10. března 2021

Vláda neumí nic řídit. Babiš o maturitách argumentuje jako v minulém století

(FORUM 24) Předseda ODS Petr Fiala se spolu s kolegy z koalice SPOLU rozhodl rozdat lidem třicet tisíc respirátorů. Pro deník FORUM 24 ale hovořil hlavně jako bývalý ministr školství: o maturitách, které premiér Andrej Babiš navrhuje zrušit a udělat zkoušky úředně. Fiala je přesvědčen, že nelze takovým to způsobem bez dohody ministerstva školství se školami střílet od boku jeden nápad za druhým.

Koalice SPOLU se rozhodla nakoupit a rozdat třicet tisíc respirátorů. Jak jste k tomu došli a podle čeho jste se rozhodovali?

Říkali jsme si, že za normálních okolností bychom dělali nějakou formu volební kampaně. Momentálně to není možné, a to z hygienických a epidemických důvodů, ale také z etických důvodů. Všichni bojujeme s covidem a lidé mají spoustu jiných starostí. To, co lidé opravdu potřebují, je pomoc. Zvláště ti, kteří si sami pomoci nemohou. Vláda nařídila, že skoro všude máme mít respirátor, který něco stojí, a jsou lidé, kteří si jej koupit nemohou, a tak jsme se rozhodli pomoci. Koupili jsme jich třicet tisíc a rozdáváme je potřebným: matkám samoživitelkám, seniorům, přes centra sociálních služeb, kde lidi znají.

Podle čeho jsou vybíráni ti, kteří respirátory dostanou?

Spíš podle místních znalostí. Je třeba říci, že jsme rozdělili distribuci podle počtu obyvatel jednotlivých krajů. Já jsem v Brně s kolegy z TOP 09 a KDU-ČSL předával 2 500 respirátorů v centru sociálních služeb. Řekli jsme si, že je celkem jasné, že tam budou vědět, kdo je potřebuje. Podle mého názoru je to nejjednodušší a nejsprávnější řešení.

Bude se vám nákup těch respirátorů počítat do limitu pro volební kampaň?

Přiznám se, že to nevím a že jsem nad tím vůbec nepřemýšlel. Chtěli jsme udělat nějakou akci z prostředků, které máme k dispozici. Použili bychom je na politickou činnost, ale zdálo se nám, že je potřeba pomoci těm, kteří to potřebují, a tak jsme to udělali takto. Nechápeme to jako volební gesto, do voleb je daleko. Je to signál pro ostatní – kdo může pomoci a má k tomu příležitost, ať to také zkusí. Stojí to za to. Teď jsme v situaci, kdy si máme pomáhat. Je to hrozně důležité.

V Česku se stále nedaří stabilizovat počty nakažených, ani očkování nejde tak rychle, jak by mělo. V jaké jsme podle vás situaci?

Jsme na tom špatně, úplně tragicky, pokud jde o počet nakažených a hlavně počet zemřelých na milion obyvatel. Jsou to děsivá čísla. Jsme na tom špatně i pokud jde o očkování, protože pokud platí, že jsme na nějakém 29. místě v Evropě, není to dobrá vizitka. Zaostáváme i za okolními státy. Ani to nejúčinnější, co by na pandemii zabralo, tedy nezvládáme. Nemůžeme ale navíc čekat žádný zázrak, vláda situaci absolutně nezvládla a kroky, které se měly dělat, se nedělaly. Uvedu jeden příklad. My jsme 6. ledna navrhovali, aby se začalo testovat ve firmách. Vláda promarnila dva měsíce, nedělala nic, a přišla s tím až následně. Vidíme, jaký to nyní má dopad: sice se více testuje, ale vyvolává to tlak na běžná testovací místa. Firmy měly být dávno vybaveny testy a stát jim na to měl odpovídající částkou přispět. Těch 60 korun, které na to stát chce dát, je opravdu málo, testů navíc není dost. Opatření přicházejí pozdě, nejsou dost rychlá, nejsou dost účinná. Nemůžeme se divit, že výsledky jsou pak takové, jaké jsou. Vláda musí jednat mnohem rychleji.

