3. července 2022

Otázky Václava Moravce: Česko vyhoví žádosti Slovenska o pomoc s ochranou nebe

(ČT 24) Česko od září pomůže Slovensku s ochranou jeho vzdušného prostoru. V Otázkách Václava Moravce to řekl český premiér Petr Fiala (ODS). Jeho slovenský protějšek Eduard Heger, který byl také hostem pořadu, to ocenil, stejně jako vyslání českých vojáků k ochraně východních hranic Slovenska. Oba premiéři se kromě bezpečnostní situace a války na Ukrajině věnovali také politické situaci ve svých zemích a zdražování energií.

Celou debatu s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT24.

Slovensko v červnu požádalo Českou republiku o pomoc s ochranou vzdušného prostoru, dokud nepřevezme objednané stíhačky F-16. Ty by měly nahradit dosud používané migy-29, ale dodávka bude mít zpoždění. Fiala nyní ujistil, že Česko sousední zemi pomůže.

„Nepochybně vyhovíme. Myslím, že je to krásný příklad nejenom obranné spolupráce, ale i důvěry. Pomůžeme Slovensku do doby, než bude mít k dispozici nová letadla. A počítáme s tím, že zase nám někdo pomůže, pokud budeme mít problémy,“ řekl Petr Fiala. Zdůraznil, že je to v českém zájmu. Připomněl, že Slovensko hraničí s Ukrajinou, která se brání ruské invazi.

Slovenský premiér Heger Fialova slova ocenil. Odhadl, že jeho země bude pomoc českých stíhačů potřebovat zhruba rok. Připustil zároveň, že je „ve hře“, že by Slovensko své migy postoupilo Ukrajině. Zmínil se také o možnosti, že by Ukrajina dostala tanky. „Ale nechci to říkat podrobně, protože nás i Ukrajina požádala, abychom tuto techniku nespecifikovali,“ dodal.

Heger i Fiala podotkli, že všechny překvapilo, jak účinně a dlouho se dokáže Ukrajina bránit invazi ze sousední země, jejíž armáda měla být papírově mnohem silnější. „Jsme daleko za všemi limity a máme všechny předpoklady, abychom věřili, že Ukrajina tuto válku vyhraje,“ poznamenal slovenský premiér.

Petr Fiala ovšem připustil, že nikdo neví, jak dlouho ještě potrvá, než Ukrajina bude mít plně pod kontrolou své území, podotkl však, že se nedokáže Rusům ubránit bez pomoci Západu.

Za zásadní považuje, „aby měli zbraně, aby mohli vybojovat svoji nezávislost a naši bezpečnost a naši svobodu“. „Oni bojují za nás,“ dodal. Uvedl také, že je v případě potřeby Česko připraveno zapojit se do výcviku ukrajinských vojáků.

Eduard Heger odmítl, že by bylo možné za současné situace hovořit o ztrátě státní suverenity Ukrajiny. „Suverenita tu stále je. Mají vládu, kterou si zvolili, a ta bojuje,“ poukázal.

Petr Fiala vnímá, že ukrajinská krize posílila jednotu Západu. Dříve rozhádaná Evropská unie podle něj „odchází z každé Evropské rady sjednocena“ a dokáže se shodnout na jasných činech.

Ruská válka proti Ukrajině dala nový smysl také Severoatlantické alianci. Podle předsedy české vlády se „před pár lety pochybovalo, jestli má smysl“. „Dnes je úplně klíčovou, akceschopnou aliancí, která přijímá nové členy,“ prohlásil.

Na nedávném madridském summitu NATO se podařilo vyřešit turecké námitky, summit tak otevřel cestu ke vstupu Finska a Švédska.

Petr Fiala považuje samotnou jejich žádost o vstup za historickou. Připomněl, že Švédsko bylo velmi dlouho neutrální. „Vladimir Putin dosahuje pravého opaku toho, co chtěl. Říkal, že nechce, aby se NATO přibližovalo k ruským hranicím. Ono se přibližuje. Ale těm státům nic jiného nezbývá, pokud chtějí mít zachovanou nezávislou, bezpečnou budoucnost,“ podotkl. Předpokládá, že český parlament by mohl přístupové smlouvy ratifikovat začátkem podzimu. Věří, že vstup Finska a Švédska podpoří alespoň část opozice.

Heger zdůraznil, že NATO po začátku války na Ukrajině také výrazně pomohlo zlepšit obranyschopnost jeho země. „Jen pár měsíců zpět jsme byli v situaci, že naše nejsilnější obrana byla, že jsme členy. Až potom velmi rychle zareagovali naši přátelé a sousedé (…) a poslali nám nejen vojáky, ale i techniku. Během pár týdnů se obranyschopnost Slovenska dostala ze zanedbané na špičkovou,“ poznamenal.

Předsedové vlád Česka i Slovenska se v Otázkách Václava Moravce věnovali i vnitrostátní politice v obou zemích. Oba kabinety čelí opoziční kritice, slovenský je na tom však hůře, protože hrozí odchodem i jedna koaliční strana. SaS požaduje konec Igora Matoviče ve funkci ministra financí, Matovič je ovšem zároveň předsedou strany OĽANO, do které patří i premiér Heger. Ten se tudíž nechystá Matoviče odvolat.

„Položit členovi předsednictva otázku, zda bude odvolávat svého předsedu, je přinejmenším velmi nezdvořilá a politicky nelogická,“ odpověděl na přímý dotaz, zda tak učiní. Zároveň odmítl, že by to byl Matovič, kdo koalici destabilizuje. Domnívá se, že je jako ministr financí úspěšný.

Situace Petra Fialy je lepší. Navzdory aktuální korupční kauze, která se sice v prvé řadě týká pražské komunální politiky, ale má vliv na vedení vládního hnutí STAN a v souvislosti s ní již rezignoval jeden ministr, je koalice podle premiéra stabilní. „Žádné napětí, které by naši koalici ohrožovalo, tam není,“ prohlásil Petr Fiala.

Opozice však tvrdí, že kabinet dostatečně nepomáhá občanům, kteří se potýkají se zdražováním všeho, ale především energií. Fiala se domnívá, že Česko – a stejně tak i Slovensko – dává na pomoc lidem nejvíce ohroženým inflací podobný díl státních peněz jako jiné země. Zopakoval ale, že by chtěl, aby stát získal dodatečné peníze od energetických společností. Jsou podle něj ale možné různé varianty.

„Zvažujeme nějakou formu solidarity. Nemohu říct, jestli půjdeme formou dočasné daně nebo formou dobrovolné dohody,“ řekl s narážkou na slovenský model. Tam stát nezavedl dočasnou sektorovou daň, o které se v poslední době stále hlasitěji hovoří v Česku, ale ministr Matovič v únoru vyjednal se Slovenskými elektrárnami dvouleté zmrazení cen.

Přepis debaty:

Václav MORAVEC, moderátor:
Vítejte a hezkou neděli vám všem divákům Jedničky i zpravodajské Čtyřiadvacítky České televize. Vítejte u mimořádného sledování Otázek z Karlových Varů. Z padesátého šestého ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Válka na Ukrajině, den 130., ruské síly aktuálně podle amerického Institutu pro výzkum války dostávají pod kontrolu celou Luhanskou oblast. Mezitím Švédsko a Finsko na počátku příštího týdne podepíší přístupové protokoly pro vstup svých zemí do Severoatlantické aliance. Dvojice skandinávských států požádala o vstup v květnu, pod dojmem Putinovy invaze na Ukrajinu.

Jens STOLTENBERG, generální tajemník NATO:
Finsko a Švédsko jsou suverénní státy a mají právo zvolit si vlastní cestu a vstoupit do NATO. Přivítali jsme je v naší alianci a jsme samozřejmě připraveni na každou eventualitu.

Václav MORAVEC, moderátor:
I když se Rusko podle svých slov vstupu severských zemí do Severoatlantické aliance neobává, na nasazení vojenských jednotek aliance ve Finsku a ve Švédsku přijme příslušná protiopatření.

Vladimir PUTIN, ruský prezident:
Pokud tam budou rozmístěny vojenské jednotky a infrastruktura, budeme muset zrcadlově odpovědět a utvořit stejnou hrozbu, jaká z těchto území hrozí nám.

Václav MORAVEC, moderátor:
Členské státy Severoatlantické aliance v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu označily Rusko za nejvýznamnější, citujme: „přímou hrozbu Severoatlantické alianci“. A prvními hosty našich Otázek jsou v mimořádné diskusi, přivítám hosta, tedy slovenského premiéra Eduarda Hegera. Vítejte, hezký dobrý den, pane premiére, v Karlových Varech. Děkuji, že jste přijal mé pozvání.

Eduard HEGER, premiér SR:
Dobrý den a děkuji za pozvání.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vítám premiéra České republiky
Petra Fialu, jinak také předsedu Občanské demokratické strany. Pane premiére, vítejte a děkuji, že jste také hostem mimořádného vydání Otázek tady z Karlových Varů.

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Dobrý den. Taky děkuji za pozvání.

