3. května 2017

Babiš nemůže být v žádné vládě, dokud se podezření nevysvětlí

(Radiožurnál) Z toho, co se děje na současné politické scéně v Česku, nemůže mít podle profesora politologie a předsedy ODS Petra Fialy nikdo radost. Jediným řešením jsou podle něj předčasné volby na začátku září. Co si myslí o demisi Bohuslava Sobotky? A šla by ODS do koalice s hnutím ANO?

 
 
 
„Nemůže pokračovat žádná agónie, žádná vláda v demisi nebo na stávajícím půdorysu,“ vysvětluje Petr Fiala s tím, že jediné slušné a rozumné řešení jsou předčasné volby.
 
Začátek září navrhuje proto, že dřívější termín se objektivně nedá stihnout. „Dělat volby o prázdninách by příliš seriózní nebylo,“ zdůrazňuje. Myšlenka TOP 09 na vypsání předčasných voleb v červnu mu proto připadá technicky nemožná, jinak by ale neměl nic proti.
 
„Považuji demisi Bohuslava Sobotky za této situace za alibistickou a nezodpovědnou.“
 
Připomíná také, že se bude snažit přesvědčit ostatní politické strany o zářijovém termínu vypsání předčasných voleb, bude ale také muset nalézt podporu poslanců. „Přišli jsme jako jediní s rozumným a dobrým řešením. Tři pětiny poslanců je hodně, ale proč to nezkusit,“ dodává.
 
Vládu v demisi pak připouští pouze za podmínky předčasných voleb. Ta by ale podle něj stejně musela být bez Andreje Babiše, který nevyvrátil podezření a kvůli kterému je celá vládní krize.
 
Do žádné koalice s Andrejem Babišem
 
Upozorňuje také, že pokud ministr financí nevyvrátil podezření, která jsou proti němu vznášena, a pokud premiér řekl, že je nepovažuje za vyvrácená, bylo jeho povinností jednat, tedy navrhnout odvolání Andreje Babiše.
 
Vyzdvihuje také, že Babiš, nemůže být členem vlády ani teď, ani po volbách, pokud se podezření nevysvětlí. „Na tom se nemůže nic změnit ani volbami, jedině tím, že bude jasné, jak to s ním je,“ uzavírá s tím, že ODS nepůjde do žádné koalice, ve které bude Andrej Babiš.
 
 
Přepis rozhovoru:
 

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka:

Zítra v 15:15 předá premiér do rukou prezidenta republiky demisi vlády. A podle aktuálního vyjádření Andreje Babiše po schůzce s prezidentem Miloš Zeman demisi vlády přijme. ODS považuje demisi vlády za pokračování absurdního divadla, které kabinet Bohuslava Sobotky předváděl posledních pár týdnů. Proč si to myslí a jak se občanští demokraté chtějí podílet na řešení politické krize po pádu vlády? Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu je předseda ODS Petr Fiala. Dobrý den.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý den.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka:
Podle občanských demokratů je optimálním řešením vypsání předčasných voleb na začátek září. Tedy měsíc před řádnými volbami, nebo více než měsíc. Není to zbytečné?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, určitě to není zbytečné a podle nás je to jediná rozumná a poctivá možnost. Nemůže pokračovat žádná agonie, žádná vláda v demisi nebo vláda na stávajícím půdorysu, nějaká nová. Vždyť je pár měsíců do voleb. Pojďme se chovat rozumně, postupujme podle zdravého rozumu a tady jediné rozumné a slušné řešení jsou předčasné volby...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka:
Promiňte, pane předsedo, že vám do toho vstupuji...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ano.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka:
Ale skutečně říkáte rozumné řešení, když je to něco přes 30 dnů. Nebylo by spíš rozumné tedy dočkat už těch řádných voleb?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ty volby by mohly být už na začátku září a každý den, o který zkrátíme tuto agonii a umožníme lidem, aby rozhodli a nově rozdali karty, je dobrý. A ono to není zas tak málo. Zkrátili bychom to období skoro o třetinu. Mně to připadá, že to stojí za to. Já to považuji za skutečně jediné rozumné a slušné řešení vůči lidem, aby měli možnost rozhodnout. A začátek září proto, že dřívější termín se vlastně objektivně nedá stihnout a dělat volby o prázdninách by moc seriózní nebylo. Takže začátek září nám připadá dobrý, reálný a nebojme se, pojďme do toho.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka:
Čili ta myšlenka TOP 09 na vypsání předčasných voleb v červnu vám připadá technicky nemožná?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Technicky nemožná. Jinak bych neměl nic proti. Jak říkám, zkraťme tu agonii, co to nejvíc jde, ale...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka:
A kdyby všichni, promiňte, konali opravdu tak nejrychleji, jak by mohli, tak...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Kdyby konali, jak nejrychleji mohli, tak by se musela zítra sejít sněmovně, okamžitě by musel reagovat pan prezident a pak by to mohlo být na konci června. Ale buďme realisté. Tohle není pravděpodobný scénář, to se vlastně ani nedá úplně stihnout. Ale začátek září se dá stihnout bez problémů.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka:
Říkáte, že se vyplatí zkrátit o jakýkoliv den tu agonii, jak vy to nazýváte, současné vlády, nemá ale pravdu předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, když říká, že si není jistý tím, že se třeba těch 5 až 6 týdnů vyplatí z pohledu toho, že na začátek září, nebo na září má přijít verdikt vyšetřovatelů, co se týká Čapího hnízda a že by bylo dobré, aby voliči byli s tímto verdiktem seznámeni ještě před volbami?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Mně se zdá, že to jsou zástupné důvody. Nevíme, kdy verdikt přijde a zda přijde začátkem září nebo jindy. Já si myslím, že tady občané mají dost informací. Nevím, čeho se kdo bojí. Je potřeba jít do voleb. My jsme na ně připraveni. Když budou volby o 6 týdnů později, tak se budou utrácet další peníze za volební kampaň, nebo, nebo strany budou ještě psát programy, nebo co se vlastně bude dít? Já jsem pro to, ať voliči rozhodnou a v září, v polovině září, začátkem září je to dobrý termín pro to, aby lidé mohli jít k volbám a mně při...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka:
Tam jenom v tom vyjádření, promiňte, šlo určitě o to, že by byl jasný verdikt ohledně kauzy Čapího hnízda, zkrátka by se vědělo, jestli bude někdo obžalován anebo bude případ odložen?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale já nevím, jestli v té době už ten verdikt bude, možná to...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka:
