6. května 2018

Chválím podporu farmářským trhům, regionálním výrobkům i školám zaměřeným na gastronomii

JIří Kulhánek v Listech Ústeckého kraje odpovídal na otázky: "Jaký je váš názor na podporu regionálních výrobců potravin? Měl by kraj nadále podporovat farmářské trhy? Jaká je úroveň krajského školství v oborech, jako je potravinářství, gastronomie, zemědělství a lesnictví?"

Tradice a paměť národa jsou pro nás velmi důležité, stejně jako pro naše předky, jinak by nikdy nevznikl náš stát. A protože jsme národ, který se nebojí najíst a napít, regionální potravina je naše značka a něco o nás vypovídá.

Chválím podporu farmářským trhům, regionálním výrobkům i školám zaměřeným na gastronomii. Školy produkují šikovné kuchaře. Otázka je, proč jich je nedostatek v našich restauracích a úroveň gastronomie v regionu klesá. Turistovi, který pobíhá po památkách či po krajině, vyhládne a chce se dobře najíst a napít. Možná by kraj mohl oceňovat a propagovat ty restaurace, které dělají čest české kuchyni a nabízí regionální produkty. Svého času jsme v Kadani udělovali „Řád zlaté vařečky“ té restauraci, která měla za uplynulý rok nejlepší hodnocení v anketě návštěvníků i odborníků na gastronomii. Součástí ceny byla i propagace v regionálním tisku, televizi, veletrzích, webu města.

Rovněž bych doporučoval rozvinout a podpořit činnost školního statku Jezerka u Kadaně, který má nejlepší dispozice k tomu, aby vyučil mladé zemědělce k praxi dobrého hospodáře. Pak se nemusíme bát o budoucnost naší gastronomie a další regionální produkty budou vznikat.

Jiří Kulhánek

starosta města Kadaň
člen Zastupitelstva Ústeckého kraje