7. července 2017

Nenechme si vnutit, že jsou jacísi lepší Evropané a my ti horší

(www.parlamentnilisty.cz) „Jednotu Evropské unie rozbíjí některé velké státy svou nerealistickou politikou, svým pohrdáním jinými zkušenostmi, svou arogancí,“ konstatuje předseda ODS Petr Fiala. Své myšlenky ještě dále rozvíjí. „Máme přece právo rozhodovat o tom, kdo u nás žít může, máme právo odmítat lidi, u nichž vidíme bezpečnostní rizika, máme právo bránit tomu, aby u nás vznikaly radikální muslimské komunity, jako v některých zemích na západ od nás.“ K aktuálním událostem v české politice pak předseda Fiala dodává: „Andrej Babiš nemůže být součástí příští vlády, protože důvody, proč z té současné odešel, i nadále trvají.“

 
Někteří čeští politici (například Miloš Zeman, Jaroslav Kubera, Jaroslav Doubrava atd.) jsou přesvědčeni, že i když současná vláda celkem rezolutně odmítla uprchlické kvóty, po volbách se situace změní a nová politická reprezentace, ať už pravicová či levicová, Bruselu nakonec stejně ustoupí. Co si o tomto názoru myslíte? A kdyby ODS uspěla a vytvořila s dalšími pravicovými stranami či hnutím ANO koalici, nechala by se k ústupkům třeba přemluvit od lidovců, TOP 09 či od Andreje Babiše, o kterém je známo, že velmi často mění své „zásadní“ politické názory?
 
Úvahy o koalicích si nechme na později, až rozhodnou voliči ve volbách. Nevstoupíme ale do žádné koalice, kde bychom nemohli naplňovat základní body z našeho programu. A to se týká i odmítání uprchlických kvót. ODS je čitelná a zásadová strana, to platí i v této otázce. Od počátku kvóty ostře kritizuji a vyzýval jsem vládu premiéra Sobotky k jasnějšímu postupu proti kvótám, včetně využití všech politických a právních nástrojů pro jejich odmítnutí. Kvóty nejsou řešením uprchlické krize, jsou neúčinné a podle mě i nehumánní.
 
Navzdory slovům politologů, že vítězem vládní krize je Sobotka, ČSSD se ještě více propadla, její volební zisk by měl dosahovat podle výsledku agentur okolo 10-13 procent, naopak hnutí ANO stále posiluje. Neumí čeští voliči ocenit Sobotkův „boj za demokracii“ během vládní krize, jak naznačují někteří analytici jako třeba Pehe či Mitrofanov? A pokud jde o ČSSD, bude k něčemu výměna Bohuslava Sobotky za možná mediálně atraktivnějšího Lubomíra Zaorálka?
 
Výměna v čele ČSSD je věcí této strany, z mého pohledu ale o žádnou skutečnou změnu nejde. Lubomír Zaorálek i Milan Chovanec byli ve vedení ČSSD i ve vládě doposud, triumviráty navíc moc úspěšné nejsou. Úvahy o Sobotkově „boji za demokracii“ považuji ale za zcela zcestné, ne-li přímo směšné. Pana premiéra mohu ocenit za slušné jednání a lidsky mi ho může být líto, ale to nic nemění na tom, že se dopustil velkých politických chyb, za které všichni platíme. Nechal taky vyrůst Andreje Babiše, umožnil zvolení Miloše Zemana a oběma nedokázal jakkoli rozumně čelit. Za jeho vlády se omezila řada svobod a náš stát se zase o kousek přiblížil socialismu. Kdo tady proboha mluví o nějakém boji za svobodu?
 
Svými výsledky však moc neoslňuje ani pravice. Značné problémy dle průzkumů mají spojení lidovci a Starostové, kterým může činit problém překonat desetiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny. Byla by to pro českou politiku ztráta, kdyby lidovci opustili Sněmovnu? A domníváte se, že vaše ODS dosáhne alespoň dvojciferného výsledku? Podle zakladatele občanských demokratů Václava Klause jste prý měli daleko lépe využit vládní krize...
 
