20. listopadu 2016

Pressklub Frekvence 1

(Frekvence 1) Hostem diskusního pořadu Pressklub rádia Frekvence 1 byl předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou si můžete poslechnout na Frekvenci 1.

 

Přepis rozhovoru:

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
Na Frekvenci 1 právě teď začíná Pressklub a naším dnešním hostem je předseda ODS pan Petr Fiala. Dobrý den.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý den.

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
Tak, s jakým pocitem jste sledoval výsledky amerických prezidentských, pane Fialo?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Sledoval jsem to s určitým napětím, protože to napínavé bylo. Když se dopočítávalo do poslední chvíle. A samozřejmě, kdybych řekl, že jsem to čekal, tak by to nebyla úplně pravda. Ale na rozdíl od jiných, já jsem si nebyl tak jist, že Hillary Clintonová vyhraje. Protože ty volby jsou docela těžko předvídatelné. A spíš jsem čekal těsný výsledek. To, že vyhrál Donald Trump, je podle mě odrazem opravdu hlubokých sociálních ekonomických změn v americké společnosti. A znejistění střední třídy, která to dala najevo i určitým protestním hlasem.

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
Jakou roli podle vás v tom hrála média a všechny ty agentury, které prováděly ty výzkumy? Jako by se to všechno najednou zpochybnilo. A mám pocit, že nejenom v Americe, ale na celém světě.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To máte pravdu. A zvlášť v posledních letech průzkumy předvolební často neodrážejí ten volební výsledek. A musíme přemýšlet nad tím, čím to je. Jestli je to špatnou metodikou, jestli je to tím, že řada těch agentur ty průzkumy nedělá dobře a dělá je podle svého přání, anebo zda je to tím, že voliči se nevyjadřují v těch průzkumech tak, jak pak skutečně ten hlas dávají. Anebo zda to je proto, což třeba vidíme často v Evropě, že voliči mění svoje rozhodnutí na poslední chvíli. Ale to, že průzkumy neodrážejí to, jak to pak skutečně dopadá, to je v poslední době velmi časté. A proto já taky vždycky říkám, s těmi průzkumy mezi volbami to neberme tak úplně vážně.

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
Ale má to vliv na ty voliče. O tom asi není debata.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Má to vliv na voliče, i když není vždycky úplně ten vliv jednosměrný. To znamená, když nějakou stranu jako v těch průzkumech hodně navýšíte, tak voliči naopak mohou se třeba rozhodovat, aby vyvážili moc, že budou hlasovat proti ní. Ale vliv to nějaký má.

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
Tak. A teď, když jsem ta sledoval, jak paní Hillary podporovali ty hollywoodské celebrity, herci, zpěváci, já nevím, kdo všechno, říkali, jaká je hvězda. Jiní zase říkali, že se odstěhují z Ameriky, jestliže vyhraje Donald Trump. Neboli umělci, velká podpora. A teď si ve světle tohoto promítám prohlášení Vojtěcha Dyka a Jiřího Bartošky o tom, že Týden občanského neklidu, o tom, že by měl Miloš Zeman odstoupit. Je to souměřitelné? Znamená to, že vlastně je úplně jedno, co říkají umělci?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Jedno to asi úplně není. A jako vlastně není úplně jedno, co říkají jako lidé, kteří mají třeba na veřejnost nějaký vliv. Ale obecně si myslím, že význam prohlášení umělců, celebrit a tak dál, pro rozhodování lidí, že se hodně přeceňuje. A jsou pro to i fakta, když se podíváte třeba na volební úspěchy některých lidí, kteří byli nezpochybnitelní ve svém oboru a všichni je znali, no, tak třeba je voliči ani nezvolili do Senátu. Takže tady není žádná přímá úměra. A myslím si, že v Americe je tradice, že prostě většina Hollywoodu podporuje demokratického kandidáta, ať je to kdokoliv. A zase když se podíváte na country zpěváky, tak ty budou spíš podporovat republikána. Tohle překvapivé není. Ale nemyslím si, že by to mělo na voliče nějaký velký vliv. Já sice vím, že se to různě zpochybňuje a jsou na to různé teorie, že voliči vlastně nejsou racionální a tak dál. Ale já tvrdím, že voliči dlouhodobě do značné míry racionální jsou. A docela přemýšlí o tom, jestli ten kandidát odpovídá jejich zájmům, tomu, co oni si představují nebo ne. Když se třeba podíváte na Trumpa, a kdo ho volil, tak tam zjistíte, že ho opravdu hodně volili lidé, kteří mají strach o svou práci, kteří mají pocit, že Amerika už není taková, jaká byla, kteří najednou nemohou sami podnikat, protože prostě nemají takový profit z ekonomického růstu, jaký by očekávali, že budou mít. Protože se ta společnost mění. A Trump přišel a říkal, já to udělám jinak. A samozřejmě, že na to lidi slyší. Takže za Trumpem nejsou, za tím jeho vítězstvím nějaké, s prominutím, populistické žvásty, které my tady vidíme v těch titulcích. Ale je za tím i konkrétní nabídka změn, které po osmi letech Obamovy administrativy ta americká společnost čeká. A proto taky zvítězil. A zvítězil i v těch státech, kde se čekalo, že prostě zvítězí demokratická kandidátka. Jenomže právě tam jsou třeba lidé, kteří jsou ohroženi tím, jak se vyvíjí světový obchod, nebo jakou má teď strukturu americká ekonomika. A Trump jim řekl: já to změním. A na to oni slyšeli.

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
Jaký to může mít dopad pro Českou republiku ta změna v Americe? Už ten samotný fakt, že Donald Trump je nějak vzdáleně provázaný s Českou republikou, říká se lacině, že má tchyni ve Zlíně. No, tak může to něco znamenat?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Toto přímo si myslím, že něco znamenat tak moc nemůže, nebo nebude. Ale samozřejmě ten dopad poměrně velký bude. Já bych chtěl ale říct, a to bych chtěl třikrát podtrhnout. Tyto americké volby, a kdokoliv by teď nastoupil, by dopad na Českou republiku měly. A na mezinárodní situaci. A na postavení Evropy. Protože oba kandidáti zdůrazňovali, že vlastně americké zájmy se hodně soustředí na Asii. A že Evropa bude muset přijmout větší díl odpovědnosti za svou obranu. Trump to říkal jasněji, srozumitelněji. A řekl bych, že bude postupovat i v této věci dynamičtěji. A pro Evropu a pro Českou republiku to mimochodem znamená, že budeme muset mnohem víc se starat o svoji obranu, dát do toho víc peněz, což Občanská demokratická strana dlouho už chce. A bavit se o tom, jak se víc podílet na činnosti Severoatlantické aliance. Protože prostě Spojené státy říkají, tohle bude jinak. Další věc je, a toto si myslím, že je jasné. Pak jsou věci, které spíš můžeme vidět jako otázky, na které dostaneme v příštích měsících odpověď. To je, zda změní Trump skutečně americkou politiku vůči Rusku. A jak. Jak bude rozvíjet euroatlantické vztahy. A zda bude chtít nějaké významnější změny ve vztazích k Evropě. A především, a to si myslím, že bude velmi zajímavé, jestli bude realizovat skutečně ochranářská opatření v mezinárodním obchodě. Tak jak to slíbil Američanům.

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
Jasně.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Protože pokud to udělá, tak to na nás samozřejmě dopad bude mít taky.

