28. února 2024

Evropský parlament navštívila vdova po Alexeji Navalném: „Za jeho smrt nese jednoznačně odpovědnost Putinův režim, bez ohledu na to, jak přesně zemřel,“ uvedl europoslanec Vondra

(www.ods.cz) Julija Navalná, vdova po zavražděném ruském opozičním politikovi Alexeji Navalném, vystoupila ve středu v Evropském parlamentu. Ve svém projevu vyzvala k tomu, aby EU bojovala proti režimu Vladimira Putina „inovativně“ a ne prostřednictvím dalších a dalších usnesení. Jako příklad inovativního přístupu uvedla rozkrývání korupčních vazeb včetně spolupracovníků Putinova režimu v zemích EU – diskrétních právníků a finančníků, kteří pomáhají Putinovi a jeho přátelům ukrývat peníze a obcházet sankce.

„Alexej Navalnyj pro mě zosobňoval hlavně nesmírnou osobní statečnost. Nemusíte s lidmi ve všem souhlasit, ale můžete si jich vážit za jejich pevný charakter. Navalnyj pohrdal ‚exulanty z londýnských kaváren‘, proto se vrátil do Ruska, i když věděl, že za to bude tvrdě platit. Nakonec zaplatil vlastním životem. Za jeho smrt nese jednoznačně odpovědnost Putinův režim, a to bez ohledu na to, jak přesně zemřel. Pokud nebyl přímo zavražděn, pak byl utýrán dlouhodobým strádáním v přísné sibiřské věznici, kde měl on osobně horší podmínky než jeho spoluvězni z řad nejhorších kriminálníků. Je to další z dlouhé série zločinů současného ruského režimu,“ říká europoslanec Alexandr Vondra.

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec