12. října 2021

Interview ČT24: O vládě s ANO v žádném případě jednat nebudeme. Babiš ani s pověřením většinu nezíská

(ČT 24) Politické strany začaly jednat o podobě budoucí sněmovny, diskutuje se také o vzniku nové vlády. Podle sobotního memoranda počítají koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a PirátiSTAN s tím, že budou vyjednávat výhradně společně. Jednání o vládě s ANO je nesmysl, řekl lídr vítězné koalice SPOLU a pravděpodobný budoucí premiér Petr Fiala v Interview ČT24.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT24.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v úterý informoval, že šéfa ODS Fialu hned po volbách oslovil s nabídkou vyjednávání o vládě – ta však nebyla přijata. „Pan premiér mi poslal blahopřejnou SMS, ve které vyjádřil zájem se setkat a jednat,“ okomentoval Petr Fiala. Dodal, že už dříve avizoval, že jednání o vládě s ANO nepřipadá v úvahu.

Připomněl také, že už v sobotu se setkaly koalice SPOLU a PirátiSTAN a společně připravily prohlášení o vůli sestavit vládu. „Takže tady já nevidím žádný smysl, proč bychom měli jednat s ANO o vládě. Toto žádná cesta není. To, že budeme jednat s ANO i SPD o složení orgánů poslanecké sněmovny, to je jasné, to je logické. Ale o vládě v žádném případě,“ zdůraznil.

Současný premiér také řekl, že volby vyhrálo ANO, neboť získalo nejvíce mandátů. Petr Fiala oponoval, že to tak není. „Každý viděl počet hlasů, které jsme dostali i procentuální výsledky. Ale co je na tom nejpodstatnější, že v poslanecké sněmovně je většina, která získala důvěru od voličů k tomu, aby provedla politickou změnu,“ reagoval.

Podle úterních slov Babiše prezident v neděli potvrdil, že ho jako předsedu nejsilnější strany pověří sestavováním vlády, pokud nastane ta chvíle, a je na něm, zda pověření přijme. Petr Fiala podotkl, že situaci nerozumí. „Máme několik dní od setkání Andreje Babiše s Milošem Zemanem. Předtím to vypadalo, že spolu nemluvili. Teď se zdá, že spolu komunikovali, dokonce o budoucím politickém vývoji v České republice. To se těžko komentuje, to musí vysvětlit Andrej Babiš,“ reagoval.

Petr Fiala podotkl, že pokud Babiš pověření přijme, stále nebude mít většinu ve sněmovně. „Pořád doufám, že všichni zachovají elementární zásady pravidel hry v parlamentní demokracii,“ dodal.

Z Hradu se zatím nikdo neozval

Lídr SPOLU v pondělí uvedl, že kvůli hospitalizaci prezidenta Miloše Zemana zatím počká s žádostí o schůzku s ním. Hrad se chce k dalšímu postupu hlavy státu při sestavování vlády vyjádřit ve středu. „V okamžiku, kdy pan prezident opustí jednotku intenzivní péče, tak jsem připraven požádat o schůzku,“ sdělil Fiala. Doplnil, že ho zatím Hrad nekontaktoval.

Považuje za dobré znamení, že už existují určité informace o zdravotním stavu hlavy státu. Podle něj jsou totiž ve veřejném zájmu. „Veřejný zájem je vědět – ano, je tu šance na uzdravení v nějaké rozumné době a pan prezident se vrátí k výkonu funkce. Tato informace je pro veřejnost důležitá a je správné, že ji všichni požadují,“ řekl s tím, že znát konkrétní diagnózu nutné není.

Zemanovi vyprší druhý mandát v březnu 2023. Podle Petra Fialy je jedním z velkých úkolů příštích dní začít přemýšlet nad kandidátem do prezidentských voleb. Byl by rád, kdyby kandidát byl za koalici SPOLU. Nevyloučil ale možnost širší podpory. ANO před sněmovními volbami uvedlo, že do prezidentských voleb postaví vlastního kandidáta, jméno ale neřeklo.

