme si, co Miloš Zeman o Andreji Babišovi říkal. Je to nezkreslená verze autentických slov Miloše Zemana. Tady jsou.

Miloš ZEMAN, tehdejší čestný předseda SPOZ; 15. 11. 2011:
Zastávám názor, že člověk, který vstupuje do politiky, respektive působí v politice, má-li být dlouhodobě úspěšný, musí splňovat tři základní kritéria. Zaprvé nesmí krást, zadruhé nesmí podrážet a zatřetí musí dodržovat uzavřené dohody. Pokud jde o pana Babiše, byl jsem přímým účastníkem podpisu dohody s ním při privatizaci Unipetrolu a konstatuji, že pan Babiš tuto podepsanou dohodu nedodržel. To je pro mě dostatečný důkaz nevěrohodnosti pana Babiše nehledě na jistá další podezření, která se, doufám, časem prošetří.

Václav MORAVEC, moderátor:
V roce 2011 tedy Miloš Zeman mluvil podobně jako strany a lídři stran zastoupených v Poslanecké sněmovně, kteří schvalovali ono usnesení, které se týká potíží a vyšetření potíží kolem Andreje Babiše. Čím si, Petře Fialo, vysvětlujete, že Miloš Zeman tak výrazně změnil názor na Andreje Babiše?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Na to je potřeba se ptát Miloše Zemana. Ale já jenom chci připomenout, že my jsme od počátku říkali, že je problém, když se sestavuje vláda, v níž je jeden z největších oligarchů v této zemi, že tu bude střet zájmů, a to se ještě ani neukázaly všechny ty kauzy, které se ukázaly v posledních dnech. A jestli tady pan premiér říká, že něco jako řeší a že to musel řešit, tak já k tomu chci poznamenat, že to řešil špatným způsobem, ve špatný čas a ve špatném pořadí kroků. A na to taky nesmíme zapomenout. Kdyby přistoupil k návrhu na odvolání Andreje Babiše před několika měsíci, třeba po kauze Čapí hnízdo, tak to mělo úplně jinou dynamiku a jiný rozměr. Ale to, že nejprve podal demisi, pak ji stáhl, pak jsme všichni byli svědky toho trapného cirkusu, no tak já si nedovedu představit, že teď po tom všem si zase sednete ke stolu a budete se tvářit, že tady jednáte ve prospěch lidí této země. No to určitě tedy ne. Proto já říkám, nejserióznější východisko je zkrátit toto trapné divadlo, tento cirkus a pokračovat dál. A ještě jedna poznámka k té vládě. No od počátku to bylo přece jasné, že ty strany se neshodují na nějakých programových principech a že tam bude ten problém s tím, že největší podnikatel, oligarcha je součástí té vlády. Byl to prostě mocenský slepenec, nějaká mocenská dohoda. Oni pánové občas říkají: no nám nic jiného nezbylo. Byla to mocenská dohoda, která nepřinesla této zemi nic dobrého. Místo aby měli lidé užitek z hospodářského růstu, aby lidé měli něco z toho, že se naší zemi, naší ekonomice daří dobře, tak tato vláda nic pro ně neudělala, a to si myslím, že by pokračovat nemělo. Teď jsme tady svědky mimořádné ostudy, trapného divadla, pojďme to ukončit a pojďme k předčasným volbám.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ptám se znovu, proč podle vašeho mínění nemáte na své straně prezidenta republiky Miloše Zemana, když jsme slyšeli tvrdá slova, která pronášel v roce 2011, kdy v jeho očích byl Andrej Babiš jako podnikatel podrazák a...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
A já vám na to odpovím a odpovím vám tím, co s tím chceme dělat. ODS byla jediná, která řekla: Miloš Zeman nemá pokračovat v příštím volebním období, pojďme to vyřešit tím, že postavíme silného kandidáta, který Miloše Zemana porazí, protože pan prezident se chová v řadě věcí nestandardně, nerespektuje ducha ústavy. Podle nás tady má být jiný prezident. A na tom my děláme, na tom pracujeme. Od jiných kolegů jsem neslyšel: pojďme postavit jiného kandidáta. My říkáme, my hledáme silnou osobnost, která porazí Miloše Zemana. A to je podle mě řešení té situace.

Václav MORAVEC, moderátor:
KSČM také hlasovala pro to usnesení týkající se Andreje Babiše a jeho potíží. Proč, Vojtěchu Filipe, nemáte na své straně Miloše Zemana, když před šesti lety pronášel ta slova, která jsme slyšeli?

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
To se opravdu zeptejte Miloše Zemena. Já si nemyslím, jestli má být nebo nemá být v další straně. Já nesouhlasím s tím, jakým způsobem se řeší současná vládní krize. O těch prioritách, vy jste, pane redaktore, řekl, že jednou z priorit je zákon o státním zastupitelství. Ve čtvrtek před jednáním organizačního výboru přišlo, že už to není priorita. Není to pravda, že mají stanovené priority, protože to bychom tam opravdu neměli na konci volebního období 344 neprojednaných bodů, protože vládní koalice nezvládá ty jednotlivé úkoly, které si dala. To, že jsme v těch úkolech, které tam jsou, někde v jedné třetině a že jasně některé zákony jsou spíše vytíráním zraku a dobře se jmenují, ale jejich obsah je docela tristní, to je přeci dokázáno několikrát. A máme tady na tom myslím jeden bod, který se toho týká, to jsou antikorupční opatření.

Václav MORAVEC, moderátor:
K tomu se ještě dostaneme. Jaké máte vysvětlení proto, že teď dva muži, kteří se nemohli cítit v roce 2011, jsou největšími spojenci?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Já myslím, že to je správná otázka. On pan prezident totiž nejenom změnil názor, on je dokonce ochoten za pana ministra Babiše nést vlastní rizika. To, jestli mě k něčemu tento týden, který byl jinak hanebný, opravdu přispěl, že pan prezident svým chováním nasvítil, že Zeman a Babiš jedno jsou, že mají společné cíle, společné zájmy a že pro ty společné cíle a zájmy je ochoten pan prezident postupovat třeba i taková rizika, že jde za hranu ústavy, že...

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte, ale ptám se znovu, čím si vysvětlujete, protože Miloš Zeman mluvil v roce 2011 podobně, jako o Andreji Babišovi mluvíte vy. Já se ptám, proč podle vás nastala ta změna?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Protože nastala situace, kdy oba dva pánové v tom časovém průteku začali mít stejné cíle a stejné zájmy a ty stejné cíle a stejné zájmy jsou tak silné, že nutí Miloše Zemana nést za Andreje Babiše i svoji kůži na trh. Já myslím, že tohle je velmi důležitá informace, protože každý, kdo bude volit ANO, musí vědět, že volí zájmy Miloše Zemana a naopak. Prostě Zeman a Babiš jedno jsou, to je po tomto týdnu zcela jasné. A to je to vysvětlení.

Václav MORAVEC, moderátor:
Přepněte si na zpravodajskou čtyřiadvacítku, kde pokračuje diskuse pěti lídrů sněmovních politických stran. Připomínám, že jsme zvali i Andreje Babiše. Jeho mluvčí na konci týdne ani účast Andreje Babiše nepotvrdil ale ani nebyl schopen říci, že Andrej Babiš nepřijde. Přepněte si, na čtyřiadvacítce pokračujeme za pár okamžiků.


Václav MORAVEC, moderátor:
Vládní krize v mimořádné diskusi předsedů nejsilnějších politických stran a hnutí pokračuje na zpravodajské 24. S nadhledem a v souvislostech. Ještě jednou hezké nedělní odpoledne vám všem divákům zpravodajské 24. Ještě jednou vítám Bohuslava Sobotku, Vojtěcha Filipa, Miroslava Kalouska, Petra Fialu a Pavla Bělobrádka. Připomínám, že jsme do této diskuse zvali i ministra financí, lídra hnutí ANO Andreje Babiše. Jeho mluvčí však do konce týdne námi nabízenou pozvánku ani neodmítl ani nepřijal. Proto místo Andreje Babiše zůstává neobsazené. Když byla, Pavle Bělobrádku, v první části řeč o tom silném spojenectví Miloše Zemana a Andreje Babiše, jak si ho vysvětlujete, když to byl Miloš Zeman, který v roce 2011 neměl dobrého slova pro Andreje Babiše a mluvil podobně jako ty tradiční politické strany, jak říká Babiš?

Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda strany /KDU-ČSL/:
To je zase spekulace. Já myslím, že to by měl vysvětlil on. Snad proto, že jsme viděli, že ty záběry byly stranické, že byl na tiskové konferenci konkurenční strany, zatímco teď není v pozici, že by konkuroval ve stejném typu voleb. Naopak zde může dojít ke spojenectví: „já ti pomůžu v jedněch volbách, ty mně v druhých“ to je snad...

Václav MORAVEC, moderátor:
Myslíte, že to je ta hlavní motivace, že Andrej...

Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda strany /KDU-ČSL/:
To nevím...

Václav MORAVEC, moderátor:
Babiš a hnutí ANO nechce nominovat svého kandidáta jako podle průzkumu nejsilnější politická strana a tak Miloš Zeman hraje dohodu s Andrejem Babišem?

Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda strany /KDU-ČSL/:
To je spekulace. Já jen říkám, je to možné vysvětlení. To je spíš asi otázka na politické komentátory nebo politology, ale smysl by mně to dávalo, protože ten rozdíl je, že zatímco v těch záběrech, které jste teď ukazovali, za ním bylo logo stranické, teď je za ním, když mluví, spíše něco jiného. Nevím, jestli zrovna logo Pražského hradu, ale mluví z Pražského hradu a ne ze stranické tiskové konference.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže si máme zvyknout na to, že když někdo mluví ze stranické tiskové konference a z Hradu, tak mluví jinak? A dovede nejdříve člověka, který...

Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda strany /KDU-ČSL/:
Já myslím, že...

Václav MORAVEC, moderátor:
Vstupuje do politiky a je úspěšný podnikatel, tak ho dovede očerňovat...

Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda strany /KDU-ČSL/:
Já myslím, že na to si zvykat nemáme. Jednoznačně ne.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ono prezidentské volby jsou podstatné, protože Českou republiku kromě těch podzimních voleb čekají v lednu příštího roku i volby prezidentské. Podívejme se na to, kdo se zatím uchází o křeslo na Pražském hradě. Kandidaturu na funkci prezidenta republiky kromě současného prezidenta Miloše Zemana ohlásil bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš, textař Michal Horáček a lékař Marek Hilšer. Kromě nich se o prezidentské křeslo chtějí ucházet i bývalý poslanec za Věci veřejné Otto Chaloupka nebo podnikatel Igor Sládek. Úmysl kandidovat oznámili také předseda republikánů Miroslav Sládek a bývalý šéf kanceláře premiéra Jiřího Rusnoka Karel Štogl. Vy jste, pane premiére, mluvil o tom silném spojenectví Andreje Babiše a Miloše Zeman. Jaké máte vysvětlení pro ta slova Miloše Zemana, kdy kritizoval Andreje Babiše v roce 2011 a teď je mezi nimi tak silné pouto?

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:
Já si myslím, že to vyplývá z toho konkrétního zážitku, který Miloš Zeman s Andrejem Babišem měl. Zemanova vláda tehdy rozhodla o tom, že prodá podíl ve firmě Unipetrol právě společnosti, která vlastně byla spojena s Andrejem Babišem. Zemanova vláda to tehdy odůvodnila tím, že je to správné rozhodnutí. No a posléze Andrej Babiš si tu koupi rozmyslel a Unipetrol státu zase vrátil po několika měsících nebo týdnech. Čili to tam nebylo příliš dlouhé období. Takže předpokládám, že ten názor Miloše Zemana je dán tímto, on předpokládal tedy, že ten zájem Andreje Babiše je seriózní, Zemanova vláda mu tedy Unipetrol prodala a posléze Andrej Babiš z pohledu Miloše Zemana v této věci selhal, když Unipetrol vrátil. Ale jinak možná k té...

Václav MORAVEC, moderátor:
K tomu spojenectví.

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:
K té spolupráci. Já myslím, že se to teď hodně ukáže, jestli prezident republiky bude postupovat nadstranicky a v souladu s ústavou. V okamžiku, kdy dostal návrh na odvolání místopředsedy vlády a ministra financí z vlády. To je jedna věc. A druhá věc, také se to ukáže, protože hnutí ANO samozřejmě řada jejich voličů nejsou voliči Miloše Zemana a uvítali by pravděpodobně, kdyby hnutí ANO postavilo svého prezidentského kandidáta. Ale z nějakého důvodu to hnutí ANO nečiní. To znamená, to jsou určité signály sbližování mezi Andrejem Babišem a Milošem Zemanem. Já si myslím, že by Miloš Zeman si měl vzpomenout na to, co říkal před prezidentskými volbami, že ho nenavrhuje žádná velká politická strana, že chce tudíž být nadstranický kandidát, že chce skutečně mít neutrální postoj vůči politickým stranám. A zdá se mi, že to sbližování s Andrejem Babišem porušuje ta slova, která Miloš Zeman říkal před prezidentskými volbami.

Václav MORAVEC, moderátor:
Myslíte, že v tom hraje roli to, že hnutí ANO nebude stavět svého vlastního kandidáta, pane předsedo Fialo?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já tady moc nechci spekulovat o těch zájmech, které jsou za tím spojenectvím. Já bych spíš řekl, že to spojenectví je nějaké takové mentální. To je vlastně takový mentální pakt. To jsou dva lidé, kteří si myslí, že nemusí respektovat pravidla, a to je jim navzájem na nich sympatické. Víte, já jsem ráno v rozhlase poslouchal nějaký pořad o Tomáši Garrigue Masarykovi a říkal jsem si, co jako za těch 99 let se tady odehrálo, čeho byl vlastně ten Pražský hrad svědkem? A řekl bych, že to, co jsme viděli v těch minulých dnech, to bude v tom pomyslném žebříčku hanby zapsáno hodně vysoko. A já si myslím, že je úkol nás všech dosáhnout toho, aby se něco takového neopakovalo, s tím se prostě nemůžeme smiřovat. Proto já říkám, Miloš Zeman po příštích volbách by neměl být prezidentem a pojďme dělat všechno pro to, aby tam byl někdo jiný, kdo bude důstojným prezidentem České republiky.

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte, ale nevyjde celá ta kampaň, kterou jsme viděli i v tomto týdnu a možná odmítnutí účasti, respektive to, že Andrej Babiš, aniž bychom věděli, zda přijde či nepřijde, jako štáb Otázek, tak jede stále už 3,5 roku svou kampaň tradiční politické strany. Je to přitom on, který měl jasné politické vazby na tradiční strany. Na Stanislava Grosse, někdejšího ministra vnitra a prvního místopředsedu ČSSD pak později, který měl vazby na vašeho Ivana Langera, ministra vnitra. Myslíte si, že to může ještě fungovat a nemůžete si za to, že Andrej Babiš hraje tu hru, to je ta pětice tradičních politických stran, ještě v té tradiční České televizi, zatímco já jsem ten nový a přitom vy jste Babiše vytvořili? Pane předsedo Sobotko?

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:
Já si nemyslím, že jsme ho vytvořili. Andrej Babiš...

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy jste považoval spojenectví Stanislava Grosse a Andreje Babiše za normální?

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:
To byla otázka vztahů Stanislava Grosse a Andreje Babiše. Musím říct, že pro mne to v té době nebylo něco, co by mohlo ovlivňovat nebo určovat politiku sociální demokracie. Ale pokud jde o to, kdo vytvořil Andreje Babiše. Samozřejmě, že k tomu přispěly skandály, které byly, ty problémy, které byly v minulých letech. A právě proti tomu my jsme se snažili postavit po roce 2013 vládu, která byla většinová, která byla stabilní, já nesouhlasím s tím, že ta vláda nebyla programově orientovaná. Logicky, ty programy do sebe zapadly. Prostě proto, že hnutí ANO před těmi volbami hodně kopírovalo ty programy tradičních stran, v těch bodech, které mělo pocit, že jsou populární. Čili my jsme voličům také jasně před volbami slíbili, že neuděláme koalici s pravicí. Takže dohodli jsme se s ANO, s KDU-ČSL a ta vláda řadu let byla stabilní a myslím si, že ta vláda posunula Českou republiku dopředu. Ale bohužel naplnilo se něco, co jsem myslel, že se nestane. Já jsem očekával, že Andrej Babiš, když vstupuje do politiky jako mravokárce, jako člověk, který prostě káže všem ostatním, jak se mají chovat, že má svoje věci v pořádku. Že na něj nebudou padat ze skříně kostlivci...

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte, pane premiére, a ale když vám tady namítnu, že jste jako premiér České republiky byl mnoha ohledech měkký, a že jste toleroval to, co se děje. Kupříkladu, šéf Transparency International David Ondračka říká, že i za vás se propadla, jako za vaší vlády, která měla napravit to korupční prostředí, že se propadla Česká republika v rámci vnímání korupce z 37. na, pardon na 47. místo a David Ondračka k tomu ještě v rozhovoru pro Českou televizi poznamenal.

David ONDRÁČKA, ředitel české pobočky TI /25. 1. 2017/:
Převzetí státu ze strany některých vlivných skupin, které dneska se dostaly do pozice, že dokáží velmi efektivně upravit pravidla hry, aby vyhovovala právě jim. To znamená velmi často ony nepotřebují pravidla porušovat a zákony porušovat, oni dokáží upravit ta pravidla tak, aby legalizovala to, jak fungují a jak operují.

Václav MORAVEC, moderátor:
A kupříkladu pořádky na ministerstvu dopravy, které 4 roky ovládá hnutí ANO, se nezměnily. Už od dob Aleše Řebíčka, ministra za ODS, má výrazný vliv na chod ministerstva advokátní kancelář WEIL, GOTSHAL & MANGERS, v jejímž čele je Karel Muzikář, někdejší přítel pražského primátora Pavla Béma. A teď se nejnověji ukazuje, že tato advokátní kancelář píše i zákony, protože si ministerstvo dopravy objednává zákon o liniových stavbách od advokátní kanceláře. Spolu stokrát jsme v tomto pořadu, nejméně stokrát, probírali neschopnost vaší vlády vypsat výběrové řízení na Kapsch. Není to tak, že zase jste i vy svojí malou rozhodností umožnil Andreji Babišovi, aby hrál tu hru: my dobře řídíme stát, řídíme ho jako firmu, to jsou ty tradiční politické stany. A přitom se ukazuje, že hnutí ANO řídí resorty úplně stejně jako tradiční politické strany, viz ministerstvo dopravy?

