23. února 2021

SPOLU: Vláda musí zařídit šetrné testy a rychlejší očkování. Měla by podporovat české výrobce

(www.ods.cz) Na dnešním jednání s premiérem a členy vlády budou chtít zástupci koalice SPOLU probrat jednotlivé kroky vlády, které od vyhlášení posledního nouzového stavu podnikla a především konkrétní body do budoucna. Dosavadní opatření nefungovala a ani vyhlášený nouzový stav nezamezil stále se zhoršující situaci v nemocnicích, které jsou na hraně svých kapacit. Předsedové koaličních stran na jednání přináší také celou řadu vlastních podnětů.

„Pro zvládání pandemie covidu je důležité očkování a testování. Kromě plošného antigenního testování se musí stát soustředit na podporu testování ve firmách, stejně tak jsou šetrné testy předpokladem pro návrat dětí do škol. A právě kolem zakázky na testy do škol se objevilo plno pochybností dokonce i od samotných členů vlády. Na dnešním jednání se budu ptát, jak v zajištění testů vláda postupuje a proč vybírá čínské testy místo českých, které jsou podle odborníků přesnější a kvalitnější,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Na jednání s premiérem a členy vlády chci probrat, co za 14 dnů vláda dokázala změnit, zařídit a zlepšit v boji s covid-19. Zatím víme jen o zpackané zakázce na antigenní testy pro školáky. Já však nechci, aby naše vláda stále dokola nakupovala horší a horší kvalitu z Číny, ale aby zapojila do boje s pandemií české vědce a tuzemské firmy. To se vládě za celý rok téměř nepodařilo. Po našem dlouhotrvajícím tlaku plánuje vláda konečně řešit situaci a testování ve firmách, proto chceme probrat konkrétní plán a způsob pomoci firmám a jejich zaměstnancům,“ konstatoval před jednáním s premiérem Marian Jurečka, předseda KDU-ČSL.

„Budu po premiérovi požadovat, aby urychleně napravil systém distribuce vakcín a dostal skladové zásoby okamžitě k lidem. Každá vakcína, kterou stát nechává ležet ladem ve skladu, představuje promarněnou příležitost záchrany lidských životů. V boji s covidem vláda promrhala měsíce svou liknavostí a pokračuje v tom i nyní s vakcínami. V Česku si covid-19 vyžádal už téměř 20 tisíc obětí. V neděli stát naočkoval pouze 1 900 lidí. Tímto tempem se z pandemie nedostaneme nikdy. Cílem vlády musí být využití každé kapky vakcíny obratem, nejpozději do druhého dne po jejím dodání do Česka,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.