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
Umíte si představit, pane Fialo, že Donald Trump nakonec si padne kolem krku s Putinem? A že se ty rusko-americké vztahy, které jsou roky podivné a v různých turbulencích, anebo v lepších časech, že se jednou pro vždy urovnají a že nakonec to budou spřátelené země? Já si to neumím představit.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já taky ne. Já si dovedu představit, že ty vztahy budou jasnější. A vlastně lepší, přestože Amerika třeba dá Rusku jasně najevo, kde jsou hranice ruského vlivu a co si může a nemůže dovolit. Když si vzpomenete na éru prezidenta Reagana, a já nechci srovnávat Trumpa s Reaganem. Tady ty laciné historické paralely jsou opravdu většinou nesmyslné. Ale když si vzpomenete na éru prezidenta Reagana, Reagan svou jasnou srozumitelnou silnou a do jisté míry i agresivní politikou vůči Rusku nebo Sovětskému svazu dokázal to, že si Sovětský svaz s ním sedl za jeden stůl a podepsali řadu klíčových dohod pro třeba světový mír a světový pořádek. A já si dovedu představit, že pokud Trump se bude chovat, a to nevíme, protože velmi závisí na tom, kdo bude ministr zahraničí, kdo bude ministr obrany, jak bude vypadat jeho kabinet, nebo jeho administrativa. Ale pokud bude dělat Ameriku zase silnou, tak si dovedu představit, že ty vztahy s Ruskem se vlastně narovnají a spraví. Já dlouhodobě kritizuji americkou zahraniční politiku pod taktovkou demokratů, protože já tvrdím, že ta slabá politika, která dostatečně nehájí zájmy demokratického Západu, vede nakonec k tomu, že ve světě je mnohem větší neklid. A vlastně ty vztahy s těmi ostatními zeměmi jsou horší, než kdyby jim Západ jasně dal najevo: toto jsou naše zájmy, ty budeme tvrdě hájit. A toto už naše zájmy nejsou. Pak ten světový řád je mnohem lépe udržovatelný. A já do jisté míry čekám na silnější Ameriku. Mimo jiné proto, že ten světový řád, který vyhovuje České republice, našim zájmům, kvůli kterému máme mír a můžeme tady se rozvíjet a všechno, ten je založen na tom, že spolupracují evropské státy s Amerikou a společně hájí nějaký typ hodnot. To, že musíme mít dobré vztahy s Ruskem, a že to je v našem zájmu, aby existovala nějaká rovnováha sil a aby existovalo jasné vymezení role Ruska, to je prostě evidentní. Ale nemůže to být tak, že se Rusku ustupuje, musí to být tak, že je jasně řečeno, toto se může a toto už ne.

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
Předseda Občanské demokratické strany Petr Fiala je hostem Pressklubu Frekvence 1.
Posloucháte Pressklub , naším hostem je dnes Petr Fiala, předseda ODS. Devět procent Občanské demokratické straně přisuzují teď nejnovější průzkumy. I když jste to tak trošku zpochybnil ty průzkumy, znamená to, že už se ODS odrazila od dna?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
ODS se určitě odrazila ode dna.

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
Myslíte?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já jsem si tím úplně jistý. Ale mě opravdu moc nezajímají průzkumy, mě zajímají fakta. A fakta jsou volby. A když se podívám na krajské volby, tam se to projevilo zcela jednoznačně, a taky se projevila síla různých našich soupeřů v pravé části politického spektra, i těch, kteří byli dřív silnější, než my, nebo o kterých nám různá média vykládala, že nás nahradí. Tady je jednoznačně vidět...

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
Mluvíte o TOP 09?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Mluvím o TOP 09, mluvím o Svobodných, mluvím o Soukromnících, mluvím o všech možných politických subjektech. A tady jsme jasně viděli výsledek a viděli jsme výsledek nejenom v těch volbách. Vidíme i ten výsledek následný. Protože před těmito volbami v minulém volebním období v těch krajských radách ODS nebyla prakticky nikde, dneska jsme v deseti krajských radách. To je jasný důkaz toho, že ODS se vrátila na politickou scénu a že ji může ovlivňovat.

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
Řekl jste fakta, pane Fialo. Tak první jasný fakt je, že volby vyhrál Andrej Babiš. Pojďme to vzít z této strany. Je to to nejhorší, co nás mohlo potkat? A třeba vás jako Občanskou demokratickou stranu?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To je fenomén, který tady je už nějakou dobu. Když bychom to zase, vy jste začal průzkumy. Já je taky použiju. Před volbami Andreji Babišovi předvídali třicet procent, on měl dvacet jedna. Což taky vypovídá o tom, jak ty průzkumy, jakou mají vypovídací hodnotu.

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
Dobře.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Samozřejmě, že Andrej Babiš je problém české politické scény. A to značný. A podle mě je to problém bez ohledu na to, jak se Andrej Babiš momentálně chová. Ale je to problém toho jeho neuvěřitelného spojení moci ekonomické, mediální a politické. Na druhé straně, a to je na tom podle mě podstatné, důležité je, že Andrej Babiš je ve vládě, je ve vládě se socialisty a dělá program, který jde proti zájmům aktivních pracovitých slušných lidí v této zemi. A to si myslím, že je potřeba zastavit. A proto já jsem jako jeden z cílů před krajskými volbami řekl, že ODS se bude snažit jednak zabránit tomu, aby se na krajské úrovni opakovala vládní koalice socialistů a populistů. A že se ODS bude snažit změnit to, aby v krajích nevládli socialisté s komunisty, jak to bylo dosud, a které stagnovaly. A tyhle cíle se nám podařilo splnit. A teď říkám, že naším cílem je, aby tady nebyla po příštích volbách socialisticko-populistická vláda. A proto budeme dělat všechno, protože si myslíme, že tato vláda nepomáhá aktivním pracovitým lidem, naopak chrání velké, chrání velké korporace. Ale jde proti zájmům normálních občanů a proti budoucí prosperitě. A neuvěřitelně komplikuje náš život. S byrokracií se setkáváme každý den. A já jsem přesvědčen, že i vy tady v rádiu. Prostě to je něco, co nás všechny dusí. A to je potřeba změnit. A v tom já vidím problém socialisticko-populistické vlády.

