5. září 2016

Problémy se nemají řešit od stolu, ale na místě

Okolí Kadaně a Krušné hory zná ze sedla kola čtyřiapadesátiletý Jiří Kulhánek dokonale. Cyklistika je jeho velkou vášní a do přírody vyráží několikrát do týdne. „Na kole si pročistím hlavu od práce,“ říká starosta Kadaně, který je členem Občanské demokratické strany. I díky jeho koníčku má Kadaň poměrně velkou síť cyklostezek.

Město vede od podzimu roku 2002. „V té době tu nebyl centimetr cyklostezky a zpočátku bylo těžké kolegy přesvědčit o jejich účelnosti. Dnes tu vede několik cyklotras, cyklisté dojedou například do Klášterce nad Ohří, do Krušných hor a připravujeme cyklostezku vedoucí do Chomutova,“ říká muž, který ročně najezdí přes čtyři tisíce kilometrů a na kole strávil i několik dovolených.

„Nejsem typ, který si hoví na pláži u moře. Mám rád aktivní dovolenou. Předloni a loni jsme s mladším synem objeli větší část republiky, vyjížděli jsme pokaždé z Kadaně a pokračovali podél hranic České republiky. Ze sedla kola lze vidět řadu krásných míst. Jsem přesvědčen, že Krušné hory a severní Čechy mají v této oblasti velký potenciál a je potřeba ho rozvíjet a především propagovat,“ pokračuje.

Když prší? Bere knihu, třídí pohledy a známky

Když kolu nepřeje počasí, s chutí se začte do dobré knihy. Jeho oblíbeným tématem je historická literatura, na nočním stolku má právě rozečtený titul Boleslav – Příběh bratrovraha. Zájem o historii se prolíná i dalším jeho koníčkem, jímž je sběratelství historických pohlednic a fotografií Kadaně i přidružených obcí. „Sbírat jsem je začal asi před osmi lety. Plánovali jsme rekonstrukci náměstí a mě zajímalo, jak to tam vypadalo v minulosti. Postupně se z toho stal regulérní koníček. Pohlednic mám kolem patnácti stovek a je čím dál tím obtížnější sehnat nějakou novou. Zajímavé jsou pro mě i druhé strany pohlednic, při pročítání řádek se člověk ocitá v době před sto lety i starší,“ popisuje.

Zvětšeniny starostových pohlednic zdobí i autobusové zastávky ve městě. Ukazují místo, kde zastávka stojí, tak jak vypadalo před mnoha desítkami let. A místním se to líbí. Zatímco dříve byly zastávky často cílem vandalů, jedinečná výzdoba drží.

Dalším koníčkem už z dob dětství je sbírání poštovních známek. Jako kluk spolu s bratrem nakukoval tátovi pod ruce, když třídil své známky. „Když měl některou vícekrát, věnoval nám ji, a tak začala má sbírka. Po nějakém sběratelském skvostu ale netoužím, vydal bych se z úspor, a co bych s tím dělal,“ dodává.

Zprvu špatný dojem z Kadaně

Vystudovaný učitel pro národní školu v kombinaci s výtvarnou výchovou není kadaňským rodákem, nějakou dobu dokonce trvalo, než se mu místo vrylo pod kůži. „Narodil jsem se v Roudnici nad Labem a do roku 1986 jsem žil ve Štětí na Litoměřicku. Do Kadaně jsem se přiženil. Vzpomínám, že když jsem sem přijížděl vlakem poprvé, byl jsem otřesen. Z okna vlaku jsem viděl šachty a dusil jsem se. Říkal jsem si, že tady bydlet nebudu. Nikdy ale neříkej nikdy. Za manželkou jsem se odstěhoval a už jsem tu zůstal dodneška. Nastoupil jsem jako učitel na základní škole a postupně jsem tu zakořenil,“ vzpomíná Kulhánek.

„Problémy se nemají řešit od stolu, ale na místě“

Do politiky se vrhl v revolučním roce 1989. Patří mezi zakládající členy ODS a členem je nepřetržitě až do nynějška. V roce 1993 se stal v 31 letech nejmladším přednostou okresního úřadu v Česku, v této funkci působil v Chomutově, a to až do roku 2002.

Starostou Kadaně je od podzimu téhož roku. „Nikdy jsem se nevyvyšoval, nikdy mě to netáhlo do nějaké VIP lokality. Pořád zastávám názor, že volení zastupitelé a politici, ale i pracovníci úřadu by neměli řešit věci „od stolu“, ale přímo na konkrétním místě. To často postrádám,“ dodává.

Pořádek musí být. I na zastupitelstvu

Pedagogickou kariéru mu jeho nynější kolegové občas připomenou. „Zastupitelé si občas naoko postěžují, že si připadají jako na základní škole. Ostatně někdy je to skutečně jako práce s dětmi, kázeň ale na jednání musí být,“ říká s nadsázkou. Některé zastupitele dokonce na kadaňské základní škole vyučoval.

Mezi severočeskými starosty větších měst patří už k ojedinělým úkazům. ODS se ve volbách v Kadani daří a drží si v zastupitelstvu nadpoloviční většinu křesel. „Jsem realista a takový úspěch v krajských volbách neočekávám. Cílem je získat několik křesel v krajském zastupitelstvu a prosadit to, aby krajský úřad za tento region více bojoval ve vyšších patrech politiky,“ předesílá Jiří Kulhánek.