1. září 2016

Zásadně odmítáme vznik zastupitelského centra Doněcka v Ostravě

Tisková zpráva, 1. září 2016

Zásadně odmítáme vznik zastupitelského centra Doněcka v Ostravě

Vznik něčeho, co si naprosto neoprávněně říká Zastupitelské centrum Doněcké lidové republiky, které se má dnes otevřít v Ostravě, provází zásadní nesouhlas politiků moravskoslezské ODS.

K působení separatistů v Ostravě se razantně postavil europoslanec Evžen Tošenovský, lídr ODS do krajských voleb Jakub Unucka nebo náměstek ostravského primátora Martin Štěpánek. Shodují se na tom, že doba, kdy byla Česká republika pod ruským vlivem, je dávno minulá a nesmí se nikdy vrátit.

„Pro mne je naprosto nepředstavitelné, že něco takového v Ostravě vzniká. Zcela zásadně s tím nesouhlasím a mrazí mne z toho v zádech.“ říká europoslanec Evžen Tošenovský.

„Honorární konzulát,“ jak chtějí separatisté z Doněcka své působení nazývat, má paradoxně sídlit přímo naproti ústředí moravskoslezské ODS – tzv. Modrého domu ODS na Sokolské třídě.

„Pokud si vzpomenu na loňskou návštěvu Ukrajinců, kteří popisovali utrpení obyvatel Donbasu, tak je mi zle z toho, že se nějaký český občan může propůjčit k takovéto hanebné akci. Ze své kanceláře tak budu mít výhled přímo do jejich oken. Stejně jako europoslanec Evžen Tošenovský, který sídlí o patro výš. Snad si tady nepřinesli své domácí zvyky a nebudou ostřelovat své okolí“ podotýká Jakub Unucka. 

K dnešní situaci se podobně vyjádřil i náměstek primátora města Ostravy Martin Štěpánek. „Respektujeme územní celistvost Ukrajiny a tento akt já osobně musím jako demokratický politik odmítnout.“

Jakub Unucka zároveň dodává, že byť je ODS v médiích prezentována jako euroskeptická, tak v zásadních otázkách je ODS zcela proevropská. Je nutné se držet politického kurzu, který zde nastavily vlády po pádu železné opony. „Naše heslo „Patříme na Západ, ne na Východ“ právě v tuto nabírá na důležitosti a symbolice k demokratickým hodnotám. I když nadáváme a děláme si legraci z některých bruselských výmyslů a nesmyslů, tak je to nic proti tomu, co by zase mohlo přicházet z Moskvy. Proto je nepřijatelné, aby se podobné akce odehrávaly na území České republiky. Podporujeme snahu ministerstva zahraničí tento spolek okamžitě zrušit.“

 

Kontakt:         Ing. Jakub Unucka, MBA – Lídr ODS do krajských voleb,

Tel.: 602 561 816, E-mail: mistostarosta@mesto-klimkovice,.cz