Přepis rozhovoru:

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Zítra by se měla rozběhnout další povolební vyjednávání. Premiér Andrej Babiš dnes prohlásil, že prezident v neděli naznačil, že ho pověří sestavením vlády. Jestli by pověření přijal, ale neřekl. Hrad mezitím oznámil, že zítra zveřejní, jak bude prezident, který je stále v nemocnici, při sestavování vlády postupovat. Co se bude dít dál? A kdy bude mít Česko novou vládu s důvěrou. I na to se zeptám
předsedy ODS a kandidáta koalice SPOLU na premiéra Petra Fialy, který je hostem Interview ČT24. Dobrý večer.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý večer.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane Fialo, Andrej Babiš dnes řekl, že vás hned po volbách oslovil s nabídkou vyjednávání o vládě. Nebyla však přijata. To jsou slova pana premiéra, je to pravda?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Pan premiér mi poslal blahopřejnou esemesku, ve které vyjádřil zájem se setkat a jednat. Já sem už dopředu říkal, že jednání o vládě s hnutím ANO nepřipadá v úvahu. Nevidím v tom žádný smysl. My jsme navíc hned v sobotu v den voleb se setkali s druhou koalicí. Naše koalice SPOLU s koalicí Pirátů a Starostů. A začali jsme pracovat a připravili jsme společné prohlášení o vůli sestavit vládu. Takže tady nevidím žádný smysl, proč bychom měli jednat s hnutím ANO o vládě a tohle žádná cesta není. To, že budeme jednat s hnutím ANO i SPD o složení orgánů
Poslanecké sněmovny, to jasné, to je logické, ale o vládě v žádném případě.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Co vám nabídl? Jednání o vládě? Takhle to napsal, pojďte se mnou jednat o vládě?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Nějak v tomto smyslu, ale já opravdu.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A vy jste mu napsal nikdy?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, já jsem řekl, že, že v tom nevidím smysl a pojďme se bavit potom až o složení
Poslanecké sněmovny, ale o vládě prostě to nemá žádnou logiku. My jsme to řekli před volbami. Hned v den voleb jsme začali pracovat s koalicí, která je připravena udělat politickou změnu. K tomu jsme dostali od voličů mimořádně silný mandát a ten míníme naplnit.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Vy jste říkal, že vám gratuloval a pogratuloval vám k vítězství? Ptám se na to proto, že dnes Andrej Babiš řekl, že vyhrál on, protože jeho hnutí má nejvíc mandátů.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Volby jsme vyhráli my. To je jako jasné.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
No, jemu asi ne.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Každý viděl, no ale každý viděl počet hlasů, které jsme dostali i vlastně procentuální výsledky. Ale to, co je na tom nejpodstatnější, je, že v
Poslanecké sněmovně, a to je důležité, je prostě většina, která získala důvěru, důvěru od voličů k tomu, aby provedla politickou změnu. To si myslím, že je jasné. Já myslím, že všichni umíme spočítat, počítat 108 je určitě z 200 jasná většina. A tu většinu máme.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:

