2. února 2017

Tvoříme program: Jak pomáhat menším firmám a drobným podnikatelům, aby to mělo smysl?

(www.ods.cz) Jak pomáhat menším firmám a drobným podnikatelům, aby to mělo smysl? Jakou formu má taková podpora mít? Jak přistupovat k tzv. start-upům či rodinným firmám? O tom všem jsme včera při přípravě volebního programu ODS mluvili se zástupci Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP ČR).

Vyslechli jsme si jejich názor, že podpora podnikání nemá být založena na dotacích, nýbrž má mít podobu motivace. Například v podobě výhodnějších úvěru či nižších odvodů. Zjednodušeně řečeno: má to být podpora k podnikavosti, nikoliv k pohodlnosti. A určena má být pouze těm, kdo ji opravdu potřebují. Zazněl i názor, že výhody by neměly dostávat firmy, které vyvádějí kapitál do zahraničí. A mluvilo se i o CzechInvestu a o roli, kterou by mohl hrát při podpoře lokálního podnikání a zakládání start-upů.

Na situace českých firem a drobných a středních podnikatelů nám záleží, podněty Asociace malých a středních podniku a živnostníků se objeví v programu ODS.

Petr Fiala

předseda strany