Je tak ohlášen.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Možná to ví Miroslav Kalousek. Je dobré, aby se věci dotáhly do konce a podezření kolem Andreje Babiše se vysvětlila, vyjasnila. To je všechno pravda. Ale nemyslím si, že tohle je argument pro to, abychom posouvali volby. Já si myslím, že voliči vidí, co se děje, ví, že Andrej Babiš nevysvětlil podezření, která existují kolem jeho kauz, ví, jak se kdo zachoval, ví, jaké programy nabízí. Pojďme nechat lidi rozhodnout a nehrajme tady žádné zákulisní hry a žádné taktizování.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka:
Andrej Babiš tvrdí, že tedy vše uspokojivě vysvětlil a i z té důvěry, kterou mu jaksi prokazují, alespoň v těch průzkumech občané, tak to vypadá, že to vysvětlení pro ně je uspokojivé. Já se ptám proto, že když mluvíte o předčasných volbách, nenahrály by především hnutí ANO, které vede v žebříčkách stranických preferencí?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já musím říct, že my, Občanská demokratická strana tady hrajeme s lidmi poctivou hru a netaktizujeme. Ano, možná by to bylo pro nás výhodnější, kdyby volby byly později, já nevím co všechno, ale to není podstatné. Podstatné je přece to, že jsme tady úplně v úplně nenormální situaci a že je potřeba s tím něco udělat. A jediné možné řešení jsou předčasné volby. Ať lidé ve volbách rozhodnou, dají legitimitu politickým stranám, nově se rozdají karty. Pokračovat v této agonii a abychom my říkali: no tak počkáme do října, protože pro nás je to výhodné a přijdou k nám voliči a Andreji Babiši ubydou, takhle se přece nedá uvažovat, to není odpovědná politika. Odpovědná politika je nabídnout řešení, my ho nabízíme. A to jsou předčasné volby.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka:
Promiňte, ale nenormální situace, co se týká pádu vlády u nás, není zas až tolik nenormální i to, v jakých různých modelech se následně dovládne. Ale když mluvíte o té kampani, tak ta by v případě, že by předčasné volby byly v září, gradovala na konci prázdnin, kdy se lidé vrací, nebo ještě jsou na dovolených. Je to šťastné řešení?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Je to šťastné řešení. Já myslím, že politické strany jsou schopny oslovit voliče, tak ta kampaň bude o něco kratší, žádná tragédie to nebude. Občanská demokratická strana už představila svůj silný program pro silné Česko se 190 konkrétními kroky. Lidé se s ním mohou seznamovat už teď, my se předčasných voleb nebojíme a jsme na ně připraveni.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka:
No a teď k tomu podstatnému, protože vy mluvíte o tom, že preferujete variantu předčasných voleb, to ale odmítá jak hnutí ANO, ČSSD tak KDU-ČSL. Čili máte vůbec pro tu myšlenku potřebnou podporu? Protože je potřeba, aby 120 poslanců se jaksi vyslovilo pro rozpuštění sněmovny. Tak není ta varianta předčasných voleb, kdy víme, že koalice má 111 hlasů, vlastně utopie?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To uvidíme. My jsme se k té situaci postavili poctivě, musím říct k situaci překvapivé a trochu nepochopitelné, protože já považuji demisi Bohuslava Sobotky za této situace za alibistickou a neodpovědnou. Ale dobře, stalo se. My jsme nabídli řešení, to řešení jsou předčasné volby. A budeme vidět, jak se k tomu ostatní postaví. Já bych se divil, kdyby se někdo bál předčasných voleb a chtěl protahovat tenhle provizorní stav, ale uvidíme. Já se budu snažit přesvědčit ostatní politické strany, že toto je dobré řešení. Nemohu samozřejmě předjímat to, jak se k tomu postaví.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka:
Když právě mluvíte, že nabízíte řešení, ptám se: nakolik je vůbec reálné, že by na takové řešení mohlo dojít?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Mohlo by na něj dojít, je to řešení poctivé, slušné a realistické. A divím se ostatním politickým stranám, kdyby na ně nechtěli přistoupit.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka:
Ale znovu ta třípětinová jaksi většina poslanců.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ano, to je potřeba získat. Uvidíme v příštích dnech, jak se ta situace vyvine. Vidíte, že názory se různě proměňují. Já si myslím, že my jsme přišli jako jediní se skutečně rozumným a dobrým řešením. Tak budeme se snažit, aby v zájmu lidí a v zájmu politiky a politické kultury v této zemi, aby na to ostatní přistoupili. Ano, tři pětiny poslanců je hodně, ale proč to nezkusit?

