3. března 2021

AntiCovid tým: Vyzýváme vládu k mobilizaci českého zdravotnictví. V nestátním sektoru zdravotnictví jsou desítky až stovky volných JIP lůžek

(www.ods.cz) Kritickou situaci kapacit zdravotnických zařízení v Pardubickém kraji považujeme za předzvěst obdobných kolapsů i v dalších krajích. Proto vyzýváme vládu k tomu, aby urychleně mobilizovala české zdravotnictví a do péče bez výjimky zapojila všechna zdravotnická zařízení, která mají k dispozici volná místa na JIP. Podle informací AntiCovid týmu jsou v Česku volné zhruba desítky až stovky lůžek.

„Alarmující situace v Pardubickém kraji, kde nejsou pro pacienty s covidem-19 volná žádná lůžka intenzivní péče a někteří pacienti už musí ležet na přistýlkách, není ojedinělá. Jsme ve válce s virem a vláda musí provést okamžitou mobilizaci celého zdravotnictví. Podle AntiCovid týmu jsou v nestátním zdravotnickém sektoru a soukromých klinikách k dispozici desítky až stovky míst, které v této bezprecedentní situaci nesmí zůstávat prázdné,“ vysvětluje Vlastimil Válek, lékař a předseda poslaneckého klubu TOP 09.

„Situace je opravdu velmi těžká, nechceme strašit občany, ale jak víte již od včerejška, situace s lůžky na JIP v Pardubickém kraji, Karlovarském a Plzeňském kraji je za hranou jejich možností a další kraje se tomuto stavu blíží. Je třeba, aby vláda jednala a konala TEĎ! Je třeba, aby vláda oslovila specializované ústavy, které se zatím do léčby covidových pacientů nezapojily. Je třeba využít jak jejich zdravotníky, tak i specializovanou techniku. Jestli se o tom budeme bavit další týden, tak už to bude opravdu pozdě,“ varoval poslanec KDU-ČSL a lékař Vít Kaňkovský.

AntiCovid tým proto vyzývá Ministerstvo zdravotnictví k okamžitému auditu JIP lůžek ve všech zdravotnických zařízeních. Do péče o neakutní případy a doléčení by měly být zapojeny také lůžkové kapacity a zaměstnanci v lázních. Je nezbytné, aby se potřebná péče nejdříve dostala k těm pacientům, kteří péči potřebují opravdu okamžitě.

K testování se musí připojit také úřady

Koalice SPOLU také kvituje, že vláda konečně přistoupila k testování zaměstnanců na pracovištích, podle místopředsedy ODS Martina Kupky by se ale k němu měly připojit i úřady.

„Na testování ve firmách, jakožto nutnému kroku pro zvládnutí epidemie poukazujeme od šestého ledna. Pokud by nás vláda poslechla včas, nemuseli jsme dojít k dnešním číslům. Testování je jediná cesta, jak nechat bezpečně otevřenou poslední část ekonomiky. Důležité ale je zapojit do testování zaměstnanců i úřady. Za prvé má spousta z nich rozhodně více než 50 zaměstnanců a za druhé není možné, aby stát nařizoval soukromému sektoru něco, co by sám neplnil,“ říká Martin Kupka, který mluví i o testování široké veřejnosti. „Opakovaně navrhujeme, aby lidé měli možnost otestování v lékárnách, které na to budou mít kapacitu. Masivní testování je pro zvládání epidemie klíčové, což se ukazuje v sousedním Rakousku, kde bude možné testovat kolem dvou milionů lidí týdně. Pokud můžou jižní sousedé zajistit prostřednictvím lékáren pět testů pro každého občana měsíčně, proč něco podobného nejde u nás,“ doplňuje místopředseda ODS Martin Kupka.