20. října 2021

Události, komentáře: Vláda mimořádně o koronaviru

(ČT 24) Vláda reaguje na prudký nárůst počtu nových případů covidu 19 - chystá se rozšíření povinnosti nosit respirátory ale i změny kontrol v restauracích, nebo zkrácení platnosti testů.. Koná vláda včas a koná dost? A přiložila - zatím ještě opozice - ruku k dílu, nebo jen kritizuje? Úvodní téma pro ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a místopředsedu ODS Martina Baxu.

Celý rozhovor s Martinem Baxou můžete zhlédnout na ČT24.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Vláda se kvůli rychle rostoucímu počtu nově nakažených rozhodla zpřísnit hned několik opatření. Od 25. října bude povinné nošení respirátorů ve všech vnitřních prostorách, včetně pracovišť. Výjimku budou mít jen lidi, kteří sedí v kanceláři sami. O týden později začne platit nařízení, podle kterého bude muset personál restaurací kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti. A od 1. listopadu se taky zkrátí platnost testů a změní se jejich úhrady. Preventivní odběry budou zadarmo jen pro děti a mladé do 18 let, pro lidi se zahájeným očkováním nebo pro ty, co vakcínu dostat nemůžou. Děti do 12 let nově nebudou muset prokazovat bezinfekčnost vůbec. To, co ani po dnešku jasné není jsou opatření ve školách. Ministr zdravotnictví chtěl dětem podobně jako lidem ve firmách nařídit povinné nošení ochrany dýchacích cest po celou dobu výuky. Ministr školství je proti, a kritizoval, že se strategie boje proti koronaviru neustále mění.

Robert PLAGA, ministr školství, mládeže a tělovýchovy /za ANO/:
Odmítal naše návrhy a návrhy odborníků na zavedení testování, byť v těch lokalitách, kde je situace nejhorší, pravidelného testování ve školách, anebo návrhy na varianty, které fungují v zahraničí, což je test and stay, tzn., že pokud je tam covid pozitivní žák, tak se testuje v těch třídách každý den ráno, aby se zjistilo, že se ta nákaza nešíří. Toto všechno odmítali.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
No a našimi hosty jsou Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví za hnutí ANO. Dobrý večer.

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Dobrý večer.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A spolu s ním
Martin Baxa, místopředseda ODS, vítám vás.

Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Dobrý večer.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Baxo, ta nově přijatá opatření tedy známe, jsou podle vás dostatečná, nebo co byste případně doplnili?


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Já myslím, že nejen ta opatření nejsou dostatečná, bohužel přicházejí pozdě a dokládají chaotičnost vlády Andreje Babiše v tom, že bohužel i po tom roce a půl, co je v Česku covid, se nepoučila, a ten chaos pokračuje. Já zásadně nesouhlasím s tím, že dochází od 1. listopadu k ukončení hrazení těch testů, myslím si, že je to opatření, které přichází v naprosto nevhodný čas a jenom bude komplikovat situaci v boji proti koronavirové pandemii. Myslím si, že je také chybné rozhodnutí, které se týká toho, jak se bude prokazovat testování v restauracích, které je zavedeno velmi rychle, a vedle toho ještě nepadla některá další opatření, která by měla určitě zaznít, například, jak jsou hygienické stanice připravené na trasování, to je, myslím, velký problém. Znovu se ukazuje, že nejsme připraveni na to, že bude zapotřebí hodně trasovat, už v současné době zaznívají zprávy o tom, že některé Krajské hygienické stanice mají problémy s tím, aby zvládly dostatečné trasování, a také vidím velmi slabý tlak vlády na to, aby se zvýšilo očkování. Česko je na jedenadvacátém místě v Evropě, co se týká proočkovanosti, nedosáhli jsme ani 70 %, a to vytváří velmi nebezpečný mix v době, kdy dnes jsme zaznamenali rekordní růst počtu pozitivních testů.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Ta opatření, ta rozebereme ještě konkrétně později. Pane ministře, proč jste ale reagovali až ve chvíli, kdy vlastně to šíření nákazy zdvojnásobilo tempo, když přesně, jak říkal pan Baxa, už víme, s jakým předstihem je potřeba činit patřičné kroky?