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka:
Čili vy si myslíte, že třeba z řad sociální demokracie nebo z řad poslanců za hnutí ANO, či lidovců, kteří jasně řekli: nechceme předčasné volby, získáte nějaké hlasy?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Uvidíme. Ale já vyzývám všechny ostatní politiky, aby se v této věci chovali odpovědně, aby neprotahovali tady tu opravdu nenormální situaci. A ta situace je nenormální. Vždyť si to uvědomme. Tady prostě odstoupí premiér, protože jeho ministr financí je podezřelý z nějakých daňových úniků, místo aby ho odvolal, navrhl jeho odvolání, tak odstoupí předseda vlády a současně řekne, že na půdorysu stávající vládní koalice chce vyjednávat jeho strana novou koalici zase s Andrejem Babišem, bez Andreje Babiše. To je tak absurdní situace. Z toho musíme ven. A jediné východisko jsou volby. Neodkládejme je, pojďme do předčasných voleb.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka:
Apeluje předseda ODS Petr Fiala, který je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. K té interpretaci kroku Bohuslava Sobotky k tomu, že tedy podal demisi. Tak vy už jste to naznačil, říkáte, že jde o alibismus. Není to ale tak, že premiér vyzval ministra financí, aby rezignoval sám, on to neudělal, takže se předseda vlády vlastně zachoval chlapsky, řekněme, protože takové termíny tady padají, a převzal odpovědnost za to, že si ho zkrátka vybral do vlády?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já tuto interpretaci úplně odmítám. Normální by bylo, když se bavíme o tom, co by bylo vlastně normální, kdyby premiér Sobotka navrhl odvolání Andreje Babiše a s ním buďto uspěl u prezidenta Zemana, nebo neuspěl. A podle toho potom jednal. Ale vůbec to odvolání nenavrhnout, neřešit tu situaci a prostě podat demisi a dát všechny karty do ruky prezidentu Zemanovi, to já teda nepovažuji ani za chlapské ani za rozumné rozhodnutí. Podívejte se, jaká tu vznikla politická krize a dalo se to řešit úplně jinak a bylo by to mnohem správnější a čestnější. A ještě mně dovolte jednu poznámku. Já si opravdu nevybavuji, ani na základě svých politologických znalostí, nějaký případ, kdy by předseda vlády odstoupil aniž by o tom dopředu informoval členy své vlády, aniž by o tom dopředu informoval grémium své strany, aniž by o tom informoval koaliční partnery. To je tak neobvyklá situace, že jenom naznačuje to, že ten krok opravdu odpovědný nebyl.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka:
A máte tu jistotu, že premiér skutečně demisi ministra financí prezidentu nenavrhoval? Protože je tu možnost, že ji jaksi navrhl v konverzaci na té schůzce s prezidentem Zemanem a ta byla odmítnuta. Proto volil tuto variantu?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Musíme postupovat v demokracii formálně a na základě konkrétních kroků, takže nějaký rozhovor s někým mezi čtyřma očima, byť je to rozhovor ústavních činitelů, nemá tu váhu, jako když provedu ten konkrétní krok, tak jak ho předepisuje ústava a ten já bych očekával, protože pokud ministr financí nevyvrátil ta podezření, která jsou vůči němu vznášena, a pokud premiér sám řekl, že je nepovažuje za vyvrácená, že má vážné pochybnosti, tak jeho povinností bylo jednat a to jednání mělo spočívat v tom, že by odvolal, nebo navrhl odvolání Andreje Babiše. To Bohuslav Sobotka neudělal, složil funkci, položil vládu a řekl: „Tak teď všichni ostatní jednejte, respektive, pane prezidente, vy jednejte.“ Já to nepovažuji za odpovědné řešení.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka:
Promiňte, Bohuslav Sobotka se také vyjádřil k tomu, proč to neudělal tím způsobem, jak vy říkáte, tedy, že nechtěl z ministra financí tím, že by ho odvolal z vlády, udělat mučedníka před volbami, tak tento argument nepovažujete za legitimní. Skutečně by se tím nedostal Andrej Babiš do výhodné pozice?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Nemyslím si to a to bychom viděli. A tak udělal pan premiér z Andreje Babiše mučedníka, udělal ze sebe mučedníka, způsobil politickou krizi hlubokou, dal všechny karty do ruky prezidentu Zemanovi a žádné řešení nepřinesl. Mně to opravdu nepřipadá odpovědné. Celá ta naše debata mě utvrzuje v tom, že jediným řešením je náš návrh předčasných voleb.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka:
Říká předseda ODS Petr Fiala, který je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Mluvil jste o tom, že premiér Bohuslav Sobotka dal všechny karty do rukou prezidentovi. Nebyl to ale vlastně chytrý tah s ohledem na to, že prezident se před volbami, pravděpodobně myslím teď tedy před volbami hlavy státu, bude chovat tak, aby si proti sobě nepostavil ani voliče hnutí ANO, ani ČSSD, čili, že jistá korekce tu přece jen je?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Nevím. Já ten krok považuju za neodpovědný a zbytečný a jak se bude chovat prezident Zeman, to ještě uvidíme v příštích dnech a týdnech. Já zatím z toho, jak se v podobné situaci choval prezident Zeman v minulosti, tak ty zkušenosti moje nejsou s tím moc dobré. Možná si lidé i vzpomenou na Rusnokovu vládu, vládu vlastně prezidentskou v době, kdy existovala v parlamentu většina pro jiný typ vlády, možná si lidé také vzpomenou, že já jsem nepřijal nabídku, abych pokračoval ve funkci ministra školství v Rusnokově vládě, protože jsem nesouhlasil se způsobem jejího ustavení a se způsobem, jak Miloš Zeman postupoval a já se obávám...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka:
A myslíte, že varianta...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
A já se obávám i na základě této zkušenosti i své zkušenosti, že by Miloš Zeman tu situaci mohl použít podobně. Ano, jsme, jsme trošku jinde, sám pan prezident má před prezidentskými volbami, možná ho to bude nějakým způsobem korigovat, ale o tomto já nechci spekulovat. Já jenom musím hodnotit krok premiéra, který místo toho aby se zachoval odpovědně, tak prostě od té situace utekl, a to mně nepřipadá jako rozumné.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka:
Právě, jestli není ta situace, co se týká právě postupu prezidenta, skutečně jiná, než v roce 2013, kdy teď tedy prezident skutečně bude počítat s tím, jak bude jeho krok vnímat veřejnost?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To uvidíme v dalších dnech. Ale já musím říct, že z mého hlediska tady není žádné dobré řešení. Tak podívejte se, co nám se tady nabízí. Buďto se nám nabízí vláda v demisi. To vlastně nic neřeší a není to ani možné. Ministr Babiš nemůže zůstat ministrem a předseda vlády Sobotka nechce vládnout a vláda v demisi až do voleb, to prostě nejde. Zase se vracím k předčasným...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka:
Promiňte, jenom, když, můžeme postupně ...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ano. Pak tu máme možnost úřednické vlády, ale já bych za normálních okolností možná řekl: dobře, úřednická vláda by mohla být nějaké řešení. Když vím, co s úřednickými vládami dělá pan prezident Zeman, tak mám z takového kroku obavy. Takže to pro mě taky dobré řešení není. A pak je tu další absurdní věc, a to je nějaká nová vláda s novým ministerským předsedou, se stejnou koalicí, která teda několik měsíců před volbami bude žádat o důvěru, bude psát programové prohlášení této vlády a bude dělat všechno, jakoby tady měla vládnout a bude vládnout několik měsíců a ještě v tom budou prázdniny. No a volební kampaň, kdy všichni budou ve volební kampani. To je přece taky absurdní. Tak se pojďme domluvit na předčasných volbách a je to.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka:
Promiňte, pane profesore, já se přece jen vrátím k těm variantám, o kterých jste mluvil, například tedy vláda v demisi. Nebylo by to přece jen nejlepším řešením, aby dovládl tento kabinet? Aby se strany mohly řádně tedy připravit na konání voleb v regulérním termínu a především, jak připomíná Andrej Babiš, je potřeba připravit rozpočet. Vláda musí do 30. září předložit návrh rozpočtu, tak nebylo by vlastně dobře, aby skutečně tato vláda v demisi, byť v demisi, dovládla?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Pokud bych si měl nějakou variantu vybrat, tak jenom za podmínky předčasných voleb by mě potom připadalo jako možné, aby byla tady vláda v demisi, ale stejně by musela být bez Andreje Babiše, který nevyvrátil ta podezření, která tu existují a kvůli kterému je celá ta vládní krize. Takže já nevím, jestli je tohle to řešení.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka:
Teď jen se dívám na zprávu, která aktuálně vyšla v agenturách, tedy, že koaliční jednání příští týden podle Bohuslava Sobotky ukáže, zda je možné pokračovat v projektu současné koalice a svou další roli ve vládě a ČSSD nekomentoval. Jak vnímáte toto prohlášení? Co myslíte, že Bohuslav Sobotka...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Pardon, kdo nekomentoval?