Poslanci dnes říkali, že umí počítat, ale Andrej Babiš potom řekl: „Vítězem voleb, volby vyhrál já.“ A dnes taky řekl: „Prezident v neděli mluvil o tom, že když nastane ta chvíle, tak mě osloví s pověřením o sestavení vlády. Je na mně, jestli to pověření přijmu nebo ne. Na to se mě zeptejte, až mě pan prezident pověří.“ Tak jak tomu rozumíte?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já tomu moc nerozumím, ale já hlavně jsem najednou máme několik dní od toho setkání Andreje Babiše s Milošem Zemanem. Před tím vypadalo, že spolu nemluvili. Teď se zdá, že spolu komunikovali. Dokonce o nějakém budoucím vývoji v politickém České republice. Tak jako to se těžko komentuje. To musí Andrej Babiš vysvětlit, proč jednou nic neříká, a pak říká něco jiného. Mezitím jsem poslouchal, že budou v opozici.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A nenapadlo vás třeba mu zavolat a zeptat se, tak Andreji, jak jste to myslel?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale tak zatím nemám tu potřebu. Budeme určitě jednat o složení
Poslanecké sněmovny a já nevidím žádný smysl v tom, abych se ptal Andreje Babiše, jak to myslel. To bych nedělal nic jiného. Jak myslel svoje jednotlivé výroky.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Mění tahle informace něco na strategii koalice SPOLU?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, já si myslím, že ta vůle voličů je naprosto jasná. My to bereme úplně vážně. Začali jsme pracovat hned po volbách. Chceme připravit rozumnou, kompetentní, slušnou vládu. Je potřeba okamžitě začít něco dělat. Každý den vidíme, jak se zhoršují čísla, která se týkají inflace v České republice. Zdražuje se. Čím déle tam bude takový přechodný stav a vláda Andreje Babiše tím to bude horší. My jsme připraveni.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A co když Andrej Babiš to pověření přijme, co budete dělat?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Přijme to pověření a nebude mít většinu v
Poslanecké sněmovně. Já pořád doufám, že všichni zachovají ne zdravý rozum, to taky, ale elementární zásady pravidel hry v demokracii, v parlamentní demokracii a budou respektovat. To ano, můžeme se pak bavit o nějakých extrémních situacích, ale tady je úplně jasné, kdo vyhrál volby, kdo má většinu v Poslanecké sněmovně a čím déle bude tahle situace trvat, tím horší pro Českou republiku. Ta situace je opravdu vážná. Tady prostě čím déle se tam bude Andrej Babiš držet se svou vládou, tím to bude horší, protože nedáme dohromady rozumný rozpočet. Nebudeme řešit ceny energií, nebudeme dělat ty, nebudeme řešit ty problémy, které lidé mají.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Dobře, ale pan prezident je momentálně v nemocnici. A Hrad dnes oznámil, že o dalším postupu bude informovat zítra. Podle mluvčího Miloš Zeman sleduje politickou situaci. Z nemocnice taky jmenoval
předsedu jednoho soudu. I když to bylo písemně, uklidnilo vás to?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Je dobré, že vůbec máme nějaké informace o zdravotním stavu pana prezidenta. To si myslím, že je důležité pro ten další vývoj. Já jsem připraven v okamžiku, kdy pan prezident opustí jednotku intenzivní péče, tak požádat o schůzku. A těším se na to, že budu moci s prezidentem Milošem Zemanem jednat o tom politickém vývoji a o tom, jak rozhodli voliči ve volbách.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Má za takové situace ještě smysl, aby se
Miloš Vystrčil, předseda Senátu dotazoval oficiálně Kanceláře prezidenta republiky na jeho zdravotní stav? Protože on to dnes avizoval Twitteru, ale mezitím se udála spousta věcí a Hrad řekl, že zítra tedy nějaké informace budou, tak má to ještě smysl?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Když budou informace, tak
Miloš Vystrčil a všichni senátoři budou určitě spokojeni a hlavně bude spokojená veřejnost. Já myslím, že ten problém je, že prostě nikdo nevěděl, jak to s panem prezidentem je. Určitě nikdo nechce znát nějaké diagnózy a podrobnosti a všichni mu přejeme co nejrychlejší uzdravení. Ale ten veřejný zájem vědět, ano je tu šance na uzdravení v nějaké rozumné době a pan prezident se vrátí k výkonu svých funkcí. Tahle informace pro veřejnost je důležitá a je správné, že ji všichni požadují.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Vás někdo z Kanceláře prezidenta republiky jako vítěze voleb, vy říkáte, že jste volby vyhráli. Podle počtu hlasů jste byl volby vyhráli, tak ještě nikdo nekontaktoval?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My jsme volby vyhráli, s tím se prostě nedá nic dělat ale…

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Já říkám, že jste vyhráli volby, jestli vás kontaktoval někdo z Kanceláře prezidenta republiky?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, ale já jsem připraven v okamžiku, kdy a ono by to ani nemělo smysl, když pan prezident leží na jednotce intenzivní péče a já opravdu i mám.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Nějaké úkony evidentně dělá...


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
No, ale dobře to se odehrálo dneska. Já předpokládám, že pokud se ukáže, že pan prezident, a to se dovíme zítra, je už připraven mít nějaký pracovní program, tak požádám o schůzku a věřím, že k tomu setkání dojde v blízké době. Samozřejmě politická situace je jedna věc. Ono teď ale musíme mít i ten lidský rozměr i tu úctu k tomu, že někdo leží v nemocnici s nějakou akutní situací, příhodou na jednotce intenzivní péče. Prostě tady je potřeba mít veškerý respekt. A na druhé straně to je podstatné, ono teď nic nehoří. Teď ty věci mohou běžet i bez přímého zásahu pana prezidenta. Máme možnost připravovat budoucí vládu, máme možnost teď nebo ještě ve funkci ta minulá Sněmovna, nová Sněmovna se musí sejít. Buďto jí pan prezident svolá nebo se sejde do 30 dnů. Takže v tuto chvíli je ještě nějaký časový prostor, aby se pan prezident uzdravil, a pak mohl aktivně vstoupit do toho vyjednávání.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:

Zbyněk Stanjura dnes po jednání klubu řekl, že pokud dojde k hladkému předání moci, bude koalice SPOLU respektovat poměrné zastoupení ve Sněmovně, co je hladké předání moci?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My chceme respektovat poměrné zastoupení ve sněmovně. To je hrozně důležité a říkám to tady naprosto jasně. Ale samozřejmě v demokracii platí určitá pravidla a jedno z nich je, že ten, kdo ty volby prohrál, nemá většinu v
Poslanecké sněmovně, uzná tu porážku a chová se podle toho.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Takže hladké předání moci je z pohledu
Petra Fialy, co přesně, co by mělo nastat? Co byste považoval za hladké předání moci vy?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já bych předpokládal, že hnutí ANO uzná porážku, nebude usilovat o post premiéra, když pro to nemá většinu v
Poslanecké sněmovně a bude akceptovat to, že je tu prostě jiná většina. A občané rozhodli naprosto jasně a čím déle tahle situace bude trvat tím hůř, protože Česká republika se řídí do obrovských problémů ekonomických. A je potřeba je začít řešit. Ale může je řešit jenom vláda, která vzejde z důvěry Poslanecké sněmovny.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Ano,
poslanci hnutí ANO řekli, že umí počítat a že odchází do opozice a pan předseda pak odpoledne mluvil trochu jinak. To, co říkal Zbyněk Stanjura, znělo trochu jako výhrůžka a váš poslanec Marek Benda odpoledne v České televizi potvrdil, že to výhrůžka je. To je ta slušná politika, kterou jste slibovali?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Je to slušná politika, protože já říkám naprosto jasně, chceme respektovat a budeme respektovat poměrné zastoupení v
Poslanecké sněmovně a nebudeme se chovat jako naši předchůdci. A já jenom připomenu, že například poslední dva roky nebyl obsazen post předsedy školského výboru, protože hnutí ANO nechtělo akceptovat našeho kandidáta, přestože nám patřil podle poměrného zastoupení, Martina Baxu. A tak bych mohl pokračovat. Takže my chceme dělat slušnou politiku, my, my nechceme jít cestou výhrůžek.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Možná by bylo dobré zapomenout to, co bylo a soustředit se na to, co bude… Současný šéf sněmovny…


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To jde těžko, když tady posloucháme od těchto lidí, jak se má všechno dodržovat. My to dodržovat budeme, ale ať se oni chovají slušně a respektují výsledky voleb. Pokud to dělají, určitě se domluvíme.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Radek Vondráček na to, co řekl pan Stanjura, reagoval slovy: „Tlak vyvolává protitlak.“ A dodal, že bez největšího klubu se vám nepodaří ani ustavit orgány Sněmovny. Myslíte si, že to je dobrý začátek? Vy tam spolu budete muset nějakým způsobem koexistovat možná 4 roky, pokud vydrží. Tak je to dobrý začátek těch vztahů vzájemných opozice, vládnoucí koalice? A mimochodem vy jste hodně kritizovali Andreje Babiše a jeho vládu za to, že nevtahovala opozice těch důležitých jednání. Vy to dělat bude?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My nejsme ti, kteří neříkají veřejnosti pravdu nebo celou pravdu jako Andrej Babiš. My určitě nejsme ti, kteří, když prohrají volby, tak říkají, že vlastně úplně neprohráli a přemýšlí o nějakém pověřování. Prostě tohle není ta politická kultura. Já opravdu říkám, my jsme připraveni respektovat poměrné zastoupení, sílu, kterou voliči dali hnutí ANO. To není malá síla, to já si uvědomuji. A říkám i všem, politika, kterou chceme dělat a kterou chceme dělat i v příští vládě, bude taková, že bude myslet i na ty voliče, kteří nás nevolili a volili hnutí ANO…


Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Kteří nevolili ani hnutí ANO ani vás ani koalici PirStan, milion hlasů propadlo nejvíc v historii. Máte pro ně něco?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Nepochybně, protože pokud budeme my vládnout a věřím, že tak dopadne, že ta většina v
Poslanecké sněmovně je jasná. My máme velikou vůli těch 5 stran, ty 2 koalice se domluvit. Tak chceme dělat politiku, která bude pro všechny občany České republiky, tak to má být a tak to být musí. Tak jedná odpovědná vláda a chceme skončit s tím rozdělením společnosti, které tu je, tohle musí přestat.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Když se vrátíme k tomu poměrnému zastoupení, které v řeči čísel pro hnutí ANO ve vedení sněmovny…


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
V řeči čísel o tom se budeme bavit až při těch jednáních. Já to tady nebudu říkat dopředu. To třeba závisí na tom, jak, jak na jakým se třeba domluvíme počtu místopředsedů
Poslanecké sněmovny a další věci. Budu o tom informovat, a to je součást taky politické kultury, kterou chci zavést. Tady se pořád vzkazovala nějaká silná prohlášení přes média a dopředu. Já chci nejprve jednat s našimi partnery i soupeři v Poslanecké sněmovně. Tam jim říct naši představu, vyslechnout ji a dohodnout se a tu dohodu sdělit veřejnosti… Nevidím žádný smysl…


Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Vy jste si vyměňovali různé vzkazy, jestli to bude, nebo nebude hladké předání moci a jestli to bude, nebo nebude tlak a protitlak. Pane
předsedo, řekněte mi.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale to není tak zatím tak hrozné. Podle mě jasně zaznívá snaha, domluvit se, překonat to rozdělení, respektovat i sílu opozice.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A jakým způsobem vtáhnete opozici do rozhodování, protože to bylo něco, co jste vytýkali vládě Andreje Babiše, obzvlášť v covidové krizi, že neposlouchala názory a nápady opozice. A vy jste byli ti, kteří hrozně hlasitě volali po tom, abyste se mohli podílet na tom rozhodování, tak jak to uděláte vy, aby to bylo jiné?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Snad budeme s nimi mluvit, budeme poslouchat jejich názory, to se tady prostě nedělo. Vždyť i jako ze strany třeba předsedy vlády žádná diskuse s klíčovými reprezentanty těch opozičních politických stran a proudů vůbec neprobíhala.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Takže to se bude dít?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To se musí dít dál. Například já jsem byl ten, který žádal Andreje Babiše, když byl premiér, on je premiér ještě, aby svolal schůzku reprezentantů všech stran zastoupených v
Poslanecké sněmovně a bavili jsme se třeba o nějakém minimální konsenzu v zahraniční politice, v evropské politice. Já pokládám za strašně důležité a určitě jsem připraven toto dělat. A politika musí být jiná, nesmí to být, voliči nám dali mandát ke změně. A je to změna politiky, ale je to změna i politické kultury. Musí to být zase slušnost, korektní jednání, kompetentní politika a taky naslouchání jiným názorům.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pokud budete sestavovat vládu, budete plně akceptovat návrhy ostatních stran na personálním obsazení ministerstev nebo si vyhrazujete právo veta?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My jsme ještě nebavili o personálním složení.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Na to já se neptám, já se ptám na to, jestli budete plně akceptovat ty lidi, které vám koaliční strany navrhnou a vy si řeknete – ano, já to plně akceptuju a nebudu vám do toho mluvit, anebo vyhrazuji si právo veta, když se mi někdo nelíbí, tak ho nebudu chtít do té vlády přijmout. To je vaše rozhodnutí.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Jasně, ale ono je to přece jinak. My jsme zatím nevedli ta jednání, takže já neznám ani ty personální požadavky, ale ani… Já se budu snažit se dohodnout. To je přece to základní, dohodnout se, vyslechnout, s jakou představou každá z těch stran přichází. Ať už jde o počty nebo o personální složení a dohodnout se na tom. To mně připadá jako úplně zásadní.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Až někdo přijde a přinese vám seznam lidí, které by chtěl ve vládě, tak vy budete akceptovat, protože jsou to vaši koaliční partneři, mají vaši plnou důvěru. Jak budete akceptovat to, že ten jejich výběr a budete jim věřit, že vybrali toho nejlepšího?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale i toto vzejde z nějaké diskuse a z nějakého jednání. A upřímně řečeno, nejprve se budeme bavit o programu, to je strašně důležité.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Váš mluvčí nám říkal, že budete konkrétní a z vás to leze jako z chlupaté deky všechno.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já jsem naprosto konkrétní a myslím si, že ten, kdo nás poslouchá, tak vidí, co říkám a rozumí tomu. Já vlastně tady.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
To chcete říct, že já tomu nerozumím?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, já tady nechci, ale můžete mít třeba nějaký dojem, který věřím, že většina diváků nemá a věřím, že většina diváků chápe, že já se snažím o konsenzuální politiku, rozumnou politiku, dohodnout se a ne tady dopředu se vymezovat, ať už vůči svým potenciálním koaličním partnerům.


Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Jestli má
ODS už jasnou představu o svých nominantech a o tom, jaká křesla by chtěla ODS obsadit.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ano.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Neptám se vás na konkrétní jména, ale na to, jestli už máte jasnou představu.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
A to je dobrá otázka, na to odpovím jasně, ano, mám jasnou představu.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:

Zbyněk Stanjura se dnes stal předsedou poslaneckého klubu. Znamená to, že s ním ve vládě nepočítáte?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, to že se někdo stal
předsedou nebo funkcionářem poslaneckého klubu, to neznamená nic z hlediska budoucího složení vlády.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Dobře.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
A tady musím znovu zopakovat a fakt to několikrát podtrhnout. V tuto chvíli začnou probíhat jednání o programu a personální věci budeme řešit poté. A ta poslední věta, kterou k tomu řeknu, protože jsem přesvědčen, že pro občany je spíš důležitější, co budeme dělat, než kdo to bude dělat.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Vít Rakušan dnes řekl, že by Starostové rádi obsadili post ministra vnitra. On by jim chtěl být sám, tím ministrem vnitra. Starosty by pak ještě zajímalo školství. Tak se ptám, jestli je to pro koalici SPOLU přijatelné?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My budeme zítra jednat o harmonogramu, ve kterém chceme dělat jednotlivé kroky, abychom se domluvili na tom půdorysu té budoucí vlády a hlavně na programu a na tom jednání. A pak budou následovat další jednání, která se budou týkat třeba i toho personálního složení vlády. Nejprve se budeme bavit o programu.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Rozumím, ale vy jste říkal, že už máte jasnou představu, jaké posty byste chtěli obsadit. Je mezi nimi ministerstvo vnitra?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já mám svoji představu a představu, kterou má
Občanská demokratická strana. Určitě o tom budu mluvit se svými koaličními partnery, ale v tuto chvíli je důležitý program…

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Piráti ve volbách neuspěli, mají jen 4
poslance, ale ve vládě by měli být, alespoň podle Víta Rakušana, souhlasíte, že by Piráti měli být ve vládě?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Souhlasím. A ještě, abych to upřesnil. Vy jste si mě ptala, jestli já mám jasnou představu. Mám, ale budu se o ní bavit s koaličními partnery, a to je důležité, až na to přijde čas. Teď je čas na program. Budeme se bavit nejprve o programu.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Dobře.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
A pak se budeme bavit o personálním obsazení a struktuře vlády. Ano, jsem přesvědčen, že to má být tak a máme respektovat to, že kandidovala koalice Pirátů a Starostů. A že tato koalice dostala od voličů nějaký mandát, a že tedy ve vládě mají být zastoupeni i reprezentanti Pirátů. Jak si to ale koalice Pirátů a STAN mezi sebou vyjasní a s čím přijdou na ta jednání, to teprve uvidíme.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Takže necháte na nich, kolik ministrů bude mít STAN a kolik Piráti?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To bude asi výsledek nějaké společné dohody. Ale samozřejmě oni musí přijít s nějakým návrhem. Určitě, a to chci tady zdůraznit úplně jasně, aby to zaznělo, aby to slyšela veřejnost. My nebudeme ti, kteří budou využívat nějakou sílu. Taková ta myšlenka, že 104 stačí a 108 s Piráty, že to je zbytečné. Ne, my to plně respektujeme a myslím, že voliči dali jasně najevo, že chtějí jinou politickou kulturu, že chtějí změnu a že k těmto dvěma koalicím dávají většinovou důvěru.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
PirStan očekává, že dostane nějakou konkrétní nabídku. Máte už ji připravenou pro Piráty a Starosty?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Teď myslíte?