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Já si myslím, že musíme vždycky reagovat na situaci a na ten scénář, jak se vyvíjí. Ta situace, která byla v tom předchozím období, a my jsme to jasně řekli, a říkal to i profesor Dušek, se vyvíjela skutečně v rámci toho realistického scénáře, tzn., ano, byly tady nárůsty, ale ty nárůsty byly velmi pozvolné. To, co se odehrává v tom posledním týdnu, tzn. v těch posledních několika dnech, je skutečně přerod do toho rizikového scénáře, kdy skutečně ta čísla se razantně zvyšují a my na to musíme reagovat právě těmi opatřeními. Já si nemyslím, že my máme dělat nějaká restriktivní opatření ve chvíli, kdy ta situace k tomu nevybízí, ale samozřejmě v tuto chvíli ta opatření děláme. Já bych rád reagoval ještě na pana Baxu.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Prosím.

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
On tady, mám pocit, že si trošku protiřečí, on, říká - vláda nevyvíjí tlak na očkování. Já souhlasím, a myslím, že tady se tedy bazálně shodneme, že očkování je jediná zbraň prostě proti té epidemii a řešení dlouhodobé, ale zároveň nám vyčítá, že vlastně tady zavádíme určité změny v testování, které skutečně mají, a není to jenom Česká republika, udělalo to stejné jako Německo, jsme udělali, nebo Francie, které mají právě motivovat k tomu očkování, protože pokud bude testování, tak to vlastně nadále, řekněme, velmi komfortní a dostupné a lidé si budou myslet, že zkrátka to je to řešení té situace, což je zkrátka mylná představa, tak si myslím, že to očkování úplně nebude tak vyžadováno.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Promiňte, za chvíli vám dám prostor k reakci, ale třeba ve školách se ta situace horší už docela dlouho. Děti jeden týden karanténu skončí a další týden do ní třeba hned nastupují, třeba aspoň v těch školách plošné testování by nemělo smysl už mnohem dřív zavést?

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
My jsme testovali na začátku školního roku, to víte.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Ano, ale pak jste rozhodl, že už dál se testovat nebude.

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Nikoliv, je to stanovisko klinické skupiny ministerstva zdravotnictví, určitě o tom ještě budeme jednat, ale to neznamená, že se nemůže testovat na lokální úrovni, pokud to nařídí krajská hygienická stanice.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
No a proč to krajské hygieny nenařídily v těch krajích, kde ta situace je prostě ve školách špatná?

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
To samozřejmě možné je. Ono je otázka skutečně, co to testování, a to je i názor právě klinické skupiny, přesně má přinést. Bude to znamenat, že se nám zlepší situace v nemocnicích? Že nám klesnou počty těžkých případů? To je ta otázka, jestli skutečně to testování v těch školách nepovede spíše k tomu, že ty školy se uzavřou, ale ten přínos pro řešení té epidemie, a té situace v nemocnicích nebude tak výrazný, jak možná si od toho slibujeme, to jediné, co teď v tuto chvíli skutečně je zásadní, je očkovat. To je to řešení právě pro nemocnice, protože pro nás není problém, že máme vysoké počty nakažených, to není ten základní problém, ale problém je, pokud skutečně nám to takzvaně střílí do nemocnic a zvyšují se počty těch lidí v těžkém stavu.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Vy jste chtěl, pane Baxo, reagovat, tak prosím.


