10. srpna 2022

Senátorský klub ODS a TOP 09: Vstup Švédska a Finska do NATO posílí naši bezpečnost

(www.ods.cz) Na programu Senátu je dnes pokračování 28. schůze. Senátoři se setkají například nad tématem plastových výrobků a jejich dopadů na životní prostředí, projednají také ratifikaci vstupu Švédska a Finska do NATO.

„K návrhu zákona o omezení dopadu plastových výrobků jsem střídmý. Dlouhodobě se chlubíme vysokým procentem vytříděného odpadu, ale s jeho nakládáním a recyklací už je to horší. Vytříděné odpady často končily daleko na východě v moři. S problémem je třeba rozumně bojovat, řešením není plasty zcela zakázat. Hlasování v senátorském klubu nebude v tomto bodě příliš jednotné,“ říká Zdeněk Nytra, předseda senátorského klubu ODS a TOP 09.

„Za zlatý hřeb dnešního jednání Senátu osobně považuji ratifikaci vstupu Švédského království a Finské republiky do NATO. Tyto dvě země, které si dlouhodobě zakládaly na své neutralitě, v reakci na Putinovu válku na Ukrajině své postoje přehodnotily a pochopily že nejlepší cestou do budoucnosti jsou záruky kolektivní bezpečnosti. Vstup Švédska a Finska je vítězství i pro nás, jelikož rozšíření NATO posílí i naši bezpečnost. Senát je první komorou českého Parlamentu, která tuto ratifikaci projednává. Věřím, že i Poslanecká sněmovna brzy rozšíření NATO ratifikuje a vyšleme tím jasný signál, že účast těchto zemí v alianci vítáme,“ říká první místopředseda senátorského klubu Tomáš Czernin.