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Co se týče vládních křesel, počtů a rozložení sil ve vládě?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Aby to bylo opravdu všem úplně jasné, my se zítra sejdeme. Sejdeme se obě koalice všech 5 stran, které je tvoří, a budeme se bavit o harmonogramu, se kterým budeme připravovat… A nejprve se bude bavit o programu. Musíme dojít k programové shodě, a pak se budeme bavit o tom, jak bude složena vláda. Je na to opravdu dost času.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Dobře, pandemie covidu nabírá na síle. Exponovaná pozice je pozice ministra zdravotnictví. Tam máte jasno, kdo by jí měl zastávat, kdo by měl být?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já vám, paní redaktorko, opravdu rozumím a chápu vaše otázky a přesto tohle bude otázka dalšího jednání mezi našimi stranami. A na prvním místě bude program. Bez programové shody nejdeme dál, ta je důležitá. Tady běží v médiích spousta jman a spousta čísel, to všechno mohu v této chvíli vyvracet. Taková jednání neprobíhala. Je na to čas.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Tak pojďme k tomu programu, co je podle váš, podle vás nejslabším článkem vyjednávání o programu, kde se a s kým podle vás zaseknete, na čem?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To se ukáže, my budeme… Víme, jaké jsou priority. Já vysvětlím ten mechanismus. My se sejdeme a budeme v jednotlivých programových oblastech naše expertní programové týmy se bavit o tom, co bude předmětem vládního prohlášení, programového prohlášení vlády. A tam nalezneme buďto shodu nebo tam zůstanou některé otevřené věci, o těch se pak budeme bavit a budeme se je snažit vyřešit. To, co je podstatné, je, jestli jsou dneska nějaké programové neshody. To asi jsou, protože prostě jsme kandidovali jako dvě koalice rozdílné. Ale my máme obrovskou vůli, ty rozdíly překonat a dát dohromady dobré programové prohlášení příští vlády a na tom budeme pracovat.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Vy jste o Pirátech řekl, že jsou nová levice, nevládlo by se vám bez nich líp?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Voliči dali nějaký signál a rozhodli. Já jsem řekl, že počítám s tím, že budeme vládnout s koalicí, kterou tvoří dvě politické strany… A věřím, že se domluvíme na dobrém programu pro příští vládu. Jestli by se mi vládlo bez někoho líp, nebo ne. To není důležité. Důležité je, jak rozhodli voliči. Lidé, občané dali strašně silný impuls pro politickou změnu. Já teda musím říct ještě a poděkovat všem voličům, kteří nás podpořili. A chci taky říct, že jsem cítil to obrovské nadšení, tu vlnu důvěry v to, že můžeme změnit tu situaci. Mnozí komentátoři tomu nevěřili, že lze porazit Andreje Babiše. My jsme to dokázali za pomoci lidí a tuhle důvěru nesmíme zklamat. A ti lidé nám dali důvěru proto, že jsme ukázali schopnost se dohodnout v koalici SPOLU. Ti lidé dali důvěru těm stranám, které řekly, že chtějí politickou změnu a jsou spolu připraveny vládnout. A to je pro mě naprosto zásadní závazek, a proto jsem připraven dělat všechno pro to, abychom se domluvili.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Vy se o vedení země ucházíte v době, kdy Česká republika na tom není dobře, ekonomicky, třeba Škodovka má velké potíže. Vy jste do té předvolební kampaně vstupoval s heslem Babišova drahota, tak co s tím uděláte? Rostou ceny energií, benzínu, budou asi růst ceny…


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Je to tak a dneska přicházejí informace třeba o tom, že inflace se blíží k pěti procentům. Ještě před týdnem Andrej Babiš tvrdil, že to jsou 3 %. Rostou ceny energií… My jsme jasně představili, co s tím uděláme. Je potřeba začít, a to je první krok, změnit státní rozpočet na příští rok. Prostě není možné tam mít takovýto deficit. To roztáčí tu inflaci, to je první věc. To jako zdaleka ani náhodou. Ten deficit je způsobem prostě špatně sestaveným rozpočtem, špatným hospodaření vlády. A je na výdajové straně, ne na té příjmové primárně. My ten rozpočet chceme změnit a ten rozpočet, který předložila Babišova vláda, není možné přijmout. To je jedna věc. Musí se začít vyjednávat v Evropě o cenách emisních povolenek, abychom něco udělali s cenami energií a tak dál. A toto je důležité, aby se stalo co nejrychleji, proto není možné, aby se tedy protahovala ta agónie Babišovy vlády.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Přijdou nějací státní úředníci o práci?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
A proč by měli přicházet státní úředníci o práci?

