23. července 2014

ODS zvažuje ústavní stížnost – poslanci ČSSD nejdřív zákon schválili, pak řekli, že vlastně ne

Občanská demokratická strana zvažuje podání podnětu k Ústavnímu soudu proti způsobu, jakým poslanci sociální demokracie ve středu hlasovali o snížení spotřební daně za naftu a benzin. I díky ODS byl nejprve schválen pozměňovací návrh, který snižuje spotřební daň na pohonné hmoty a následně Poslanecká sněmovna zákon odsouhlasila jako celek. Klub sociální demokracie si pak vzal pauzu na jednání, aby si po téměř jedné a půl hodině jeden z poslanců ČSSD vzpomněl, že se vlastně spletl a chce nechat hlasovat znovu. Po námitkách pravicové opozice proti postupu ČSSD byla schůze do pátku přerušena.

„Pokud bychom přistoupili na postup, kterým sociální demokracie chce změnit hlasování některých svých poslanců, zakládáme tím na velmi nebezpečný precedens do budoucnosti,“ říká Petr Fiala, předseda Občanské demokratické strany.

„Postup, který zvolila sociální demokracie, je podle našeho názoru zcela protiústavní. Jednací řád umožňuje zpochybnit hlasování – ale výslovně píše ‚bezprostředně‘ a ne o hodinu a půl a o dvě hlasování později,“ zdůrazňuje Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS.

„Pokud levicová vládní koalice bude chtít svůj záměr zneplatnit hlasování o již jednou přijatém zákonu dotáhnout do konce, podáme proti takovému postupu stížnost k Ústavnímu soudu. Ohýbání pravidel, protože se to zrovna hodí, nikdy v historii nevedlo k ničemu dobrému,“ uzavírá Petr Fiala.