10. srpna 2017

Problémoví nájemníci v Obrnicích nedostanou doplatky na bydlení

(www.ods.cz/ustecky) Radní v Obrnicích na Mostecku rozhodli na svém čtvrtečním jednání o ukončení vyplácení doplatku na bydlení nájemníkům v bytech minimálně tří panelových domů v místním sídlišti Nová výstavba. Obec tak využije novely zákona o hmotné nouzi, která jí tento krok umožňuje.

„Novela upravuje postup při posouzení nároku na doplatek na bydlení, oproti dosavadní praxi tak mají obce konečně nějakou páku mírnit stále sílící příval problémových nájemníků do domů a bytů vlastněných spekulanty, kteří přes ně inkasují právě dávky na bydlení, ačkoli neplatí za služby ani do fondu oprav. Zatím jsme vybrali tři domy, které přistěhovalci už téměř zdevastovali. Pokud to však bude v souladu s metodikou, rozšíříme opatření na celé sídliště,“ uvedla obrnická starostka Drahomíra Miklošová.

Rozhodnutí radních bylo podle ní jednomyslné. „Proti praktikám spekulantů se snažíme bojovat všemi možnými prostředky. Doslova totiž ničí ostatním poctivým majitelům bytů život. Spekulanti nakoupili byty levně, od nájemníků však vybírají často nehorázně předražené nájemné, jež navíc poskytuje formou dávek stát. Platby za služby a do společného fondu oprav však už neodvádějí. Tím nutí společenství vlastníků bytů se zadlužovat. Je to totiž jediná cesta, jak předejít odpojení vody a elektřiny. Z jednoho z panelových domů se právě kvůli dluhům za služby spojené s užíváním bytů už lidé museli odstěhovat,“ vysvětlila starostka.

Připomněla, že zastupitelé z obavy ze sílícího přílivu sociálně slabých rodin z různých lokalit České republiky do panelových domů v sídlišti a kvůli návratu místních romských rodin z pobytu ve Velké Británii přistoupili už dříve i k řadě dalších opatření. Patří k nim změna režimu dohledu mosteckých strážníků nad pořádkem v obci, který garantuje smlouva už před časem uzavřená s vedením Městské policie Most. Od července nehlídkují v ulicích ve dne jako doposud, ale večer od 20:00 do 24:00 hodin.

Obec se v zájmu zachování pořádku a ochrany bezpečnosti občanů vrátila i k záměru založit vlastní policii. Ve snaze zabránit spekulantům v nákupu bytů a jejich následnému pronájmu nepřizpůsobivým občanům obec přistoupila před časem také k demolici čtyř neobývaných a zdevastovaných panelových domů a skupuje už od roku 2014 ve zbylých domech v sídlišti v dražbách byty, jež jsou součástí exekučně zabaveného majetku dlužníků.

Zastupitelé rozhodli v červnu také o likvidaci laviček v sídlišti a o pořízení venkovních herních prvků na hřišti vedle sídla policie. Reagovali tak na stížnosti obyvatel sídliště. Opakovaně upozorňují na nevhodné chování a hluk, který způsobují skupinky mladých Romů okupujících právě lavičky pod panelovými domy. „Zkusíme mládež smysluplně zabavit, nakoupili jsme tři kovové venkovní herní prvky, jaké pořídili například v Mostě do rekreačního areálu Matylda,“ upřesnila Miklošová.

Obrnice patří s více než čtyřiceti procenty obyvatel romského etnika mezi sociálně vyloučené lokality. Kromě problémů v soužití Čechů s Romy se obec potýká také s vysokou mírou nezaměstnanosti, práci nemá více než 20 procent ekonomicky aktivních obyvatel. Výraznou převahu poptávky nad nabídkou pracovních míst v regionu ještě umocňuje nízká kvalifikace dospělé populace obrnických Romů. Vedení obce se nepříznivou situaci snaží řešit tím, že sociálně slabé občany zapojuje do veřejně prospěšných prací a veřejné služby v technických službách Obrnice.

Novela zákona o hmotné nouzi, která má zastavit trend zadlužování společenství vlastníků bytových jednotek, platí od června. Na jejím vzniku se významně podílela společenství vlastníků bytů v Jirkově. Právě jirkovští radní byli mezi prvními, kteří se novinku rozhodli vyzkoušet. Do praxe ji chtějí uvést kromě Obrnic také například v Děčíně a Varnsdorfu.

Drahomíra Miklošová

místopředsedkyně strany
krajská zastupitelka
uvolněná starostka obce