Václav MORAVEC, moderátor:
Už oba máte a vaše vlády mají ty ratifikační rámce, respektive harmonogram ratifikace, protože pokud Švédsko a Finsko podepíší v příštím týdnu přístupové listiny, tak bude následně všech 30 států Severoatlantické aliance ratifikovat ty přístupové listiny. Pane premiére, kdy očekáváte, že v České republice budou schváleny?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Nejprve musí skutečně nastat ten první krok, jak jste ho zmínil, to znamená podepsání těch přístupových listin. Já jsem se vrátil tento týden ze summitu v Madridu, kde jsme byli ujištěni, že tento první krok proběhne co nejrychleji. My jsme připraveni v podstatě také co nejrychleji přistoupit k té ratifikaci. U nás toto je věc, ono je to v každé zemi trošku jinak, ale u nás to musí schválit obě komory
parlamentu. Já předpokládám, že v průběhu začátku podzimu bychom to měli mít hotovo.

Václav MORAVEC, moderátor:
U vás na Slovensku, pane premiére?

Eduard HEGER, premiér SR:
U nás na Slovensku je k tomu velká podpora. Jsme rádi, že k tomuto kroku došlo. My to určitě zdržovat nebudeme, právě naopak, co nejrychleji to schválíme, jak jen to bude možné.

Václav MORAVEC, moderátor:
V obou vašich zemích očekáváte i podporu opozice, tedy, že by přistoupení Švédska a Finska do Severoatlantické aliance nemělo přispívat k napětí mezi vládami a mezi opozičními stranami?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já očekávám podporu alespoň části opozice. Je to ale naprosto zásadní krok. Česká republika do značné míry dlouhodobě, to se ukazuje, má mezi obyvatelstvem vysokou podporu pro členství v Severoatlantické alianci. Já myslím, že i veřejnost i z těch reakcí od lidí to vím, vlastně chápe tady to rozšíření o 2 severské země, jako posílení bezpečnosti Evropy, jako podporu aliance. A myslím si, že se můžeme opřít o velkou podporu naší společnosti.

Václav MORAVEC, moderátor:
U vás, pane premiére.

Eduard HEGER, premiér SR:
My jako přímo sousedící země s Ukrajinou, si velmi dobře uvědomujeme, co to znamená být členem aliance, mít spojence, protože jen pár měsíců zpátky jsme byli vystaveny takové ochraně, že jediné, co byla ta nejsilnější naše ochrana, bylo to, že jsme členy, až potom velmi rychle zareagovali naši přátelé, sousedé, včetně České republiky, ale i Německo, Holandsko a Spojené státy americké, ale i Slovinsko a poslali nám nejen své vojáky, ale poslali nám i svou techniku a v průběhu pár týdnů se obranyschopnost Slovenska dostala z takové té, zanedbané, až do úplně špičkové. A můžeme dnes říct, že ochranu našeho prostředí, anebo území, máme nejlepší, jakou jsme kdy od vzniku měli.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vy neočekáváte v souvislosti s tím ratifikačním procesem v jednokomorovém
parlamentu Slovenské republiky, tedy v Národní radě Slovenské republiky kritiku opozice, že přistoupení Finska a Švédska může dráždit Rusko a právě zvýší napětí na východní hranici Severoatlantické aliance, na které Slovensko je?

Eduard HEGER, premiér SR:
Právě to jsem, děkuji, dokončím tu myšlenku. Čili myslím si, že občané na Slovensku velmi rychle pochopili, jak je důležité, že jsme součástí aliance, a ta podpora NATO se vyšplhala v průběhu pár týdnů z 50 % až na 70 %, ale tak jako říkáte, stále jsou tam hlasy, které se snaží podkopávat právě tuto důležitou otázku bezpečnosti. Ano, jsou i v
parlamentě. Já doufám, že i opozice pochopí, že posílení právě aliance o tyto dvě země, je významným krokem pro celou budoucnost a bezpečnost, nejen Evropy, ale vůbec světa, jako takého, takže věřím, že tu podporu bude mít. Ale ano, může se stát, že tady budou zaznívat i takové podkopávající výroky, vždyť koneckonců…

Václav MORAVEC, moderátor:
A že by se ratifikační proces na Slovensku zadrhl, to byste označil za nepravděpodobné.

Eduard HEGER, premiér SR:
To ne. Jako budou samozřejmě, budou se snažit, dezinformace dnes létají, na Slovensku opravdu velmi intenzivně. My proti tomu samozřejmě bojujeme. Budeme lidem říkat pravdu. Ta bezpečnost je nevyhnutelná. Věřím, že to v
parlamentu hladce projde.

Václav MORAVEC, moderátor:
Očekáváte pak i v druhém rámci, pokud se Švédsko, Finsko k 1. lednu, pane premiére, podle vás budou plnohodnotnými členy, dá se ten ratifikační proces ve všech těch 30 zemí stihnout do konce roku?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To nevím, opravdu, všichni si to přejeme, ale ta ratifikační pravidla jsou v každé zemi jiná a může to někde trvat déle. Ale jak jsem měl možnost slyšet kolegy právě v Madridu, tak všichni vyjadřovali obrovskou podporu vstupu Švédska a Finska. Řekli, že udělají všechno pro to, aby to nastalo co nejrychleji. Možná k tomu ještě 1 věta, to je skutečně historická událost, to je potřeba takto vnímat. Finsko, které dlouhodobě bylo neutrální a vlastně bylo do jisté míry ve sféře zájmu kdysi Sovětského svazu, dneska Ruska, tak se najednou rozhodlo s obrovskou podporu obyvatelstva, že prostě vstoupí do Severoatlantické aliance. Švédsko, které je historicky neutrální. To je prostě dlouhodobá neutralita, tak se rozhodlo také k tomuto kroku. A to je, když někdy říkáme, že vlastně agrese Ruska na Ukrajinu mění nejenom evropskou bezpečnostní architekturu, ale že vlastně do jisté míry mění světový řád, tak toto je příklad té obrovské změny a Vladimir Putin…

Václav MORAVEC, moderátor:
Mluvíte o změně, že vstupuji do řeči, mluvíte-li o změně světového řádu. Vy sám očekáváte, že u Švédska a Finska pak dojde ke kroku B, tedy k rozmístění spojeneckých vojsk v těchto dvou zemích, řekněme, v roce 2023 to čekáte?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Nepředbíhejme a ono to možná není ani potřeba. To, co je důležité je, že tyto země se dostanou pod ochranu Severoatlantické aliance, a to je přesně to, co si ty 2 země uvědomily. Poté, co Rusko zaútočilo na Ukrajinu, není nikdo v bezpečí, ale v bezpečí je ten, kdo je součástí většího prostoru, kdo je součásti skupiny rodiny zemí, které jsou připraveny navzájem sebe bránit. A to je taky důležitý vzkaz. Severoatlantická aliance posiluje svoji východní křídlo. Všechny státy Severoatlantické aliance, včetně těch klíčových mocností opakovaně říkají, budeme bránit každý centimetr půdy členských států Severoatlantické aliance, a to je ta největší záruka, proto to Finsko a Švédsko dělá. A je potřeba si uvědomit, Vladimir Putin dosahuje pravého opaku toho, co chtěl. On říkal, já nechci, aby se NATO přibližovalo k ruským hranicím. Ono se přibližuje. Ale těm státům nic jiného nezbývá, pokud chtějí mít zachovánu nezávislou bezpečnou budoucnost.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane premiére, vy očekáváte, že nakonec dojde i k umístění aliančních vojáků poté, co se Finsko a Švédsko stanou plnohodnotnými členy Severoatlantické aliance, že by na té, řekněme, přítomnosti mohli participovat i slovenští vojáci?

Eduard HEGER, premiér SR:
Podle mě by se to mělo stát, vidíme to právě i na příkladu Ukrajiny, a toto jsem chtěl doplnit, že máme tu jednak tu střechu, pod kterou se cítíme všichni bezpečně, ale je důležité podívat se i do vnitra, do aliance, jaká silná spolupráce nastává, výměna jednotek, vždyť přítomnost českých jednotek na Slovensku, jak jsem zmínil, i dalších, je významnou posilou našeho bezpečí, obzvlášť to východní křídlo. Země na východním křídle si to velmi dobře uvědomují, a to co zažily, viděly na Ukrajině, jak ruské jednotky okamžitě vpadly do země a bezprostředně začaly postupovat, ale nejenže postupovat, začaly zabíjet civilní obyvatelstvo, ničit obydlí, infrastruktury civilního obyvatelstva. Ta brutalita jasně ukazuje, že už to nemůžeme postavit jen na nějakém zastrašení, ale musíme to postavit i na fyzické obraně, a proto je potřeba posílit…

Václav MORAVEC, moderátor:
A to se bude týkat podle vás, podle vás i Finska Švédska a v dohledné době.

Eduard HEGER, premiér SR:
Tak podle mě Finska určitě, já nebo ten signál, ta hrozba dnes už je tak bytostná, a tak brutální, a tak silná, že tam už není pochyb, tedy my už musíme reagovat. Nemůžeme se spoléhat, už jsme se dlouho spoléhali a dnes za to platí lidé na Ukrajině vlastními životy.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy jste oba mluvili, ano, pane premiére.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Jenom ještě poznámka. Ty konkrétní plány, jak se bude to východní křídlo a kde konkrétně posilovat, ty se budou teď vlastně teprve připravovat a určitě tady budou hrát roli nejenom politické aspekty, ale taky nebo ty vojenské, protože je potřeba skutečně vyhodnotit, kde je efektivní mít jednotky a jaké jednotky, aby byla Severoatlantická aliance plně obranyschopná.