Vaše koalice má AntiCovid tým, který navrhuje různé věci. Naslouchá vám vláda? Je možná nějaká spolupráce?

Většinou k žádnému naslouchání nebo pravidelné výměně informací nedochází. Nás AntiCovid tým přichází každý týden s řadou návrhů. Ukazuje se, že jsou dobré, protože vláda často třeba po čase k tomu nějakým způsobem sama dospěje nebo to opíše. Ale bohužel pozdě. Když je to o osm týdnů později, jde o zoufale ztracený čas, který pak chybí. My jsme vždy o krok vepředu. Nabízeli jsme náš tým, naše výstupy i kompetence, v AntiCovid týmu jsou lidé, kteří se tím zabývají, kolem sebe máme odborníky, kteří nám pomáhají. Ale zájem ze strany vlády bohužel není. My jsme připraveni spolupracovat, pandemii musíme porazit, na tom se nemají získávat politické body, je jedno, čí je který návrh, hlavně když to funguje. My jsme za rok přišli s padesáti konkrétními návrhy toho, jak se má udělat, ať už v oblasti zdravotní nebo ekonomické. A to, co vláda nakonec převzala, funguje. Připomněl bych program ANTIVIRUS C, tedy odpuštění odvodů na sociálním pojištění pro malé firmy nebo odpuštění sociálních a zdravotních odvodů pro živnostníky. To jsou věci, které jsou jednoduché, spravedlivé, fungovaly a podnikatelé je oceňovali. Vláda to znovu udělat nechce.

Co říkáte na to, že premiér Babiš letí do Izraele?

Abych nebyl úplně kritický, řekl bych, že letět do Izraele je rozumnější cesta než do Srbska nebo tam, kam jezdil předtím. Izrael očkování zvládá a může jít příkladem. Pokud se tam premiér něco naučí nebo dozví, bude to jen dobře. Nemám tedy žádné iluze, že by to tady začalo fungovat, vláda není schopna nic řídit. To není kritika opozičního politika, tohle snad vidí opravdu každý. Způsob, jakým premiér zasahuje do všeho od očkování po státní maturity, to je přístup, který nemůže vůbec fungovat a taky nefunguje.

Zmiňujete maturity. Co říkáte na návrh možnosti úřední maturity?

Nelíbí se mi to a nemůže se to dělat takto. Nelze vypálit nápad do médií. Pokud by se vůbec mělo uvažovat o nějaké úpravě maturity, musí jít o dohodu ministerstva školství se školami. To je naprosto zásadní, protože školy vědí, co studenty naučily a co ne, v čem fungovala distanční výuka a v čem ne. Podle toho se dají dělat určité úpravy. Pan premiér řekl, že mu zaměstnavatelé říkají, že stejně nepřijímají podle maturity. To je argumentace úplně mimo, nejsme v minulém století. Naprostá většina maturantů jde na vysoké školy. Argument, co zaměstnavatelé, neplatí. Těch, kteří jdou hned po maturitě do zaměstnání, je zanedbatelné množství. Rušit maturitu tímto způsobem nepokládám za rozumné. Můžeme debatovat o podobě, je to důležité téma do budoucna, ale nyní zbývá do maturit pár týdnů, necelé tři měsíce. Takto znejisťovat studenty je neuvěřitelně nezodpovědné.

Jako bývalý ministr školství byste uvažoval o změnách například pro studenty zdravotnických škol, kteří pomáhají v nemocnicích?

Školstvím se zabývám a působím v něm třicet let, a tak jsem velmi opatrný se střílením nápadů do veřejného prostoru. Ministerstvo třeba oslabí centrální linku maturit ve prospěch rozhodování škol, to si umím představit. Školy by mohly zohlednit, co ty lidi naučily a jaká byla konkrétní situaci. Já sám ale nemám ambici tohle dělat a přinášet další nápady, tohle musí ministerstvo školství vyřešit se školami. Ano, maturita nemůže být úplně stejná, protože škola není stejná, vědomosti nebudou stejné. Ale úpravy musí dělat ministerstvo.

(Autor: Johana Hovorková)

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Petr Fiala

předseda ODS