22. srpna 2017

Starostka Obrnic chce zatočit s obchodníky s chudobou, navrhuje opatření

(e-mostecko.cz) Také v Obrnicích na Mostecku čelí nekalým praktikám spekulantů, kteří skoupili byty v panelovém sídlišti Nová výstavba za účelem jejich dalšího pronájmu. Stěhují se do nich sociálně slabé a problémové rodiny z celé republiky. Tito lidé ničí společný majetek, jsou hluční, čímž ostatní nájemníky obtěžují a dělají jim ze života doslova peklo.

Ještě větší hrozbu však představují právě spekulanti. Vybírají často nehorázně předražené nájemné, platby do společného fondu však neodvádějí. Vede to k zadlužování společenství vlastníků a leckdy až k odpojení dodávek elektřiny a vody. Domy se stávají neobyvatelnými, slušným lidem nezbývá než se odstěhovat. Jejich byty přitom ztratily svou původní hodnotu, a jsou prakticky neprodejné.

Obrnická starostka Drahomíra Miklošová se proto rozhodla ve snaze chránit slušné vlastníky bytů v panelových domech současnou situaci zvrátit. „Chci, aby se využil jednoduchý postup. Pokud majitel bytu dostává část nájemného ze sociálních dávek svého nájemníka, strhne se z tohoto příjmu přednostně částka za služby spojené s užíváním bytu. Tyto peníze pak budou převedeny přímo na účet společenství vlastníků. Jedině tak lze ochránit slušné lidi před bezohledností byznysmenů s chudobou,“ vysvětlila.

Upozornila, že některé realitní kanceláře vlastní v jednom domě často čtyřicetiprocentní, leckdy ale i větší podíl. Bez souhlasu takto dominantního vlastníka není v podstatě možné odsouhlasit jakoukoliv opravu, a dům tak chátrá. Tito majitelé navíc často drží poplatky odváděné na účet společenství vlastníků na velmi nízké úrovni, aby jim zbývala větší částka z nájemného, tedy jejich zisk. To opět vede k tomu, že nezbývá na rekonstrukci, případně na úhradu úvěru od banky, který si vzalo společenství vlastníků právě na rozsáhlejší rekonstrukci či modernizaci domu.

„Na jednání majitelů, často firem, developerů, nebo realitních kanceláří doplácejí hlavně místní starousedlíci, kteří byt v takovém domě vlastní. Poctivě si ho koupili, žijí tu léta. Přesto jsou nuceni vybydlený dům opustit, jejich majetek má najednou nulovou hodnotu. Mrzí mě, že tito lidé nemají nikde zastání. To vše kvůli většinovým vlastníkům, kteří v místě nebydlí, jsou k osudu dané lokality lhostejní. Nájemníci nemovitost opustí, ta začne chátrat, často se dovnitř „vlámou“ bezdomovci. Zloději pak odnesou všechno, co má nějakou cenu,“ doplnila starostka.

Radní v Obrnicích už dříve rozhodli ve snaze eliminovat byznys s chudobou o ukončení vyplácení doplatku na bydlení problémovým nájemníkům v bytech minimálně tří panelových domů v místním sídlišti. Obec tak využije novely zákona o hmotné nouzi, která jí tento krok umožňuje.

Novela zákona o hmotné nouzi, která má zastavit trend zadlužování společenství vlastníků bytových jednotek, platí od června. Na jejím vzniku se významně podílela společenství vlastníků bytů v Jirkově. Právě jirkovští radní byli mezi prvními, kteří se novinku rozhodli vyzkoušet. Do praxe ji chtějí uvést kromě Obrnic také například v Děčíně a Varnsdorfu.

Drahomíra Miklošová

místopředsedkyně strany