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka:
Nekomentoval Bohuslav Sobotka svou další roli ve vládě.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Uvidíme, co to všechno znamená. Tady se ukazují nějaké další scénáře. Pan premiér Sobotka nechce vládnout, zdá se, že ČSSD uvažuje o někom jiném. Ale já znovu říkám, to všechno je situace podivná, absurdní. Budeme tu mít novou vládu na stávajícím půdorysu. Vždyť to ani není možné! Pojďme se bavit o tom, co je opravdu možné a reálné, a to jsou předčasné volby.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka:
Teď právě mluvíte stále o těch předčasných volbách, ale není mi vlastně jasné, kde pro ně chcete získat podporu. Říkáte, to se všechno uvidí, ale jestli ty ostatní varianty zkrátka nejsou reálnější z hlediska toho, jak je prosadit?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Možná jsou, nebo se ukáží jako reálnější, ale určitě, určitě nejsou dobré, nejsou dobré pro občany této země. Já znovu říkám, tak se tu bude sestavovat další měsíc nějaká vláda, která potom bude vládnout další dva měsíce, mezi tím bude volební kampaň. Co toto je za řešení? To přece není vůbec normální řešení. Takže já musím samozřejmě počkat na to, jak budou reagovat ty strany, které mají v současnosti v Poslanecké sněmovně většinu a vytvářejí stávající vládu, je to jejich odpovědnost, dovedly zemi do obrovské krize a do obrovské agonie. Já se na to dívám s velkou lítostí, protože já se přiznám, že já bych byl velice rád, kdybychom tady měli konečně vlády, které dovládnou celý mandát, jakkoli jsem byl s touto vládou zásadně, zásadně nespokojen, tak...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka:
Tak této se to skoro podařilo...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To, co tady se teď stalo, je něco, z čeho nemůžeme mít nikdo radost a pojďme to ukončit předčasnými volbami.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka:
Ano a řešily by to skutečně předčasné volby, respektive pojďme se podívat na to, co by nastalo po předčasných volbách, protože podle různých průzkumů právě hnutí ANO po volbách zvítězí s výrazným předstihem, ať už tedy po řádných nebo po předčasných? Pravděpodobně nebude moci tato strana vládnout sama. Jak se k hnutí ANO staví ODS? Šli byste do možné koalice? Já rozumím tomu, že nikdo z politiků nechce jaksi takhle dopředu mluvit o tom, co se bude dít a o případném koaličním vyjednávání, ale přeci jenom o tom určitě musíte uvažovat, zvlášť, pakliže mluvíte o tom, že Andrej Babiš nemůže zůstat ve vládě.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já se přiznám, že já jsem zvláštní politik v toM, že se snažím získat většinu pro svou stranu a získat co nejsilnější mandát a nespekuluju o budoucích koalicích. ale já vám samozřejmě odpovím. Vůbec není jisté, že ty předvolební průzkumy, které ve většině zemí nakonec vůbec nevycházejí, u nás taky nevycházejí, že ten volební výsledek bude takový, jaký je. Já se budu snažit, aby ODS byla co nejsilnější a uděláme všichni pro to všechno. Ale, pokud se mě ptáte na koalici s ANO, já musím jasně říct a říkám to pořád dokola a všichni, kdo to chtějí slyšet, to slyší. prostě Andrej Babiš nevysvětlil ta podezření, která jsou velmi vážné. Andrej Babiš nemůže být členem vlády ani teď, ani po volbách, pokud se ta podezření nevysvětlí. To je podle mě úplně jasné, a na tom se nemůže nic změnit ani volbami.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka:
Ano.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To se může změnit jedině tím, že bude jasné, jak to s tím je.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka:
Já jen připomínám, že Andrej Babiš tedy jaksi považuje vše za vysvětleno. ale tedy se zeptám, pokud by se ta podezření podle vaší optiky nevysvětlila a hnutí ANO by sestavovalo vládu, tak vy půjdete rovnou do opozice ODS?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
my nepůjdeme do žádné koalice, ve které bude Andrej Babiš, protože to podle nás absolutně není možné. ale my se na tu situaci díváme jinak. My chceme co nejvíc uspět, my chceme uspět v těch volbách tak, abychom to byli my, kdo bude sestavovat vládu, komu dají občané důvěru, protože my nabízíme skutečnou alternativu jak k levici, tak k populistům a my nedovolíme, aby v této zemi byla taková politická krize, jako je tu teď, abychom takovým způsobem promarňovali ekonomický růst a všechny šance, která tato země má.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka:
Takových bylo Dvacet minut Radiožurnálu s předsedou ODS Petrem Fialou. Děkuji vám za návštěvu ve studiu, na shledanou.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání, na shledanou.

 
Petr Fiala

předseda strany