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:
Hnutí ANO určitě dělá při řízení resortu chyby. To je zřejmé a já jsem jako předseda vlády na ty věci poukazoval. Koneckonců došlo také už jednou k výměně ministra dopravy během fungování této vlády, ale když se podíváme...

Václav MORAVEC, moderátor:
Byla to výměna k lepšímu, když se podíváte na to, že zákon o liniových stavbách...

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:
Pane redaktore...

Václav MORAVEC, moderátor:
Píše soukromá advokátní kancelář?

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:
Já myslím, že zákon o liniových stavbách už je v tuhle chvíli čistě jenom politické gesto, protože žádný takový zákon se nestihne prosadit. Víte to se...

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale za peníze daňových poplatníků, pane premiére, ho píše soukromá advokátní kancelář...

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:
Teď už je zbytečné za to vyhazovat peníze. Druhá věc je ale, co chci říci, co je podstatné. Podstatné je, že jsme prosadili nová pravidla, která v minulosti se nikdy prosadit nestihla nebo nemohla a myslím, že to výrazně zlepšilo prostředí z pohledu transparence a boje s korupcí v České republice. Chci připomenout, že jsme jako první vláda prosadili zákon o státní službě, máme zákon o státní službě. Jako první vláda jsme zpřísnili pravidla pro financování politických stran, máme výdajové limity na kampaně, máme už úřad, který bude kontrolovat politické strany. Zpřísnili jsme zákon o střetu zájmu, byla to velká bitva, ale podařilo se to prosadit, prosadili jsme zákon o prokazování původu majetku. Opět, nikdy tady nebyl. Čili naše vláda prosadila obrovské množství legislativy, která nově přísněji nastavuje pravidla, ty věci postupně začínají fungovat. Politické strany už teď budou muset velmi přísně kontrolovat svoje výdaje z hlediska volebních kampaní tak, aby se to vešlo do těch nastavených limitů. Takže myslím si, že vláda udělala řadu konkrétních kroků v boji proti korupci za transparentnost a já doufám, že se to projeví i v těch příštích letech.

Václav MORAVEC, moderátor:
Odpověď Vojtěcha Filipa nebo připomínka Vojtěcha Filipa, Petra Fialy a Miroslava Kalouska. Pane předsedo Filipe.

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Já si myslím, že, pane předsedo vlády, vy byste neměli dál hazardovat s pověstí České republiky. Vy se tady chválíte, to je dobře, to je vaše povinnost. Ale pokud říkáte tyto věci, tak si musíte uvědomit, ano, byl tady připomenut Kapsch, stejným způsobem neplníte svůj závazek, že bude banka v rukou státu. Vždyť vy necháte to, co se odehrává s Kapschem, že to propadlo, neudělalo se nic, výběrové řízení se nevypsalo, nevypsali jste výběrové řízení na to, co se bude dál dít se spojenectví Poštovní spořitelny a ČSOB. Neudělali jste to. Pokud jde o protikorupční opatření. To se na mě nezlobte, vy tady akorát ponižujete veřejný majetek. Přijali jste úplně hloupý zákon, který vám vnutila Rekonstrukce státu, a ten zákon je šílený, protože každý solární baron a největší řekl bych dotační baron má víc práv než městská teplárna, ta musí zveřejňovat všechno a ti, kteří berou velké dotace, nezveřejňují nic. A vy si na něm stojíte...

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale, pane předsedo Filipe, teď mi vysvětlete, vy jste opozice, byli jste třetí nejsilnější politickou stranou v těch minulých volbách. Jak je možné, že to Andreji Babišovi a hnutí ANO vychází, že na ministerstvu dopravy píše soukromá advokátní kancelář za peníze daňových poplatníků návrh zákona a hnutí ANO dál rostou preference? To znamená Andrej Babiš je ten nejchytřejší politik. V 90. letech měl výrazné konexe do tradičních politických stran a teď vstoupil do politiky, je úspěšný politik a kritizuje tradiční politické strany?

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Kritizuje tradiční politické strany, protože se tady rozvinula takzvaná nepolitická politika, která v podstatě ponižovala politické strany a zásadním způsobem odporovala článku 5 Ústavy České republiky. Politický systém v České republice je založen na svobodné soutěži politických stran. A ta svobodná soutěž je tu narušována. Někdo, kdo má nejvíc peněz, do toho vkládá větší prostředky, a ty ostatní politické strany, nebo politická hnutí, které prostředky nemají, nemají šanci proti tomuto mohutnému kapitálovému vstupu. Na to vsadil Andrej Babiš, proto si koupil Lidové noviny, proto si koupil Mladou frontu DNES, když se to mělo změnit, tak samozřejmě začal bojovat a začal hrát: on je ubližovaný. Ale...

Václav MORAVEC, moderátor:
A kdo to bude hrát teď? Myslíte, že ta jeho strategie bude úspěšná?

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Ale to je stejné. Tak dneska nepřišel, protože s námi nechci diskutovat. Já nevím, čeho se bojí. Já se nebojím diskusí s ním. Já nevím, proč se...

Václav MORAVEC, moderátor:
On se bojí, že je to 5 proti 1, protože tady jsou ty tradiční zkorumpovaní a on je ten čistý.

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Ne, no tak takhle to přeci nemůže říkat. Přeci je jasné, že on tam také byl dlouhou dobu místopředsedou vlády a prosazoval zákony, které jasně poškozují majetek státu. Ten zákon, který se týká právě toho návrhu, který byl od Rekonstrukce státu, je přeci zásadním způsobem ponížení veřejného majetku a on se dokonce k tomu zavázal. Já nechápu, jak se politik, který vstupuje do politiky, může zavázat nějaké skupině nátlaku, Rekonstrukci státu, k tomu, že bude prosazovat její návrhy zákonů. To znamená, že někdo za mě bude psát návrhy zákonů, nebude za ně odpovídat, protože nebyl nikdy zvolen a já jsem zvolen a budu se zpovídat někomu, kdo nemá žádnou legitimitu? No kde jsem se to ocitli?

Václav MORAVEC, moderátor:
Petr Fiala?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Pan premiér tady chce přesvědčovat veřejnost, jak ta vláda vlastně dobře vládla a teď bude pokračovat a jak to všechno půjde pěkně a jaké mají priority, když ani ty priority neexistují. Já mu v tom přeji hodně štěstí. Ale nemohu se smířit s tím, jak tady hodnotil tu vládu a její uplynulé skoro 4 roky. Tak podívejme se, co se tu dělo. Vláda se těšila velmi dobrým ekonomickým číslům, ekonomickému růstu a dnes vám každý středoškolák řekne, že než se otočí loď ekonomiky, tak to trvá tak dva roky a pak ještě chvíli, než se to projeví, takže to nebyla zásluha vlády. Vláda tu šanci měla, nevyužila ji, místo toho aby lidé z toho něco měli, tak z toho nemají nic. A ten problém, že vláda neměla společné programové priority, nebo ty strany, které ji tvořily, se projevilo v tom, že vymýšlela s prominutím hlouposti. Takže zatížila celou naši zemi byrokracií, každý občan to pociťuje a nic pozitivního neudělala. A abych se dostal k Andreji Babišovi. Kvůli tomu, že ve vládě byl jeden z největších podnikatelů, jak se ukazuje oligarchů, opravdu oligarchů, no tak vláda chránila ty velké a stíhala ty malé a slabé. A to je něco, co se musí změnit. Tím narušila vážně páteř naší ekonomiky do budoucna. A jak víte, když máte pokaženou páteř, tak to je opravdu vážný problém. My toto chceme otočit. My chceme, abychom tady chránili spíše ty slabé proti těm silným, my chceme, aby se tady nesnilo, pan ministr financí teď po 3,5 letech začal snít, místo toho aby nabízel něco konkrétního. My nabízíme konkrétní program, konkrétních 190 kroků, nabízíme lidem alternativu...

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo, promiňte, to už jste, to už jste řekl...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Chceme změnit situaci v této zemi.

Václav MORAVEC, moderátor:
To už jste řekl. Ale když se tady podíváme na to aktuální dění, tak vy jste na středu jako opozice...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ano?

Václav MORAVEC, moderátor:
Iniciovali svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny s následujícím...

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Mně jste slíbil reakci na pana premiéra.

Václav MORAVEC, moderátor:
Velmi stručně.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Pane premiére, loni v březnu jsme tu seděli, v tomto studiu a vy jste řekl, že když ministr dopravy nezvládne výběrové řízení na Kapsch, vyvodíte personální důsledky. Nic takového jste neudělal. Jinými slovy jste vyslal signál: tohle se smí. Když ministr financí u Čapího hnízda zcela veřejně lhal, vy jste vyslal tím, že jste ho podržel, vy jste vyslal do éteru signál: mohu mít ve vládě veřejného lháře, to se smí. Vy prostě nesete tu odpovědnost za ty 3,5 roku. Máte naše sympatie v okamžiku, kdy s tím teď aspoň na poslední chvíli chcete něco udělat, ale nemůžete se zbavit té odpovědnosti, že pozici, moc svého ministra financí a možnost kumulace té moci jste posílil vy a KDU-ČSL. Že jste na tom 3,5 roku velmi usilovně spolupracovali a nemůžete se zbavit odpovědnosti z toho, že jste mu v tom i pomáhali. To je prostě pravda. A to se stalo. A teď můžeme jít krok po kroku.

Václav MORAVEC, moderátor:
Odpověď Bohuslava Sobotky a Pavla Bělobrádka.

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:
Skutečně, jestli mohu reagovat. Jinak samozřejmě je zřejmé tady z té debaty, že to prostě není standardní, nebo že to nemělo být schéma standardní politické strany proti Andreji Babišovi. Je to tady standardní vláda mezi vládou a opozicí a je chyba, že tady Andrej Babiš není, aby si také obhájil svoje výsledky ve vládě a práci svých ministrů. To je jeho zbabělost, že sem do televizního pořadu nepřišel. Takže já jsem tady připraven hájit politiku vlády. Já si myslím, že ta politika vlády za ty 3,5 roky lidem přinesla řadu pozitivních změn. Pokud jde o ministerstvo dopravy, ta situace je taková, že ministr dopravy jasně garantoval, a koneckonců i předseda hnutí ANO Andrej Babiš jasně garantoval, že bude vypsáno ještě za mandátu této vlády technologicky neutrální výběrové řízení na toho dalšího provozovatele mýtného systému. A vy všichni dobře víte, že to byla sociální demokracie, která trvala na tom, že ten dosavadní provoz bude časově limitován právě do doby, než bude vypsáno technologicky neutrální otevřené výběrové řízení a jednoznačně jsme na tom trvali.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy už to máte za pár a nebylo. To znamená, že...

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:
Máte pravdu, že...

Václav MORAVEC, moderátor:
Měl jste odvolat...

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:
Máte pravdu, že pokud šlo o Čapí hnízdo, to byl první vážný problém ministra financí a já jsem v té době dal přednost pokračování vlády, protože jsem chtěl, abychom dotáhli do konce věci, které jsme garantovali a slíbili občanům. To se podařilo. A v tuto chvíli se objevili další kostlivci, které nikdo z nás nemohl čekat v situaci, kdy Andrej Babiš šel do politiky a tvářil se jako někdo, kdo má všechno v pořádku, kdo je úspěšný podnikatel. Teď jsou ty věci znovu na stole, další na stole nečekané, nové záležitosti. A já jsem na ně jako předseda vlády reagoval. A jednoznačně chci odmítnout to, co tady říkal předseda Občanské demokratické strany, že tady byl hospodářský růst a že pro lidi to nemělo pozitivní efekty. Za vlády ODS se nezvyšovala minimální mzda, za nás se zvyšuje. Vy jste za vlády ODS sebrali policistům a hasičům 10 %. My jsme jim je vrátili. Zvyšujeme platy zaměstnanců veřejného sektoru, zvýšili jsme valorizaci penzí, máme nejnižší nezaměstnanost v rámci Evropské unie, loni jsme měli velký rozpočtový přebytek. Tahle země má velmi pozitivní výsledky za posledních 3,5 roku a mě mrzí, jako prvního mě mrzí, že skandály Andreje Babiše v tuto chvíli komplikují situaci vládě tak, že v tuto chvíli se vede debata o tom, jestli vláda má dovládnout do konce mandátu nebo ne. Vláda je připravena dovládnout, ale musíme vyřešit problémy, které se týkají Andreje Babiše a jeho podnikatelské minulosti.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pavel Bělobrádek. Jeho reakce.

Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda strany /KDU-ČSL/:
Já doufám, že dostanu také adekvátní prostor. Já myslím, že od začátku bylo jasné, že Andrej Babiš uspěl díky tomu, že zde byla Nečasova vláda, na které jste se podíleli. Vy jste vlastně otevřeli i šanci pro takovéto strany tím, že jste legitimizovali Věci veřejné. Andrej Babiš to udělal jenom s více penězi, udělal to s větším charismatem, koupil si k tomu noviny. Takže teď ta kritika, že na začátku jsme do toho neměli jít, mně přijde pokrytecká. Druhá věc, která s tím úzce souvisí. Je evidentní, že pokud by byla jiná možnost reálné kombinace, ale hnutí ANO, ani sociální demokracie s ODS a TOP 09 prostě do koalice jít nechtěla. Takže těch kombinací bylo strašně málo. A samozřejmě mohla být tady vláda závislá na hlasech komunistů, nebo Okamurovi tehdejšího Úsvitu. Ale myslím si, že to by pro tu republiku nebylo dobré. Pan premiér správně zdůraznil, že tato vláda přinesla lidem jak zvýšení životní úrovně, zvýšení bezpečnosti, tady razantně klesá počet trestných činů, máme nejnižší nezaměstnanost, máme tady dobrý hospodářský růst, zvyšují se slevy na děti, to znamená i rodiny s dětmi si výrazně polepšily. A musím odmítnout také to, že v naší situaci ta vláda skutečně nic nepřinesla. To není pravda. Poslední glosa, já taky nesouhlasím i s tím, co říkal pan předseda, nebo ředitel Transparency International. Aspoň z veřejně dostupných zdrojů sociologických lidé vnímají problém korupce jako menší, než ho vnímali dříve...

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale stále je to nejzásadnější problém této společnosti a této země, když dáte lidem..

Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda strany /KDU-ČSL/:
Ale klesá. A to myslím, že je důležité. Důležitý je ten trend. A jsem přesvědčen, že pro nás pro všechny je teď velmi důležité, jak si s tou situací poradíme. Jistě, pro nás nikoho není příjemné to, co se stalo a my jsme na začátku, já jsem nevěděl o existenci Čapího hnízda v době, kdy jsme vyjednávali koalici, to jsem opravdu nevěděl...

Václav MORAVEC, moderátor:
A kdybyste to věděl, tak byste s Andrejem Babišem nešel do koalice?

Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda strany /KDU-ČSL/:
To nevím, to spekulujeme zpětně. Protože to samozřejmě by záleželo, v jaké by to bylo fázi. Ale pravdou je, že Čapí hnízdo bylo zásadní a bylo potom na rozhodnutí, zda ta koalice má pokračovat nebo ne. V podstatě odvolání nepřišlo, přišlo teď a pana premiéra chápu. Já si myslím, že vysvětlení, které třeba padlo, když tady byl teď tento týden bavorský předseda vlády a říká: já to nechápu, vy máte fantastická čísla, která jsou skoro stejná jako v Bavorsku a nechápu, proč padne vláda. A já jsem mu říkal: Je možné v Německu nebo v Bavorsku, aby ministr financí měl takovéto podezření, že úkoluje svoje média, na koho mají tahat špínu, na koho ne, aby měl takovéto problémy, aby ho vyšetřoval OLAF? A oni samozřejmě byli v šoku a říkali: on nám tedy říkal něco jiného. Já jsem říkal: Bylo by možné v Německu, aby to takto bylo, aby místopředseda vlády a ministr financí zůstal ve své funkci? Samozřejmě, že by odstoupil. Všude v civilizované zemi. A pokud jsme se dostali do této fáze, my jsme pořád spoléhali na to, že to tím končí. Ale vždycky je nějaká poslední kapka a já rozumím panu premiérovi. Já nemám tu pravomoc k takovým krokům přistoupit. Ale na druhou stranu je chápu, protože normální je, aby ať už je vinný nebo nevinný, ať už je v právu, tak politik v takovém případě odchází a není to nic, co by se v České republice opět nestalo. A my teď vidíme, že na Pražském hradě i ve vládě u Miloše Zemana a Andreje Babiše dochází ke zpochybňování toho, co tady bylo přes všechny chyby 20 let běžné. To znamená, to je velmi nebezpečné, že je to jakýsi trend zpochybňování ústavních principů i určitého zvyku...

Václav MORAVEC, moderátor:
Teď mi velmi stručně odpovězte na otázku, vy jako lidovci, na středu, kdy je svolaná mimořádná schůze sněmovny s následujícím bodem: „Zneužívání moci ministrem financí Andrejem Babišem vůči nezávislým institucím demokratické společnosti“, vy podpoříte program té mimořádné schůze jako KDU-ČSL?

Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda strany /KDU-ČSL/:
Předpokládám, že ano. Přesto, že je to poněkud krkolomný a zavádějící název jako obvykle, ale já musím zdůraznit, že zaprvé je neetické, že vůbec dochází k takovémuto odposlouchávání, zadruhé v případě, že to byly úniky z těch, kteří k tomu měli oprávnění, to znamená státní moci, tak potom je to také skandální. Ovšem to, co se tam odehrálo a říkám korektně, pokud je to pravda, protože už jsme byli svědky různých podvrhů, pokud je to pravda, tak to skandální je a sněmovna se tím zabývat prostě musí, protože tady je hrubé ohrožení svobody slova a svoboda slova je elementárním předpokladem demokracie.

Václav MORAVEC, moderátor:
Co by mělo být, pane předsedo Kalousku, protože vy jste podpořili svolání té mimořádné schůze, co by mělo být výsledkem? Tedy jak by mělo znít usnesení Poslanecké sněmovny?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Já bych především chtěl říct, že nevidím, co je na tom názvu nesrozumitelného. My jsme cizelovali poměrně pečlivě a...

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte, jaké nezávislé instituce demokratické společnosti Andrej Babiš zneužívá?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Ano, je rozhodčí soud při Hospodářské a Agrární komoře nezávislá instituce demokratické společnosti? Nepochybně ano. A Andrej Babiš se na tom zvukovém záznamu přiznává, že se snažil ten rozhodčí sbor personálně ovlivnit. Jsou média, ať už vlastněná kýmkoliv, nezávislé instituce demokratické společnosti? No zcela...

Václav MORAVEC, moderátor:
Nejsou nezávislá, když mají soukromé vlastníky.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
No to není pravda. Ty redakce jsou nezávislé, musí být nezávislé, protože když se stanou součástí moci, když se stanou součástí moci a tu moc nekontrolují, tak ta demokracie končí. My jsme přesvědčeni, že nezávislost médií, nezávislost médií a nemožnost politiků je ovlivňovat, je klíčovou demokratickou institucí. Proto si myslím, že rozhodčí sbor Agrární komory, nezávislá média, proto zneužívání moci nezávislých institucí v demokratické společnosti, protože na těch nahrávkách se k tomu sám přiznává. A co by mělo být...

Václav MORAVEC, moderátor:
Pan předseda Fiala, ano?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Klíčem? Když už...

Václav MORAVEC, moderátor:
Co mělo být, jaké by mělo být usnesení, co by mělo být výsledkem té schůze?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
O usnesení se zcela jistě poradíme, ale co je důležité, aby to aspoň zaznělo ve veřejném prostoru. Protože bohužel už nemáme plnou svobodu slova, to jedna z těch nahrávek je toho dokonce i důkazem přímým, ale tři roky to vidíme, že nemáme plnou svobodu slova a jestliže polovina médií mlčí a má strach, tak musí aspoň nahlas promluvit Poslanecká sněmovna, protože tady jde skutečně o otázky plnohodnotné demokracie.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pan předseda Fiala, co by mělo být výsledkem té schůze?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já si připadám jak na nějakém jazykovém semináři. Tak já to řeknu úplně jednoduše, o co tam jde, protože my jsme iniciátoři. No jde o to, aby se Poslanecká sněmovna zabývala tím, že zde existují nahrávky, ze kterých jasně vyplývá, že Andrej Babiš ovlivňoval média, která vlastní proti svým politickým soupeřům, i když veřejnosti tvrdil, že svá média neovlivňuje. Takže tady veřejně lhal. Já nevím, to je přece tak závažné, že to snad nemusíme nikomu vysvětlovat. A musí se tím zabývat Poslanecké sněmovna. Mimochodem pánové, premiér a vicepremiér se tady chválili tím, co dokázala vláda, já trvám na tom, že vláda nedokázala využít ekonomický růst, že ztížila život lidem, že tady zavedla nesmyslná byrokratická opatření a že je potřeba to změnit. Ale jednu věc v té souvislosti, když mluvíme o Andreji Babišovi, bych taky připomenul, jednalo se pozdě, ve špatném pořadí a špatně. Návrh na odvolání Andreje Babiše z vlády je dobrým krokem, ale měl přijít jindy, měl přijít mnohem dřív a vyhnuli bychom se tomu trapnému cirkusu, který tu byl. A to, že chceme v Poslanecké sněmovně se bavit o nahrávkách, které tady veřejně kolují a které ukazují, že Andrej Babiš nemluvil pravdu na veřejnosti, že ovlivňoval média, to je přece logické.

Václav MORAVEC, moderátor:
A to bude výsledkem toho usnesení?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
No ještě se poradíme o tom, jaké má být...

Václav MORAVEC, moderátor:
Ne a co myslíte, že by mělo být výsledkem té schůze, pane předsedo?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Mně připadá už důležité samo o sobě, aby se tím Poslanecká sněmovna zabývala. Jsme parlamentní demokracií, i když by na to někteří, jako pan prezident a Andrej Babiš chtěli zapomenout, jsme parlamentní demokracií, parlament je v tomto směru suverénem, parlament se tím musí zabývat. Já věřím, že to všechny politické strany, asi s výjimkou hnutí ANO podpoří.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Jednu větu mi dovolte. Je prostě je strašně důležité, aby Poslanecká sněmovna jako orgán moci lidí jasně řekl, že tohle se nesmí, že je to nebezpečné pro demokracii. A jakou formulací, to už není až tak podstatné.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ono, pane premiére, hned dostanete slovo. Když je tady řeč o zvukových záznamech, tedy o těch nahrávkách. Tak v tomto týdnu právě unikl do médií rozhovor, který vedl Andrej Babiš s redaktorem deníku Mladá fronta DNES Markem Přibilem. Marek Přibil byl autorem mnoha článků, které se týkaly právě sociálních demokratů. Jeden z nich se jmenuje: Sobotkovi lidé koupili podezřele levně hotel. Z nahrávky neznámého původu, a to je zapotřebí dodat, plyne, že redaktor majiteli deníku a zároveň ministru financí nabízel kauzy právě na politické oponenty a konzultoval s ministrem financí jejich načasování. Tady je ta zvuková nahrávka.

Andrej BABIŠ, ministr financí /ANO/ /Zdroj: Youtube /Šuman Julius//:
Já bych s tím počkal teďka, teď jsou Vánoce.

Marek PŘIBIL, redaktor MF DNES /Zdroj: Youtube /Šuman Julius//:
No právě, proto jsem se, já jsem se chtěl jenom v podstatě poradit jenom s tímhle...

Andrej BABIŠ, ministr financí /ANO/ /Zdroj: Youtube /Šuman Julius//:
Nechci vystřílet patrony.

Marek PŘIBIL, redaktor MF DNES /Zdroj: Youtube /Šuman Julius//:
No tak na Chovance máme nabito velmi slušně teďka teda...

Andrej BABIŠ, ministr financí /ANO/ /Zdroj: Youtube /Šuman Julius//:
Otázka je, co ten Ludvík, jo, jestli on se bude angažovat nebo jestli někde v tý pražský organizaci, nebo do bude jako dělat. Řekněte Nachtigalovi, normálně, že jsem včera seděl se Zimolou, no a já jsem si myslel, že ten Zeman jako vyprovodí toho Chovance a ten Zimola bude ta hvězda, která bude proti tomu Sobotkovi.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane premiére, vy podpoříte jako sociální demokraté obsah té schůze?

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:
Já myslím, že my jsme jasně řekli, že chápeme, že opozice má důvod pro to, aby tu schůzi svolala. Kdybychom byli v opozici, tak bychom ji asi svolávali úplně stejně a určitě nebudeme bránit tomu, aby tahle debata na půdě Poslanecké sněmovny proběhla. Já jenom chci připomenout jenom jednu věc, tady v těchhle pořadech se hodně často diskutovalo o zpřísňování zákona o střetu zájmů, byla to sociální demokracie, která tehdy navrhla a prošlo to, aby člen vlády nemohl vlastnit média a tehdy Andrej Babiš argumentoval a říkal: proč to proboha navrhujete, já svoje média neúkoluju, já  do těch médií nezasahuji, argumentoval tímto způsobem, když protestoval proti zpřísnění zákona o střetu zájmů. Já myslím, že mimo jiné tahle debata ukazuje, že bylo zatraceně dobře, když jsme prosadili přísnější zákon o střetu zájmů a že jsme pravdu měli my, když jsme tady tohle ustanovení navrhovali. Druhá věc, kterou chci říci, je to, že skutečně, když se podíváme na výroky Andreje Babiše před volbami v roce 2013, na to, co nám říkal na jednáních koaličních rad, na to, co říkal v médiích, on vždycky zásadně tvrdil, že nezasahuje do činnosti svých médií. Teď se ukazuje pravý opak...

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte, pane předsedo, že tady vstoupím do vaší...

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:
A nejde jenom o ty nahrávky...

Václav MORAVEC, moderátor:
…řeči. On přísahal i veřejně a to je opět dohledatelné, a Česká televize ty záznamy publikovala, on přísahal na zdraví svých dětí a vnoučat, že nebude média ovlivňovat, když koupil Mafru. Ale chci se vás zeptat i v souvislosti s tím mužem, jehož jméno zaznělo a té nahrávce, František Nachtigall, protože teď se ozvali bývalí zaměstnanci Mafry, kteří odešli z Mafry, protože tvrdí a tvrdili, že nejde jenom o Marka Přibila, že management Mafry ovlivňuje články a jejich vyznění a proto skončili v jiných redakcích. Ať je to kolega Biben, kolega Novotný, ty jejich výpovědi teď můžeme číst na sociálních sítích. Ale ta oligarchizace médií není přece nový jev. František Nachtigall, který vede Mafru, a jeho jméno padlo v té nahrávce, tak pracoval dříve pro Jaroslava Soukupa, nyní majitele televize Barrandov. Nachtigall zažil už jednu vzpouru redaktorů, a to v časopisu Týden, když existovaly Věci veřejné a Radek John jako odvolaný ministr vnitra, když skončil v Poslanecké sněmovně, tak přeskočil do časopisu Týden. Část novinářů z Týdne odešla, protože řekli, že považují za nepřijatelné, aby aktivní poslanec měl televizní pořad. Připomeňme si, jak to tehdy František Nachtigall v České televizi zdůvodňoval.