Václav MORAVEC, moderátor:
My se můžeme podívat právě na tu východní hranici Severoatlantické aliance, která se bude posilovat. Lídři členských států Severoatlantické aliance se tento týden zavázali zajistit právě dodatečné síly pro východní křídlo Severoatlantické aliance. V souvislosti s Putinovou okupací Ukrajiny NATO už jednou letos svoji vojenskou přítomnost na východní hranici Severoatlantické aliance posilovalo. Už vidíte mapu Evropy. Skoro 3000 vojáků přibyly v pobaltských zemí, skoro přes 5000 vojáků poslala aliance do Polska, 1800 nových vojáků má chránit rumunskou hranici. 150 pak bulharskou. Další jednotka Severoatlantické aliance se formuje na Slovensku, a to pod českým velením, prvních 200 vojáků na Slovensko přijelo začátkem dubna, plných operačních schopností by bojové uskupení mělo dosáhnout letos v září. Kromě České republiky do společné alianční jednotky na Slovensko vyslaly své vojáky Německo, Spojené státy americké, Slovinsko, Nizozemsko a Slovensko jako hostitelská země přispěla minometnou četou. Pane premiér Hegere, vy očekáváte, že ta přítomnost českých vojáků na Slovensku bude dlouhodobá, řekněme na 3-4 roky?

Eduard HEGER, premiér SR:
Já si myslím, že určitě, protože tak jako jsme říkali teď, právě velmi intenzivně už několik měsíců se diskutuje a plánuje, jak nastavit tu architekturu obrany celého evropského území. Právě poznávajíce tu novou hrozbu i velikost té hrozby, jaká může být, všechny nás to, ne, že překvapilo, ale jsme si nemysleli, že někdo by toho takového mohl být schopný, jako Vladimír Putin. Takže musíme vyslat silný signál. Naplánovat to ne na 3-4 roky, na 10, 20, 30, 50 let do budoucna, abychom mohli garantovat bezpečnost našich občanů.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, to očekáváte, že přítomnost českých vojáků na Slovensku bude spíše na dekády, než roky?

Eduard HEGER, premiér SR:
Já osobně si myslím, že ten ta budoucnost ochrany evropského území bude právě v těch smíšených jednotkách, protože hledáme efektivitu. Tak jako jsme našli efektivitu pro nákupy vakcín, tak jako hledáme nyní při nákupu plynu, právě to, že každý má v něčem jinou silnou stránku, a když si v tom budeme umět tu architekturu postavit tak, že budeme společně tvořit tyto smíšené jednotky, tak budeme silnější. Zároveň budeme jednotnější a v takovém v případě, ano, jsme euroobčané a neviděl bych v tom vůbec problém, kdybychom měli i dlouhodobou přítomnost vojsk našich přátel a partnerů v rámci Evropské unie a aliance NATO, aby chránily bezpečnost našich občanů.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane premiére, vy očekáváte, že čeští vojáci budou té smíšené jednotce na Slovensku velet do konce mandátu vaší vlády?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Zaprvé, já úplně souhlasím s tím, co říkal Eduard, co říkal pan premiér. Naši vojáci už teď se podílejí na činnosti některých jednotek Severoatlantické aliance. Známá je ta naše aktivita v Pobaltí, Lotyšsko, Litva. Pro nás velká čest, že můžeme velet té nově vytvářené jednotce na Slovensku. A já si myslím, úplně to stejné, toto je budoucí forma obrany toho východního křídla, smíšené jednotky, kde se doplňují ty kompetence a schopnosti těch jednotlivých armád a vytváří se dohromady něco silného. Česká republika je připravena se na tom podílet, my jsme připraveni i do budoucna navyšovat počty těch vojáků, které máme rozmístěny tady na tom východním křídle Severoatlantické aliance i v souladu s tím…

Václav MORAVEC, moderátor:
V souladu, ano s tím mandátem.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
I v souladu s tím významným navýšením, o kterém mluvil generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg a na kterém jsme se domluvili. Čili budeme v těch dalších měsících připravovat konkrétní kroky, začnou vznikat plány a požadavky na jednotlivé země. Pokud jde o počty vojáků, my jsme připraveni se na tom opravdu podílet.

Václav MORAVEC, moderátor:
Do konce mandátu vaší vlády?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Toto ale nevychází úplně, znovu to opakuji a myslím to tak úplně vážně, to nevychází jenom z nějakých politických rozhodnutí, ale i z těch konkrétních strategicko-vojenských, a to si myslím, že je důležité, protože, abychom byli opravdu obranyschopní a akceschopní, tak oba ty pohledy musíme propojovat.

Eduard HEGER, premiér SR:
Já bych možná doplnil 24. února jsme se probudili do nového světa, do nového rána a naše vize se úplně změnila, a proto dnes mluvit o tom, zda to bude dočasné. Otevřeme si ty obzory, skutečně, neplánujme na volební cykly. Plánujme na bezpečnost našich občanů a na kvalitu života a postavme si tu vizi na těch 20–40 let minimálně, protože pak dokážeme dosáhnout o mnoho větších výsledků. Ten princip…

Václav MORAVEC, moderátor:
Proto se ptám pane premiére, ptám na tu na tu dlouhodobou přítomnost, jestli i on odhaduje, že to bude na desetiletí a že Česká republika by velela mnohonárodním složkám?

Eduard HEGER, premiér SR:
Ale to bude výsledek té dohody. A my tu dohodu dnes neznáme, ale všechno směřuje k tomu na základě těch diskusí, že tímto směrem se budeme všechny členské státy ubírat. Čili dnes neumíme garantovat nic, ale jsme odhodlaní jít tímto směrem. Je to založené na princip jednoty, který praktikujeme velmi silně právě při podpoře Ukrajiny, i v sankčních balíčcích a podobně. A je to silná dynamika, kterou Evropská unie, jestli někdy, tak už velmi dlouho nezažila a poslední 2 roky byly ukázkou toho, jak dokážeme být jednotní, když je k tomu důvod a dokážeme být solidární a nápomocní nejen vůči sobě, to bylo v pandemii, ale i vůči zemím kolem, vůči sousedům. Nyní jsme vyslali silný signál vůči západnímu Balkánu, Ukrajině, Moldavsku, ale i dalším zemím, Gruzii. A ukazuje se, že Evropa vstupuje do nové éry lídrovství ve světě.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane premiére, do kdy vy tu dohodu budete chtít mít hotovou.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ještě mi k tomu dovolte říct jednu věc, a ta je taky důležitá. My se na to musíme dívat, ale ze širší perspektivy. Teď jde tady nám o rozšíření východního křídla Severoatlantické aliance a posílení, a to je klíčová úloha těchto dní, ale současně ten summit NATO, kde jsem zastupoval pana prezidenta Zemana, který jsem měl možnost celý absolvovat, přijal opravdu historickou změnu pohledu Severoatlantické aliance na svoji strategii, novou strategickou koncepci, ve které se mimo jiné mluví o 360stupňovém přístupu. To znamená, že Severoatlantická aliance už dneska nepovažuje nebo nesoustředí se jenom na hrozby, které přicházejí z východu, ale dívá se vlastně kolem sebe a snaží se vytvořit bezpečnější prostředí pro svoje země na základě vyhodnocování hrozeb, ať už jdou z východu, z jihu nebo odkudkoliv. A i v rámci této nové perspektivy se je potřeba dívat na to, co se potom děje, konkrétně při vytváření vojenských jednotek, strategií, jak se naplňuje ta strategická koncepce v praxi, protože toto je důležité. Když spousta analytiků říkala, toto byl historický summit, tak on byl historický, jak vstupem Finska a Švédska, tak, ale i tou novou strategickou koncepcí a novou perspektivou pohledu, kterou NATO teď bude uplatňovat.

Eduard HEGER, premiér SR:
Já bych to ještě zjednodušil, když dovolíte. Už pár let zpátky vidíme, jak rostla hrozba Ruské federace, že ten koncept od toho, že pomoz si sám a my ti přijdeme na pomoc, už jsme začali opouštět, a dnes je to o konceptu, že jsme tam s tebou a od první sekundy, od první minuty ti pomáháme společně, to je úžasná paradigma.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale promiňte, promiňte, páni premiéři, vy byste si vystačili sami, ale když je řeč o té vzájemné pomoci, tak, pane premiére, do kdy vy budete chtít mít jasno, jak bude vypadat ta dohoda a lídrovství České republiky na Slovensku a jaká bude v roce příštím a přespříštím velikost té jednotky, do kdy by to mělo být hotovo?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já tady vůbec nejsem nervózní. Ta jednání probíhají na těch úrovních, na kterých probíhat mají, my jsme na to dobře připraveni. Já jsem měl řadu jednání v poslední době, včetně bilaterálního jednání s Jensem Stoltenbergem a vím, že naši západní partneři a i vedení Severoatlantické aliance ví, že Česká republika je dobře připravena. Váží si kvality našich ozbrojených sil, to se nakonec projevuje i tím, že nám bylo svěřeno velení. Takže teď ty kroky budou postupovat tak, jak mají. A já myslím, že budeme všichni včas připraveni a že náš příspěvek bude důležitý pro posílení obranyschopnosti Severoatlantické aliance.