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Aabychom řekli vlastně ještě ta další opatření, která byla dneska přijata. První, se kterými já souhlasím, AntiCovid tým koalice to navrhoval, už nedávno je to, že se zkrátila doba karantény, to je dobré opatření. Ale to, co, říká pan ministr o té motivaci k očkování, to je hypotéza, kterou nemůžeme doložit, tzn., jestli se testy budou platit, že to víc lidí přinutí k očkování, ale podle mého názoru to, že za současných rostoucích čísel je možnost se zdarma nechat testovat, je přece otevřená cesta pro ty, kteří se třeba teď necítí dobře a než, aby šli k lékaři, nebo si nechali hygienickou stanicí dávat žádanku na test, tak se můžou bez problémů zajít zdarma otestovat. A my v době, kdy rostou čísla, tak najednou vlastně těm lidem, kteří mají dobrou vůli, necítí se dobře, mají třeba teplotu a chtějí si rychle zjistit, jestli mají pozitivní nebo negativní test, tak stavíme bariéru v podobě hrazeného testu. A platnost těch testů se výrazně zkrátila, jak u těch PCR, tak u těch antigenních, a podle mě kombinace toho, že se 1. listopadu budou testy hradit, s tím, že se zkracuje délka jejich platnosti, vytváří velkou bariéru pro to, abychom snáz odhadovali nějaké lidi nakažené, kteří by měli ochotu se nechat očkovat, nechat testovat. A druhá věc, co se týká těch škol, my jsme si přece v tom nejhorším slova smyslu užili uzavřené školy, byly nejdéle uzavřené v Evropě. My v žádném případě nechceme, aby se školy uzavíraly, školy teď bojovaly s dlouhou karanténou, ta se teda zkrátila, to je myslím, dobrý krok, ale pokud pan ministr navrhoval, aby se zavedlo plošné nošení roušek ve školách, tak to jenom bude ztrpčovat život učitelům i žákům tu výuku, a přitom je jednodušší opatření, aby se alespoň třeba udělal ten screeningový test, tzn. třeba po podzimních prázdninách aby se to testování udělalo. A já nechápu to rozhodnutí, proč, když už to bylo připravováno na přelom října a listopadu, jestli se nemýlím, tak se toto zamítlo, ty školy jsou dneska vystavené vlastně situaci, kdy rostou čísla, v řadě škol třeba u nás v Plzni jsou taky už nákazy, ale ty školy vlastně nemají teď žádnou cestu k tomu, jak tomu bojovat. Takže to si myslím, že jak co se týká té tzv. motivace k očkování, tak co se týká těch škol, tak vláda nemá v tuto chvíli účinný nástroj, jak napomoci k tomu, aby počet očkovaných rostl, jak pomoci lidem kteří se necítí dobře a můžou se nechat komfortně otestovat, ani neukazuje cestu ve školách, jak čelit tomu, že i do škol ta nákaza proniká.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A pane ministře...

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Pokud se někdo necítí dobře, a to není přece otázka pouze covidu, to je otázka jakéhokoliv jiného onemocnění, tak v normálním světě má jít za svým lékařem a ten lékař ho pošle na vyšetření. My se musíme dostat do normálního světa, a normální svět je takový, že když se necítím dobře, jdu k lékaři, a lékař mi indikuje vyšetření a takové vyšetření samozřejmě vždy bude hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Ano.


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Pane ministře, promiňte, ale jako tohle by platilo v létě, když počet nakažených byl minimum, ale my se dneska dostáváme do situace, kdy počty nakažených výrazně rostou. Dneska překročily číslo 3 000. A my bychom přece měli jasně dělat všechno pro to, abychom co nejjednodušší cestou odhalovali ty, kteří mohou být potenciálně nebezpeční tím, že mají pozitivní test, a prostě jednodušší zajít za nejbližší roh, když jste třeba ve velké městě, do testovacího centra kde vás zdarma otestují než absolvovat cestu k lékaři. Možná vy v tom ten rozdíl nevidíte, ale já, co se týká toho, jak co nejúčinněji odhalovat lidi, kteří mají potenciálně pozitivní test, tak prostě zavedení toho že se testy budou od 1. listopadu hradit, staví bariéru.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pokud jde o ty školy, pane ministře, kdy o nich bude jasno? A to, co tady naznačoval pan místopředseda Baxa, neuvažujete třeba, že by se přece jenom ještě jedno kolo toho screeningu plošného udělalo? Nemělo by to smysl?

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
My o tom budeme, my jsme dneska o tom vedli poměrně velkou debatu na vládě. Já v tomto směru, to není zkrátka nějaké stanovisko mě, jako Adama Vojtěcha, já jsem vyžádal si stanovisko klinické skupiny, kde jsou lidé jako prof. Chlíbek například, předseda České vakcinologické společnosti, pan doktor Dlouhý, což je předseda Infektologické společnosti, a ti se vyjádřili zkrátka, že nejsou příznivci tohoto testování, ale zítra o tom budeme jednat s panem ministrem Plagou, máme naplánované na odpoledne jednání, a budeme se snažit najít nějaký konsenzus, takže školy budeme řešit...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Kdy budou mít rodiče jasno, jestli děti půjdou po podzimních prázdninách do školy, nepůjdou do školy, za jakých podmínek?

