6. listopadu 2014

Petice pro korunu se v úterý projedná v Senátu

Peticí pro korunu se už příští úterý bude zabývat Senát. Na veřejném slyšení senátního Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice se tak bude řešit zásadní otázka budoucnosti hospodářství České republiky – zda se vzdát koruny a začít platit eurem.

Petici pro korunu, která volá po tom, aby na tuto otázku mohli odpovědět všichni občané ve speciálním referendu, totiž v létě podpořilo elektronicky či vlastnoručně na 65 tisíc lidí, a petice tak získala dostatečný počet podpisů na to, aby se jí musel zabývat Senát.

„Veřejné slyšení o výhodách a nevýhodách přijetí eura v Senátu je jedním z dílčích cílů Petice pro korunu, kterou v červnu tohoto roku podpořilo svým podpisem přes 40 tisíc občanů a dalších bezmála třicet tisíc lidí se k petici připojilo na internetu,“ vysvětluje Jan Zahradil, předseda petičního výboru Petice pro korunu a 1. místopředseda Občanské demokratické strany.
 
„Stále trváme na tom, že podmínky členství v eurozóně se od našeho vstupu do EU zásadně změnily. Zejména bychom dnes museli například spolu s přijetím eura také přijmout platbu za záruky za dluhy cizích zemí. Občané by měli mít právo se k přijetí či nepřijetí eura vyslovit v jednorázovém referendu,“ dodává Jan Zahradil s tím, že ODS bude pokračovat v aktivitách bránících vládě přijímat nezvratné kroky směrem k přijetí eura.
 
Veřejné slyšení k Petici pro korunu v Senátu 
Kdy? Úterý 11. listopadu
V čase? Od 10.00 do cca 14.00
Kde? Senát Parlamentu České republiky, Jednací sál Valdštejnského paláce „A“
 
Kdo vystoupí?
  • Makroekonomický pohled: prof. Ing. Josef ŠÍMA, ekonom, vysokoškolský učitel a rektor CEVRO Institutu
  • Slovenská zkušenost s přijetím eura, mikroekonomický pohled: Ing. Richard SULÍK, ekonom, europoslanec  
  • Záměr petice: Ing. Jan ZAHRADIL, europoslanec, předseda petičního výboru
  • Stanovisko Ministerstva financí ČR: prof. Ing. Oldřich DĚDEK, CSc., národní koordinátor pro zavedení eura v ČR
  • Stanovisko Ministerstva průmyslu a obchodu ČR: Ing. Jiří HAVLÍČEK, MBA, náměstek ministra
  • Stanovisko České národní banky: doc. Mgr. Tomáš HOLUB, Ph.D., ředitel Sekce měnové a statistiky ČNB
  • Zahájení: PhDr. Jaromír JERMÁŘ, senátor, předseda Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice
 
Petice pro korunu v číslech
Petici pro korunu předal její petiční výbor do Senátu 21. května letošního roku. Za Senát petici přebíral jeho místopředseda Přemysl Sobotka. Během 52 dnů mezi začátkem sběru podpisů a předáním podpisových archů do Senátu ji každý den podepsalo v průměru 815 lidí. Týdně tak pod ní přibývalo 6 055 podpisů. Spolu s elektronickými podporovateli počet signatářů přibýval tempem 1 266 lidí denně a podobný počet si Petici denně oblíbil na Facebooku; nyní má skupina Petice pro korunu na Facebooku bezmála 68 000 fanoušků. Všechny informace na www.peticeprokorunu.cz