17. listopadu 2023

Občanští demokraté si 34. výročí listopadových událostí připomněli na Národní třídě, položením květin i tichou vzpomínkou

(www.ods.cz) Na státní svátek Den boje za svobodu a demokracii 17. listopadu 2023 uctívají občanští demokraté připomínky let 1939 a 1989 napříč Českou republikou. Přední představitelé Občanské demokratické strany společně s představiteli koalice SPOLU, členy ODS a jejími sympatizanty uctili 34. výročí listopadových událostí dopoledne na Národní třídě. Položením věnce, květiny a symbolickým zapálením svíček s tichou vzpomínkou.

Když se řekne 17. listopad, vybaví se mi vzpomínka na zázrak. Na Národní třídě jsem 17.listopadu byl, bylo mi 28 let. S mojí ženou jsme šli v průvodu a říkali jsme, že tohle je revoluce. Byl to senzační moment mého života, zázrak, který dnes vnímám jako den svobody a mně osobně nejpříjemnější svátek vůbec. Nikdo ho neorganizuje, přijdou mladí, staří, děti, rodiny a chodí sami od sebe, protože vědí, že svoboda je něco, co musíme neustále hlídat a pěstovat. Spolu i individuálně, každý z nás. Dokud lidé budou chodit, tak mám jistotu, že Čechům není svoboda lhostejná,” řekl místopředseda ODS Alexandr Vondra.

„Chtěla bych poprosit všechny, abychom byli silní v ochraně demokracie a svobody nejenom u nás doma, ale abychom zůstali pevní v podpoře napadené Ukrajiny a Izraele. Buďme jim oporou a dejme jim pocítit sílu solidarity a přátelství. I v tom spatřuji odkaz 17. listopadu,“ dodala senátorka Miroslava Němcová k letošnímu odkazu 17. listopadu.

Výročí listopadové revoluce si představitelé připomněli také na slavnostním obědě s předlistopadovými disidenty v pražském Mánesu.

Alexandr Vondra

místopředseda strany