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
Ale já pořád tedy nevím, jak to chcete udělat. Protože teď jste před chvílí řekl, jak dopadla TOP 09. A s kým by se vlastně teda ODS teoreticky mohla spojit?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To uvidíme. A my teď, já nevím, proč bych mluvil o spojování. My...

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
S devíti procenty asi sami vládnout nebudete.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobře. Ale my jsme si zcela jisti, že to, co nabízíme, je věc, na kterou budou voliči slyšet. Ono se to už v těch krajských volbách ukázalo. Já taky tady jako, když slyším, že jsme měli předtím, já nevím, někdy v roce 2000 čtyřicet procent, jak to, že je nemáme, tak si myslím, že ti lidé spadli z Marsu, protože neví, co se tady stalo, co se odehrálo v této zemi v roce 13, jak dopadla poslední pravicová vláda, s čím jsme se všichni museli potýkat.

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
Jasně, jasně.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Je tu hnutí Andreje Babiše a tak dál. Nicméně já jsem přesvědčen, že naše nabídka pro aktivní a pracovité lidi je stále víc slyšena. A že lidé vidí, co se v této zemi děje a že my budeme posilovat. A vůbec nemám pochybnosti o tom, že dokážeme splnit náš politický cíl. A to je, aby tu nebyla socialisticko-populistická vláda po příštích volbách.

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
A kdy tedy se vám to, jo, už po příštích volbách, že se vám to, to znamená za rok?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Samozřejmě. Samozřejmě.

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
Jak to chcete udělat?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Tak, jak jsme to dokázali v krajských volbách. A taky se mě všichni ptali: jak to uděláte? A podívejte se na to, dneska jsme v deseti krajích, kde se podílíme na vládě. A změníme kraje k lepšímu, protože máme ty resorty, na kterých nám záleží. Chceme, aby tam bylo lepší zdravotnictví, aby tam bylo lepší školství, aby tam byla lepší doprava. A teď říkám, že po příštích parlamentních volbách nechceme, aby tady pokračovala socialisticko-populistická vláda. A musíme mít my dost silní na to, abychom se mohli na vládě podílet, abychom mohli lidem nabídnout náš program. Pro normální lidi, program, který prostě zjednoduší byrokracii, zjednoduší daňový systém, zjednoduší podmínky pro podnikání, budeme víc investovat do vzdělání, do výzkumu, budeme lidem vytvářet možnost pro to, aby mohli skutečně žít a stát je neobtěžoval.

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
Rozumím. Rozumím.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To je jasný, srozumitelný...

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
Ale počkejte...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
...pravicový program. A na ten lidé budou slyšet.

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
Říkáte vy. A ukážou nám volby, jestli to byla pravda. Nicméně zdálo se mi v jisté chvíli, že pan Kalousek přišel už s jakýmsi konkrétním návrhem na jakousi sjednocenou pravici. A už se o tom přestalo mluvit. To je přece to, co by pomohlo prosadit ty pěkné věci, které tady říkáte. Kdyby se spojily ty politické strany s určitými procenty a měly nějaký vliv. Rozumíte, co tím...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já vám rozumím naprosto jasně. A taky jsem hned na tu první mediální nabídku Miroslava Kalouska reagoval. Pojďme se o tom bavit. Ale pojďme se bavit o parametrech. Já jsem politik realistický a ve zdravém slova smyslu konzervativní. Takže mě zajímá, jak by to vypadalo a jak to bude fungovat? A o tom veďme diskusi. Máme na to několik týdnů, ne víc. Ale příštích několik týdnů, máme mezi těmi subjekty, které, neříkám pravicové, pravicová je ODS, ale, řekněme, nesocialistickými nebo napravo od středu. Máme čas na to, abychom se bavili o tom, a to je moje stanovisko, jaký typ spolupráce je dobrý pro to, abychom dosáhli našeho politického cíle, nahrazení socialisticko-populistické vlády, na čem jsme schopni se vlastně vůbec dohodnout, co jsou ty reálné kroky. A pak až tuto dohodu budeme mít, tak já si ji chci ještě změřit, strategicky zvážit, zda to skutečně přinese ty voliče. Protože v politice to není tak, že se spojí dvě strany, které mají hypoteticky dohromady třeba šestnáct procent a budou mít šestnáct procent. Oni také můžou mít dvanáct. Prostě v politice jedna a jedna nejsou dvě. Může to být taky jedna celá dvě. Anebo to může být tři. Prostě ale toto si musíme vyhodnotit, musíme vědět, jak na to budou voliči reagovat. A pak se o tom bavme. Ale já musím říct, že takové ty mediální triky, tak teď se všichni sjednotíme a všechny porazíme, na to já teda nehraju. Pro mě je podstatné, abychom si řekli, jak si to kdo představuje, kam kdo je připraven jít, úplně konkrétně. A pak s tím můžeme vyjít před veřejnost.

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
A vylouč to tedy není, jak jsem pochopil, v této chvíli.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já nechci do médií, a nebylo by to ani ode mě jako solidní, teď zastávat nějaká stanoviska. S tímto ano, s tímto ne, nesmí tam být tento člověk, musí to být takhle. Ale...

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
Dobře, tak to opusťme, pane předsedo...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale já za sebe říkám, ODS ví, co má dělat, je připravena to dělat, krajské volby ukázaly, že to umíme. A jsem připraven se bavit o různých formách spolupráce.

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
A já vás teď prosím, už to neříkejte, že krajské volby ukázaly. Protože když to řeknete třikrát, my už si to pamatujeme.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To je dobře. Ale to je ten fakt, pak se můžeme bavit o nějakých hypotetických výzkumech a názorech nějaké mediální elity. Ale to už nemusí být ten fakt.

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
A já vás ještě prosím, abyste jakkoli okomentoval to, co se přihodilo před pár dny, že se rozešli Starostové a TOP 09. Co za tím vidíte? Mně to přijde jako takový podivný krok. Protože ta síla byla právě v tom spojení. A teď to asi vypadá, že to je zaprvé důsledek voleb a za druhé, že se něco děje.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já s vámi souhlasím, že to spojení mělo nějakou logiku. Vypadalo to tak. A já vám to nemohu moc komentovat. Já ty podrobnosti neznám. Komentovat to mohu pouze tak, že ono to do jisté míry vysvětluje tu moji opatrnost a konzervativní přístup k těm zvoláním o slučování nebo spojování pravice. Protože ve, ve stejné chvíli časové, kdy vzejde apel na to, abychom se teda všichni nějak spojili, tak současně dochází k rozdělení těch, kteří už v nějaké koalici spojeni jsou. Takže toto samozřejmě určitý problém je. Co je za tím, na to je potřeba se ptát pánů Kalouska a Gazdíka, toto já komentovat nemůžu. Ale z hlediska další spolupráce nesocialistických subjektů to samozřejmě není nejlepší východisko. Nicméně abychom byli zase spravedliví. Ty signály, že o tom budou mluvit, že ta spolupráce není automatická, ty už tu přece byly dlouhodobě.

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
Byly, ano. Ale nikdo nevěřil tomu, že se tedy nakonec rozejdou.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Myslím, že i ten výsledek krajských voleb, kde obě tyto politické strany, nebo politické subjekty kandidovaly zvlášť, že k tomu asi napomohl.

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
Ale překvapil vás ten skoro katastrofální výsledek TOP? S tím přece nikdo nepočítal.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já se přiznám, že jsem nepočítal s tím, že TOP by v krajských volbách měla tolik, kolik ukazovaly průzkumy. Ale tak malý výsledek i mě překvapil.

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
A čím to je?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Na to asi si musí odpovědět především politici v TOP 09. Já tady nechci hodnotit ostatní politické strany...

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
Jste praktik.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ano, ale to, abych tady analyzoval svoje politické soupeře, na to se nechystám. Já vím, co je za výsledkem Občanské demokratické strany, co my máme dělat. A TOP 09 si musí na svoje problémy odpovědět sama.

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
Výměny ve vládě, které se chystají, anebo změny ministrů, co se za tím čte v politických kuloárech? Co se přihodilo?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já za tím čtu, že se tady odráží, já se omlouvám, že to zase řeknu, krajské volby. Ale to je jednoznačně výsledek krajských voleb a neúspěchu sociální demokracie. A ten neúspěch byl hodně velký. Když si uvědomíme, v kolika krajích...

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
Ale tento model neznáme z minulosti, pane Fialo.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
...v kolika krajích sociální demokracie vládla. Ona ta minulost, s tou se může vždycky operovat. Ale tady stojí sociální demokracie před situací, že je vládní strana, která prosazuje svůj socialistický program. Bohužel. Ale voliči to v krajských volbách rozhodně neocenili. A naopak spíše dali hlas té druhé vládní straně. A na to sociální demokracie nějak reaguje. Já říkám na změny ve vládě jediné. Ano, premiér má na to právo, ať si mění svůj tým. To je v pořádku. Na co už nemá právo, nebo co už je podle mě problematické, je způsob, jakým to dělá. Protože tím znejisťuje celou veřejnost. A do jisté míry ohrožuje chod státu. Já ani nechápu, považuju to za politický diletantismus, že Bohuslav Sobotka řekne, udělám změny ve vládě, udělám změny ve svém týmu. Pak v médiích několik dní čteme různé spekulace, kdo co všechno odmítl. Pak si přečtu vyjádření ministra zdravotnictví, že má vlastně odejít a že předtím odejít chtěl a teď, když vidí, že není žádný důstojný nástupce, tak že vlastně o tom pochybuje a že se asi tedy bude muset vypsat výběrové řízení, nebo dát inzerát, jestli někdo nechce dělat ministra zdravotnictví. No, jestli to tímto způsobem probíhá, tak je to politický diletantismus, který ale ohrožuje chod státu. Vždyť v těchto dnech se třeba řeší otázka letecké záchranné služby. To je věc, která je mimořádně důležitá pro všechny občany, protože každému z nás se může stát, že něco takového budeme potřebovat. Je to nedořešené, musí to řešit ministr zdravotnictví. A ten ani neví, jestli bude ve funkci, nikdo neví, kdo to bude, musí se to vyřešit do konce roku. Já tento postup Bohuslava Sobotky pokládám opravdu za neodpovědný.

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
Je to z jistého úhlu pohledu třeba nějaký tlak Andreje Babiše?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Je to tlak úspěchu Andreje Babiše.

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
Úspěchu.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
A je tlak, který je dán i tím, že Andrej Babiš, protože jeho hnutí ANO představuje populistickou politickou stranu, která bere voliče zleva, zprava, jak je zrovna potřeba podle různých témat. A teď do značné míry zcela zjevně ohrožuje sociální demokracii. A sociální demokracie na to reaguje. Ale podle mě způsobem, který asi nepovede k úspěchu. Ale to už je věc sociální demokracie. Já samozřejmě jim nebudu ani dávat rady, ani to komentovat. Ale mohu komentovat to, jako opoziční politik, co se děje ve vládě. A tady považuji způsob, jakým tu situaci Bohuslav Sobotka řeší, za nesprávný. Ale ne z hlediska sociální demokracie, to je mně upřímně jedno. Ale z hlediska toho, jak funguje český stát. Protože tímto způsobem řada věcí, které je potřeba řešit a na kterých bychom se my jako opozice klidně podíleli, tak vlastně vyřešena nebude.

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
Vy říkáte, že to je tlak úspěchu Andreje Babiše. Co vlastně tedy Babišovi teď vyhovuje? V této fázi. Jemu přece nemůže vyhovovat ten chaos, který způsobil ten jeho úspěch ve vládě. To přece tak ne, celá vláda ohrožená.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Možná mu to vyhovuje. Ale na to, co vyhovuje Andreji Babišovi, se asi musíte zeptat jeho. Já si nicméně myslím, že Andrej Babiš způsobem, jakým postupuje ve vládě, tak vytrvale oslabuje Bohuslava Sobotku. Ale podle mě si to Bohuslav...