Václav MORAVEC, moderátor:
Součástí těch dohod, konkrétně se Slovenskem, má být vyhodnocení a administrace slovenské žádosti, se kterou přijel v polovině června do České republiky slovenský ministr obrany Jaroslav Nagy, který požádal Českou republiku o pomoc při dočasné ochraně slovenského vzdušného prostoru, protože Slovensko čeká na americké stíhačky F16. Už máte jako vláda jasno, zda vyhovíte slovenské žádosti a odkdy to bude?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Nepochybně vyhovíme a není. Já myslím, že to je přece krásný příklad nejenom té obranné spolupráce, ale i té vzájemné důvěry, která tu je. My pomůžeme Slovensku dočasně do chvíle, než budou mít k dispozici nová letadla. A určitě můžeme počítat s tím, že zas nám někdo jiný pomůže nebo přímo Slovensko, když bychom se dostali do problému. To je přece úplně krásný příklad.

Václav MORAVEC, moderátor:
Tedy do 14 dnů jako vláda máte tu žádost schvalovat.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ano, já vůbec nevidím žádný problém. To určitě schválíme a určitě Slovensku vyhovíme, ono je to.

Václav MORAVEC, moderátor:
To znamená od prvního září…


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Je to…

Václav MORAVEC, moderátor:
/vstupuje do řeči souběžně však mluví první mluvčí/ České stíhačky mohly chránit slovenský vzdušný prostor.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Je to trošku v širší spolupráci ještě s Polskem. My získáme kapacity, které teď používáme v Pobaltí, protože tam ta mise Policing končí, takže jsme na to připraveni i technicky a kapacitně a určitě to budeme rádi dělat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Od 1. září, tedy může Slovenská republika počítat s ochranou vzdušného prostoru českými stíhačkami.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Může počítat s ochranou vzdušného prostoru. A, jak říkám, je to i krásný příklad důvěry a spolupráce. Nevidím v tom vůbec žádný problém. Naopak rádi to uděláme.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane premiére, počítal jste s tím, že Česká republika vyhoví a že od 1. září budou české stíhačky chránit vzdušný prostor Slovenské republiky?

Eduard HEGER, premiér SR:
Můžu říci, že to je skvělá zpráva, kterou mohu tady z Karlových Varů přivézt na Slovensko právě dnes, v první dny předsednictví České republiky a jsem velmi vděčný za to, že naše 2 země jsou si nejenže historicky dlouho velmi blízké, ale že ten vroucný vztah roste a konkrétní skutky jsou toho důkazem. Protože byli jste jedni z prvních, kteří nám poskytli vojáky, právě po vypuknutí války na Ukrajině, nyní nám dáváte velkou pomoc v podobě ochrany prostoru vzdušného. A jsem rád, že právě my 2 premiéři těchto bratrských zemí můžeme v první dny vašeho předsednictví tady diskutovat na české půdě a uzavírat taková silná spojenectví, která opět ukazují, že jsme si velmi blízcí. A my s Petrem jsme si velmi blízcí.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jak dlouho budete potřebovat ochranu vzdušného prostoru z české strany, protože jak jsem zmiňoval, vy jste si jako Slovensko, což se netýkalo vaší vlády, ale vlády předchozí, objednali od Spojených států 14 kusů amerických stíhaček F16, původně se počítalo s tím, že první stroje jste měli dostat už letos. A zbytek o rok později, jak dlouho budete potřebovat...

Eduard HEGER, premiér SR:
Já ještě dokončím tedy, děkuji, Petře, za to, že tuto zprávu si mohu vzít na Slovensko, velmi si toho vážím. Děkuji i České republice za tuto silnou pomoc. Co se týká...

Václav MORAVEC, moderátor:
Délky.

Eduard HEGER, premiér SR:
… stíhaček F16, víte, my jsme měli problém, že jsme se dlouho spoléhali na MiG 29, měli jsme přítomnost ruských vojáků dlouho na našem území, takže my nyní čekáme, měly by přijít příští rok, koncem příštího roku , anebo v 24, ale oni budou postupně nabíhat, tak v 2024 už by měly být všechny na Slovensku. Samozřejmě my budeme chtít využít tu pomoc, co nejdéle, abychom dokázali garantovat tu bezpečnost našim občanům, jakmile to bude možné a budeme moci nasadit vlastní systém, tak samozřejmě už potom přispějeme i my.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jinými slovy, zhruba rok počítáte s tím, že by...

Eduard HEGER, premiér SR:
Myslím si, že rok to bude určitě.

Václav MORAVEC, moderátor:
Že by české stíhačky, respektive.

Eduard HEGER, premiér SR:
A možná i o chvíli déle.

Václav MORAVEC, moderátor:
S tím, že česká vláda počítá s tím, že poskytne tu spolupráci při ochraně slovenského vzdušného prostoru, dokud na Slovensko nedorazí americké F16.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ano, ale otočme tu perspektivu. Vždyť je to je to úplně i v našem zájmu, přece my nemůžeme dopustit, aby země, která je na hranici válečného konfliktu, a to Slovensko je, protože hraničí s Ukrajinou, aby byla jakkoliv ohrožena. Je to náš společný úkol. Takže já to spíš vidím, že to je něco, co i ve vlastním zájmu prostě děláme a musíme dělat.

Eduard HEGER, premiér SR:
Toto je velmi důležité, že ta otázka bezpečnosti, víte, že když pomáháte jiné zemi, a myslíte a mluvíme o solidaritě, tak zároveň si uvědomujeme, že všichni to děláme i pro vlastní zájem. Čili je to nevyhnutelnost. A já říkám na Slovensku, to, že pomáháme Ukrajině, samozřejmě to děláme, protože nám záleží a vidíme a je mi smutno, jak tam umírají lidé, ale je to v národním zájmu, jako přímý soused jim pomáhat, v našem národním zájmu, slovenském, a to stejné platí i pro Českou republiku, co se týká pomoci nám. Takže to jsou ty dva rozměry, které dnes ožily úplně naplno a věřím, že jsou všem občanům, ať už Slovenské, České republiky nebo jiných členských států, úplně zjevné.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy jste se také v rámci summitu Severoatlantické aliance, který se uskutečnil v Madridu, bavili o výdajích na obranu. Putinova okupace Ukrajiny v těch členských zemích Severoatlantické aliance výrazně zvyšuje transfer prostředků na obranu, když se podíváme na Českou republiku, tak Česká republika a její vláda v roce 2019, tedy vláda Andreje Babiše, vydala na obranu jednu celou 0,2 % hrubého domácího produktu, o rok později to byla 1,3, loni 1,39. Letos by to mělo být 1,35 % a podle vládního programu se počítá s tím, že do konce roku 2025 Česká republika splní svůj závazek vůči Severoatlantické alianci, tedy 2 % HDP na obranu. Pohled na Slovenskou republiku. A jak je na tom slovenský rozpočet, 2 % HDP na obranu dalo Slovensko v roce 2020 i 2021. Slovensko tedy plní své závazky vůči Severoatlantické alianci na rozdíl od České republiky. Pane premiére, vy očekáváte, že i v letošním roce budete nad těmi dvěma procenty?

Eduard HEGER, premiér SR:
Tak je plán a já vám vysvětlím, co se událo na Slovensku. My jsme přišli do vlády, tak věděli jsme, že je naše obrana je dlouhodobě zanedbaná a podfinancovaná. Čili vůbec se neinvestovalo do modernizace, anebo velmi málo. My jsme pochopili, že musíme a nastavili jsme vlastně dlouhodobý plán investic do obnovy, anebo nákupu nové techniky. To se rozběhlo, a proto i ty částky vypadají, jak vypadají, že plníme ten plán a budeme ho plnit dále, je to z naší strany velká nezbytnost, protože nám chybí technika. Skutečně nám chybí technika, proto jsme potřebovali a velmi přivítali tu pomoc našich spojenců v NATO. Takže my musíme v nejbližších, skutečně že 5, 6, 7, let velmi intenzivně lít peníze do zvýšené obrany, právě do té techniky, do investic a modernizací, abychom mohli chránit nejen vlastním území, ale i být ve spolupráci s partnery.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy tedy teď nově čelíte kritice opozice, například předsedy strany Hlas Petra Pellegriniho, který vám říká, že máte okamžitě odvolat vašeho ministra obrany Jaroslava Nadě kvůli tomu, že zastupoval švédskou společnost BAE, že je lobbistou a označil za nepřijatelné, aby teď v této ekonomické situaci Slovensko pořizovalo obrněnce od Švédska. Odvoláte ministra obrany?

Eduard HEGER, premiér SR:
V žádném případě. Přijde mi to úplně absurdní právě od lidí, kteří pokud to mohu, promiňte trošku tvrdší vyjádření, se vykašlali na naši obranu, právě proto jsme museli, jediná naše obrana 24. února byla, že jsme měli malý štítek s nápisem NATO. Ale techniku za zády jsme žádnou neměli. Neměli jsme nic, o co bychom se mohli opřít. Proto přišli spojenci se systémy Patriot a se svými jednotkami a najednou jsme se dostali na v historii nejlepší protivzdušnou obranu v historii. Proto jsme mohli Ukrajině darovat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale ty ekonomické vazby, ale Jaroslava Nadě vůči Švédům?

Eduard HEGER, premiér SR:
Ano, k tomu se vrátím. Jaroslav Nagy dokazuje svojí profesionalitou, dlouhá léta působil jako analytik a rozumí obraně nejlépe, fakt je to špička na Slovensku. Dokazuje právě svými skutky i rozhodnutími, správnými rozhodnutími v čase, ať už to byla obranná dohoda se Spojenými státy americkými, když to bylo velmi nepopulární, ale šel s tou kůží na trh a prosadili jsme to a pár týdnů na to se ukázalo, že to byl velmi důležitý a dobrý krok. Také všechna rozhodnutí ohledně modernizaci, a já vám garantuji, že Jaroslav Nagy je velmi transparentní a je velmi objektivní a pracuje ve veřejném zájmu. Takže tyto řeči Petra Pellegriniho, člověka, který nominoval do předních funkcí lidi, kteří jsou dnes, se přiznávají a jsou odsuzováni za korupční schémata, velká korupční schémata, tak Petr Pellegrini by měl vážit svoje slova, protože jeho nominanti, 19 let byl ve Směru, jeho nominanti se dnes přiznávají, jsou to desítky lidí, a když takový člověk chce vrhat nějaký stín na zodpovědného, objektivního člověka, ministra Naďa, který jedná ve veřejném zájmu, nemám k tomu co říci.

Václav MORAVEC, moderátor:
Není tedy důvod.

Eduard HEGER, premiér SR:
V žádném případě.

Václav MORAVEC, moderátor:
Nakolik vás, pane premiére, protože BAE System Saab, nákup stíhaček provázely v České republice také spory o možné korupci. Zároveň v tomto týdnu, když vy jste byl na summitu Severoatlantické aliance v Madridu, tak přišla slova švédského velvyslance o švédské nabídce na nákup, respektive skvělý prodej, výhodný prodej České republice, až skončí současná smlouva a pronájem gripenů, což bude za 5 let. Vy jste tu nabídku dostal i od švédského premiéra?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Nedostal a já vlastně nemám co komentovat. Já jsem na tom summitu v Madridu se setkal se švédskou premiérkou Magdalenou Andersson a my jsme vlastně se setkali i v takovém užším kruhu, protože jsme si předávali s Emmanuelem Macronem předsednictví a u toho Magdalena byla, protože je to další předsednická země. Nic takového nezmínila. Ministr zahraničí Lipavský měl přímo bilaterální jednání s ministrem zahraničí Švédska, žádná taková nabídka nezazněla. Žádná.

Václav MORAVEC, moderátor:
Žádná seriózní nabídka tedy není na stole?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Žádná. Já nemám co komentovat v této věci.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vy uvažujete o tom, když se bavíme o spolupráci České a Slovenské republiky, vás dvou jako premiérů. Uvažuje se o tom, že by nákupy techniky, když teď při pohledu na ty vysoké transfery a velké transfery peněz ze státních rozpočtů na obranu, že by se ta technika pořizovala v nějaké spolupráci mezi Českem a Slovenskem, což by mohlo stlačit ceny. Ptám se na příkladu nákup nových stíhaček, respektive pokračování ochrany vzdušného prostoru České republiky po roce 2025, respektive 27 v souvislosti se švédskými stíhačkami, popřípadě obrněnci, které pořizuje Slovensko, kde si premiér Heger stojí za ministrem obrany a za transparentností pořizování těch obrněnců.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Jestli to se dá udělat ve stíhačkách. To si myslím, že nedá, ale teď momentálně, ale toto, co teď zmiňujete, je obrovské téma, my se o něm bavíme, jak v Evropské unii, tak se o něm bavíme se v Severoatlantické alianci, protože roztříštěnost těch nákupů a těch druhů používané vojenské techniky, která je v evropských zemích, je enormní. A pokud chceme do budoucna být víc akceschopní a vlastně i efektivní, tak musíme některé ty nákupy koordinovat, to znamená, jak to bude, jakými kroky se to udělá, o tom se budeme bavit, jestli to má být.

Václav MORAVEC, moderátor:
Týká se to, pane premiére, třeba obrněnců, když Slovensko…?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Může se to týkat čehokoliv, protože prostě do budoucna nemůžeme mít takto roztříštěné, nebo to takové množství různé vojenské techniky. My to potřebujeme dostat pod nějakou kontrolu, jestli se domluvíme na nějaké koordinaci mezi několika zeměmi nebo v nějakém širším, to se bude týkat, bude se to lišit podle jednotlivých druhů zbraní a podle těch možností, které tam jsou. Ale to, že to je velké téma a že s tím máme něco dělat, na tom je shoda, jak v alianci u těch evropských členů, tak je na tom shoda v Evropské unii.

Eduard HEGER, premiér SR:
Toto bude i téma po dobu vašeho předsednictví, které se bude diskutovat na summitech Evropské rady nebo už jsme to částečně otevřeli v nějaké jisté koncepční rovině a bude to k tomu směřovat z hlediska toho střednědobého a dlouhodobého, protože mnohé země, které už běží v obstarávání té techniky, to už zastavit nelze, ale samozřejmě, když se podíváme výhledově15-20 let a více, tak to dává velký smysl. A tam k tomu, řeknu, otevírají i velké země právě tuto diskusi, protože hledáme v tomto tu efektivitu, tu kompatibilitu i právě tu jednotu. Takže já si myslím, že ty projekty, které máme už rozběhnuté, ještě doběhnou, ale už jejich obnova a další a další spolupráce půjde na tomto principu v horizontu sedmi až deseti let.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
A o té spolupráci svědčí ještě 1 věc. My jsme se vlastně domluvili, a Česká republika byla jedna z těch, která to podporovala, že se zvýší společný rozpočet Severoatlantická aliance. To je důležité. A současně jsme se připojili k podpisu nového inovačního programu, který bude zase společnými finančními prostředky podporovat výzkum, start-upy v oblasti ozbrojeného průmyslu, aby nám neutíkal, Severoatlantické alianci i ten vývoj, abychom byli schopni konkurovat v oblasti výzkumu a inovací. Tohle já pokládám za důležité, a to jsou ty signály, že to myslíme vážně s tím, že chceme víc spolupracovat a víc věcí dělat společně.

Václav MORAVEC, moderátor:
My se tady setkáváme v Karlových Varech při této mimořádné příležitosti, vy se setkáváte před kamerami České televize, za což vám ještě jednou děkuji. A Slovensko v pátek převzalo předsednictví V4, Česká republika v pátek převzala předsednictví Evropské unii. Když se podíváme na priority českého předsednictví, tak zaprvé, jde o zvládnutí uprchlické krize a poválečné obnovy Ukrajiny. Sem patří mimo jiné podpora statusu kandidáta vstupu do Evropské unie, důsledné vymáhání protiruských sankcí. Druhou prioritou je energetická bezpečnost, součástí je ukončení závislosti na energiích z Ruska, zajištění alternativních dodavatelů surovin, ale také práce na zelené diplomacii. Třetí priorita, posílení evropských obranných kapacit a bezpečnost kyberprostoru. Čtvrtou, strategická odolnost evropské ekonomiky. Pátou, odolnost demokratických institucí. A to, co je teď klíčové pro vás pro oba, jako pro premiéry, ta otázka, která je asi nejtěžší a zároveň stojí za to hledat na ni odpověď, kdy se podle vás podaří obnovit suverenitu Ukrajiny. Pane premiére Fialo?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Poctivá odpověď je jednoduchá, to nikdo neví. Ale to, co víme, je, že musíme Ukrajině pomáhat všemi prostředky. Musíme jí pomáhat proto, aby zvládla boj s neskutečnou přesilou. A Ukrajinci ukazují obrovské hrdinství, jsou stateční a vytrvalí, takže to překvapuje celý svět, nejvíc Vladimíra Putina. Ale nezvládnou to bez naší pomoci. Takže my se soustředíme na to, abychom zajistili dostatek vojenské a nejenom humanitární, ale vojenské pomoci, aby Ukrajinci měli zbraně, s kterými mohou vybojovat svoji nezávislost a naši bezpečnost, naši svobodu. Oni bojují za nás. A to, co jsme říkali, my s panem premiérem úplně na začátku, co říkaly pobaltské státy, co s námi říkalo Polsko, v první den války nám bylo jasno, o co tady jde, tak to dneska sdílí vlastně celá Evropa. Naprostá, ne naprostá většina, celá Evropská unie se na to dívá stejně, je potřeba pomoci Ukrajině.

Václav MORAVEC, moderátor:
Je podle vás realistické, aby byla suverenita Ukrajiny obnovena v řádu měsíců, nebo to to byste označil za nepravděpodobné?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Možné to je a všichni si to přejeme. Vidíte, že jedním z těch našich priorit je poválečná obnova Ukrajiny, takže se připravujeme i na to, že…

Václav MORAVEC, moderátor:
Není to spíš ale z říše snů, když se podíváte?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Není to z říše snů.

Eduard HEGER, premiér SR:
Když dovolíte, já bych do toho vstoupil. Já si myslím, že trošku tu i ještě upravit tu terminologii, protože ta suverenita tu stále je, oni mají svoji vládu, kterou si zvolili a ta bojuje. Mluvme možná o územní celistvosti, která má svoje stupně. A musíme si uvědomit, že nejprve je důležité, aby uchránili tu územní celistvost tak, aby už ta ruská vojska nepostupovala a postupně je začali vytlačovat, což je velmi důležité.

Václav MORAVEC, moderátor:
Což se zatím nedaří, protože když se podíváte na kupříkladu Luhanskou oblast a podíváme se na to, že ta suverenita Ukrajiny je, byť pomaleji, než předpokládala většina západních zemí, ale je okrajována, protože ruské jednotky…

Eduard HEGER, premiér SR:
Nikdo nepočítal, že válka bude trvat 130 dní, tedy my jsme daleko, daleko, daleko za všemi očekáváními, a to jen díky odvaze ukrajinského prezidenta a celého lidu, ale výrazné a silné pomoci demokratických zemí, počínajíce Evropskou unií, ale i dalších spojenců v NATO. Takže my jsme dnes daleko za všemi limity a máme všechny předpoklady na to, abychom doufali a věřili, že Ukrajina tuto válku vyhraje.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Vzpomeňte si na začátek toho konfliktu, analytici předvídali 3 dny, týden. Kyjev padne, 30 dní a dnes? Vidíme, jak Ukrajinci jsou schopni prostě bránit své území. Ano, je to těžké, protože ta ruská přesila je neuvěřitelná, ale oni jsou stateční, taky neuvěřitelně…

Eduard HEGER, premiér SR:
Stále silně odhodlaní.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
… stále silně odhodlaní a navíc se stalo něco, s čím taky málokdo počítal, najednou Evropská unie, která se tam potápěla v různých vnitřních konfliktech, z každé Evropské rady odchází sjednocená a nejenom sjednocená, ale s jasnými činy, s jasnými poselstvími. Severoatlantická aliance, o které se před několika lety pochybovalo, jestli vůbec přežije, jestli má smysl, tak dneska představuje úplně klíčovou akceschopnou alianci.

Eduard HEGER, premiér SR:
A přibírá nové členy.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ano a přijímá nové členy, a to to musíme všechno vidět.

Václav MORAVEC, moderátor:
Páni premiéři.

Eduard HEGER, premiér SR:
Ono je to tak, když sáhnete na demokratické hodnoty, tak se probudil celý demokratický svět a toto slouží všem demokratům po celém světě a slouží to ke cti Volodymyru Zelenskému, který to v nás všech vzbudil a řekl, tak postavte se se mnou do boje za demokratické hodnoty, nebudeme o nich jen mluvit, ale budeme za ně bojovat každý svým způsobem, ale nedáme si je vzít Vladimirem Putinem ani nikým jiným, žádným diktátorem a ukážeme celému světu, že je nejlepší způsob života na světě je demokracie. Když ukážeme každému diktátorovi i do budoucna, že jen když si pomyslí, napadnout nějakou zemi, tak toto ho čeká a mnohem víc. My se nedáme.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy používáte, pane premiére.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Můžu jenom.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pardon, ne, používáte metaforu.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Jednu větu jenom.

Václav MORAVEC, moderátor:
Hned jí řeknete, po probuzení přichází únava. A ta další otázka, která je zásadní, nepřichází únava těch… ?

Eduard HEGER, premiér SR:
Jsme vytrénovaní, po pandemii jsme dobře vytrénovaní.

Václav MORAVEC, moderátor:
Únava těch západních těch západních zemí, že dochází už kupříkladu ve skladech zbraně, které by mohly být tedy redistribuovány?

Eduard HEGER, premiér SR:
Ale to není únava. To je spíš, probouzí se celý systém té logistické podpory. Čili není to mentální únava. Je to řekněme, že ano dojdou nějaké zásoby, okamžitě průmysl doplní další. Ano, jsou tam jisté časové odseky, než to doplníte, ale ta ochota je důležitá a tady žádná únava není.

Václav MORAVEC, moderátor:
S jakou další pomocí počítá Slovensko? Teď aktuálně na Ukrajinu.

Eduard HEGER, premiér SR:
Pro nás stále samozřejmě, MIG jsou ve hře, opravujeme jejich techniku, hovoříme o případně nějakých tancích a podobně, ale nechci to říkat konkrétně, protože i ukrajinská strana nás požádala, abychom nespecifikovali tuto techniku, jednak ze strategického bojového hlediska, ale přirozeně naše technika je známá, takže tam mnoho toho neuděláte. Je to je to poměrně jednoduché, ale o tom to je, lepší se skutečně bavit za zavřenými dveřmi a diskutovat, protože je to otázka bezpečnosti. A ta musí být.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale počítáte s dodávkami dalších těžkých zbraní v těch následujících?

Eduard HEGER, premiér SR:
To, co jsem řekl, myslím, že to nám nyní stačí.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ta jedna věta, která je důležitá k těm hodnotám a k tomu poučení a k tomu, co způsobila statečnost Vladimíra Zelenského. My jsme v rámci toho nového strategického konceptu Severoatlantické aliance definovali i další hrozby, a to je taky historické a poprvé je Čína shledávána jako hrozba, a to v konkrétních věcech, protože západní svět, západní demokracie už nechtějí se zase probudit za několik let. A říct, my jsme netušili. My jsme zvyšovali svoji závislost a nebylo nám jasné, že tu je určité riziko. Tohle nechceme zopakovat, takže to to probuzení, o kterém o kterém Eduard mluvil, to jde všemi směry, prostě musíme bránit svobodný svět a jsme najednou odhodlání to dělat, a to odhodlání je možná ještě 1 věc je vždycky mít na to techniku a mít na to mít na to peníze. Ale druhá věc je mít to odhodlání a teď je tady to odhodlání, a to odhodlání je jedna z nejsilnějších zbraní.

Eduard HEGER, premiér SR:
Ještě promiňte.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane premiére, v souvislosti s tím, jenom pardon, pane premiére, vy jste se na mě domluvili.

Eduard HEGER, premiér SR:
My jsme šli spolu na kávu.

Václav MORAVEC, moderátor:
To jste se rozjeli. Pane premiére, znamená to, že České republice už nedocházejí síly s tím, že by ukončila svoji pomoc dodávkami těžkých zbraní, jak jste naznačoval před časem?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já také musím být velmi opatrný. A my opravdu my opravdu musíme být opatrní i z toho důvodu, všichni si uvědomme, to není, že politici chtějí něco tajit, ale my dodáváme jedné z válčících stran nějakou techniku a cokoliv řekneme podrobněji, tak ohrožuje i ty lidi, kteří se o to starají, proto musíme být takto opatrní. My jsme schopni dodávat a shánět další zbraně, ale my potřebujeme, a to je zase to, proč voláme po solidaritě, a proč ona se děje, jestliže my dodáváme techniku, kterou umí Ukrajinci dobře použít, to je technika ze sovětské a postsovětské éry, tak zpočátku to můžeme dělat bez problémů, ale pak musíme to, co posíláme, nahrazovat v těch našich armádách tak, aby naše armády si zachovaly plnou bojeschopnost. V té chvíli potřebujeme dodávky zase zbraní jinou techniku třeba ze zemí od našich západních přátel.

Václav MORAVEC, moderátor:
Od Spolkové republiky Německo.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Třeba to je příklad toho, co jsme domluvili ve Spolkové republice Německo, kdy my můžeme ještě dál posílat tanky a potřebujeme, ale od Německa tanky Leopard, kterými vlastně doplňujeme ty naše zásoby a tu naši bojeschopnost.

Václav MORAVEC, moderátor:
Končí, či nekončí tedy dodávky těžké techniky v těch nadcházejících týdnech?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Pokud toto bude fungovat, tak samozřejmě nemusí skončit.

Václav MORAVEC, moderátor:
A funguje to, nebo ne?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Funguje to, jak vidíte na té dohodě, někde to funguje těžkopádněji. Potřebujeme to zrychlit, ale obecně to funguje. A začíná tu ještě 1 věc, která je taky nová, státy Severoatlantické aliance začínají cvičit ukrajinské vojáky v tom, aby dokázali ovládat tu novou techniku, se kterou zatím nebyli zvyklí pracovat, takže se tu otevírá nové okno příležitostí.

Václav MORAVEC, moderátor:
To se týká České republiky i Slovenska?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To se týká, a může se týkat i České republiky.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy tedy počítáte s tím, že v dohledné době bude Česká republika v nějakých větších počtech vycvičovat ukrajinské vojáky?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Pokud to bude potřeba, tak to budeme dělat tak jak jiné země Severoatlantické aliance nebo Evropské unie. My jsme k tomu připraveni.

Václav MORAVEC, moderátor:
Obrátila se na vás ukrajinská strana?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To závisí na tom, opravdu o podrobnostech nebudu mluvit, ale závisí to na tom, jaká technika tam bude dodávána, na co bude potřeba vlastně ukrajinské vojáky školit.

Eduard HEGER, premiér SR:
Já jen doplním na našem příkladu. To stejné se stalo s naší S300, jakmile jsme měli náhradu ze Spojených států, mohli jsme posunout S300. Teď hovoříme s Německem právě o například tancích a podobně, takže to jsou věcí, které dávají smysl, dávají smysl i těm zemím, které mají vyspělejší techniku a umíme si takto pomoct. Ale tady chci jeden důležitý rozměr říct, nezbytnost. Víte, co se týká Ukrajiny, my už jsme v situaci a od začátku jsme v situaci, že to je nevyhnutné. To není o tom, že teď se unavíme, my si nemůžeme dovolit únavu, protože když prohraje Ukrajina, prohrajeme i my, všichni společně prohrajeme, takže ta nevyhnutelnost nám bude dávat dostatek sil na to, abychom bojovali v prospěch vítězství Ukrajiny, protože chceme žít v míru, a to od začátku deklarujeme. Vždyť my jsme nezaútočili na Ruskou federaci, Ukrajina nezaútočila na Ruskou federaci, které jednotky vstoupily do čího teritoria. Ruská federace to může ukončit kdykoliv, stáhne svoje vojska zpátky a je vyřízeno, je mír, ale dokud ona bude mít svoje jednotky na ukrajinském území, tak ona je ta, která štve proti demokratickému zřízení.