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Tak do školy půjdou určitě.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Určitě?

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
To samozřejmě, máme shodu, že skutečně nechceme školy zavírat, chceme je udržet, právě proto i zkracujeme tu karanténu tak, aby ten stav zkrátka nebyl už živelnější. Takže do školy půjdou určitě, spíš je otázka těch opatření, zítra o tom budeme jednat s panem ministrem Plagou. Ale já znovu skutečně musím říci, že testování jako takové není řešením epidemie nemoci covid-19, a to je třeba, aby si každý uvědomil. Ta debata o tom, jestli tedy testování nebo očkování prostě je lichá, testováním tu situaci možná nějakým způsobem oddálíme a bude tady zase další vlna a další vlna, ale my potřebujeme skutečně očkovat, a to je to klíčové řešení.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A k tomu očkování, ta strategie vlastně znepříjemnit neočkovaným lidem maximální možnou měrou život, aby si prostě tu injekci nakonec píchnout nechali, není to po 10 měsících vakcinace trochu nesofistikovaný přístup?

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Já bych to takto nenazval. My samozřejmě stále vysvětlujeme, já myslím, že všichni ví, co je očkování, proč je dobré, snažíme se skutečně v tomto směru edukovat. Odborníci se vyjadřují, běží kampaň na všech celoplošných televizích, včetně České televize, takže skutečně v tomto směru se snažím maximálně edukovat. Ale my jsme teď v krizové situaci, teď jsme skutečně na hraně další poměrně masivní vlny, a my se musíme rozhodnout, kudy tedy chceme jít, jestli chceme tu vlnu vlastně oddálit, tzn., že budeme tedy testovat, a to samozřejmě možné je, ale v zásadě to nevyřeší tu situaci, anebo budeme imunizovat společnost, což je samozřejmě něco, co zkrátka je to trvalé řešení, a to je jenom očkování. A lidé si možná neuvědomují, že tím, že se nechtějí nechat naočkovat, tak v zásadě tzn., že skutečně tady můžeme mít opět zahlcené nemocnice, opět se může odkládat elektivní péče, můžou být zahlcené jednotky intenzivní péče.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Ostatně některé nemocnice už se chystají a znovu si vyčleňují lůžka.

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Ano. A to by lidé ale měli vědět, že to není o tom jenom, že já se rozhodnu neočkovat se, to je o tom, že i ti očkování se pak nedostanou k té péči, protože zkrátka nebudou mít vlastně lůžka, na která by byli usazeni nebo byli tam hospitalizováni, třeba s nějakou úplně jinou diagnózou, protože tam prostě nebude prostor, a to si myslím, že je principiálně špatně.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Reakce pana Baxy.


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Pane ministře, já se omlouvám, ale stavět, pardon, ale jako stavět do protikladu testování a očkování je absurdní argument, samozřejmě, že očkování je jedinou trvalou cestou k tomu, jak porazit onemocnění covid-19, ale to testování je k tomu cesta. Provedlo se za včerejšek 60 000 testů, přes 60 000 testů, z toho bylo přes 40 000 těch tzv. preventivních a uvidíme, jaká ta čísla budou po 1. listopadu, kdy se testy zpoplatnily. Přece to testování je cestou jak odhalit ty lidi, kteří jsou nakažení, a vedle toho samozřejmě musíme intenzivně lidi vést k tomu, aby se nechali očkovat, a ta vláda k tomu prostě neudělala dostatečnou kampaň, málo se přesvědčuje, málo se vyvracejí hoaxy, musí se lidi přesvědčovat nejenom o tom, aby se nechali očkovat, ti, kteří ještě očkovaní nejsou, ale také aby ti, kteří potřebujou, se nechali očkovat třetí dávku, je v tom prostě mnoho neuděláno, a teď na to doplácíme.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pánové, já vás teď požádám, přerušíme na moment naši debatu. Já se obracím na kolegu z vědecké redakce, Daniela Stacha, který nám do toho vnese další fakta. V čem je, prosím, Dane, ta situace v této chvíli jiná, než byla před rokem?

Daniel STACH, redaktor:
To, co nám hraje do karet, to, co je pozitivní, je to, že část lidí české, obyvatel České republiky, má určitou obranyschopnost proti viru, buď získanou očkováním nebo tím, že prodělali nákazu. Ten stupeň obrany se liší, protože každý jsme jiný a reagujeme jinak na očkování a také na prodělání nemoci. Dobré také je, že máme daleko větší znalosti o koronaviru, daleko víc o něm víme a také daleko lépe dokážeme s nákazou bojovat. Co je pro nás špatná zpráva je nová varianta viru, protože varianta Delta, která tady je, je 2× nakažlivější než varianta, která tady byla před rokem, a varianta Delta také častěji způsobuje vážné onemocnění, kdy je nutná hospitalizace. Právě to, že máme alespoň část obyvatel, kteří se dokážou lépe viru bránit, je ten důvod, proč odborníci předpokládají, že méně lidí bude potřebovat péči lékařů v nemocnicích. A to je zásadní. My v tuhle chvíli vzhledem k tomu, kolik máme zatím k dispozici dat z tohoto podzimu, nemůžeme s jistotou říct, jaké procento to bude. To se s daleko větší přesností dozvíme zhruba za 14 dní, až budou do nemocnic přicházet ti, kteří se nakazili teď, a jestli to bude 3, 5 nebo 8 %, je pro nás naprosto zásadní, protože podle toho budeme moct dopočítávat to, jakou kapacitu má náš zdravotní systém.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Jak si tedy vedeme ve srovnání s těmi modely, které předvídaly šíření nákazy. A teď se ptám na ta tedy současná čísla.

Daniel STACH, redaktor:
Tady je vidíme, a tady vidíme ten velký skok, který teď přišel, uvidíme, jestli tahle část grafu je jenom výkyv, anebo je to začátek trendu, protože počty zachycených případů ukazují, že jsme nad rizikovým scénářem. Pokud bychom šli po rizikovém scénáři, to je ta červená čára, příští týden bychom se denně dostali až na 5,5 tisíce případů. A 1 000 lidí bychom měli v nemocnicích, 5,5 tisíce případů denně, 1 000 v nemocnicích celkově, a nemocnice jsou právě klíčové, a tady vidíme, že jsme už několik dní nad hranicí rizikového scénáře. Tyto 2 sloupečky vypadají stejně vysoké, ale tenhle ten poslední se ještě o něco zvýší, protože se vždycky ještě dohlašují počty lidí, kteří byli hospitalizováni. Například v tomto případě bylo dohlášeno 76 případů. A to jakým způsobem se toto bude vyvíjet, je pro nás naprosto zásadní, protože případné zahlcení systému nebude celorepublikové, bude lokální. Ty první dopady se případně ukážu nejdřív v místech, kde je vysoké množství nákazy, a je tam jen malá nemocnice, která nedokáže pojmout tolik pacientů.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Rozumím.

Daniel STACH, redaktor:
A ty rozdíly regionální jsou skutečně obrovské. Tady vidíme, že ta situace je aktuálně nejsložitější v Moravskoslezském, Olomouckém a Jihočeském kraji. Tohle je tzv. incidence, tedy počet zachycených lidí za posledních 7 dní na 100 000 obyvatel, a i v těch regionech jsou velké rozdíly, například v Olomouckém kraji je to především Přerovsko a Olomoucko, na jihu Čech Českobudějovicko, ale zatím jsme neviděli žádné čistě regionální opatření. Ta opatření, která jsou zaváděna, jsou celostátní.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A jaký poměr je očkovaných a neočkovaných, mezi těmi nově nakaženými?

Daniel STACH, redaktor:
Právě u těch nově nakažených je velmi třeba zvažovat, jestli toto vůbec sledovat, protože očkovaní lidé nemusí na testy, a tak ten údaj není tak relevantní, daleko relevantnější je ale u těch, kteří jsou hospitalizovaní, a z dat za posledních 7 dní vidíme, že v nemocnicích jsou 2/3 lidí, kteří neprošli vakcinací, 1/3 těch, kteří byli plně očkováni, zhruba jedno procento těch, kteří jsou hospitalizováni, tvoří ti, kteří dostali jenom jednu dávku. Tady vidíme, co je ten klíčový rozdíl. Lidé, kteří prošli očkováním, jsou průměrně aktuálně o 14 let starší než ti, kteří vakcínu nedostali, a tady jsou ta konkrétní čísla, za říjen letošního roku. Neočkovaných 659, plně očkovaných 321, tady je ten rozdíl v absolutních číslech.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A když tedy vidíme ty počty lidí v nemocnicích, tak dá se z toho vyvodit, jak vlastně účinné očkování je?

Daniel STACH, redaktor:
Je účinnější, než by se na první pohled při srovnání těch čísel mohlo zdát, protože si musíme uvědomit, že očkovaných je výrazně více než těch neočkovaných, když se podíváme na konkrétní příklad proočkovanost lidí ve věku nad 60 let, krizová skupina, kterou musíme pečlivě sledovat, u nás je v této kategorii zhruba 2 a 3 čtvrtě milionu lidí z toho 4/5 se nechaly naočkovat. Znamená to, že očkováno je 2 a čtvrt milionu lidí, neočkováno zhruba půl milionu. Poměr je tedy 1 ku čtyřem. Na jednoho neočkovaného připadají 4 očkovaní lidé. Pokud by očkování nefungovalo, stejný poměr by měl být v nemocnicích, jenže ten poměr v nemocnicích je výrazně jiný, není 1 ku čtyřem, ale je naopak 2 ku jedné, tedy na 2 neočkované připadá 1 očkovaný člověk. A nezapomínejme, že tahle jednička je ze skupiny 4× menší než tahle dvojka. Samozřejmě, nic na světě není dokonalé a ani očkování není, proto nechrání stoprocentně proti nákaze, a tak i kdybychom měli stoprocentní proočkovanost, tak samozřejmě bude platit, že někdo bude nakažený, a někoho budeme mít samozřejmě v nemocnicích. Budeme zažívat to, že v některých skupinách budeme mít v nemocnicích s vysokou pravděpodobností víc naočkovaných než neočkovaných. Počítejme ale s tím, z jaké skupiny máme ten samotný základ. A v okamžiku, kdy bychom měli všechny naočkované, tak sice budou všichni očkovaní v nemocnicích, respektive všichni hospitalizovaní budou mít za sebou vakcínu, ale bude jich výrazně méně, než kdybychom měli druhý extrém, tedy nikoho neočkovaného.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Dane, děkuju, já se vracím do debaty s našimi dvěma hosty. Po těch číslech a logických úvahách trocha praxe. Ta opatření, zajímá mě za rodiče dětí, které potřebují ty testy na různé kroužky, budou nějaké výjimky z té zkrácené platnosti? Protože děti do 12 let se očkovat nemůžou, a když jim antigenní test bude platit jeden den, tak v pondělí budou moci na kroužek, ve středu už ne.

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Tady musím ještě říci, a dneska jsme to tedy prezentovali, že dnes vláda schválila, že děti do 12 let se nebudou muset testovat, takže vlastně u dětí dneska vlastně to platí, že do šesti let, ale nově to bude do 12 let, což je praxe i v jiných státech Evropy, tak nebudou se muset testovat, takže tady si myslím, že by ten problém býti neměl.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Restauratéři budou muset kontrolovat bezinfekčnost hostů od 1. listopadu. Zjišťovali jste si třeba předem jejich reakce? Protože už toto bylo ve hře, nakonec oni se bránili, tak jaký je jejich postoj k tomu teď?