Kdo nechápe politický kontext, nemá k politice co říct. Netvařme se, že tu nebyla politická krize a že v letech 2013 a 2014 nebyla ODS doslova smetena z politické mapy. V její záchranu kromě mě tehdy věřila jen většina jejích členů, jinak nikdo. Nejen že jsme přežili, ale vrátili jsme se na pozici lídra pravice a postupně se stavíme i do čela demokratických politických sil. O dvouciferném výsledku nepochybuji, ale žádám voliče o co nejsilnější mandát, abychom zabránili pádu ČR na politické dno. Kdo nechce chaos, populisty a komunisty ve vládě, ale chce nižší daně a vyšší platy, méně byrokracie a více svobody, zajištěnou bezpečnost a dobrou perspektivu pro sebe a své děti, má jasnou volbu - ODS. A lidé to vidí stále silněji, proto se také naše preference postupně zvyšují. Politická krize, v níž jsme byli nejaktivnější opoziční silou, jasně ukázala, že domnělé „úspěchy“ vlády byly jen marketingová bublina.
 
Vede Andrej Babiš dobrou předvolební kampaň? Sepsal knihu o své vizi Česka, objíždí s ní republiku, lidé chodí na jeho akce. Preference má stabilně vysoké. Čím to je, že voliči nechtějí reflektovat kontroverzní Babišovy kauzy (Čapí hnízdo, korunové dluhopisy). Řítí se tak Babiš za volebním triumfem?
 
Kampaň hnutí ANO hodnotit nebudu. To, co Andrej Babiš slibuje, či přesněji čím hrozí, ale za pozornost stojí. Na jedné straně nabízí sny a vzdušné zámky, což mi u politika, který byl skoro čtyři roky ve vládě, řídil vlivné ministerstvo financí a stojí v čele jedné z koaličních stran, připadá absurdní. Proč už místo řečí něco neudělal? Kde jsou jeho sliby o vyrovnaném rozpočtu nebo zjednodušení daní? Výsledky nejsou žádné, jen nesmyslné EET. Mnohem závažnější jsou ale jeho plány na omezení demokracie u nás – od zmenšování parlamentu po rušení místních zastupitelstev až po „firemní“ řízení obcí a vlastně celého státu. Budeme se snažit, aby si co nejvíce voličů rizika spojená s Andrejem Babišem, možností jednobarevné vlády ANO či přizváním komunistů a jiných extremistů k moci – byť ve formě tiché podpory – do voleb ještě uvědomilo. Aby pochopili, že hlas pro Andreje Babiše jim nedává žádnou jistotu, ale naopak je pro něj bianco šekem na cokoliv, na co dostane chuť.
 
Přestože nyní některé strany povolební spojení s hnutím ANO rezolutně odmítají, myslí si také „váš“ místopředseda Senátu Jaroslav Kubera, že vše může být i jinak. A pokud prý Andrej Babiš bude nabízet místa vicepremiérů, jen málokdo odmítne. Souhlasíte s jeho názorem?
 
Jak už jsem mnohokrát řekl, Andrej Babiš nemůže být součástí příští vlády, protože důvody, proč ze současné vlády odešel, trvají. My ale nebudeme soutěžit s ostatními, kdo odmítne Andreje Babiše a ANO hlasitěji a vícekrát, to jej nezastaví. ODS toho udělala nejvíc, aby premiér Sobotka už dál nekryl jeho problémy. A to myslím mluví za vše. Činy jsou mnohem důležitější než řeči.
 
Prezident Miloš Zeman opět přitvrzuje; chování premiéra Sobotky vůči Andreji Babišovi nepřímo označil za chování „svině“ a premiéra samotného označil kdysi i za osobu „s charismatem láhve od okurek“. Má Zeman věcně pravdu? A je pro hlavu státu přípustné používat takové výrazy? Jaký dojem z výkonů prezidenta v poslední době máte a myslíte si, že bude schopen přijít s energickým a zajímavým finišem volební kampaně, který mu zaručí Hrad na dalších pět let?
 
