25. dubna 2017

Vize pro krajskou železniční dopravu: rychlejší vlaky a plynulá dopravní síť

Jednomyslnou shodu přineslo jednání vedení Královéhradeckého kraje se zástupci Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) a Českých drah (ČD). Cílem jednání bylo zjistit požadavky na úpravy železniční infrastruktury v regionu, které budou nutné pro zrychlení krajské vlakové dopravy.

Pro Královéhradecký kraj je prioritou zvýšit rychlost vlaků a zajistit co nejplynulejší železniční dopravu ve všech klíčových místech regionu. K tomu je nutné komplexně upravit železniční infrastrukturu a dokončit projekty na všech páteřních tratích. Jsem proto rád, že jsme se se zástupci SŽDC a ČD shodli na krocích, které povedou ke zmíněným cílům nejen v nejbližším možném termínu, ale i ve střednědobém horizontu,“ řekl první náměstek hejtmana pro dopravu Martin Červíček.

Důležitým bodem jednání bylo kromě zvýšení kapacity vlaků na Rychnovsku také zrychlení stavby na trasách Hradec Králové – Náchod – Broumov a Hradec Králové – Trutnov, čemuž by měla pomoci plánovaná studie proveditelnosti definující konkrétní opatření na daném železničním koridoru. „Studii proveditelnosti Hradec Králové – Trutnov a Hradec Králové – Broumov považuji za klíčovou v rozvoji regionu. Mimo jiné vrací do hry téma přeshraničního spojení a hlavně „Vysokovské spojky“ pro lepší spojení regionu Náchodska a Broumovska,“ komentoval Červíček vizi krajské železniční sítě.

Na požadavky krajského vedení zareagoval na závěr jednání Petr Hofhanzl, ředitel Odboru přípravy staveb SŽDC: „Požadavky, které zazněly ze strany Královéhradeckého kraje, plně naplňujeme a věřím, že tento projekt uskutečníme co nejdříve, přičemž studii proveditelnosti budeme prosazovat do investičního plánu.“

Kraj v současnosti již činí kroky ke zlepšení regionální vlakové dopravy. Jedním z nich je nedávno podepsané memorandum o modernizaci železniční trati na trase mezi Hradcem Králové a Pardubicemi, které by mělo urychlit její zdvojkolejnění. Obdobné práce plánuje i SŽDC na trase Hradec Králové – Týniště nad Orlicí – Choceň. Kromě toho je v plánu i obnova nádražních budov. Revitalizace se tak dočká třeba budova hlavního nádraží v Hradci králové, Chlumci nad Cidlinou či v Lázních Bělohrad.

 

Autor: Dan Lechmann, Královéhradecký kraj

 

Martin Červíček

expert pro bezpečnost
náměstek hejtmana