14. září 2016

Jak zlepšit péči o pacienty

Více než deset tisíc lidí v kraji pracuje ve zdravotnictví. Z toho jen v pěti největších zdravotnických zařízeních, v nemocnicích Krajské zdravotní, jich je 6 tisíc. A pacienti jsme všichni. Logicky je tedy téma zdravotnictví pro nadcházející krajské volby klíčové. MF DNES položila lídrovi ODS Jiřímu Kulhánkovi tři otázky. 

1. Pokud uspějete v říjnových volbách, jaký máte plán na udržení kvalitní zdravotní péče ve velkých městech? 
V prvé řadě je nutné změnit velmi zdlouhavý systém vzdělávání lékařů včetně atestací, ale i celkový přístup ke střednímu zdravotnímu personálu, jehož nedostatek je dnes stejně palčivým problémem jako nedostatek lékařů. V rámci kraje je nutné uplatňovat, ale zejména maximálně zviditelnit takový motivační systém, který lékaře po studiu v našem kraji udrží. A to ať formou stipendia v průběhu studia, či vytvořením dobrých pracovních podmínek ve zdravotnických zařízeních, a to nejen těch, které kraj přímo řídí. Živíme a podporujeme stále hordy nepřizpůsobivých a líných občanů bez toho, že by museli hnout prstem. Dávejme sociální dávky, ale jenom těm, kteří za ně odvedou práci například pro obce. Pak logicky zbude větší podíl peněz pro lékaře a zdravotní sestry. 


2. Co byste udělal s Krajskou zdravotní? Jak dál s pěti největšími nemocnicemi? 
Krajská zdravotní pracuje nyní v rámci svých možností solidně. Čili Krajskou zdravotní zachovat a rozšířit spolupráci s dalšími zařízeními v kraji, a přirozeně tak eliminovat tendence k pragocentrismu, které by v oblasti zdravotnictví jednoznačně dopadaly především na obyvatele našeho kraje. Vzpomeňme tendence na likvidaci onkologie na severu Čech. 


3. Problém je menší dostupnost péče ve Šluknovském výběžku. Máte na to nějaký recept?  

Je to podobný problém jako na vzdálenějších místech v Krušnohoří.  V únosné dojezdové vzdálenosti proto musí být zachováno zdravotnické zařízení, které bude schopné poskytnout zdravotní péči v základních oborech. V případě Šluknovského výběžku to znamená pomoci nemocnici v Rumburku, která má spádovost 55 tisíc obyvatel a čtyři základní obory. Menší zdravotnická zařízení nemohou dělat náročnější medicínu, proto je efektivnější mít vybavené menší nemocnice a polikliniky kvalitní diagnostikou a možnosti operativního převozu pacienta do větších zdravotních center. Proto je zásadní v těchto odlehlejších koutech našeho kraje  mít dobře fungující a špičkově vybavenou rychlou záchrannou službu včetně personálu. Samozřejmostí je i zapojení letecké záchranné služby pro vážné případy.