9. února 2021

SPOLU: Nouzový stav nelze donekonečna prodlužovat, pojďme řešit věci, které trápí občany

(www.ods.cz) ODS, KDU-ČSL a TOP 09 zopakovaly šest bodů, které chtějí řešit s vládou. Předsedové a předsedkyně koaličních stran zdůraznili, že nelze donekonečna prodlužovat nouzový stav, naopak je podle nich potřeba řešit to, co skutečně trápí občany.

„Nouzový stav má být mimořádný nástroj, ne norma a jeho automatické prodlužování nikam nevede. Věci, které trápí občany, které jsou důležité, nemůžeme přehlížet tak, jak to dělá vláda. Máme návrh na rozumný systém podpory a kompenzací, návrh odškodňovacího zákona. Není možné pochopit, proč vláda dosud nepřipravila krizový zákon, který by umožňoval zavedení některých bezpečnostních opatření i bez nouzového stavu a který slibuje už od loňska,“ říká předseda ODS Petr Fiala a dodává: „Nemůžeme mít stále zavřené školy, distanční výuka prostě nenahradí denní docházku dětí do škol. Je potřeba školy postupně rozumně otevírat. AntiCovid tým přišel s plánem 3 + 3 kroků, jak to udělat. Koalice SPOLU připravila 6 konkrétních kroků, o kterých se chceme s vládou bavit, aby se konečně začalo mluvit o skutečných problémech lidí.“

„Jsme v situaci, kdy tady čtvrtý měsíc máme přísná opatření, lockdown, který má účel chránit lidské životy a zajistit, aby nezkolaboval zdravotní systém. Na druhou stranu samotní členové vlády říkají, že ta opatření vlastně nefungují. Proto už týdny voláme po revizi opatření, jejich přehodnocení a pojďme se společně soustředit na to, co opravdu funguje. Pojďme přestat vymýšlet různé nesmysly, jako zákaz přesunu lidí mezi kraji, a zaměřit se na cílená opatření, která dávají logiku,“ doplňuje předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„V této situaci si už opravdu nemůžeme dovolit další sérii nekonečných vládních slibů, ale konkrétní činy. Tisíce podnikatelů padají na ekonomické dno. I proto budeme před čtvrteční schůzí o žádosti vlády o nouzovém stavu požadovat projednat v prvním čtení návrh odškodňovacího zákona. To pokládám za nepřekročitelnou podmínku, abychom se mohli s vládou nějakým způsobem bavit," uzavírá předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.