1. července 2016

Jakub Unucka: Kam kráčí cestovní ruch v našem kraji?

S přicházející dobou letních dovolených, ve které už jen málokdo chce slyšet něco o politice, vyvstává každému odpovědnému politikovi na mysl jedna zásadní otázka. Co my a turistický ruch? Vždyť turisté jsou přece ti, kdo přinášejí našemu regionu další peníze a pokud se jim u nás bude líbit, budou se vracet. Náš region tím nejen získá prestiž, ale bude bohatší…

 

Když se z úrovně kraje podívám na náš cestovní ruch, nejsem vůbec veselý. Mediální obraz kraje je špatný a je spojován vesměs se samými negativy.  Znečištěné ovzduší, špatná dostupnost regionu, zastaralá infrastruktura. Což má dopad nejen na atraktivitu kraje jako turistického cíle, ale zejména jako cíle budoucích investic. Ke všemu přispívá systém chráněných území, který mnohdy zabraňuje rozvoji cestovního ruchu. Že jde skloubit modernizaci sjezdovek či budování nových hotelů vidíme třeba u našich sousedů a konkurence v Polsku i na Slovensku.

 

Tu negativní pověst bychom měli zlomit a marketingově podporovat i jiné lokality, než je Dolní oblast Vítkovic. Sám jsem na ni také pyšný, ale pokud nezačneme dělat něco jinak, pak budeš náš krásný region pro turistu nezajímavý.

 

Navíc neumíme propagovat ani jiná turisticky krásná místa, která zde jsou, např. historické centrum Nového Jičína, Příbora, apod. a navíc neumíme využít potenciálu významných rodáků a významných osobností. Typickým příkladem je Leoš Janáček, v jehož odkazu funguje hned několik institucí i s podílem kraje a ty mezi sebou vzájemně nespolupracují. Jenom na úrovni kraje máme hned tři organizace, které se cestovním ruchem zabývají a ani jedna z nich neví, co dělá ta druhá…

Přijíždějící turista, zejména ten zahraniční, by chtěl přiletět letadlem. Důležitou roli tak hraje letiště Leoše Janáčka. To má ovšem v současné době výrazný průmyslový charakter a nezaměřuje se na cestovní ruch. I přes jeho obrovský potenciál je pro turistu lepší přiletět do polských Katowic. A jsme opět u toho. Kraj by měl podporovat cestovní charakter našeho letiště a využít jeho silného potenciálu, např. poskytnout dotace jednotlivým cestovním agenturám a nikoliv leteckým společnostem. Co se týče katowického letiště, tady je potřeba hlavně zaujmout postoj a ne, že budeme dělat, že tady není! Katowické letiště je třeba vnímat jako partnera a budovat síť v souladu s naším letištěm a nikoliv mu konkurovat nebo jej kritizovat.

Ing. Jakub Unucka, MBA

lídr kandidátní listiny do krajských voleb 2016