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Samozřejmě nadšení nejsou, to je jasné, byť jsem už dnes viděl nějaké výstupy některých, kteří zkrátka říkají, což si myslím, že je naprosto logická úvaha, takto jsme to i vysvětlovali zástupcům restaurací, že pokud nechceme tady uzavírat, pokud nechceme uzavírat restaurace, v rámci nějakého lockdownu, tak toto je to nejmenší, co můžeme udělat pro ta režimová opatření tak, abychom tomu zabránili. Takže já myslím, že to chápou, my jsme o tom už debatovali se zástupci restaurací někdy v létě, říkal jsem jim jasně, že k tomu může dojít, pokud ta situace se zhorší, že nechceme uzavírat, ale chceme ta režimová opatření nastavit, dnes jsem s nimi měl opět jednání, ještě před jednáním vlády, znovu samozřejmě, že by jásali, to nejásají, ale chápou to a slíbili, že budou spolupracovat. Takže já doufám, že to bude fungovat, ostatně není to nic zase, co by bylo anomální, když dneska někdo jede do Německa, do Rakouska, do Itálie, do Francie, tak je to vlastně standardní opatření.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
My jsme ale v Česku, tak možná Praha, možná velká města, ale dovedete si tohle představit ve vesnické hospodě u stolu štamgastů?

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Dovedu nedovedu, to máte jako se všemi ostatními opatřeními, prostě samozřejmě je to hodně na individuální odpovědnosti toho provozovatele, těch lidí, kteří tam jsou a já doufám, že si to všichni uvědomují, že zkrátka ten černý scénář, který tady hrozí, by se dotkl možná i jich, že by oni možná taky mohli skončit třeba v té nemocnici nebo na jednotce intenzivní péče. Takže já doufám, že to dodržovat budou, byť je jasné, že asi nikdy není možné začít úplně stoprocentní soulad s těmi pravidly.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Baxo, proč podle vás máme takový problém, na rozdíl od ciziny, třeba nechat na sebe kontakt v restauraci, případně nějaké údaje, protože venku to vcelku funguje, a tady u nás se mi zdá, že je k tomu velká nechuť a že se často mluví o tom, že zbytečně dáváme svoje osobní údaje atd. atd., čím to je?


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Já si myslím, že sklízíme trpké ovoce těch mnoha měsíců chaotických vládních opatření. Já si myslím, že lidé díky tomu, že, nebo ne díky, kvůli tomu, že vláda nedokázala dobře vysvětlovat ta opatření, že se ta opatření měnila často ze dne na den, to jaro není tak dlouhá doba, co uplynulo, pamatujeme si to všichni, jak v době toho nejtěžšího lockdownu, tak když se potom rozvolňovalo, tak prostě lidé jako ztratili důvěru v to, že toto má nějaký smysl. A ta důvěra se bude strašně zpátky těžko získávat a nepomůže tomu ani to, že se prostě ty testy budou hradit. Já si za tím stojím, a ten mix nedůvěry, špatné vládní kampaně, co týká podpory očkování. Mimochodem tady pan kolega mluvil o té kategorii 60 plus, ale také třeba musíme říci, že v kategorii pod 40 let, tak ta proočkovanost se pohybuje pouze okolo 50 %, není dostatečná a to, že se teď ta opatření podle mě zavádějí pozdě některá, prostě vytváří atmosféru, ve které lidé nejsou ochotni toto respektovat a já v tom vidím jako jeden z největších hříchů vlády Andreje Babiše to neustálé zmatečné vysvětlování nevysvětlování, ty neustálé změny, podceňování nebo naopak příliš tvrdé lockdowny, prostě vytvořily to, že lidé se chovají někdy tak, jak říkáte, není to vina těch lidí, je to to, že prostě ti, kteří je mají reprezentovat, neodvádí dobře svou práci.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Vy teď kritizujete vládu, proč ale, když Andrej Babiš mluvil o tom, že by vlastně ta opatření chtěl zkonzultovat s tím nově se rodícím kabinetem, proč jste k tomu neměli vůli?


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Pojďme si říct co za tím přesně je, tak, jestli máte na mysli to, že Andrej Babiš nabídnul prof. Válkovi místo ve své vládě od 1. listopadu, poté co by asi odvolal pana ministra Vojtěcha, tak to přece nemohl myslet vážně? To bylo úplně jako bizardní věc, která jako zazněla.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
To tady v pondělí Alena Schillerová prezentovala, že to byl humor v podstatě.


