6. března 2020

Babišovy urážky se staly v ČR zvykem. Střet zájmů mu brání v hájení těch našich

(FORUM 24) Občanská demokratická strana vyzvala ve čtvrtek na tiskové konferenci k ukončení diskuze o tom, zda předseda vlády Andrej Babiš je, či není ve střetu zájmů. Nejenže zápis ve slovenském rejstříku dokazuje, že je finálním beneficientem holdingu Agrofert, ale podle nejnovějších informací měl zneužívat svých pravomocí i jako ministr financí. Šéf ODS Petr Fiala hovoří v rozhovoru pro deník FORUM 24 o ohrožení českých zájmů v EU, premiérových výrocích, ale i o možném vládním angažmá s hnutím ANO.

Pane předsedo, vracíme se k výpisu ze slovenského registru partnerů veřejného sektoru. Mohli bychom shrnout, co z něj vyplývá?

Ukazuje, že konečným uživatelem výhod skupiny Agrofert a přidružených firem je inženýr Andrej Babiš. Je to zcela jasný důkaz toho, že ovládá skupinu Agrofert, že nedodržuje český zákon o střetu zájmů a že on je tím, kdo má z toho zisku výhody. Podle nás tedy musí skončit diskuze o tom, jestli je pan Babiš ve střetu zájmu nebo není, protože tohle je jasný důkaz, že je.

Mluvil jste o určitém návodu pro české úřady. Co bylo podle vás doposud opomíjeno?

Jde o to, že některé české úřady, třeba i ministerstva, při vypořádávání závěru auditu Evropské komise, ale i v jiných věcech, neustále mlží. Říkají, že se zákon o střetu zájmů dodržuje, ale podle našeho názoru ten slovenský dokument jasně ukazuje, že je taková diskuze zmatečná a zavádějící. Skutečnost je taková, že Andrej Babiš ve střetu zájmů je, protože zůstal nadále vlastníkem holdingu Agrofert, respektive využívá těch výhod, a podle toho by naše orgány měly postupovat.

V současné chvíli běží vyjednávání o rozpočtu EU na příští rozpočtové období. Myslíte, že premiérův střet zájmů může vyjednávací pozici ČR ohrozit?

Já jsem dlouhodobě přesvědčen, že mu střet zájmů a všechny další problémy kolem jeho osoby zabraňují efektivně hájit zájmy České republiky při jednání v Evropské unii. Nakonec vidíme, že hájí spíše svoje zájmy a řeší svoje problémy.

A samozřejmě že to může být problém pro ČR. Jenom bych chtěl říct, že Občanská demokratická strana, naši poslanci v Evropském parlamentu, děláme všechno pro to, aby to tak nebylo, aby naši evropští partneři dokázali rozlišit problémy Andreje Babiše jako českého premiéra od problémů České republiky. Opravdu chceme, aby byli pro nás ty věci co nejvýhodnější. Ale s premiérem, který se takto chová, je to pro nás velmi obtížné. Například jsme teď od něj slyšeli velmi urážlivá slova vůči poslankyni Evropského parlamentu, ale i vůči našim europoslancům. To jsou věci, které vnímají v zahraničí mnohem intenzivněji a jsou považovány za mnohem méně přijatelné než třeba v poslední době bohužel v ČR. Stalo se trochu zvykem, že premiér uráží, vymýšlí si, a nikoho to vlastně ani moc nevzrušuje.

Vraťme se prosím ještě ke střetu zájmů. V prosinci byl v Senátu návrh usnesení, kde přímo stálo, že premiér poškozuje pozici Česka v rámci EU. Ale byli to právě senátoři ODS, kteří nejvíce vystupovali proti jeho přijetí. Proč?

Naši senátoři měli obavy z toho, abychom nějakým vnitřním usnesením nepoškodili zájmy České republiky. Myslím si, že musíme mít vždycky všichni na paměti, že nechceme oslabovat naši vyjednávací pozici při jednání o podstatných otázkách, které se týkají ČR. Podle mě je třeba tento státotvorný postoj ocenit. Nikdo nás nemůže podezřívat z toho, že bychom hájili Andreje Babiše nebo se ho zastávali. Několikrát jsme dokázali, že jsme ti hlavní, kteří ho kritizují a nabízejí k němu také alternativu. Ale nechceme zbytečně přenášet problémy, které máme v ČR a které bychom měli řešit tady, na půdu evropských orgánů. Ostatně jsem to byl já, kdo opakovaně vyzýval Andreje Babiše k tomu, abychom našli společný národní konsenzus, který bychom následně prosazovali v Evropské unii. A to i přes všechny jeho problémy.

Nepoškozuje ale české národní zájmy především to, že český premiér je ve střetu zájmů?

Ano, ale na to nepotřebujeme žádné usnesení. Říkáme to hodně nahlas a všichni to vědí. Ale tady jde o to, že při vystupování v zahraničí je potřeba tam, kde jde o zájmy České republiky, abychom všichni táhli za jeden provaz. A že to Andrej Babiš neumí, je prostě smutná skutečnost. Ale ODS bude dělat všechno pro to, abychom dokázali prosadit zájmy ČR ve prospěch našich občanů.

V současné situaci je zjevné, že to bohužel problémy Andreje Babiše komplikují, ale s tím se skutečně musíme vypořádat tady. Jediné řešení je ve volbách. Usnesení není rozhodující, to je pouze signál navenek. Důležité je to, co děláme v české politice, kdy ho usvědčujeme ze střetu zájmů. My nejsme ti, kteří to zpochybňují. Od začátku říkáme, že člověk se střetem zájmů nemá být premiérem. Ale jsou tu dvě rozlišitelné věci, a sice zájem ČR prosazovaný navenek a střet zájmů spolu s problémy, které má tady.

Zmiňoval jste alternativu. Je ODS skutečně připravena ji nabídnout?

Samozřejmě. Jsme jasná politická alternativa, nejsilnější opoziční strana, ale především strana, která nabízí nejenom programovou alternativu k populistické levicové politice, ale i slušnost a kompetenci při řízení země. My budeme lídrem změny v České republice.

Přestože pana premiéra kritizujete, spekuluje se o možnosti budoucího vládního angažmá ODS s hnutím ANO. Vy to vylučujete?

Před volbami 2017 jsem neustále odpovídal na dotazy novinářů s tím, že s hnutím ANO nepůjdeme. A novináři stejně pořád říkali, že půjdeme. Nicméně jsme vždycky dělali to, co jsme slíbili voličům. Jsme strana, která připravila i Vyšehradskou deklaraci, tedy dokument, ve kterém jsme jasně stanovili podmínky pro vstup do vlády. Mezi nimi například i to, že ve vládě nemůže být trestně stíhaná osoba se střetem zájmů. Tyto podmínky platí a nic se na tom nezmění.

Já spolupráci s hnutím ANO v čele s Andrejem Babišem jednoznačně vylučuji, dělal jsem to vždycky. Podmínky se nezměnily. A jsem si celkem jistý, že se nezmění, když pozoruji, jak Andrej Babiš dále postupuje. Není schopen vyřešit střet zájmů a hnutí ANO bez Andreje Babiše je nepředstavitelné. Ale znovu opakuji, že se nemusíme bavit o budoucnosti. ODS prokázala, že to, co říká, také dělá. Tím si mohou být voliči jistí.

(Autor: Dominika Jeřábková)

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Petr Fiala

předseda ODS