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
Programově?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, Bohuslav Sobotka si to podle mě dělá sám. Já vám uvedu úplně konkrétní příklad. Já jsem na konci prázdnin neustále četl v novinách při jednání o rozpočtu: Ministr XY přišel za ministrem Babišem a poprosil ho, aby ministr Babiš našel tři miliardy pro hasiče, šest miliard pro tamtoho, ministr Babiš dá horníkům, ministr Babiš dá učitelům, přidá a tak dál a tak dál. Takhle to běželo několik dnů či týdnů. A já jsem si říkal, kdybych byl premiér, tak bych vstal a řekl, no, tak to ne. Žádný ministr Babiš nikomu nic nedává. To je přece rozhodnutí vlády. Pod mým vedením. Jako premiéra. Vláda určuje rozpočtem, realizuje svoje priority, vláda určuje, komu se přidá, komu se nepřidá. V tomto se přece odráží nejvíc priority vlády. Jestliže premiér Sobotka to přejde mlčením a nechá Andreje Babiše, aby s prominutím takhle mediálně řádil, no, tak pak se nemůže divit těm, těm volebním výsledkům. Toto bych nikdy nepřipustil.

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
A co může dělat?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To, co vám říkám.

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
A co byste dělal, zrušil byste Mladou frontu DNES, nebo...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, ale to samozřejmě premiér nemůže. Ale, ale to je dobře, že to premiér nemůže, bez ohledu na to, jaká Mladá fronta DNES je. Ale, a komu patří. Ale...

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
Nebo Lidovky, já si neumím představit, co byste dělal v praxi.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale to nebylo jenom v Babišových médiích. To bylo všude. Protože premiér se neozval a premiér se v této situaci má ozvat a zjednat si ve vládě pořádek. Stejně jako prostě nemůže působit důvěryhodně, když každý ministr říká něco jiného. Když ani ministři neví, co teda mohou a co tedy nemohou. Vzpomeňte si třeba na kauzu přijetí dalajlámy, jestli se smí s ním setkat. Jeden říká, že ano, druhý, že ne. Jak to je? V zahraniční politice každý nový případ, na který se má reagovat, tak vyvolává nejednotu ve vládě. Dokonce i mezi ministry České strany sociálně demokratické. Tedy strany pana premiéra. Podle mě tady je potřeba jasnější a pevnější ruka. A očekával bych to od premiéra této země. Protože to, co jsem říkal s rozpočtem, to je prostě, že se tam neodrážejí priority vlády, to je jedna věc. Ale když třeba v zahraniční politice je vláda nejednotná, tak nás to ohrožuje všechny.

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
Máme jednu minutu času, pane Fialo. Celá ta kauza dalajláma, ministr Herman a prezident Zeman, zůstává po tom taková podivná pachuť. Z vašeho pohledu, je to drobná peripetie, nebo je to průšvih jako Brno?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Je to špička ledovce. A ten ledovec je, že vláda ztratila obsah, priority zahraniční politiky, neví, kam tuto zemi vede, dává prostor lidem, kteří nemají odpovídat za zahraniční politiku, jako je prezident Zeman, aby ji dělali. A vede naši zemi do mezinárodní bezvýznamnosti a zpochybnění pozice České republiky. To se projevilo plně v této kauze. A to je něco, co vládě nelze tolerovat.

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
Takže podtrženo sečteno, měl by Herman odejít?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne. To, co je podstatné na této věci, premiér musí ve vládě jasně stanovit zahraničně politické priority a vyžadovat jejich dodržování po jednotlivých ministrech. Pak to bude fungovat. Nijak jinak to nemůže fungovat.

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
Kdybyste byl premiérem, vyhodíte pana Hermana?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Kdybych byl premiérem, tak mám jasně stanoveny zahraničně politické priority a udělám ještě jednu věc. Setkám se s představiteli všech klíčových politických stran v této zemi, půjdu se s nimi dohadovat na tom, jaký je národní konsensus v zahraniční politice, co mají být národní zájmy České republiky, na čem se shodneme. A to budu hájit navenek. Protože my můžeme být navenek tak silní, pouze pokud jsme, nebo silní můžeme být pouze, pokud jsme uvnitř sjednoceni. A to my tady nejsme. Nejenom, že není sjednocena zahraniční politika uvnitř vlády, nebo s opozicí, ale není sjednocená ani uvnitř vlády. A to si země jako Česká republika v této mezinárodní situaci nemůže dovolit.

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
Hostem Pressklub u byl dnes předseda Občanské demokratické strany pan Petr Fiala. Mějte se hezky, na shledanou.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání, na shledanou.

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
Těšíme se na příště.

Petr Fiala

předseda strany