5. listopadu 2020

Tisková zpráva - mimořádné jednání zastupitelstva Mariánské Hory a Hulváky

V městské části Mariánské Hory a Hulváky v pondělí 2. listopadu proběhla mimořádná schůze zastupitelstva. Svolána byla na základě výzvy sedmi opozičních zastupitelů s cílem zrušit uměle vytvořenou funkci bez pracovní náplně a hmatatelných výsledků, s nadstandardním platem dvaadvaceti násobku odměny zastupitele, pro bývalou starostku Janáčkovou.

V průběhu vyjednávání o zrušení funkce pro bývalou starostku se ukázalo, že starosta Hujdus ztratil důvěru dalšího zastupitele, místostarosty za hnutí Trikolora Filipa Čmiela. Zastupitelstvem byl tedy doplněn program jednání a starosta Patrik Hujdus (NEZÁVISLÍ), byl odvolán, stejně jako jeho dlouholetá kolegyně Liana Janáčková. Odvolání byli také místostarostové – Jana Pagáčová (KDU-ČSL), Yveta Sekeráková (KSČM) a Vladimír Řezáč (Ostravak).

Zastupitelstvo Mariánských Hor a Hulvák si zvolilo nové vedení radnice. Starostou se stal Jiří Vávra (ANO 2011), 1. místostarostou byl zvolen Daniel Vaca, (Lepší a čistá Ostrava). Dalšími místostarosty se stali Petr Luzar, (Lepší a čistá Ostrava), Kamil Taube (ODS) a Filip Čmiel (Trikolora). Všichni místostarostové budou vykonávat svou funkci jako neuvolnění ze svých stávajících pracovních úvazků.

„Věřím, že nová koalice bude pro Mariánské Hory a Hulváky prospěšnější, přinese transparentnost veřejných zakázek a ukončí protekcionismus. Lidé si to zaslouží“, řekl starosta Jiří Vávra.

„Zrušením zbytečné polické trafiky a postů uvolněných místostarostů dojde k roční úspoře 1,3 milionů korun. Ušetřené prostředky půjdou do rozvoje našeho obvodu“, dodal 1. místostarosta Daniel Vaca.

„Mariánské Hory a Hulváky po třiceti letech potřebují skutečnou změnu, a ne změnu jen na oko“, vysvětluje 4. místostarosta Filip Čmiel.

Nově složená koalice má v patnáctičlenném zastupitelstvu Mariánských Hor a Hulvák osm křesel, tři pro hnutí LEČO Lepší a čistá Ostrava, tři pro hnutí ANO 2011 a po jednom křesle ODS a Trikolora. Čtyři zastupitelé z hnutí NEZÁVISLÍ a solitérní zástupci KDU-ČSL, KSČM, a hnutí Ostravak jsou nově v opozi.

Kamil Taube

předseda MS ODS Mariánské Hory a Hulváky