4. února 2021

AntiCovid tým: Podle ministra ČR objednala 12 milionů dávek vakcíny Pfizer a 3 miliony vakcíny AstraZeneca

(www.ods.cz) Očkování proti covid-19 provází řada nejasností, lží a polopravd. Koaliční AntiCovid na zdravotním podvýboru požadoval, aby ministr Blatný seznámil poslance a odborníky se smlouvami na dodávky vakcín. Proč? Díky jejich znalosti můžeme lépe rozlišit, kde končí hranice vládního PR. Lidé v Česku si zasloužili vědět, kolik očkovacích vakcín se k nim skutečně dostane.

AntiCovid tým zjistil od ministra zdravotnictví, že:

• Dle smluv vláda objednala 12 milionů dávek vakcín od firmy Pfizer a 3 miliony dávek od firmy AstraZeneca. To znamená, že proočkovat nutných cca 60 % populace by se mělo zvládnout Pfizerem.
  • SÚKL potvrdil, že vakcína od AstraZenecy je bezpečná, a to i pro seniory 80+, nicméně větší dodávky se do ČR dostanou pravděpodobně až v průběhu léta.
  • AntiCovid tým také ministra seznámil s tím, že do očkování je nutné zapojit i praktické lékaře. Ti by měli jezdit za pacienty domů a naočkovat i nepohyblivé, kteří o vakcínu projeví zájem.