1. února 2017

Babišův audit by měl být hotový v řádu týdnů!

(Rádio Impuls) Hostem Zuzany Bubílkové v pořadu Kauza rádia Impuls byl předseda ODS Petr Fiala. Petr Fiala ve vysílání vyzval Babiše k tomu, aby vyjasnil původ svého majetku co nejdříve, nejlépe v řádu týdnů. Kritizoval dále, že ministr financí požaduje po ostatních transparentnost, on sám je ale neprůhledný.

Podle předsedy ODS Petra Fialy musí k vyjasnění majetku Andreje Babiše dojít velmi rychle. Pokud se tak nestane, bude to velká prohra i pro premiéra Bohuslava Sobotku. „Já chápu, že to chce nějaký čas, nikdo si určitě nepamatuje, jaké měl příjmy před deseti lety, to musí mít pan ministr čas, ale od premiéra bych očekával jasné slovo," uvedl Fiala s tím, že by měl předseda vlády konkrétně stanovit, do kdy a jakým způsobem má Babiš nesrovnalosti okolo svých příjmů vysvětlit. „Pak z toho musí vyvodit nějakou odpovědnost. Pokud to neudělá, tak je to selhání pana premiéra," doplnil Fiala.
 
Předsedovi ODS Petru Fialovi vadí také dvojakost Andreje Babiše. Po jiných prý ministr financí požaduje ve finančních otázkách transparentnost, sám je ale neprůhledný. „Já bych jako opoziční politik mohl říct, že je mi jedno, jestli má vláda dobrý obraz, nebo nemá. Ale tohle přece vrhá špatné světlo na celou politickou kulturu a zpochybňuje to některé demokratické postupy jako celek. Tady nemůžeme mít ministra financí, který na jedné straně říká: ‚Všichni jste kradli, já jsem ten čistý, já to tady dávám do pořádku, unikají nám tady stovky korun u hospodských a restauratérů, já na ně teda dupnu a bude to v pořádku,' a současně existují nejasnosti o tom, co on dělal se svými příjmy a se svým majetkem."
Petr Fiala

předseda strany