7. října 2019

Považuji za nechutné a neuctivé, jak se Babiš postavil k pohřbu Karla Gotta

(FORUM 24) Předseda ODS Petr Fiala okomentoval pro deník FORUM 24 události posledních dní. Nejen úmrtí Karla Gotta a snahu některých politiků zpěváka využít ve svůj prospěch, ale také vyjednávání o rozpočtu s komunisty nebo nadcházející kampaň ODS.

Největší událostí posledních dnů v ČR je zřejmě úmrtí Karla Gotta. Jste fanouškem jeho hudby? Jak vnímáte dění okolo jeho smrti?

Přiznám se, že to není hudba, kterou bych vyhledával a poslouchal. A úplně jsem se nikdy nedokázal ani oprostit od toho, jak popularity Karla Gotta minulý režim využíval či zneužíval pro své posílení. Samozřejmě Gott byl fenomén, jeho obliba napříč generacemi, režimy a desetiletími je pozoruhodná a sotva opakovatelná. A není náhodná. Vedle mimořádného talentu k tomu Gott přispěl výjimečnou celoživotní profesionalitou, pílí a stálou pozorností ke svým fanouškům. Bez ohledu na vztah k jeho hudbě či osobě musí i největší kritik uznat, že Gott dosáhl u nás v populární hudbě absolutního úspěchu a že se mu podařilo něco mimořádného. O tom jednoznačně svědčí i spontánní reakce na jeho úmrtí a respekt, který mu vyjadřují nejen posluchači, ale i kolegové. Z tohoto hlediska je pochopitelný i celonárodní rozměr rozloučení, které se chystá.

Co však nechápu a co považuji za nechutné, je netaktní a nekulturní způsob, kterým se k tomu postavila vláda a především její předseda. Už to, že rozehrál zcela nepřijatelnou myšlenku státního pohřbu, bylo neprofesionální a vlastně neuctivé. Rodinu Karla Gotta tím vystavil do složité situace. Vláda se nemá co přiživovat na Gottově popularitě a už vůbec ne na jeho úmrtí. Největší uctění Gottovy památky a nejlepší rozloučení připraví lidé, kteří ho měli rádi a žili s jeho hudbou. A těch je hodně.

Andrej Babiš přišel minulý týden prosit komunisty do jejich sídla o podporu státního rozpočtu. Vnímáte to jako symbol, v době, kdy si připomínáme 30 let od revoluce?

Koalice ANO s KSČM tady je od zhruba desátého dne po posledních volbách do Poslanecké sněmovny a od té doby jen vzkvétá. Tichá, nenápadná, ale spolehlivá. Návštěva předsedy vlády v centrále strany jeden a půl měsíce před 17. listopadem má samozřejmě i politickou symboliku a patří do vitríny komunistů hned vedle návštěvy prezidenta na jejich sjezdu. Sbírka je dnes úplná, a to se jim podařilo díky tandemu Zeman–Babiš za necelé dva roky. Kromě symbolické roviny v roce 30. výročí protikomunistické revoluce je tu ale také otázka, na čem vlastně stojí tato koalice, když obě strany tvrdí, že to nejsou ani stejné hodnoty, ani stejné programy, a když vedení KSČM vidí, že jim tato koalice neprospívá. Ani předseda vlády, ani komunisté nejsou žádní humanitární dobrovolníci politické charity. Odpověď neznám, ale nebylo by to poprvé v dějinách, kdybychom se dozvěděli až s velkým odstupem času o zákulisním paktu, ve kterém figurují komunisté.

V uplynulých dnech jste několikrát zmínil, že ODS připravuje na podzim kampaň k připomenutí listopadu 1989, ale i kampaň programovou. Co bude jejím obsahem? Kdy začne?

Již 9. října odpoledne představíme naši Kampaň za změnu. Proto teď k tomu neřeknu více, už za pár dní budeme veřejnost informovat, co je obsahem naší kampaně. Jedno však mohu říct už teď. Ať již budou volby řádné, nebo předčasné, je nám jasné, že tato vláda už žádnou velkou politiku nebo potřebnou reformu nezačne. Je čas začít připravovat změnu. V předvečer výročí 30 let svobody začneme kampaň o tom, jaké chceme Česko, a budeme nabízet vizi ODS, kam má naše země směřovat.

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Petr Fiala

předseda ODS