18. února 2021

SPOLU: Prosadili jsme naše požadavky, pandemický zákon umožní náhrady škod

(www.ods.cz) Koalice SPOLU prosadila na jednání s vládou do pandemického zákona důslednou parlamentní kontrolu postupu vlády a náhradu škod občanům, kterých se dotknou vládní omezení. ODS, KDU-ČSL a TOP 09 proto navrhnou ukončení nouzového stavu ke dni účinnosti pandemického zákona.

„Na dnešním jednání s vládou jsme prosadili naše požadavky. Konečně jsme přinutili vládu jednat a dokázali jsme se v těžké chvíli domluvit. Existuje shoda na pandemickém zákoně – od parlamentní kontroly až po důležitý bod umožňující náhradu škod, který vláda doposud odmítala. Je to velký úspěch opozice, ale především všech občanů. Shoda je na rychlém schválení pandemického zákona, který nahradí dosavadní chaotické řízení pandemie. Navrhneme proto dnes v Poslanecké sněmovně, aby byl nouzový stav ukončen k datu nabytí účinnosti pandemického zákona. Předpokládáme, že by pandemický zákon měl vyjít ve Sbírce zákonů příští pátek a ukončit tak nouzový stav. Je to nejrozumnější cesta, jak na jedné straně skončit další nesmyslné prodlužování nouzového stavu, odstranit ústavní nejistotu a současně poskytnout všem – vládě, krajům aj. dostatek času na přípravu,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Pro nás je důležité, že zde budeme mít zákon, který bude umožňovat řešení boje s pandemií bez nutnosti stavu nouze. Co je důležité, že se nám podařilo prosadit do tohoto zákona principy pro kompenzaci škod, že MZd musí svá opatření kvalitně odůvodnit a jsou přezkoumatelná i soudně. Toto je velmi důležité pro naše občany, aby měli jistotu, že když jim vládní opatření způsobují škody, tak že tyto škody bude také stát kompenzovat a nenechá je ve štychu. Po deseti měsících, kdy zde vláda nebyla schopna tento zákon kvalitně dokončit, jsme udělali maximum, abychom ho dokázali upravit za poslední dva dny. Naše koalice SPOLU jasně prokázala konstruktivní přístup, abychom lépe bojovali s pandemií,“ vysvětluje předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Je podstatné, že se nám konečně podařilo přesvědčit vládu k tomu, aby přistoupila na důležité návrhy, které jí předkládáme už téměř rok a předložila rozumný pandemický zákon. Ten umožní, abychom přestali donekonečna prodlužovat nouzový stav a aby živnostníci měli nárok na náhradu škod. Dohoda s vládou je i velká zásluha našeho společného AntiCovid týmu. Tímto krokem sice boj s pandemií nekončí, ale doufám, že jsme téměř po roce konečně nastoupili na tu správnou cestu,“ uzavírá předseda poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimil Válek.