4. srpna 2016

Diamantová liga kultury u nás?

Kultura je nepochybně nedílnou součástí lidského života a je to právě kultura, která vytváří naši identitu. Jaká je pak naše identita ve vztahu k Moravskoslezskému kraji? A co si vlastně pod pojmem kultury v našem kraji můžeme představit? Běžný člověk by řekl, že tady máme pár divadel a z kulturních akcí ho napadne Janáčkův Máj a dnes populární Colours of Ostrava. Není to trochu málo? Nemáme v našem regionu i přes jeho průmyslový charakter na víc? A co vlastně na to kraj?

 

Jedním z rezortů krajského vedení je i oblast kultury a památkové péče. Budoucí hejtman by tak i v ohledu rozvoje kultury měl vědět, co chce vlastně s krajskou kulturou dělat. Když se ovšem podívám na krajskou koncepci pro podporu kultury pro léta 2014 – 2020, dělají se mi mžitky před očima. Souhrn čísel, dat a tabulek. Invence ovšem veškerá žádná. Jakoby náš kraj na kulturu úplně rezignoval.

Zamyslím-li se tak nad tím, co bych jako představitel kraje chtěl v kulturní oblasti zlepšit, napadá mne hned několik věcí.

Je faktem, že galerie výtvarného umění v Ostravě je z hlediska atraktivity málo přitažlivým místem. Prakticky se zde krom pár opravdových zapálených milovníků umění pohybují jen studenti. Je to opravdu velká škoda, protože zrovna naše galerie má určitě na víc. Podle mého názoru je potřeba toto místo oživit a samotnou galerii rekonstruovat s důrazem na architektonickou stránku věci. Chtěl bych mít v Ostravě skutečně architektonický skvost, které bude místem, kam se sjíždějí zahraniční turisté. Která jiná budova by se k tomu hodila lépe? A proč nejít ještě dále a propojit současnou galerii s fakultou umění, která je součástí Ostravské univerzity?

Nadále podporovat tradiční kulturní akce typu „Colours of Ostrava“ nebo „Janáčkův Máj“ je skoro povinnost. Téměř z ničeho se za několik let díky aktivním lidem staly tyto akce věhlasné. Já bych se však chtěl zasloužit o větší rozvoj menších akcí právě na tuto úroveň. Co takhle vybudovat rovnou diamantovou ligu po vzoru atletické diamantové ligy? Diamonds of Ostrava? Abychom byli Evropské město kultury i bez EU?

Napište mi, co si o tom myslíte.

Ing. Jakub Unucka, MBA

předseda oblastního sdružení
neuvolněný místostarosta města