Do politiky patří slušnost. Urážky a vulgarity jsou výrazem slabosti. Je smutné, že prezident, který by měl jít ostatním příkladem, se snižuje k takovým výrazům a osobním útokům. Hlava státu by měla vystupovat uvážlivě a důstojně. Také proto chceme, aby po volbách byl na Pražském hradě místo Miloše Zemana někdo jiný.
 
Francouzský prezident Macron do toho řádně šlápl na mezinárodní scéně po svém zvolení. Vadí mu, že některé státy si myslí, že Evropa je supermarket, ze kterého si lze jen brát. Narážel tím na to, že například Česko odmítá kvóty na uprchlíky. Pokud EU nebude vynucovat svá pravidla, bude se dle něj sama oslabovat. Zrazujeme tedy my, Poláci, Maďaři či Slováci evropskou jednotu, když jsme se při vstupu zavázali dodržovat pravidla, dostali jsme dotace, a teď se „cukáme“? Anebo jsme vstupovali do jiné EU, než je dnes, a odmítnutí migrantů je otázkou našeho přežití a naší bezpečnosti?
 
Jsme stejně hodnotným členem unie jako Francie a kdokoliv jiný a máme právo na názor. Na tom je Unie postavena, a pokud by to bylo jinak, tak ztratí smysl. Pokud chtějí evropští lídři postupovat podobně jako prezident Macron, tak jen sami EU rozbíjejí. Ne my, ale oni. Svou nerealistickou politikou, svým pohrdáním jinými zkušenostmi a názory, svou arogancí velkých států. Být v EU je naším národním zájmem. Ale EU se musí reformovat. ODS jako jediná z českých politických stran to říká už dlouho, máme i jasnou představu, jak toho dosáhnout a máme i zahraniční spojence. ČR neodmítá migranty, vždyť u nás žije půl milionu cizinců. Máme ale právo rozhodovat, kdo u nás žít může, máme právo odmítat lidi, u nichž vidíme bezpečnostní rizika, máme právo bránit tomu, aby u nás vznikaly radikální muslimské komunity, jako v některých zemích na západ od nás. Kdo toto nechápe, opustil základní hodnoty, na kterých je Evropa postavena. Nenechme si vnutit, že jsou jacísi lepší Evropané a my ti horší. Není to pravda.
 
Jak se v současné době díváte na přijetí eura? Premiér Sobotka se o tom začal opatrně zmiňovat, Andrej Babiš, který tím znovu kopíruje názor veřejnosti, s tím zásadně nesouhlasí... A kde je nyní vůbec naše místo ve „vícerychlostí“ Evropě? V tvrdém jádru, které podporuje blízkou integraci (společní ministři atp.) anebo spíše někde na okraji, kde nám má ale údajně hrozit pomalejší ekonomický vývoj?
 
Co si o euru v tuto chvíli myslí Andrej Babiš, netuším. Dříve mu nevadilo, teď se tváří jako jeho hlavní odpůrce, ale co bude říkat zítra? My euro nechceme dlouhodobě a jasně, ne z ideologických důvodů, ale protože pro nás prostě není výhodné. A dokud se to nezmění, tak odmítavý postoj ODS bude stále stejný. Bezhlavé horování pro euro či účast v nějakém pomyslném „tvrdém jádru“ považuji za nezodpovědné. Sami si musíme rozhodnout, co je a co není pro nás výhodné. Proto podporujeme tzv. flexibilní integraci, kde by si každý stát vybral, kterých projektů EU se chce účastnit – nikdo by k tomu ostatní nenutil. Vyjednat si výjimku z automatického přijetí eura považujeme pro ČR za nezbytné, ODS o to bude usilovat.
 
(Autor: Jan Štěpán)
 
Petr Fiala

předseda strany