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Ale já myslím že jako v době, kdy nám roste počet nakažených, a kdy se situace zhoršuje, tak na vtipy podobného typu opravdu není jako prostor. My jsme jako AntiCovid tým koalice SPOLU nedostávali od vlády dostatečné informace. Vydali jsme v pondělí své stanovisko, které jsme vládě poskytli. Nyní chystáme ve velmi krátké době vytvoření speciálního odborného týmu, který bude k dispozici, jak AntiCovid týmu koalice SPOLU nebo celé rodící se vládní koalici, tak i expertům, protože, bohužel neuvádí pan ministr často konkrétní jména, a konkrétní experty v té změti těch skupin, které na ministerstvu působí, a my se k tomu stavíme způsobem, který je podle mě velmi konstruktivní, ale my nebudeme v tuto chvíli přistupovat na hru Andreje Babiše, který už se chová jako opoziční politik, ač je stále premiér.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Andrej Babiš dnes řekl, tvrdil to na tiskové konferenci po jednání vlády, že všichni členové sněmovního zdravotního výboru, tedy i profesor Válek, dostávají každý den data, a to od loňského září. Tak, jak to je? Dostávají nebo nedostávají?


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Já členem zdravotnickém výboru nejsem. Ale jestliže pan premiér do toho jako zavádí takové jako opravdu nejapné žerty a nedobrou komunikaci typu, že nabízí panu profesoru Válkovi místo ve své vládě, to přece není konstruktivní cesta. AntiCovid tým koalice SPOLU, od doby své existence, už od loňského roku, pravidelně vydává doporučení, která ukazovala ve velmi mnoha případech jasnější cestu, na kterou vláda později přistupovala, a pokud nepřistoupila, tak se to ukázalo jako chyba. Konáme konstruktivní práci, jako v té době opozice. Náš AntiCovid tým koalice SPOLU tuto práci konáme i v současné době. Dali jsme v pondělí jasné stanovisko, jsou tam některé návrhy, které nakonec vláda přijala, jako je třeba zkrácení karantény nebo délky testů, ale nenecháme se zatáhnout do takových jako podivných politických her Andreje Babiše, který selhání své vlády za dlouhé měsíce anticovidového boje se teď pokouší hodit na nás.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Jsou to politické hry, nebo to byla vážně míněná nabídka ke spolupráci? Konečně vážně míněná nabídka?

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Pokud jde o to, o čem chci hovořit já, tzn. skutečně konstruktivní debata, tak to byla zcela vážně míněná nabídka. My jsme měli s panem profesorem Válkem i s mými kolegy vlastně videohovor minulý týden, tam jsme se bavili o těch opatřeních. Ta debata byla velmi konstruktivní, musím říci, tak já s panem profesorem vycházím dobře. No pak se vlastně chvilku nic nedělo, čekali jsme na stanovisko AntiCovid týmu, načež vyšlo stanovisko velmi politické, velmi útočné, že vlastně jako AntiCovid tým nemá žádná data, nemá žádné predikce. Přitom skutečně většina členů AntiCovid týmu, minimálně lékaři nebo lidé ze zdravotního výboru, dostávají pravidelně a dokonce i Deník N, který určitě není, nemůže nikdo podezřívat, že by fandil mně nebo této vládě, tak jasně to napsal, že skutečně všichni dostávají ta data pravidelně, predikce, analýzy, vše dostávají, dokonce i pan profesor Dušek skutečně už byl z toho poměrně hodně rozezlen, z této dikce. Takže já bych byl rád, kdyby se odložila ta politika, kdyby se odložilo zkrátka, už tady nejsme před volbami, a já bych byl rád, kdyby skutečně ta konstruktivní debata tady probíhala, protože covid nezná politickou příslušnost, je mu jedno, kdo je u vlády, a já tedy také už nedělám žádnou politiku a mně jde o to, abychom skutečně společně tu situaci řešili, ale vydat stanovisko, že vlastně nic neděláme, žádná data jsme nedali, to prostě není korektní.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Vzhledem k těm číslům, která tu jsou, tak zřejmě na tu spolupráci bude ještě dost prostoru.

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Já bych byl rád.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pánové, oběma vám děkuju. Na shledanou.

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Díky.


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Na shledanou.

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Na shledanou.

Martin Baxa

místopředseda strany
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení
primátor