Václav MORAVEC, moderátor:
Když je řeč o českém a slovenském předsednictví, v případě Slovenska V4, v případě České republiky Evropské unii, tak ani česká ani slovenská vláda v současnosti nemají jednoduché, opozice obě vlády, tak říkajíc, griluje ohledně pomoci vůči inflaci a různým skandálům.

Peter PELLEGRINI, bývalý premiér SR, místopředseda Národní rad SR, předseda strany HLAS - sociálna demokracia, 28. 6. 2022:
Žádná pomoc důchodcům, žádné zvyšování platů lékařů, sester nebo učitelů, žádná pomoc pracujícím bez dětí, nové transportéry za 1,7 miliardy. Pokud existuje skutečný sociální hyenismus, tak tato vláda nám ho právě předvedla v přímém přenosu.

Robert FICO, bývalý premiér SR,
poslanec Národní rady SR, předseda strany SMER - sociálna demokracie, 30. 6. 2022:
To, co vidíme, to je jedno velké trápení. Mě skutečně uráží, že je Sulík odvolávaný a on si jede na dovolenou s dcerou. Mě uráží mnohé jiné věci, které tu dnes vidíme. Ty směšné pokusy, že pojďme si navzájem odpustit, potom se znovu uráží. Jděte už dámy a pánové z vládní koalice od toho pryč, už dejte tomu Slovensku pokoj.

Andrej BABIŠ, předseda hnurí,
poslanec, 16. 6. 2022 /ANO/:
Vláda se vůbec nezabývá penězi, které má v Evropské unii, 1000 miliard modernizační fond, 978 miliard evropské peníze, které my jsme vybojovali, takže peněz mají dost, akorát nechtějí pomoci lidem.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí, 28. 6. 2022 /SPD/:
Podle názoru hnutí SPD jsme svědky mafiánských praktik, které prostřednictvím hnutí STAN prorostly do struktur téměř všech vládních stran ve vládě
Petra Fialy. Jediné čestné východisko je tudíž okamžitá demise vlády.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane premiére, chystáte se na demisi, v příštím týdnu vás čeká mimořádná schůze
Poslanecké sněmovny a počítáte s tím, že v dohledné době přijde žádost opozice na svolání schůze o vyslovení nedůvěry vládě?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To nevím, co udělá opozice, ale očekával bych, že v takto těžkých časech a ještě v době, kdy máme předsednictví, tak se budou chovat trošku rozumněji. Ale nedá se s tím počítat, dobře. Já myslím, že občané to vidí. Já se určitě naše vláda se určitě na demisi nechystá. My cítíme silnou podporu. Máme před sebou velké úkoly, které musíme ve prospěch lidí dělat. Pomoc, kterou českým občanům poskytujeme v této složité situaci při rostoucích cenách energií, při inflaci, je srovnatelná naprosto dobře s jinými zeměmi. A já, protože…

Václav MORAVEC, moderátor:
My se k tomu dostaneme. Promiňte.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ale já jsem se třeba díval na ta čísla. Když se podívám na Slovensko nebo na Českou republiku, ta pomoc se pohybuje, kterou vynaložila slovenská vláda a česká vláda, se pohybuje někde mezi 4,2 až 5,2 procent výdajů státního rozpočtu v obou zemích, což ukazuje, že vlastně, a když to srovnáte s jinými zeměmi třeba s Rakouskem a s dalšími, je to velmi podobné. Čili ty vlády hledají možná trošku jiné formy, ale vlastně všechny se snaží pomáhat a ten objem té pomoci je vlastně velmi srovnatelný.

Václav MORAVEC, moderátor:
Nakolik destabilizuje vaši vládu pnutí v koalici kvůli Janu Lipavskému, ministrů zahraničí, za kterého se prezident podle svých slov v rozhovoru pro Mladou frontu DNES hodlá omluvit izraelskému prezidentovi, který se chystá do České republiky, jde o to, že Česká republika se nepřipojila k zemím odsuzujícím zprávu komise rady OSN pro lidská práva, která je v Izraeli kritická. Destabilizuje Jan Lipavský vládní koalici?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ne, vůbec ne. A já jsem na začátku svého mandátu premiéra řekl, že budu k lidem otevřený. Já bych byl opravdu naprosto otevřený, popsal bych napětí v koalici, kdyby bylo, ale ono opravdu není. To, že na některé věci máme jiné názory a musíme si je nějak vyříkat, to je prostě přirozené, je to koalice, která se skládá z pěti stran, ale žádné napětí, které by skutečně ohrožovalo naši koalici, tam není a já bych...

Václav MORAVEC, moderátor:
A vy tu omluvu za Jana Lipavského prezidenta republiky považujete za adekvátní, ke které se chystá?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ne, nepovažuju to za adekvátní. Já nepovažuji za dobré to rozhodnutí o hlasování v Organizaci spojených národů. Já jsem to panu ministrovi řekl, předpokládám a očekávám, že Česká republika při těch dalších hlasováních se vrátí ke svému jasnému postoji, který nám určitě sluší a který je hlavně správný. Ale víc bych z toho nedělal. Ani to hlasování nijak nenarušilo naši úzkou vazbu ke Státu Izrael a naši plnou podporu, kterou Izrael poskytujeme ve všech mezinárodních organizacích.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale tu prezidentovu omluvu nepovažujete za adekvátní v tomto?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já pro ni nevidím důvod. A znovu opakuji, na pozici české vlády a České republiky vůči Izraeli a na naší plné podpoře se nic nemění.

Václav MORAVEC, moderátor:
Slovenská republika, zmiňoval jsem vaši vládu, kdy váš koaliční partner SAS zvažuje, zda vůbec má ve vládě setrvávat kvůli vašemu ministrovi financí, který vám zároveň předseduje, tedy panu Matovičovi. Uvažoval jste o tom, že byste rekonstruoval vládu, počítáte s odchodem SAS z vlády?

Eduard HEGER, premiér SR:
Nemůžeme si to dovolit, nic takového si nemůžeme dovolit, protože ta stabilita je úplně klíčová. A je důležité, aby opadly emoce. Ale když dovolíte, na chviličku odbočím a odlehčím to, protože včera jsme se byli projít i s panem premiérem po Karlových Varech a ta procházka byla velmi příjemná a tu podporu je skutečně cítit v ulicích. Každou chvíli někdo se zastavil, či už se chtěl vyfotit s panem premiérem, anebo mu podal ruku, a řekl, volili jsme vás, fandíme vám. Takže velmi jsem byl mile překvapený, jak silnou podporu má pan premiér. Předpokládám, že i vláda.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jestli jste neprocházel, pane premiére, kolem karlovarské kavárny. My tady v Česku dělíme schematicky, kavárna versus hospoda na vesnici.

Eduard HEGER, premiér SR:
Musím říci, že sám pan premiér byl překvapený, kde všude ho zastavovali a chtěli se s ním vyfotit a podat mu ruku a vyjádřit podporu. Takže velmi mě to mile potěšilo, že tak to silná podpora této vaší vlády, Petře, je a myslím, že tak je to správné.


Václav MORAVEC, moderátor:
A vy počítáte u vás na Slovensku, protože když se podívám, ano, když se podíváme na preference stran, které tvoří slovenskou vládu, můžeme se na ně podívat, aktuální, které jsou od agentury Focus a byly publikovány právě v pátek, tak na Slovensku by právě vyhrál Peter Pellegrini, kterého jsme slyšeli a který vás výrazně kritizuje. Vy odmítáte jeho výzvu na výměnu ministra obrany a Pellegriniho HLAS má v současnosti zhruba 20,5 procenta hlasů. Druhý by skončil Ficův SMER, obě tedy strany jsou opozične, 14,4 %, třetí místo Svoboda a solidarita Richarda Sulíka, která zvažuje, zda ve vaší vládě má setrvávat, Progresivne Slovensko by volilo 9 % lidí. Jsme rodina by získala 7,6 a politická strana Obyčajní luďia, za kterou vy jste premiérem, tak ta by se dostala a měla by 7,1 %, to nevypadá jako na výraznou podporu?

Eduard HEGER, premiér SR:
U nás je problém na Slovensku, že my komunikací v rámci koalice, která je bohužel vyostřená, osobní, zastiňujeme všechny dobré výsledky. Vezmeme si příklad, vždyť nejlepší vizitku vám dají lidé ze zahraničí. V pátek jsme podepsali smlouvu s prestižní automobilkou Volvo, která přichází ne na Slovensko, ale na východní Slovensko. To je jen ve výši jedné miliardy eur, 1,3 miliardy eur investice do elektromobility, kterou budou vyrábět elektromobily na východním Slovensku, otevírají nový klastr, čili je to ukázka důvěru ve Slovensko, v budoucnost Slovenska a myslím si, že i stabilitu toho, jak vláda dokáže dělat kroky z hlediska výsledků. Ale ano, ta komunikace to zastiňuje a potom ty emoce jsou vybičované, proto říkám, je potřebné i teď přes léto zchladit emoce a znovu najít…

Václav MORAVEC, moderátor:
Uvažujete o rekonstrukci vlády.

