16. května 2019

Napřímo TN.cz: Migraci EU řeší špatně

(tn.cz) Hostem předvolebního speciálu pořadu Napřímo k eurovolbám byl předseda ODS Petr Fiala. ODS podle něj zformovala český postoj k migrační krizi. Tu podle něj Evropská komise řešila špatně. Fiala mluvil také o tom, jak by se měla řešit dvojí kvalita potravin či jaká varianta brexitu by pro Česko byla nejvýhodnější. Fiala by ve volbách chtěl zdvojnásobit výsledek ODS a získat 4 mandáty.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na TN.cz.

Na úvod rozhovoru s moderátorem Jaroslavem Brousilem se Fiala vyjádřil k nedávným vládním změnám. „Ministra dopravy nikdo nezná. Pan Havlíček (ministr průmyslu a obchodu – pozn. red.) se osvědčil hlavně tím, že podporoval pana Babiše, ať to stálo, co to stálo,“  řekl Petr Fiala v rozhovoru. Lidé, které podle něj Babiš vybral, se zatím moc neosvědčily.

Cestu poslance Zdeňka Ondráčka na Donbas označil za velkou ostudu. Premiér by si podle něj měl ve věcech udělat pořádek, protože komunisté jeho vládu drží. Připomněl ale, že teď sněmovna hlasy napříč spektrem Ondráčkovi zatrhla další zahraniční cestu.

Za klíčovou pro bezpečnost Evropy označil spolupráci v rámci NATO. „Je to jediné, co tu fungovalo, funguje a zajišťuje bezpečnost. Je nepřijatelné, aby členství v NATO bylo zpochybňováno,“ trvá Fiala.

Evropské státy by se měly snažit dodržet svůj závazek dávat 2 % HDP na obranu. A to nejen kvůli tomu, že se kvůli tomu zavázaly. Důležitá je podle něj důsledná ochrana vnějších hranic. „Ne, že budeme posilovat frontexy a další agentury, ale že budeme nutit státy, které se zavázaly k ochraně vnějších hranic, aby to plnily. A pokud jim v tom něco brání, tak je třeba jim pomoci,“ uvedl Fiala, jak by řešila migrační krizi ODS. Současná Evropská komise podle Fialy řešila migrační krizi špatně.

Upozornil také na jeden rozpor. „Na jedné straně máme hrdinného bojovníka proti kvótám, pana premiéra Babiše, ale ta frakce, ve které jeho strana je, Aliance liberálů a demokratů (ALDE), dodnes říká, že kvóty mají být,“ tvrdí Fiala.

ODS je také pro to, aby státy měly větší možnost určit se zaměření dotací. Česko podle něj investovalo do měkkých projektů, po kterých nic nezbylo. „Kdybychom si vyjednali, že je můžeme dát do infrastruktury, jak to udělaly jiné země, tak jsme mnohem dál,“ myslí si předseda ODS.

V dotacích také vidí způsob boje proti nekvalitním potravinám. „Byli bychom rádi, aby česká vláda přestala v Bruselu bojovat proti zastropování zemědělských dotací,“ řekl Fiala. Největší balík dotací by podle něj měl jít malým a středním zemědělcům, kteří produkují kvalitní potraviny.

V Evropském parlamentu podle něj mají být kompetentní lidé, kteří mají autoritu a jsou schopni vyjednat koalice napříč národními státy a uvnitř frakcí. Takového člověka vidí v Janu Zahradilovi, lídrovi kandidátky ODS. Podle Fialy je jediným spitzenkandidátem – aspirantem na post předsedy Evropské komise – ze zemí východní a střední Evropy.

Frakce Evropských konzervativců a reformistů by podle Fialy měla posílit a to i navzdory odchodu Velké Británie. Britové nakonec volit budou, konzervativci, kteří jsou partnerem ODS, ale v průzkumech propadávají. Po reformách Unie podle Fialy volá stále více hlasů.

Brexit je podle Fialy pro české občany špatnou zprávou. O odchodu z Unie by Čechy hlasovat v referendu nenechal. V českém zájmu je podle Fialy, aby Británie odešla s dohodou a aby to byla dobrá dohoda. Británie je totiž pro ČR významný trh.

ODS podle něj dělá všechno proto, aby ve volbách dopadla co nejlépe. Před pěti lety získala dva europoslance, teď by si předseda občanských demokratů přál volební zisk zdvojnásobit.

Lídrem kandidátky občanských demokratů je současný europoslanec Jan Zahradil. Ten je poslancem Evropského parlamentu od vstupu ČR do EU 1. května 2004. Dvojkou na kandidátce je bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský, který také obhajuje mandát europoslance. Na kandidátní listině jsou třeba i současná poslankyně Veronika Vrecionová, bývalý ministr zahraničí či obrany Alexandr Vondra, či bývalý europoslanec Edvard Kožušník.

Petr Fiala

předseda ODS