František NACHTIGALL, tehdejší šéfredaktor časopisu Týden /2. 11. 2012/:
A my už jsme přece jasně řekli, že nebude ovlivňovat chod redakce časopisu Týden ani Instinkt. To znamená, nevidím v tom, nevidím v tom problém. Pokud Radek John bude chtít něco napsat, tak stejně tak jako kdybyste to pro nás chtěl napsat vy, tak se ten text vezme, prověří se jeho fakta a pokud budou ta fakta přesná a budou pravdivá, tak je samozřejmě zveřejníme.

Václav MORAVEC, moderátor:
To bylo za Jaromíra Soukupa tedy, kterému patří Medea. Před tím časopis Respekt, který, když skončil u Zdeňka Bakaly, tak jeho šéfredaktor napsal čtenářům tak, jako vlastníka nechválíme, tak ho ani nekritizujeme. Není to tak, že jste přihlíželi, když si vzpomenu právě na příklad Radka Johna, který souběžně byl poslancem a zároveň měl televizní pořad, že jste tomu přihlíželi, pane předsedo Fialo?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, já jsem ničemu nepřihlížel. Zachování nezávislosti médií je velmi podstatná věc a já jsem i varoval před tím, aby tady nedocházelo k propojování politické, ekonomické a mediální moci, protože to nikdy správné není. Proto jsem taky říkal, že je problematická účast Andreje Babiše ve vládě, říkal jsem to už na začátku volebního období, protože se tam právě...

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale to právě je tam tady plíživé už od roku 2008, Zdeněk Bakala...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
No ale tohle...

Václav MORAVEC, moderátor:
Jaromír Soukup...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Toto je naprosto nová a závažná situace, ale neodvádějme pozornost od té podstaty. Pan vicepremiér a ministr financí, předseda hnutí ANO veřejně říkal, opakovaně, že svoje média neovlivňuje, že do nich nebude zasahovat, říkal to před veřejností. Teď se ukazuje, že to nebyla pravda. Takže lhal. A to je podle mě důvod, aby odešel z politiky, aby nadále v politice nepůsobil, protože v tomto směru jednoznačně selhal. A nemůžeme přihlížet tomu, že tady někdo ovlivňuje podstatnou část médií tímto zásadním způsobem.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vojtěch Filip a Miroslav Kalousek.

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Já si nedělám žádnou iluzi o nezávislosti médií. To je sice hezké...

Václav MORAVEC, moderátor:
Proto máte Haló noviny.

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Proto máme Haló, noviny, protože se netajíme tím, protože politická strana má právo na to, aby měla vlastní tisk a je to logické...

Václav MORAVEC, moderátor:
Není to tak, že Andrej Babiš má stranický tisk Mafru?

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Ale tak ať se neprohlašují, že jsou nezávislá. Nikdo přeci...

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže by bylo čistější, pokud by Andrej Babiš řekl, že Mafra je tiskový orgán hnutí ANO.

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Je to logické. Jako já bych si v životě nedovolil to, co si...

Václav MORAVEC, moderátor:
Když jím de facto je.

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
…dovolí pan vicepremiér Babiš. Ale já se chci zaměřit na něco jiného. Podívejte se na to, že přeci je jasné, že všechny ty korupční aféry vlastně vyvolávají členové vlády sami vůči sobě. To je otázka toho, že vlastně v tuhle chvíli je evidentní, že ta vládní koalice tak, jak nás tady se snaží přesvědčit pan premiér a pan vicepremiér, není pravdivá. To je realita. Ta realita toho sporu je tak velká, že už ani větší být nemůže.

Václav MORAVEC, moderátor:
Miroslav Kalousek?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Ano, skutečně, kdyby v záhlaví Mladé fronty a Lidových novin bylo: jedná se o stranický tisk hnutí ANO 2011, tak je to naprosto v pořádku a nikdo by nemohl říct ani slovo.

Václav MORAVEC, moderátor:
Tak byste nepodepisovali mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny...

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Ono by to totiž ale mělo úplně jiný dopad, než si slibují ti, kteří s tím sice zacházejí jako se stranickým tiskem, ale chtějí předstírat, že se jedná o nezávislé noviny. A v tom je ten problém. My jsme slyšeli nějakou nahrávku, která to prokazuje. Slyšeli jsme dva bývalé zaměstnance té redakce, kteří dosvědčují, že to tak je. Ale přeci všichni ty noviny už ty tři roky čteme, víme, co psaly 25 let před tím a víme, co píšou, nebo daleko spíš, co nepíšou a co si nedovolí napsat poslední tři roky. Pochopitelně, že jsou pod přímým vlivem Andreje Babiše. Všichni to víme, jenom teď to jednou nahrávkou holt vyšlo najevo tak, že už se nedá příliš ani říct, že to není pravda.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane premiére Sobotko, co by mělo být podle vás, protože vy už s jedním usnesením Poslanecké sněmovny jste se musel vypořádat jako premiér...

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:
Ano.

Václav MORAVEC, moderátor:
Co by teď mělo být výsledkem té mimořádné schůze?

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:
To by měli především říci zástupci opozice, kteří ho svolali. Já jenom chci říci, že když jsem připravoval návrh pro prezidenta republiky v pátek na to, aby odvolal ministra financí Andreje Babiše z vlády, tak jedním z důvodů, proč jsem se k tomu rozhodl, byly právě ty informace, které v uplynulých hodinách byly zveřejněny a které ukazují, že ministr financí opakovaně veřejně lhal. A to je samozřejmě problém, aby ve vládě nadále zůstával člověk, který opakovaně veřejně lhal, nejenom veřejnosti, ale také na koaličních radách, kde se diskutovala otázka nezávislosti médií, diskutovala se otázka zákona o střetu zájmů. Čili tento výrok Andreje Babiše a to, co se objevilo, včetně těch prohlášení dalších, tak byly pro mě jedním z důvodů, proč jsem navrhl prezidentovi jeho odvolání z funkce ministra financí a doufám...

Václav MORAVEC, moderátor:
A námitka, že to byla provokace, Andrej Babiš říká, byla to provokace, nejdřív tady vznikla spekulace, že sám Marek Přibil si...

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:
Já myslím, že to musí vyšetřit policie, za jakých okolností se celá ta věc odehrála. V minulosti řadu těchto věcí policie vyšetřovala. Chci jenom připomenout, že mně zase byly ukradeny e-maily, byly zveřejněny, byly ukradeny a byly následně zveřejněny, požádal jsem policii, aby to vyšetřila, předpokládám, že Andrej Babiš tuto věc také vyšetří, i tohle je...

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale jestli se nemýlím vaše e-maily byly odloženy...

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:
To já nevím, já jsem žádnou informaci nedostal. Tohle je také zásah do soukromí, který podle mého názoru policie musí vyšetřit, nicméně pro mě byly důležitým signálem teď těch posledních hodinách, i ta prohlášení dalších redaktorů, kteří nejsou na žádných nahrávkách, ale kteří publikují prohlášení, kde popisují ty poměry v redakci Mladé fronty a potvrzují tato podezření, že skutečně Andrej Babiš nám neříkal pravdu. On prostě podlehl. On podlehl tomu, že vlastnil média, dvoje velké noviny, rádio a podlehl tomu, že byl v politické pozici a rozhodl se je prostě využít posílení své politické pozice a nám všem tvrdil přesný opak, že nic takového nedělá.

Václav MORAVEC, moderátor:
S čím teď Vojtěch Filip nesouhlasí, že tak...

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
S tím, že tomu podlehl, přeci on tak naplánoval...

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Kvůli tomu si to kupoval, čemu by podléhal? On ničemu nepodléhá. Podlehly ty redakce. Podlehly ty redakce, ale on nepodlehl.

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:
Víte, já když člověk, pane předsedo, já vám řeknu, proč jsem to řekl, když člověk slibuje něco na zdraví svých dětí a svých vnuček, jako to Andrej Babiš sliboval v létě roku 2013, tak jsem to bral tak, že to říkal vážně. Protože když něco slibujete na zdraví svých nejbližších, tak to přece říkáte vážně do Prčic. To znamená, že člověk tohle bere jako něco, co je zásadní. A proto říkám, že pravděpodobně tomu podlehl. Pokud něco takového slíbil voličům, tak to zřetelně a jasně a pak se ukázalo, že dělá pravý opak, tak podle mého názoru podlehl tomu, využít to prostě klasicky v politickém zápase. A bohužel to je realita, se kterou teď se musíme vyrovnat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ona ta dnešní diskuse ukázala, že strany vládní koalice spolu dovládnou do konce funkčního období, že předčasné volby nebudou. Když se podíváme na tolikrát zmíněné koaliční sliby, tak koaliční smlouva a programové prohlášení vlády, dva dokumenty, které říkají, co má vláda splnit. I kdyby vláda dovládla do konce svého mandátu, tak které sliby tedy zůstanou nesplněné? Například už probrané otevřené výběrové řízení na provozování mýta, nestihla, prodloužila smlouvu s Kapschem. Otevřené výběrové řízení na další provoz po roce 2019 by podle ministra dopravy Dana Ťoka mělo být vypsáno někdy v budoucnu. Zákon o liniových stavbách, ani antifosilní zákon tato vláda už nejspíš nepředloží. O zrušení superhrubé mzdy také neuvažuje, nesplněným slibem zůstane i spravedlivější systém úhrad zdravotní péče, to je platba za diagnózu, taky slib, který zůstane nesplněn. Zákon o pravidelné valorizaci plateb za státní pojištěnce. Jen slibem také zůstane vznik Nejvyšší rady soudnictví a nová pravidla pro nominaci zástupců do dozorčích rad státních firem. Pane předsedo Bělobrádku, není to poněkud smutné skóre?

Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda strany /KDU-ČSL/:
Já myslím, že ne, a to ze tří základních důvodů. Zaprvé většina těch věcí se podařila. Zadruhé některé ty zákony jsou natolik složité a probíhaly tak důležitou vnitřní debatou, že je spíše zvláštní, že už jsou připraveny a mnohé z toho, co říkáte, jak DRG, valorizace, ta proběhla a teď jenom je potřeba ji upravit, plateb za státní pojištěnce, dozorčí rady vznikl alespoň...

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte, valorizace v zákoně není, jestli se nemýlím, tak se nestanovila ta samotná valorizační klausule, že by to bylo v zákoně, valorizovalo by se to automaticky...

Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda strany /KDU-ČSL/:
Ale je to zase připravené, stejně tak DRG restart, to znamená některé věci jsou v běhu. A to, co je podstatné, že vlastně do koaliční smlouvy, nebo do programového prohlášení dáváte co chcete, ale ten spor je potom na tom, v jakých konkrétních parametrech se o tom jedná. A myslím si, že z tohoto hlediska to je velmi zásadní...

Václav MORAVEC, moderátor:
Kterého nesplněného slibu je vám líto jako předsedy nejmenší koaliční strany?

Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda strany /KDU-ČSL/:
Asi toho, že EET bude pouze na vybrané části, tak jsem rád, že aspoň voliči budou moct v roce 2018 rozhodnout, jestli chtějí pokračování té třetí, čtvrté vlny pro řemeslníky...

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale to už je v zákoně schválené, takže vy byste...

Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda strany /KDU-ČSL/:
Ano, ale nová vláda to může změnit. A chtěl bych také říct, že si velice vážím těch novinářů, kteří teď z Mladé fronty odcházejí, protože ačkoliv to není otázka, která by byla prokázána, tak vypověděli nějaké etické rozhodnutí. Řekli: ano, my máme nějakou zkušenost, teď se to potvrzuje a je proti našemu přesvědčení pokračovat. Já myslím, že takhle by měli v podstatě si to vyhodnotit i politi a říct: ano, je to situace, která je za hranou a odstoupím a teprve až se očistím, tak se vrátím a já myslím, že...

Václav MORAVEC, moderátor:
Já se jenom ptám, jestli jste to nepodcenili dřív, když si vezmete Jaromíra Soukupa, působení Františka Nachtigalla, respektive přijetí Radka Johna jako poslance na to ovlivňování médií a oligarchizaci je tady zaděláno od roku 2008...

Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda strany /KDU-ČSL/:
Nechci se vymlouvat, že v té době jsem nebyl ve sněmovně. Ale já myslím, že tady se ukazuje, že tady je nějaký trend a proto také byla přijatá nová norma, která zakazuje toto vlastnictví. Já myslím, že není pravda, že by tady nedošlo ke změnám. A myslím si, že na tom byl poměrně velký souhlas. Otázkou je, co potom konkrétně přichází, jestli není ten zákon obcházen, ale myslím si, že pokus, který dával do kontextu, jak je to běžné na západ od našich hranic, situaci, tak že je správné, protože bylo skutečně zvláštní, že jsou tady drobnosti, které je možné dělat a zatímco takováto situace může pokračovat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ono ta vláda současná také tvrdí, že lépe vybírala daně, pane předsedo Kalousku, s tím, že Andrej Babiš říká, že dluh za něj byl snížen, přitom jsme se dozvěděli v tomto týdnu, že státní dluh v prvním čtvrtletí je nejvyšší v historii České republiky, aktuálně na každého občana České republiky připadá dluh 169 tisíc korun. Státní dluh se v prvním čtvrtletí letošního roku zvýšil o 176 miliard korun na 1,789 bilionu korun, tedy na 1 798 miliard. Za růstem je prodej státních dluhopisů, které ministerstvo financí prodávalo na trhu za výhodných podmínek. Na konci loňského roku činil státní dluh 1,6 bilionu korun, byl tedy nejnižší za posledních 5 let. Když vláda tvrdí, že musí dovládnout, aby byl připraven rozpočet pro příští vládu, je to zásadní argument?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Víte, to je daleko zásadnější argument pro ten červnový termín, protože pak by skutečně ta nová vláda, co vyjde z voleb, by měla šanci připravit si svůj vlastní rozpočet na rok 2018. Budou-li ty volby v září nebo v říjnu, jakože budou, to je evidentní, tak tato vláda, která dovládne do té doby, bude ještě povinná předložit rozpočet, ona musí do 30. září podle zákona předložit rozpočet do sněmovny, která bude končit. A ta nová sněmovna, která se sejde, bude podle té většiny, která se tam utvoří ten rozpočet, buď akceptovat nebo ho bude předělávat v rámci těch možností. Já jenom k tomu dluhu. Nikdy nedostaneme pravdivé číslo, pokud budeme uvádět ten dluh jako celý a neočistíme ho o dluhovou rezervu. Pan ministr financí zdědil obrovskou rezervu, kterou rozpouštěl a říkal: já snižuju státní dluh. No to je jenom...

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte, chcete říci, že Andrej Babiš manipuluje těmi čísly, když říká...

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Nemanipuluje. Skutečně ten státní dluh má nějakou výši, ale to je čistý dluh, to jsou skutečně závazky, které máme, plus nějaká rezerva, protože si půjčujete v době, kdy je to výhodné. I teď to ministerstvo financí si půjčilo víc, než muselo, a mezi námi, já s tím krokem souhlasím, protože teď skutečně byly výhodné podmínky, byl záporný úrok, tak si vytvořili rezervu. Ale prostě on jak říkal: já snižuju státní dluh, no tak to rozpouštěl rezervu, kterou získal...

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte, ale Bohuslav Sobotka tady říkal, že na margo toho letošního rozpočtu je nutné, aby tato vláda v klidu dovládla, protože jinak by bylo ohroženo čerpání evropských dotací.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Ale tak jako, jestli by bylo víc ohrožený tím, že by byly předčasné volby, nebo jestli budou víc ohrožené tím, že budou-li volby na konci října, tak se může stát, že do konce roku nebudeme mít novou vládu, a že budeme mít rozpočtové provizorium tři měsíce a po tu dobu také nebudeme muset čerpat, to se nedá udělat bez rizika. To riziko máte zhruba stejně velké v obou dvou případech. Ten argument nebyl od pana premiéra úplně férový. Ale my se bavíme o tom, co ta vláda neudělala a nás daleko víc kolikrát mrzí, co doopravdy udělala. Spoustu těch represivních opatření, navýšení administrace, desítky registrů, kdy dneska ten stát o nás ví úplně všechno, i to, co vědět opravdu nemusí, za ty tři roky občan ztratil obrovský kus svobody kvůli tomu, co ta vláda bohužel udělala. To se jí povedlo.

Václav MORAVEC, moderátor:
Petr Fiala?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já si myslím, že opravdu nikdo, kdo přemýšlí zdravým rozumem, nemůže věřit tomu, co tady pánové říkají, že teď ta vláda jako dovládne a bude dělat něco ve prospěch občanů...

Václav MORAVEC, moderátor:
Bude lépe čerpat evropské dotace...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ano, které nedokázala vůbec vyčerpat. Copak si někdo dokáže představit, že pan premiér si sedne pozítří s Andrejem Babišem za jeden stůl a začnou se vážně bavit o tom, po tom všem, co jsme tady tento týden viděli, co mají dělat dál a co jsou jejich priority? Vždyť je to úplně absurdní. A ten minulý týden mimochodem ukázal, jaká to může být tragédie, když tato vláda tady bude vládnout až do dalších voleb. Až do toho řádného volebního termínu. Proto jsme my řekli, zkraťme to, pojďme se domluvit a zkraťme to třeba o třetinu, to stojí za to, ten zářijový termín stojí za to. Ale já znova říkám, já to nikomu nevnucuju. Hodně štěstí, hádejte se nadále, pan premiér s Andrejem Babišem, my budeme voličům představovat náš program, který jim zajistí lepší život naší zemi.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane premiére, jak bude ve středu vypadat koaliční jednání, kde budete sedět ve třech s Pavlem Bělobrádkem a po tom všem, co jste si vyměnili v tomto týdnu, kdy Andrej Babiš vám dnes odepsal na ten váš materiál vašich poradců a opět píše o neschopnosti vašich poradců i o manipulacích vás?

