12. března 2019

Premiér se musí jasně vyjádřit k Faltýnkově roli v kauze kolem výběru mýta

(www.ods.cz) ​​​​​​​Komentář předsedy občanských demokratů Petra Fialy k závažným otázkám, které vyvolává kauza kolem výběru dodavatele mýtného systému.

Petr Fiala: „Jak jsme již avizovali o víkendu, ODS na dnešní schůzi Sněmovny navrhne zařazení bodu k nedávnému zásahu policie, který se dotkl i prvního místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Budeme chtít znát názor pana premiéra na tento rozsáhlý policejní zásah, stejně tak ale i názor pana ministra vnitra na to, že z policejních spisů unikly některé z odposlechů. ODS bude chtít vědět, jakou roli hrál při výběru provozovatele mýtného systému na českých dálnicích Jaroslav Faltýnek. Zda měl od premiéra, popř. ministra dopravy nějaké pověření k jednání s představiteli ÚOHS, či Kapsche. Zda pan premiér považuje tyto schůzky za standardní systém práce svého prvního místopředsedy. Jak je možné, že Jaroslav Faltýnek podle svých vlastních slov disponoval nějakými materiály k výběru provozovatele mýta. Zda jsou panu premiérovi známy nějaké bližší podrobnosti této korupční kauzy, zda ji řeší s panem Faltýnkem a zda má jeho důvěru. Zda považuje za normální, že se jeho 1. místopředseda setkává s předsedou ÚOHS tajně po hotelech. Celý případ vzbuzuje řadu otazníků a je v zájmu premiéra Babiše, aby na ně česká veřejnost získala odpověď.“

Petr Fiala

předseda ODS