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Nevím, když chcete zredukovat stát, kde budete šetřit? Na čem? Na někom musíte šetřit někde.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My jsme představili už z opozice, kde chceme šetřit. A chceme šetřit zhruba minimálně 100 miliard korun na výdajové stránce rozpočtu, třeba především v neinvestičních dotacích podnikatelským subjektům, které nikomu nepomáhají.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Co slevy na jízdném pro seniory a studenty, zůstanou, nebo je zrušíte?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
I to bude otázka koaličního vyjednávání. Já počkám na to, jaký bude výsledek těch jednání. No, já si myslím, že plošně ty slevy jsou zbytečné a nefungují dobře, ale to neznamená, že je úplně zrušíme. Protože já třeba dobře znám situaci seniorů z malých obcí, kteří mají problém prostě dojet k lékaři a za rodinou a budou potřebovat určitou formu podpory. Ale prosím pěkně, tyhle konkrétní otázky nechme na to vyjednávání. To je můj názor, já ho netajím. Myslím si, že funkčnost těch plošných slev není příliš dobrá, ale nějaká forma podpory určitě je rozumná pro ty, kteří tu podporu fakt potřebují.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Vy jste se v Superdebatě České televize v těch posledních 30 vteřinách obrátil na seniory. Co jejich výhra, teda co vaše výhra bude znamenat pro ně? Protože Andrej Babiš sliboval 20 000 Kč do roku 2025 jako důchod. Mají se smířit s tím, že nebudete zvyšovat důchody nad rámec valorizace v příštích letech, že dostanou jenom to, na co mají ze zákona nárok? Že žádné navíc ty dárečky, jak vy jste to označovali těch 500 Kč navíc nedostanou?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My nechceme jít formu těch náhodných dárečků. My chceme jít formou systému. Takže jedna věc je samozřejmě, že Andrej Babiš mohl slibovat 20 tisíc, oni je budou mít, pokud ta inflace bude taková, aniž kdokoliv cokoliv udělá navíc zákonnou valorizací. Ale my jsme tam přece měli další důležité věci, které seniorům pomohou. Například chceme zavést to, že pracující syn nebo dcera mohou poskytnout jedno procento svého důchodového pojištění svým…. To je důležité a budeme se bavit o tom, jak tohle funguje. Chceme přidat důchodcům nad rámec valorizace, kteří jsou v penzi déle než 25 let, protože ti mají nízké penze a často jsou to matky, děti a nemohly si vydělat za komunismu. A toto jsou ty konkrétní věci. Ne tady plošně před volbami někomu přidat, ale udělat opatření, která opravdu pomohou seniorům, kteří se dostávají do problémů a dostávají do problémů kvůli Babišově drahotě.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Prosím krátce, příští rok bude Česká republika předsedat Evropské unii. Bude tam zastupovat Česko Andrej Babiš nebo
Petr Fiala?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Voliči rozhodli a je tu většinová vůle voličů. A věřím, že to bude
Petr Fiala, protože za mnou dnes stojí většina v Poslanecké sněmovně. A mimochodem to předsednictví je taky důležité i kvůli těm cenám energií a spoustě dalších věcí, které jsou v zájmu občanů České republiky.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A úplně poslední věc, bude koalice SPOLU, případně sama
ODS stavět kandidáta na prezidenta?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Je jedním z velkých úkolů příštích dní, začít přemýšlet nad kandidátem na hlavu státu, je to důležité… Já bych byl rád, kdyby to bylo za koalici SPOLU a možná třeba dospějeme i k širší podpoře nějakého kandidáta, který bude mít šanci vyhrát volby a být důstojným prezidentem České republiky a nástupcem Miloše Zemana.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane Fialo, děkuju za to, že jste byl hostem Interview ČT24.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání, pěkný večer.

 

Petr Fiala

předseda ODS