Eduard HEGER, premiér SR:
Ne, navrhl jsem mým partnerům reformu koaliční rady. Musím říct, že jsem inspirovaný i diskusí s Petrem, když jsem tady byl na začátku června, jsme měli společnou diskusi k třicátému výročí vlastně těch diskuse, vlastně, když se potom rozdělily naše země. A byl to velmi dobrý model, který se mi zalíbil a nabídl jsem, trošku jsem ho ještě dopracoval a nabídl jsem ho koaličním partnerům a když dovolíte, zareaguju ještě na dva opoziční pány, na Petra Pellegriniho, který hovoří, že důchodcům jsme nepomohli, tak měl by trošku sledovat děj na Slovensku, protože právě tento měsíc přišel předčasný třináctý důchod, valorizovaný třináctý důchod všem důchodcům na Slovensku, taktéž na začátku roku jsme více než 800 000 důchodcům, máme jich 1,4, ale pardon, 1,2 milionu, jsme poskytli očkovací bonus, víc než 200 000 myslím, že dostalo bez, nebo se nechtěli rozhodnout pro očkovaní. Je to ochrana jejich zdraví. Ale my děláme všechno proto a říkáme, že budeme vyhodnocovat tu pomoc důchodcům, ale zároveň pomáháme rodinám, kterou oni roky zanedbávali, u nás rodiny se dostaly do skupiny nejvíc ohrožených chudobou. A poslední věc, k Robertu Ficovi, který hovoří, že jeho uráží, víte, mě uráží to, že za jeho vlády tady byli lidé, kteří dnes přiznávají k závažné korupční činností, jsou odsuzováni a mluví o tom, že tunelovali slovenské veřejné finance v desítkách a skutečně ve velkých milionech. To to uráží mě a jeho uráží a že naši ministři, kteří přinesli sem velkou investici, něco tam říkal o nějakém odvolávání. Toto jsou výsledky jejich vlád?

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane premiére.

Eduard HEGER, premiér SR:
Nic, zanedbaná, o obraně jsme si povídali 30 minut a proč je Slovensko v takovém stavu, protože tady vládli 12 let a vykašlali se na to. Peter Pellegrini a Robert Fico, takže ti pánové by měli velmi vážit svoje slova.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane premiére. Když tedy mluvíte o tom, že jste se inspiroval českou koaliční smlouvou a tím, jak funguje koalice nebo koaliční rady od
Petra Fialy. Neulevilo by se vám jako premiérovi, pokud byste z vlády odvolal Igora Matoviče, předsedu vaší politické strany a zároveň ministra financí, protože část té nestability je právě dána Igorem Matovičem a jeho vystupování. Uvažujete o tom, že byste…?

Eduard HEGER, premiér SR:
Považuji vás za úplného profesionála z hlediska politických diskusí, skutečně vaše renomé je známé, nejen v Čechách, ale i na Slovensku. A upřímně myslím si, že taková to otázka do vašich úst nepatří, protože položit členovi předsednictva otázku, zda bude odvolávat svého předsedu, je myslím si, že přinejmenším a teď promiňte, to vyslovili na Slovensku, čili vy to jen reprodukujete, je přinejmenším velmi nezdvořilá. A určitě politicky i nelogická.

Václav MORAVEC, moderátor:
Když destabilizuje koalici?

Eduard HEGER, premiér SR:
A jak destabilizuje koalici? Podívejte se na výsledky, které máme. Teď jsme v pondělí nám Evropská komise schválila první žádost o platbu ve výši 400 000 000 EUR. V úterý jsme jako vláda schválili 13 miliard euro operačního programu na 21-27. Velmi intenzivně jednáme i o platech zdravotníků i o platech zaměstnanců státní správy, máme a veřejné správy. Máme velmi dobrou komunikaci s Konfederací odborových svazů, čili schválili jsme výstavbu dvou nemocnic, na Slovensku neuměly vlády zbourat nemocnici 30 let. A my jdeme stavět 2 nemocnice, ano, je to velká ambice, ale my si ty rukávy vyhrneme, my se toho nezalekneme, protože nejsme populisti. A toto jsou výsledky, řekněte mi, kde je destabilizovaná koalice? Ty výsledky, které dosud dokázala naše vláda, máme enormní nad výběr daní, víc než 2 miliardy, ano, i díky inflaci, ale díky tomu, že jsme v covidu poskytli tak dobře cílenou pomoc, že ty firmy přežily a dnes generují nad příjmy. A z toho můžeme ty peníze dávat opět do ekonomiky, do státu, do rozvoje, do investici, schválili jsme peníze pro školství.

Václav MORAVEC, moderátor:
Se omlouvám, pane premiére.

Eduard HEGER, premiér SR:
Promiňte, takové malé okénko, poslední věta. Ukažte mi, kde je ta destabilizace koalice, jestli je v emoční rovině, ať si odpočinou přes léto, ale v září je čekám připravené plně pracovat a profesionálně.

Václav MORAVEC, moderátor:
Když se vzájemně inspirujete, tak inspirace Slovenskem, slovenská vláda, pane premiére Fialo, se v únoru dohodla s největším výrobcem elektřiny v zemi společností Slovenské elektrárne na dodávkách elektrické energie za cenu, která je výrazně nižší než současné ceny na trhu. Vláda výměnou za dohodu s firmou ustoupila od plánovaného zvláštního zdanění podniku.

Igor MATOVIČ, ministr financí SR, 16. 2. 2022 /OĺaNO/:
S pány za mnou jsme se dohodli, že Slovenské elektrárně poskytnou slovenským domácnostem na následující 3 roky tu regulovanou cenu elektřiny, anebo tu silovou část elektřiny, tzv. base load za úplně stejné ceny, jaké jsou dnes. Bez ohledu na to, jaké jsou ceny burzové do budoucna.

Václav MORAVEC, moderátor:
Slovensko tedy uvažovalo i o tom zvláštním zdanění, i pro českou vládu se to, řekněme, stává tématem, to znamená zdanění toho neočekávaného zisku, čemuž se říká Winter foul nebo.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Budu velmi stručný. Za prvé jsem chtěl k té předcházející diskusi říct, že Slovensko působí velmi stabilně, velmi konsolidovaně, a to díky tomu, jak vystupuje Eduard na těch všech mezinárodních fórech. A nevidím, já to mohu posuzovat jenom z pohledu z toho mezinárodně politického pohledu, ale vidím tam opravdu silný leadership. To pokládám v těchto těžkých chvílích za strašně důležité pro Evropu. Jedna poznámka. Druhá, nemůže se vždycky vzít jedna věc té druhé země a říct, oni udělají toto, vy jste neudělali toto, a tak je to špatně, tak to není. Slovensko má jinou strukturu energetického trhu. Slovensko má jinou legislativní roli regulačního úřadu, mohou regulovat celou cenu, my můžeme regulovat jenom její část. Nemáme možnost udělat takovouto dohodu vzhledem k jiné struktuře vlastníků, ale zase jsme přišli s úsporným tarifem, kterým budeme ty ceny domácnostem a nakonec i podnikatelům kompenzovat. Takže děláme jiné kroky. My jsme se…

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy uvažujete, pane premiére, ale o tom kroku, který bude nezbytný pro stabilizaci státního rozpočtu, zavedení mimořádné daně, kupříkladu člen Národní ekonomické rady vlády a bývalý viceguvernér centrální banky, a teď se omlouvám za výpadek jména, v rozhovoru pro Seznam Zprávy zmiňoval, že se tomu jako vláda nevyhnete? Mojmír Hampl, že se tomu jako vláda této úvaze nevyhnete.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
My zvažujeme nějakou formu solidarity a ta solidarita má tuto příčinu. Lidé a firmy se dostávají do obrovských problémů vzhledem k rostoucím cenám energií. Souběžně rostou zisky energetickým společnostem, distribučním společnostem, které nejsou dány tím, že inovují, přišly s novou technologií, něco změnily, jsou prostě dány obecně situací na trhu. A my zvažujeme nějakou formu solidarity. Já teď opravdu nemohu říct, jestli půjdeme formou nějaké dočasné daně nebo nějakou formou dobrovolné dohody. Musíme nad tím ale uvažovat. Je to na místě, protože v této mimořádně obtížné situaci, ti, co mají extrémně vysoké zisky díky tomu, co se děje ve světě a kolem nich, tak by měli nějakou formu solidarity projevit. Na tom je shoda a teď budeme hledat ten správný nástroj.

Václav MORAVEC, moderátor:
Já vám děkuji za to, že jste hodinu byli hosty mimořádného vydání Otázek. Škoda, že ten čas nemůže být delší,
Petr Fiala, český premiér a Eduard Heger, slovenský premiér, byli našimi hosty, tady mimořádné vysílání Otázek z 56. Ročníku z Karlových Varů. Děkuji vám, užijte si nejen Filmový festival Karlových Varech. Hezké léto vám oběma. Díky.

Eduard HEGER, premiér SR:
Děkujeme pěkně, bylo to příjemné.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Děkujeme, pěkné léto.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS