27. února 2024

Premiéři ČR a Polska jednali v Praze o posílení obranné spolupráce, energetice i situaci na Ukrajině

(www.vlada.cz) Premiér Petr Fiala se v úterý 27. února 2024 setkal v Praze se svým polským protějškem Donaldem Tuskem. Hlavními tématy jednání byly možnosti spolupráce v oblasti obrany, migrace, energetická bezpečnost a další vývoj Evropské unie. Obě země se zcela shodují v pohledu na ruskou agresi a situaci na Ukrajině. ČR a Polsko budou také pokračovat v mezivládních setkáních, další se uskuteční ve druhé polovině letošního roku.

Premiér zdůraznil, že ČR a Polsko mají řadu společných bilaterálních témat a shodují se v pohledech na zahraničněpolitická témata. „Jsem rád, že Polsko zůstává naším silným spojencem a přítelem. V pohledu na situaci na Ukrajině se zcela shodujeme a jsme silně připraveni na podporu Ukrajiny i hledání dalších cest, jak podporu zvýšit. Ukrajina bojuje proti ruské agresi za bezpečnost v Evropě, nejen za svou suverenitu. Bezpečnost našich občanů je prioritou, stejně jako rozvíjení dobrých česko-polských vztahů,“ uvedl premiér Petr Fiala a poděkoval polskému protějšku za připravenost podílet se na české iniciativě, která má za cíl zajištění munice pro Ukrajinu ze třetích zemí.

ČR i Polsko považují za důležité téma energetickou bezpečnost. „V oblasti jaderné technologie může ČR nabídnout své know-how a zkušenosti s jadernou energetikou. Jádro je nutné pro zajištění dostatku dostupných energií pro občany našich zemí,“ dodal premiér Petr Fiala. Lídři jednali i o aktuálních projektech v oblasti dopravy - vysokorychlostní železnici a dálničním spojení D11/S3.

Důležitým bodem jednání byla i evropská témata. „Shodneme se na tom, že EU potřebuje reformu migrační politiky. Věřím, že Polsko bude hrát aktivní roli v této oblasti zejména během svého předsednictví v Radě EU příští rok, kdy by se mělo rozhodovat o nových konceptech migrační politiky,“ dodal český předseda vlády Petr Fiala.

Obě země budou také pokračovat v mezivládních setkáních. Ve druhé polovině roku bude ČR hostit česko-polské mezivládní konzultace.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS