27. dubna 2021

SPOLU: Chceme svolat schůzi k nedůvěře vládě

(www.ods.cz) Koalice SPOLU sbírá potřebné podpisy poslanců pro vyvolání hlasování o nedůvěře vládě Andreje Babiše. Zástupci SPOLU dnes na tiskové konferenci představili také 10 důvodů, proč by neměl Babišův kabinet být nadále u moci. Pokud bude vládě vyslovena nedůvěra, bude chtít středopravá koalice rozpustit Sněmovnu.

„V politice nelze jen sedět se založenýma rukama, říkat, že se nám něco nelíbí, ale nic s tím nedělat. Musíme respektovat pravidla parlamentní demokracie, kde moc vlády vychází z většiny v Poslanecké sněmovně, pokud kabinet důvěru nemá, nemůže vládnout. A pokud se změnil vládní půdorys, je potřeba zjistit, zda vláda důvěru má. Pokud bychom na tento základní princip rezignovali, nevyplatí se nám to. Proto pokračujeme v tom, co jsme avizovali 15. dubna a sbíráme podpisy ke svolání mimořádné schůze, na které chceme vyslovit nedůvěru vládě Andreje Babiše. Každý den této vlády škodí České republice. Pokud bude vládě vyslovena nedůvěra, jsme připraveni na základě 120 podpisů poslanců přistoupit také k rozpuštění Sněmovny a předčasným volbám,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Spokojenost s kroky vlády je na historickém minimu, propadla se na pouhých 11 procent a je k tomu celá řada důvodů – od potvrzeného střetu zájmů, přes neuvěřitelné zmatky v ne-řízení pandemie, zneužívání výjimečného stavu, až po nedostatečné zajištění vakcín pro naše občany. Lidovci na rozdíl od vlády cítí hlubokou zodpovědnost vůči své zemi a povinnost poskytnout včasnou a komplexní pomoc rodinám, seniorům či podnikatelům. Potřebujeme dát do pořádku ekonomiku i celou společnost, což se současné chaotické vládě dlouhodobě nedaří. Zároveň je pro každou zemi ústava tím základním, co se má ctít a respektovat, proto chápeme vyjádření nedůvěry vládě jako způsob, jak postupovat v souladu s ústavou a ústavními zvyklostmi. Nerezignovat, nesedět s rukama v klíně, ale začít situaci řešit a vyvést naši zemi z krize, to nyní potřebujeme. Jsme připraveni jako další krok vyvolat hlasování o rozpuštění Sněmovny a směřovat k předčasným volbám," říká předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Vláda ztratila legitimitu. Lidé jí nevěří a v jejím čele stojí člověk, který zneužíval a zneužívá systém ve svůj vlastní prospěch. Navíc ve Sněmovně od ní dali ruce pryč už i komunisti. Vyvolat hlasování o důvěře i snahu vyvolat předčasné volby pokládám za naprosto samozřejmý krok pro každého zodpovědného politika. Máme-li možnost zbavit Českou republiku vlády s premiérem, který si zprivatizoval stát, má na svědomí takřka nejvíc obětí pandemie na světě, krachy desítek tisíc živnostníků, obrovské zadlužení České republiky, pak je naší povinností se k tomu jasně postavit,“ vysvětluje předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Proč by vláda podle koalice SPOLU neměla nadále vládnout

1. Ztratila většinu v Poslanecké sněmovně po vypovězení poslušnosti KSČM.
2. Nezvládnutí pandemické situace v ČR. Téměř 30 tisíc mrtvých, ČR se pohybuje mezi 3 nejhoršími zeměmi světa. Neobjednání dostatečného počtu vakcín pro občany ČR. Nezvládnutá strategie k očkování. Podle údajů z pátku 23. 4. 2021 není očkováno ještě 65 tisíc zájemců starších 80 let, z nichž 53 tisíc ještě nemá termín očkování.
3. Opakované porušování zákonů při vyhlašování opatření vlády, zejména dlouhodobá nezákonná diskriminace malých obchodů a služeb.
4. Příliš dlouho zavřené školy a mimořádně pomalý návrat dětí do škol za požadavku testování, které reálně nepomáhá v boji s koronavirem.
5. Máme neskutečný chaos v předpisech (lidé už nevědí, co vlastně platí).
6. Střet zájmů Andreje Babiše, osobní střet s EU, do kterého zatahuje ČR – a tím silné oslabení pozice v EU a chápání politiky jako obchodu, klientelismus a další nešvary, jak to ukazuje Faltýnkův diář – hluboká privatizace státní správy.
7. Nejasnosti kolem Vrbětic, neznámý účel cesty Jana Hamáčka do Moskvy a neschopnost účinně požádat zahraniční partnery EU a NATO o koordinovaný postup.
8. Dlouhodobá snaha vlády, zejména ministra Havlíčka, přizvat Rosatom do tendru na Dukovany proti doporučení bezpečnostních složek.
9. Již 7 měsíců sledujeme flagrantní neschopnost vyšetřit havárii na Bečvě – je to důkaz neschopnosti, nebo možná dokonce snahy zamést pochybení.
10. Rozvrat veřejných financí.