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:
Co jsme si vyměnili tento týden, se všechno týkalo problému, který je spojen s účastí ministra Andreje Babiše ve vládě. Já chci řešit otázku jeho odchodu z vlády tak, abychom dostáli principům politické kultury. Pokud hnutí ANO navrhne nového ministra po splnění těch kritérií, které jsem uvedl, může být tento ministr do vlády navržen. O čem budeme mluvit ve středu? No budeme mluvit o tom, zdali je možné, aby vláda pokračovala, jestli hnutí ANO je schopno ten problém řešit samo nebo bude čekat na rozhodnutí prezidenta republiky, jestli...

Václav MORAVEC, moderátor:
Bude čekat na rozhodnutí prezidenta, to už jste slyšel...

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:
Jestlii je hnutí ANO připraveno tedy navrhnout nového zástupce na ministerstvo financí, vláda bude pokračovat dál a bude řešit ty nezbytné kroky, které nesnesou odkladu až do konce volebního období a stejně tak se budeme snažit, a teď říkám jako sociální demokraté, prosadit v Poslanecké sněmovně všechny rozumné návrhy zákonů, které tam vláda poslala a pro které ještě máme v tuto chvíli časový prostor tak, abychom je dotáhli do konce. Chci ještě rozhodnout...

Václav MORAVEC, moderátor:
A může mezi vámi fungovat komunikace s Andrejem Babišem, když vás považuje za „podrazáka“ teď v tom dnešním dopise...

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:
Ale ty výroky Andreje Babiše tady...

Václav MORAVEC, moderátor:
Vám...

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:
Přece už v minulých letech. Vzpomeňte si na to, jak on se vždycky vyjadřoval. Já jsem...

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže je to v pohodě, můžete spolu komunikovat?

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:
Já jsem navzdory tomu všemu vládu udržel pohromadě. Déle než tři roky jsem navzdory Andreji Babišovi udržel vládu pohromadě. Jsem připraven ji udržet pohromadě až do konce, to znamená do říjnového termínu voleb, kdy voliči rozhodnou o tom, jak budou rozdány karty příště. A chci mimo jiné také ještě rozhodnout o zvýšení minimální mzdy, chci, abychom vyřešili složitou situaci platů zaměstnanců v sociálních službách. Prostě je tady řada věcí, které nesnesou odkladu. A pokud jde o ty evropské fondy, evropské fondy přeci všichni víme, že je strašně důležité, aby letošek byl úspěšným rokem z hlediska čerpání evropských fondů. Ta vláda, která přijde potom, to, co my nevyčerpáme, nestihneme vyčerpat, tak samozřejmě o to více bude muset ta vláda ty problémy řešit. Ale naštěstí je jasné, že vlády se mění a budou měnit, naštěstí máme zákon o státní službě a já jsem přesvědčen, že i...

Václav MORAVEC, moderátor:
A ten chce hnutí ANO změnit po volbách.

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:
Já jsem i díky tomu zákonu o státní službě, jakékoliv další volby budou pro otřes fungování státní správy méně nebezpečné, než tomu bývalo v minulosti, a to je systémová změna, která tam po naší vládě zůstane. To, že máme konečně civilizovaný systém státní služby a ty volby nebudou tolik zasahovat do fungování státního aparátu. To znamená, nebudou pro něj vytvářet takové riziko, jako jsme to viděli v minulosti, kdy po každých volbách se šlo až na úroveň vedoucích oddělení z hlediska personálních výměn, a to potom destruovalo fungování státu. Že jsou tady určité systémové změny, ale určitě si dokážu představit řadu priorit, jak ve vládě, tak v parlamentu, na které jsme schopni se soustředit v těch měsících do řádných voleb.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jak může vypadat ve středu to koaliční jednání, pane předsedo Bělobrádku?

Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda strany /KDU-ČSL/:
Já chci odpovědět panu předsedovi a zastat se pana premiéra, protože možná někteří bývalí předsedové vlády by si s celou situací s panem Babišem vyřídili ručně. Kdybych se podíval na některé z bývalých premiérů. A to, že pan premiér a myslím si, že i já, jsme v podstatě klidní lidé, tak to, co jsme zaslechli od pana Babiše, včetně toho, že premiér je lhář a mohl bych pokračovat, že nás poslal občas do dámských pohlavních orgánů, tak si myslím...

Václav MORAVEC, moderátor:
Tam vás posílal?

Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda strany /KDU-ČSL/:
Ano...

Václav MORAVEC, moderátor:
Jako na jednání vlády?

Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda strany /KDU-ČSL/:
Na jednání vlády ne, ale na jednání třeba předsedů poslaneckých klubů a předsedů stran se to stalo. Já jsem přesvědčen, že my jsme projevili velkou míru soudržnosti v tom, že nám šlo skutečně o to, abychom si ty věci nebrali osobně. Ale protože jsme měli zájem o to, aby vláda...

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže jste nechal vulgárně mluvit svého vládního kolegu a dělal jste, že neslyšíte?

Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda strany /KDU-ČSL/:
Ne, já jsem to slyšel velmi dobře a proto se musím smát tomu, že pak říká v médiích, že on takto mluví jenom u lidí, kteří jsou na to zvyklí. Já na to zvyklý nejsem a zvykat si na to nehodlám. Nicméně ukazuju na tom, že naše míra, myslím jak pana premiéra, tak moje, pokračovat v těch věcných věcech, šla i přes tuto míru. Takže věřte, že my budeme schopni si sednout za jeden jednací stůl, pokud to bude ve prospěch České republiky. A nebudeme to brát osobně. A to z toho důvodu, že to byly osobní útoky. Ale teď se hraje o něco jiného, teď se hraje o to, že jsou tady závažná podezření. A dávat na jedno, že vás obviňuje a často křivě a člověk, který křičí: Kalousek je zloděj a ve sněmovně sedí zloději, a všichni kradete a všechny tradiční politický strany kradou, a teď sám je z toho podezříván, tak já myslím, že z tohoto hlediska všichni vidíme, že musí platit pro každého a že to, co spousta lidí při těch volbách v roce 2013 chtěla, chtěla změnu, a té součástí té změny jsme byli i my, i my jsme se jako KDU-ČSL vrátili, tak se ukazuje, že to s čím přicházelo hnutí ANO, že to není nic jiného a že myslím, že kromě Babiše a antibabiše se ukazuje, že tady jsou lidovci a Starostové, kteří jsou tou variantou, která s tímhle hrát nebude.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy už začínáte kampaň. I když pravdou je, že začala tím, že vyšel termín voleb. Pane předsedo Filipe?

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Já jsem přesvědčen, že tak, jak podcenil pan premiér a ostatní migrační vlnu, tak teď hazardují, protože podceňují tu situaci ve vládě s tím, že se to bude pokračovat do toho října. A já s tím nesouhlasím. S tím jejich rozhodnutím, že se to nemá zkrátit. Já jsem přesvědčen, že by to bylo lepší pro občany České republiky, že by se znovu dostali ke slovu. Tady byly různé registry včetně registru smluv, a to, že nechrání státní majetek, veřejný majetek, za který jsou odpovědní, protože přijali tu funkce ve vládě, mi připadá opravdu tristní. A nezlobte se na mě, to, že někdo nepřijde na jednání, není tím, že by tady o sobě slyšel lži, to je otázka slabosti toho, že není schopen diskuse.

Václav MORAVEC, moderátor:
Teď mluvíte o Andreji Babišovi...

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Ano.

Václav MORAVEC, moderátor:
Že se nezúčastnil. Ještě jednou opakuji, byl pozván...

Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda strany /KDU-ČSL/:
Bojí se.

Václav MORAVEC, moderátor:
Bojí se. Stejně jako jste byli pozváni vy. Vy děkuji, že jste přišli, že jste se nebáli přijít diskutovat o situaci v České republice a o tom, co jsme si zažili tento týden. Děkuji předsedovi ČSSD, premiéru Bohuslavu Sobotkovi.

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:
Hezkou neděli.

Václav MORAVEC, moderátor:
Děkuji předsedovi KSČM Vojtěchu Filipovi.

Vojtěch FILIP, předseda strany a místopředseda PS PČR /KSČM/:
Děkuji za pozvání.

Václav MORAVEC, moderátor:
Miroslavu Kalouskovi, předsedovi TOP 09.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Pěkné odpoledne. Děkuji za pozvání.

Václav MORAVEC, moderátor:
Předsedovi občanských demokratů Petru Fialovi.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Na shledanou.

Václav MORAVEC, moderátor:
A předsedovi KDU-ČSL Pavlu Bělobrádkovi.

Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda strany /KDU-ČSL/:
Pěkný den a na shledanou.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ještě jednou připomínám, že jsme hned po propuknutí vládní krize zvali i Andreje Babiše jako předsedu druhé nejsilnější politické strany, jeho místo zůstalo neobsazené, protože nijak sám nereagoval, jeho mluvčí nebyl pak schopen do pátku, respektive do soboty účast svého předsedy ani potvrdit, ale ani odmítnout. Děkuji vám divákům, že jste se dívali. Přejme si, pokud možno, klidnější časy. Takové byly dnešní Otázky. Najdete nás na internetových stránkách České televize stejně jako na sociálních sítích. Hezký zbytek neděle, pokud možno ve společnosti 24.

Petr Fiala

předseda strany